Online jogi tanácsadás


Mouse M.D. # 2019.06.03. 10:34

Bocs, ez nem ide való. Habár....

danildi # 2019.06.03. 18:49

Férjem - tudtom nélkül- 10 éve házasságunk alatt szerzett öröklakásába, élethosszig tartó haszonélvezettel bejegyeztette az ingatlanra a barátnőjét. Ezt én csak pár napja, véletlenül tudtam meg.
Jelenleg súlyos betegen kórházban fekszik, nem igen lehet erről vele beszélni. Két közös fiunk van, akiknek öröklési joguk lenne erre a lakásra.
Kérdésem: Halála esetén mi az öröklési sorrend? Hogy lehet még életében semmisé tenni a haszonélvezetet?
Olvastam valamit a bejegyzés nélküli tulajdonosról. Én hogyan tudnék bejelentkezni? Volt-e joga haszonélvezettel terhelni egy házasság alatt tképpen közös tulajdonnak számító ingatlant?
Köszönöm szépen válaszukat.
tisztelettel
Ildikü

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.03. 20:22

Hosszú, bonyolult. Keress meg egy ügyvédet.

nevada1957 # 2019.06.29. 05:19

Üdvözlöm.
Az alábbiakkban kérném segítségét.
Működő KFT-nk van idáig jól működött de egyik napról a másikra elvesztettük a munkáinkat.
Ezért szeretnénk szüneteltetni a vállalkozást ,lehetséges-e. Ha nem milyen módon szüntethető meg.
Köszönettel: Miklós

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.29. 08:02

Nem. Jogutód nélkül megszüntetni végelszámolással vagy felszámolással lehet. (Attól, hogy időlegesen nincs megrendelése, egy cég még akár jelentős értékkel is bírhat. Hiszen vagyona, ismertsége, jó híre, szakemberi, szervezeti tapasztalata van. Nem biztos, hogy okos dolog megszüntetni.)

kozuzemitartozas # 2019.07.02. 05:02

Üdv, egy olyan kérdésem lenne, hogy az egyik rokonunk 20 éve meghalt. Többen örököltünk utána. Az egyik ingatlanát az egyik örökös kapta meg teljes egészében. Ez az ingatlan többször is gazdát cserélt a 20 év alatt, viszont nem írták át a közműveket, és az egyik új tulajdonos tartozást csinált. A szolgáltató felmondta a szolgáltatást, és eladta a követelést egy behajtócégnek. A behajtócég most minden örököst megkeresett, köztük engem is, hogy álljunk helyt a tartozásért, mert a közmű nem lett átírva, az elhunyt nevén volt, ezért az elhunyt örökösei felelnek a tartozásért, köztük én is, mert nekem ugyan soha semmi közöm nem volt ahhoz az ingatlanhoz, de én is az elhunyt egyik örököse voltam. Reális ez, hogy ennyi évvel a halála után megkeressenek egy ilyen tartozás miatt, holott soha nem tulajdonoltam azt az ingatlant, így nem is tudtam a sorsáról semmit?

drbjozsef # 2019.07.02. 05:32

kozuzemitartozas,

Igen, jogos, mert el kellett volna intézni az öröklés után 30 napon belül az átírást valakinek a nevére - ennek hiányában az örökösök egyetemlegesen tartoznak, akár a teljes követelést is behajthatják rajtad.

Aztán, persze, ha nem Te halmoztad fel ezt a tartozást, és ezt bizonyítani is tudod, akkor polgári perben visszakövetelheted ezt a pénzt. A kérdés, hogy az, aki a tartozást csinálta, az tud-e utólag fizetni, behajtható-e rajta egyáltalán valami...

bibababa # 2019.07.18. 07:12

Üdvözlet !
Kaptam a rendörségtől egy idézést a bűnügyi osztályról,mint tanú.
Fogalmam sincs, hogy miről van szó és nem kapok tájékoztatást milyen célból is lennék tanú.
a 2017 évi XC törvény alapján.

gerbera317 # 2019.07.18. 07:23

És miért akarod tudni, mihez hívnak tanúnak? A vizsgakérdéseket sem kapod meg előre, hanem csak a vizsgán. Egyébként az idézésen biztos, hogy rajta van, milyen ügyben hívnak be.

rigoz # 2019.07.18. 07:45

Tisztelt bibababa!

A területileg illetékes ügyészséghez címzett, de a rendőrségen benyújtott kifogással élhet a tájékoztatási kötelezettség elmulasztása miatt.

bibababa # 2019.07.18. 07:56

Egy szám van a papíron de abból nem derül ki.
A vizsga meg ez azért nem ugyan az.
A vizsgára készülsz a tananyagból. Beidéznek tanúnak egy bűnügyben mikor nem is tudok semmilyen ilyen eseményről.

bibababa # 2019.07.18. 07:58

Tisztelt rigoz !

