bankok inkasszó?


végrehajtó1 # 2009.12.21. 15:48

A végrehajtási jogosultságot az Art 'adja'.Vht alkalmazásával.

Én közvetlenül a kötelezett számlájára adnám ki.

Tayle # 2010.01.05. 16:53

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémámban szeretném a segítségüket kérni:

A végrehajtó 700.000 Ft-os inkasszót tett a lakossági folyószámlámra, amelyre csupán a CSP-m érkezik havonta, hisz nincs más jövedelmem. Az SMS értesítésemben -673.400,. Ft az „elérhető összeg”, mivel levonták az esedékes 26.6oo.- Ft-ot.
Olvasom ObudaFan-tól, hogy onnantól, hogy a számlára érkezett, az már bankszámlapénz, ám úgy tudom, teljesen nem lehet leüríteni a lakossági folyószámlát. Vagy igen?

Ezen kívül, hogyan lehet mínuszban a számlám, mikor nem a banknak tartozom. Ezek után kamatozik is és a számlakezelési díjat is a mínusz összeg után kellene fizetnem 26 hónapig?

bigdady # 2010.01.05. 17:16

Mindenkori minimálbér összegét rajta kéne hagynia az inkasszónak ha jól tudom. Megélhetési létminimumot.
Mint bankköltség úgy vehetnek le belőle de az inkasszó nem viheti.
Pénztárba vedd fel a pénzedet. Oda kell hogy adják.

Tayle # 2010.01.05. 17:57

Kedves bigdady!

Köszönöm a gyors választ!

Van további kérdésem is az üggyel, ill. a kialakulásával és időtartamával kapcsolatban.

12 éve létrejött egy nem túl nagy összegű (kb. 150.ooo.- Ft – három havi ) tartozásom, mikor kislányommal GYES-en voltam. Ígértem, hogy ha dolgozom, majd visszafizetem részletekben.
A főbérlő nem tudta kivárni, pert indított és végrehajtásra adta az ügyet, melyet nem tudtak foganatosítani, mert nem volt mit elvinniük.
Ezt a Vh-t évente, kétévente újra és újra megkísérlik, egyre magasabb összegeket követelve.
A helyzetem azonban nem lett jobb, hiszen elhelyezkedni két kisgyermek mellett ritkán tudtam, s csak a próbaidő végéig jutottam el a gyerekek betegeskedései miatt. Munkanélküli segélyre sem voltam s vagyok jogosult emiatt.
Mit tehetek?
Nincs elévülése az ilyen Vh-nak? Lehet-e kérni a megszüntetését valamilyen módon?

bigdady # 2010.01.05. 18:18

ehhez lövésem sincs sajnos.

Megara # 2010.01.05. 18:46

Kedves Mindenki!

Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni:

Terhelhető-e inkasszóval a családi pótlék és a GYES, ha bankszámlára érkezik?

Mekkora az az összeg, amit inkasszálás során minimumösszegként a bankszámlán kell hagyni?

Ha érvényes birósági ítélet van mondjuk egy lakáshasználati díjtartozás megfizetéséről, a végrehajtó kezdeményezheti az inkasszálást?

Előre is köszönöm!


Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)

kadaj01 # 2010.01.05. 18:50

Tayle, mit tehetsz? Kifizeted a tartozásod. A végrehajtó nem fogja hagyni elévülni, abban biztos lehetsz. Azért az a 150.000 mennyi lehet ma már? Milliós mi? Mennyi lesz még egyszer 12 év múlva...

Norbi73 # 2010.01.16. 06:01

Tisztelettel kérdezem meg ObudaFan-tól hogy ez a kifejezés mit jelent : "Csakhogy az onnantól, hogy a számlára érkezett, nem gyed, hanem bankszámlapénz."
Úgy kell érteni hogy bármilyen összeg érkezik egy bankszámlára (gyerektartás, családi pótlék, GYED, párom fizetése) akkor azzal már a bank rendelkezik és el is veheti az egészet is, mégha csak egy adós is van? Ezek szerint akkor onnantól már hogy a számlára került nem érvényesek rá a hatályos jogszabályok, hogy pl csak max 50%-ig lehet belőle levonni?
amiatt kérdem, mert a párom számlájára érkező pénzeket a bank folyamatosan teljes egézében elveszi, holott a fizetése 50%-ban terhelt már, az utolsó 2 gyerektartásdíjat is teljes egészében elvette és volt hogy a teljes családi pótlékot is elvette!

