Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


bolti lopás? mit tehetek?

ann654 # e-mail 2014.04.16. 19:09

Üdvözlöm,
egy ruházati üzletből kifelé menet figyelmetlenségből a nyakamban maradt egy 1990 ft értékű bizsu nyaklánc. megállítottak, elmondtam, hogy véletlen volt, nem akartam ellopni, kifizetem ha kell. A következmény: behurcoltak a rendőrörse, megszégyenítettek, felajánlották, hogyha szexuális igényeiket kielégítem a rendőröknek, elengednek. ezt visszautasítva bezártak egész délutánra. ezután kihallgattak, majd közölték, hogy pénzbírságot kapok majd, talán elzárást is és 2 ÉV priuszt. A kérdésem az lenne, hogy tudok e valamit az ellen tenni, hogy enyhítsem ezt a büntetést? még nem zárták le az ügyet, tehát még be kell mennem újra tanúskodni. Nagyon megköszönném a hasznos tanácsokat!

Agent Cooper # e-mail 2014.04.14. 11:50

Kedves pufoka!

Majdnem biztos, hogy letöltendő szabadságvesztést fog kapni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

pufoka # e-mail 2014.04.14. 04:02

Üdvözlöm!
Segítséget kérnék abban, hogy mint különösen többszörös visszaeső, egy új életet elkezdve, munkával, 2 gyerekkel, tele reményekkel, és egy 2011 decemberi 2 rendbeli szabálysértési értékre elkövetett folytatolagosan, üzletszerüen elkövetett lopás vétségével, mire számíthatok????
1év 2 hónap eltelt és nem bűnözök, dolgozom, és egyedül gondoskodom 2 gyerekemről.
Kérem segítsen, mire számitsak? Kedvezmény nélkül szabadultam 2012 aug.ban.
Előre is köszönöm.

Csak az igazat

ObudaFan # e-mail 2014.04.12. 09:15

Véleményem szerint nagy baj nem lehet a videózásból, de tegyél ki erről egy tájékoztatót a bejárathoz és ha olyan video készül, amin nincs nyoma bűncselekménynek, azt töröld azonnal.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

l.istvan # e-mail 2014.04.11. 12:14

Kedves Agent Cooper

Először is szeretném megköszönni a gyors választ.

Felmerült még néhány kérdés

Írta, hogy : "Hívni kell a rendőrséget, az elkövetőt jogszerűen a helyszínen vissza lehet tartani."
Kifejtené,mit takar hogy jogszerűen vissza lehet tartani? Pontosan mit tehetünk?

Továbbá írta, hogy a feljelentés érdekében videózhatok...Nem fognak személyiségi jogokra meg hasonlókra hivatkozni? Mint tudjuk, attól még, hogy szemtelenül lopnak tisztában vannak a jogaikkal...

A válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel, István

Agent Cooper # e-mail 2014.04.11. 11:45

Kedves I.istvan!

Mit lehet ilyenkor tenni? Érdemes a rendőrséget kihívni?
Mást nagyon úgy sem tud tenni, de így legalább dokumentálásra kerül a lopás.
Ha esetleg olyanok jönnek be akikről már tudjuk hogy loptak, lefényképezhetem vagy videóra vehetem mobillal?” A feljelentés érdekében megteheti.
Megtehetjük, hogy már mikor jönnének befele kiküldjük vagy kitiltsuk őket?
Hivatalosan nem teheti meg.
Ha rongálják vagy ha használják a terméket és nem akarják kifizetni mit lehet tenni?
Hívni kell a rendőrséget, az elkövetőt jogszerűen a helyszínen vissza lehet tartani.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

l.istvan # e-mail 2014.04.09. 18:52

Sziasztok

Bolti lopással kapcsolatban lenne egy-két kérdésem.

Boltban dolgozok és mostanában mindennapos probléma, hogy 4-5fős csoportok bejönnek, szétszélednek, szemtelenek, pofátlanok és lopni próbálnak(van amikor sajnos sikerül is nekik), pontosabban fölöslegesnek tartom leírni, mert gondolom ezer meg ezer ilyen történetet hallottatok, a kérdésem a következők:

Mit lehet ilyenkor tenni? Érdemes a rendőrséget kihívni? Kamera van, de az sem lát mindent...tehát ha lopnak is nem mindig van róla felvétel...