Hétfőre van az idézés , hogy szerintem nem érdemes.
Megkérdezem az egyik ügyvéd ismerősöm, ha nincs szabadságon.

rigoz # 2019.07.18. 08:08

Hát akkor, majd kiderül ott.

Egyébként vihet magával ügyvédet is.

Tanúként a vallomástételt megtagadhatja, ha:

  • önmagát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná
  • az gyanúsított (ez csak a gyanúsítás közlésétől él!) az Ön hozzátartozója
  • törvény erejénél fogva titoktartásra köteles és a titokgazda a titoktartási kötelezettsége alól nem adott felmentést

A vallomástételt teljes egészében megtagadhatja, a vallomástétel megtagadásának okaira nézve azonban ekkor is kihallgatható és ehhez képest dönt annak az elfogadásáról vagy határozattal a vallomástételre kötelezésről a hatóság.

Emellett, ha annak tekintetében a vallomástétel megtagadhatósága fennáll, egyes kérdésekre megtagadhatja a válaszadást.

Ez utóbbi határozat ellen panasznak van helye 8 napon belül, melynek halasztó hatálya van. A panaszt a nyomozó hatóságnál, az illetékes járási (fővárosi kerületi) ügyészséghez címezve lehet előterjeszteni.

Kérheti továbbá személyes adatai - nevére is kiterjedő - zárt kezelését.

bibababa # 2019.07.18. 08:42

Most jutott az eszembe, hogy 3 hete két házzal arrébb
jó másfél óráig állt egy villogó rendörmasina. Volt valami hangosabb beszéd, lehet arról van szó.

szornyike # 2019.07.26. 17:54

Üdvözlöm!

Az alábbi kérdésem lenne:

Keresztanyám nemrégiben megözvegyült. Közös gyermekük nem született, azonban a Keresztapámnak házasságukon kívül született egy gyermeke, akit a nevére vett, de nem éltek együtt életvitelszerűen a Keresztszüleimmel. Kersztszüleim lakása a Keresztanyám nevén szerepel az ingatlannyilvántartásban, mint egyedüli 1/1 tulajdonos. Állítólag készült az elhunyt Keresztapám részéről anno egy ún. lemondó nyilatkozat is Keresztanyám javára.

Azt szeretném megtudni, hogy a Keresztapám gyermeke a lakáshoz kapcsolódóan örökölhet?
Köszönöm előre is a választ: B.Z.

drbjozsef # 2019.07.26. 18:29

szornyike,

Ha keresztanyád 1/1 tulajdonos, akkor mire fel kellett lemondó nyilatkozat keresztapád részéről?

Ez csak azt erősíti meg, hogy az az ingatlan a házastársi közös vagyon része volt. A "lemondó nyilatkozat" ez esetben jogi szempontból ajándékozási ügyletnek felel meg.

Az ingatlan nem fog bekerülni a hagyatékba, hacsak keresztanyád be nem jelenti.

De ha a keresztapád gyermeke tudomást szerez az ingatlanról, és feltételezi, hogy az közös tulajdonnak számít, és az édesapja ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonosa volt, akkor lehet igénye rá. Megegyezés hiányában perben.

Ha keresztanyád hivatkozik arra a "lemondó nyilatkozatra", és azt a bíróság is elfogadja, valamint a nyilatkozat megtétele 10 éven belül volt a halála előtt, akkor a gyermekét megilleti belőle a köteles rész, ami a harmada annak, amit örökölt volna. Vagyis az ingaltan 1/6 része, illetve annak értéke. A bírósági gyakorlat szerint a halálkori értéket veszik ilyenkor figyelembe.

szornyike # 2019.07.26. 19:12

Tisztelt drbjozsef!

A lemondó nyilatkozat még akkor készült állítólag, amikor megvásárolhatóvá vált a lakás - kb. 20 éve - . Az 1/1-es tulajdononosi bejegyzés nem tudom, hogy mikor készülhetett, de gondolom, mindez azért, mert a K.Apu "kikacsintott a házasságból", s be akarta magát biiztosítani valahogy, igaz K.Anyu meg nem vált el "csak némán" szenvedett. A Gyermek tud a lakásról, hiszen látogatta Apját is, viszont K.Anyu nem szeretné, csak saját tulajdonában tudni az ingatlant, s fél, hogy a Gyermek jogosult valamilyen formában rá. A hagyatéki 2-3 hónap múlva lesz. Egyébként 80 éves idős hölgy már a K.Anyu, úgyhogy nem nagyon tud ugrálni, ezért szeretnék Neki segíteni infókkal.
Köszönöm az eddigi infókat is!

drbjozsef # 2019.07.26. 20:29

szornyike,

Ha közös tulajdon volt, és a nem fogadnák el a "nyilatkozatot", akkor a lakás felét megörökölheti a gyerek (ebből az özvegy nem örököl "gyerekrészt").