Válaszát előre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2010.01.16. 08:29

Utaltasd más számlájára (pl: feleség szülő barát stb..)
így nem fér hozzá a vh-tó.

eSZeM # 2010.01.16. 10:21

Csakhogy munkabért általában abban az esetben utal a munkahely más bankszámlára, ha a bankszámlán "társtulajdonosként" a munkavállaló is szerepel.
Ez meg tudjuk mit jelent a kötelezettségek tekintetében.
Viszont a családtámogatási ellátásokat kérheted postai úton. Például a csalái pótlékot kérhetnéd a Te nevedre az Kincstártól.

De tényleg...onnantól, hogy bankszámlára utalódik a jövedelem/ellátás, már nem élvez semmilyen letiltási védelmet?

nandy # 2010.01.16. 13:13

A fizetést meg kérhetné készpénzben.

kisordog21 # 2010.02.05. 07:39

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni! Szeretnénk beadni bankunkhoz inkasszó kérelmet. Van hozzá fizetési meghagyás, Bíró által aláírt, pecsételt, és a záradéka szerint jogerős. A bankunk szerint ezt így nem lehet beadni. Kérdésem az lenne, hogy mi szükséges egy ilyen fajta inkasszóhoz?
Köszönettel: Anita

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.05. 07:49

Ha a fizetési meghagyás 2009. október 31-e után emelkedett jogerőre, akkor valóban nincs mód a közvetlen inkasszóra. A bíróságtól kell kérni úgynevezett átutalási végzést. (De ha valószínűsíthető, hogy nem lesz fedezet a számlán, akkor időkímélő rögtön végrehajtási lap kibocsátását kérni.)

edica # 2010.02.05. 09:29

Tisztelt Fórumozók!
C-hitellel kapcsolatban szeretnék segítséget,tájékoztatást kérni!
Kb.6 éve vettem fel az OTP Banknál C-hitelt(250000ft),a havi törlesztőt mindig befizettem rendesen(15000ft/hó),de sajna nem állok jól anyagilag,így rendszeresen vissza is vettem az összeg felét,mert a többit kamatként levonták.Magyarul ugyanúgy 250000ft tartozásom van.Tavaly novemberben szóltak a banknál,hogy idén márciusba megszűnik véglegesen ez a hitel forma és rendeznem kellene a tartozást.(Előtte semmi értesítést nem kaptam se szóba se írásban.)Felajánlották,hogy ne fizessek be 1 részletet,így hátrálékossá válok és igényelhetek tartozásrendező hitelt.Szerintem ennek magas a thm-je és nem szeretnék belefolyni.A kérdésem az,ha tovább befizetem a havi törlesztőt mit tudnak velem csinálni?Felrúghatják a szerződést,ajánlanak másik hitelt,végrehajtanak...stb.?Sajnos Gyesen vagyok így korlátozottak a lehetőségeim hitel ügyben!
Tisztelettel:Edica

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.05. 09:37

Nem ismerjük a részletes feltételeket (neked kellene ismerned), de valósínűnek tartom, hogy nem szüntethetik meg egyoldalúan a szerződést, ha nem szeged meg a kötelezettségeidet.

edica # 2010.02.05. 14:54

Kedves KBS!
Köszönöm a választ igazából én is így sejtem ,hogy nem szüntethetik meg egyoldalúan.Kíváncsi voltam tud-e valaki valamit,hogy mi lesz március után amikor végképp le akarják zárni ezt a terméket.Nem tudom,hogy hallgassak az ügyintézőre és legyek hátralékos vagy fizessem a részletet és "majd meglátjuk" alapon kivárok.

Pöttyi # 2010.02.14. 19:28

Olyan kérdésem lenne, hogy anyósomék elmentek kezesnek egyik családtagjuknak, akik nem fizetnek és félő hogy inkasszó alá vonják közös számlájukat.
A kezes csak apósom és az ő nevén van a számlájuk, anyósom pedig meghatalmazással él a számla felett. A kérdésem az lenne, ha anyósom nevére nyitnak számlát és apósom nyugdíja is erre a számlára megy akkor ezt a számlát le inkasszózhatják?

tudomany # 2010.03.28. 05:05

engem is érdekelne egy másik topicból eredően, hogy vajon ha inkasszót tesznek egy számlára és kb. 9000 ft a fedezet akkor azt le is nulláza a végrehajtó a számlát?Hogyan lehet egyaltelán észrevenni, hogy inkasszó van a számlán?

végrehajtó1 # 2010.03.28. 17:10

Hogyan lehet egyaltelán észrevenni, hogy inkasszó van a számlán?