Ha esetleg olyanok jönnek be akikről már tudjuk hogy loptak, lefényképezhetem vagy videóra vehetem mobillal? ( Feljelentés esetén legyen kép/video, mivel sajnos az arcok nem annyira látszódnak a bolti kamerán)

Megtehetjük, hogy már mikor jönnének befele kiküldjük vagy kitiltsuk őket? (természetesen csak abban az esetben ha felismerünk valaki olyat aki már lopott...)

Ha rongálják vagy ha használják a terméket és nem akarják kifizetni mit lehet tenni?

A válaszokat előre is köszönöm, ha esetleg rossz helyre írtam volna a kérdést akkor elnézést kérek, még új vagyok itt.

Agent Cooper # e-mail 2014.03.31. 16:11

Kedves Peter38!

Az erkölcsi tiszta maradt. Legközelebb a szalámit a kosárba tegye.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Peter38 # e-mail 2014.03.31. 15:04

Érdeklödni szeretnék spar lopás érték2.000ft szalámi rud.büntetés 2nap szabálysértési elözetes büntetés2nap ami evvel letudva elsö elkövetés ilyen a erkölcsibe ez bekerül.e?ha igen mennyi idöre?köszönnöm segitséget

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.01.28. 07:12

úgy értem a felvétel tárgyi bizonyítéknak számít és amikor legközelebb bejön értesíthetem a rendőrséget?
Miért kellene megvárni, míg legközelebb bejön?

www.kbs-ugyved.hu

Véleményem #   2014.01.28. 00:24

Milyen Őr az, aki ennek a menetét nem tudja...

( bolt függő, ember függő, hogy ki mit kezd ezzel a felvétellel a későbbiekben )

Csaba899 # e-mail 2014.01.24. 20:50

Sziasztok
Új őr vagyok egy boltban,ma 17 óra körül beszaladtam az illemhelységbe és jöttem ki az egyik eladó szólt hogy van egy gyanus alak és figyeljem mert szerinte lopni készül.De amire visszaértem a vásárlótérbe már nem volt ott az emberke.Biztonság kedvéért visszanéztem a kamerát a vásárlótérben és tisztán láttam hogy zsebre tett vegyi árut olyan 1600 ft értékben.Ismerem az embert minden nap nálunk vásárol még a nevét is tudjuk
Az lenne a kérdésem hogy ezzel lehet valamit csinálni?úgy értem a felvétel tárgyi bizonyítéknak számít és amikor legközelebb bejön értesíthetem a rendőrséget?

Véleményem #   2013.06.18. 12:33

Tímea1972

Ha a fia látta,hogy elteszi a barátja az üveget ugyan úgy jár neki a bírság, a lopásban társ volt...
A jegyzőkönyv egy példánya az áruházé egy a hatóságé. Ha csak nincs 3. példány, a tescoba megfeszülhet bárki ott biztos nem adnak ki jegyzőkönyvet.
Ha volt bírság akkor a történet lezárult. Főleg ha 18 év alatti aláírta a bírságot, ugyan is az aláírása felett ott van hogy vállalja ennek a megfizetését...
A kár és a bírság között összefüggést nem kell keresni 5-50 ezer Ft. között lehet helyszínen szankcionálni.
A felvételt csak hivatalos megkeresés útján adják ki, ügyvédnek ha esetleg bírósági eljárás van... Alapból pár napig őrzik csak meg. A felvételt a rendőrség megnézheti, de kikérni ők is csak hivatalos úton tehetik meg...
Ha a jegyzőkönyvet nem írja alá vagy bármely papírt, akkor feljelentés készül, a továbbiakban pedig más az eljárás már...

Dr.Attika # e-mail 2013.06.14. 18:51

Be kell tartani a tízparancsolatot. Pl. Ne lopj!

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Agent Cooper # e-mail 2013.06.14. 17:47

Kedves Tímea1972!

Fia a lopás tényét majd akkor ismeri el, ha gyanúsítotti (vagy szabálysértési eljárás alá vont személykénti) vallomásában azt megteszi.
Ha olyan jegyzőkönyvet írt alá, amelyben valamilyen formában elismerte a lopás tényét, az könnyen megtámadható, és nagy valószínűséggel bírósági eljárás során a jegyzőkönyv ezen részét nem veszik figyelembe.
Az eljárás során a fia idézéséről és értesítéséről Önnek mint törvényes képviselő értesítést kell kapnia.
Ennek ellenére fia még sincs könnyű helyzetben, hiszen ha látta a lopást, illetve tudott róla, akkor magatartását bűnsegédi magatartásként (pszichikai bűnsegéd) értékelhetik.