Ez esetben, mint közösen lakott utolsó lakóhelye keresztszüleidnek, biztosan örököl a keresztanyád holtig tartó haszonélvezetet az egész lakásra és a berendezési tárgyaira.

Ennek csak perben szerezhet érvényt a gyerek, viszont törvényi vélelem, hogy a házasság alatt szerzett vagyon közös, tehát keresztanyádnak kellene bizonyítania ennek ellenkezőjét.

Ha közös tulajdon volt, de a "nyilatkozatot" elfogadják ajándékozásnak, akkor nem fog járni a köteles rész sem neki, mert az csak a halált megelőző 10 évben adott ajándékokra vonatkozik, a korábbiakra már nem.

drbjozsef # 2019.07.26. 20:31

Szóval, az biztos, hogy keresztanyád haláláig használhatja, lakhat az ingatlanban, abba a gyerek nem szólhat bele, akkor se, ha tulajdont szerezne benne.

szornyike # 2019.07.30. 18:15

Kedves drbjozsef!

Nagyon köszönöm az eddigi infókat is, nagyon hasznosak. De akkor előlépek a farbával :). Az a helyzet, hogy én a Keresztanyám egyetlen vér szerinti rokona vagyok, a húgának a lánya. És tudomásom szerint rám akarja hagyni végrendeletben a lakást, de ezt nyilván nem teheti meg, ha nem lesz az övé. Az a lényeg, hogy a Keresztapám házasságon kívüli gyermeke már kapott ingatlan, egyebeket, s most is van még, ami az Övé lehet. A lakás van kizárólag a Keresztanyám nevén, s Ő abban a hiszemben van, hogy az Övé teljes mértékben, mert a vásárlás során valami lemondó nyilatkozatot írta alá a Keresztapám a Keresztanyám javára, aminek minimum 20 éve. S mivel a Földhivatali nyilvántartásban is csak egyedül szerepel, abban a hitben van, hogy az Övé marad a lakás. Attól nem tart, hogy kitehetik, de nem akarja, hogy az általa nem kívánt gyermek örökölje akárhányad részét sem. S mit tagadjam, én is jobban örülnék, ha én örökölném. Avval tisztában vagyok, hogy a Kerimamát nem teheti ki a gyerek, de akkor ezek szerint lényegében a lakásból is részesül. Elnézést, nem akarok okvetetlenkedni, csak 3 hónap múlva lesz a hagyatéki, addig a Kerit is fel kell készíteni a "csapásra".

szornyike # 2019.07.30. 18:23

Kedves drbjozsef!
Elnézést, de még egyet szeretnék kérdezni, ha bután hangzik is. Egyszerűen szólva jól értem, hogy lényegében a lakást fele-fele arányban örökli a Keri meg a bal kézről született gyermek? Ha igen, lehet ez ellen tenni valamit?

Köszönöm előre is, ha erre válaszolsz.

drbjozsef # 2019.07.31. 05:31

szornyike,

új infót nem mondtál : alapesetben az ingatlan nem kerül be a hagyatéki leltárba. Ha a gyerek bejelenti igényét az ingatlan egy részére, akkor vagy megegyeznek, vagy a gyereknek kell pert indítani. Alapesetben a házasság alatt szerzett vagyon közös, ha ezt állapítja meg a bíróság, és mellőzi azt a nyilatkozatot, akkor igen, 50% lesz a keresztanyádé, 50% a gyereké, és az egészre haszonélvezetet kap a keresztanyád.

Ez a legrosszabb eset, és nem, ha a bíróság így döntene, és végig is viszi a gyerek a pert, akkor nem lehet tenni ellene.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.31. 10:29

és az egészre haszonélvezetet kap a keresztanyád.

Khhmmm.

Rolcsi74 # 2019.07.31. 12:41
Tisztelt Jogàszok! Munka szerződésről van szó- melyben nem szerepel bér informàció, sem müszakpótlék, sem túlóra pótlék csak ammyi van e helyett hogy-
  • TÉTELES ÓRA ELSZÀMOLÀS, és szabadsàg kitétel se szerepel benne és munkabér kifizetési nap se....Ez igy érvényes munkaszerződés??
drbjozsef # 2019.07.31. 12:52

KBS,

Jovanna, jogos, de a lényeg, hogy az egésszel rendelkezhet.
(szornyike : a sajat részére nem kap haszonélvezetet, arra nyilván nem is kell, az az övé)