Nos az nagyon egyszerü:0 ft az egyenleg:)
Valamint a bank küld értesítést.

ha inkasszót tesznek egy számlára és kb. 9000 ft a fedezet akkor azt le is nulláza a végrehajtó a számlát?

igen

marcselló # 2010.04.23. 13:18

Kedves jogi tudósok.
Nagy tisztelettel kérném,hogy egy kis felvilágosítást adjanak az "inkasszó" ügyben.
Tőrtént.hogy az önkormányzat a kommunális,és a gépjármű súlyadó öszzegét a bankszámlámra rátett inkasszóval,ohajtotta kiegyenlíteni.
A féléves befizetési határidő egy honapos elmaradása után,letíltotta a számlám pénzmozgását.
Az az hiába volt a számlámon 5x annyi összeg mely fedezte volna az inkasszó összegét,egyszerüen nem leemelte,hanem letíltotta a számlát.
Úgy,hogy sem én sem az OTP nem tudta kiegyenlíteni az inkasszót,mert nem fért hozzá.
Pontosabban egy nyilatkozatot kellett személyesen a bankba aláírni,miszerint vonják le az összeget,majd talán 3-4 nap múlva a levonás után élni fog a számlám!!!!!!
Na akkor elsőre: ki volt az az agyatlan aki minden előzetes felszólítás nélkül letílthat egy folyószámlát,méghozzá úgy,hogy a számlán van fedezet,de nem levonja az összeget,hanem egy hétre letíltja a aszámlát.
Ha esetleg valaki meg tudná mondani ki-mikor-milyen redeletben találta ezt ki.Milyen hatállyal,miért nem kell értesíteni,miért letiltani kell és nem levonni?
Egyszóval ha ma egy önkormányzat ezt megteheti,akkor úgy érzem nagyon hatásos változtatásokat kell foganasítani.
Én 36 éve becsületesen állami cégnél rendesen adózom illetéket fizetek stb.
De ezt valahogy nem tudom megemészteni,főleg azért nem,mert látom,hogy a "minimálbéren" élő és bahamákra járó kollegáknak nincs inkasszó,és azok milliós tartozásokkal röhögnek a markukba.

végrehajtó1 # 2010.04.25. 18:06

egyszerüen nem leemelte,hanem letíltotta a számlát.

Nem értem, hogyan?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.26. 08:30

Sehogy. Fake.

margaréta*** # 2010.05.05. 11:36

Kedves Fórumozók!

Több témában is jár az agyam, elnézést azoktól, akikkel összefutok és már sok belőlem...
Következő lenne a kérdésem:
Nagymúltú banknál volt folyószámla-hitelem, amit 400e-rel ki is merítettem. Addig rendben volt, amíg oda ment a fizetésem, de mivel exemmel közös számla volt egy korábbi kölcsön miatt, a fizetésemet más banknál nyitott számlára utaltatom. De! Mivel már nem oda megy a fizetésem, így megvonták (folyamatosan csökkentve) az A-hitelt.Ex viszont a mai napig oda fizeti be a gyerektartást, amihez nem férek hozzá, mondván még így is jócskán mínuszban vagyok. Ez most inkasszónak számít, vagy hogy van ez? Elvileg a csp, gyerektartás nem beszámítható, akkor miért teheti rá a bank a kezét?

kadaj01 # 2010.05.05. 11:52

margaréta, szerintem dikrekt kérdezel hülyeségeket. Ha A hiteled van az OTP-nél, és minuszban van, akkor bárki is utal rá, fizet be, az addig minuszban lesz, amig el nem éri a nullát. Amúgy megint nem értem a logikád, ha a folyószámlád -400.000 és érkezik rá 40.000 gyerektartás, miként várod, hogy ne -360.000, hanem +40.000 legyen az egyenleg??!

kadaj01 # 2010.05.05. 11:53

Mellesleg, egyszer olvastam egy jó hsz-t kbs-től; a bank nem teheti rá a kezét, mert nincs neki olyan. :)