Üdv: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Sherlock # e-mail 2013.06.14. 17:23

Takarítás, rendrakás... Vissza kéne térni a földre, lehet akkor a gyerek sem kerülne rossz társaságba.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Tímea1972 # e-mail 2013.06.14. 16:55

Sziasztok!

A fiam került hasonló helyzetbe 2 napja. Akinek van tapasztalata ebben az ügyben kérem segítsen.

Nem a gyerekem, hanem az ismerőse, aki vele volt elemelt 2 üveg italt az egyik Auchan üzletből. A biztonsági őr elkapta őket és kipakoltatta a táskájukat. A fiamnál csak kifizetett termékeket találtak és a később ( viták árán megkapott )jegyzőkönyvből is az derül ki, hogy ő "csak" az ismerősével volt, nála lopott terméket nem találtak, de mindkettőjüket 25-25.000 Ft-ra büntették ( a kár 6000,- Ft ) . A kamerás felvételt nem engedték megnézni, a rendőrség pedig azt mondta, hogy ha aláírta a jegyzőkönyvet, akkor ő is elismerte a lopás tényét.
A gyerek még nincs 18 éves, tanul, tehát valószínűleg nem ő fogja kifizetni a bírságot. Én úgy gondolom, hogy minimum értesíteni kellene ebben az esetben a szülőt. Rendőrség flegmán közölte, hogy őket ez nem érdekli, aláírta a papírt és kész, oldjam meg ahogyan tudom.

Annyit beszélünk a gyerekek védelméről, ha ő is követte volna el a lopást, talán akkor is célszerű lenne a szülőt értesíteni, hiszen nem notorikus "lopó" gyerekről van szó, vagy oké kapjon büntetést, de ez esetleg valami munka ( pl: takarítás, rendrakás egyéb ) és nem rögtön a családra hárított anyagi teher ( egyedül nevelem a gyerekeimet, hitelek stb ).

Azt hiszem kicsit el vagyunk tévedve és nem a nevelés, hanem a megfélemlítés és egyértelműen a bírság kiszabása lett a cél ( sajnos )

Ha valaki került hasonló helyzetbe, hogyan oldotta meg?
Minden tanácsot köszönettel fogadok.

További szép napot:-)

Rafina67 # e-mail 2013.01.11. 12:10

Kedves mentaldr!

Üzletszerűen követi el a bűncselekményt, aki ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekszik.

Azért bűncselekmény, mert többször elkövette, más-más sértett sérelmére és ezek révén a lopások révén haszna keletkezett volna, ha nem kapják el.

A leírtak alapján zavaros az ügy nekem, de majd az ügyész kibogozza és ha ő nem akkor majd a bíró is átminősítheti, sőt meg is szüntetheti láttunk már ilyet.

Minden jót!
R

Véleményem #   2013.01.10. 22:59

Ha vádat emeltek, akkor védekezzen...
Nem kellett volna lopni.

mentaldr. # e-mail 2013.01.10. 19:30

Attól válik vétséggé, mert 3 van belőle, vagy mert néhány hónap alatt történt?

Sherlock # e-mail 2013.01.10. 11:05

Miért maradna szabálysértés?

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

mentaldr. # e-mail 2013.01.10. 09:17

Ha szabálysértés, akkor el is évült?

mentaldr. # e-mail 2013.01.09. 13:35

Pedig vádat emeltek...
Mit tehet a vádlott?

Véleményem #   2013.01.09. 13:25

mentaldr.

Ez így is csak szabálysértés marad.

mentaldr. # e-mail 2013.01.09. 11:11

Mik az Üzletszerűen elkövetett lopás (szabs. értékben)mik az ismérvei?
Feltétlen megáll e a vád 2010.nov. (2rendbeli Btk316(1)bek.ütk. és (2) bek. c pont szerint minősülő lopás vétség), ha 2009 márc. 3000ft Tesco, 2009 aug.vége 7500ft Tesco, 2009.szept.3200ft Spar. 1. esetnél részleges beismerés(2.-3. esetet tagadja), 3.tettenérés-bizt. őr tanú, 2. sem beism., sem tettenérés, hanem kamerafelvétel, melyen nem látható, hogy lopás történt volna?