Online jogi tanácsadás


Ugyvedvalaszol.com # 2019.10.23. 09:25

chriswb

Az utolsó érvényes.

Attól hogy valaki ki van zárva a kamarából, még például társulás esetén ugyanazon névvel tovább tarthatja az irodáját.

Az utóbbi időben rengeteg ügyvédet piszkáltak meg a devizahiteles ügyek kapcsán, sok a kizárás.


AZ ÜGYVÉD VÁLASZOL
Jogorvoslat Azonnal
https://ugyvedvalaszol.com

Angela11 # 2019.10.23. 15:33

Kedves fórumozók!
Elárverezték a házamat, amiben szivességi bérlö lakik. Péntekig van határidöm elhozni a saját dolgaimat, bútoraimat. Viszont a bérlö nem enged be a házba. Mit tehetnék, hogy el tudjam hozni az ingóságaimat? Köszönöm segítségüket

pczolee # 2019.10.29. 08:07

Tisztelt szakértők.

A helyzetem a következő. 2019. 10. 26.-án vásároltam egy magánszemélytől egy elektromos rollert. A hírdetésben szerepelt a jármű pontos típusa (erről képernyőképem van). Személyesen mentem érte, és látszólag minden rendben volt. Viszont kiderült, hogy a jármű nem olyan típusú, hanem egy hamisítvány (az eladó beismerte sms-ben, hogy ő erről tudott), de engem erről nem tájékoztatott (hárman voltunk ott, tehát van két tanúm is). Amennyiben erről tudok nem vásárolom meg. Így gyakorlatilag át lettem ejtve.
Felajánlottam neki, hogy visszaviszem (neki tehát nincs vesztesége, hiszen mentem érte és vissza is viszem) és fizesse vissza a vételárat, és váljunk el békében. Erre egyenlőre nem hajlandó.

Az ügy elég egyértelmű, hiszen meg lettem tévesztve, egy hamis terméket árult és adott egy egy ismert gyártó termékeként.

A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségem van arra, hogy a pénzemet visszakapjam?

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.29. 08:16

Te mit tippelsz?

Lyones # 2019.11.06. 02:24

Üdvözlök mindenkit.
Sürgős segítségre lenne szükségem.
2019.10.30-án egy autókereskedést hívtunk fel, mert a hírdetésben megtetszett egy autó.
Időpontot egyeztettünk, majd a kereskedő addig csúszott a megbeszélt időpontról, míg besötétedett.
Ettől független megvártuk.
Az autó, napi használtként volt hírdetve, de kiderült, 4-5 hónapja áll egy helyben.
Úgy kellett bebikázni.
Külsőre megkimélt állapotban volt.
Kértük az eladót, mondjon el mindent, mert mindenképp megvennénk, le is foglalóztuk, 100.000.-.
Ami fura volt a km óra állás.
De az eladó annyit mondott ismeri az előző tulajt, az autóval semmi gond.
Az autó korához képest kevésnek találtam.
Hazamentünk majd másnap a Nav oldalán lekértem az autó adatait, amiből kiderült, 16 tulajdonosa volt eddig, és a km óra kétszer 250 000 ről 150 000- re vissza lett állítva, valamint igen lerongyolt állapotú fotók voltak fent a kocsiról.
Úgy döntöttünk, mivel a kereskedő ezekről nem tájékoztatott, nem megfelelő adatokkal akarja eladni a kocsit, írásban felbontom a szerződést, visszakérem a pénzem.
Az eladó óránkét hivogatott, hogy polgármesteritől kezdve ügyvédig mindenhol járt, ő nem hibázott, a végén már fenyegetőzött, hogy feljelent, mert azt mertem mondani, hogy neki mint kereskedőnek ezt tudnia kellett volna.
Azzal védekezik, hogy neki ezt nem kellett tudnia, így ő nem hibázott, majd megfenyegetett, hogy feljelent, mert valószínünek tartja, hogy több kereskedésbe járok így haszonszerzés céljából.
Lefoglalok egy autót, aztán mondva csinált indokkal kihátrálok és dupla pénzt kérek vissza.
Ami persze nem igaz.
Annyit közölt, vagy elviszem az autót, vagy bukom apénzt.
A hab a tortán, az autót állitólag elszállították egy általam ismeretlen helyre, mert érdekes módon az eredeti telephely megszünt.
Mit tudok tenni?
Tényleg vissza tarthatja a pénzem??

alfateam # 2019.11.06. 04:13
drbjozsef # 2019.11.06. 07:10

Lyones,

Az óratekerés bűncselekmény már, de ha nincs meg a konkrét tettes (kb. rajta kellene kapni pont amikor tekeri az órát), akkor a legritkább esetben van eredménye egy feljelentésnek.

De ez téged nem érint. Felesleges. Bár megtenni a feljelentést meg lehet, csak hogy érezze a törődést az eladó.

Neked polgári jogi vitád van az eladóval, mert a termék lényeges jellemzőjében megtévesztett - és ezért akkor is felel, ha nem tudott róla.

Amit tehetsz : írsz neki egy tértivevényes levelet, amiben kéred, hogy a foglalóként átadott összeget utalja vissza 8 munkanapon belül, tekintettel arra, hogy a hirdetése/állítása valótlan és megtévesztő volt, különben bírósághoz fordulsz, és perben fogod érvényesíteni az igényedet.

Ha nem fizeti vissza, elmész egy közjegyzőhöz és kibocsáttatsz egy fizetési meghagyást ellene. Ha arra sem fizet és ellentmond neki, akkor kell pert indítanod.

Azt azért érdemes tudni, hogy az ilyen csaló cégek kb. hetente megszűnnek, és más néven újra alakulnak, szóval van esélyed, hogy az FMH vagy a per után sem jutsz hozzá a pénzedhez, mert eltűnik a cég.

A foglaló átadásakor írt elismervényen ki szerepel? Cég? Adatai rajta vannak?

alfateam # 2019.11.06. 08:27

Ha nem fizeti vissza, elmész egy közjegyzőhöz és kibocsáttatsz egy fizetési meghagyást ellene. Ha arra sem fizet és ellentmond neki, akkor kell pert indítanod.

Nem kell pert indítania, automatikusan perré alakul.
A végrehajtást kell kezdeményeznie!

Ha a kötelezett a jogosult követelését nem ismeri el, azaz annak kellő időben (akár részben) ellentmond, az eljárás az ellentmondással érintett részben perré alakul. Ekkor az eljárás kikerül a közjegyző hatásköréből, s mint peres eljárás, a bíróságon folyik tovább. Az ellentmondást az eljáró közjegyzőhöz kell megküldeni a fizetési meghagyás kézhezvételét követő tizenöt napon belül.

Viki39 # 2019.11.06. 08:32

Üdvözlöm!

Kiskereskedelmi boltot nyitok és az lenne a kérdésem, hogy a működési engedéllyel kapcsolatos határozatot már megkaptam az Önkormányzattól amin az engedélyszám is fel van tüntetve, hogy ezzel kinyithatok vagy meg kell várnom a jogerős működési engedélyt? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Somogyi Viktória

Lyones # 2019.11.06. 10:08

drbjozsef,
köszönöm a gyors választ.
A foglaló papíron rajta van a cégpecsét, A foglaló papíron a cég szerepel mint átvevő...
Amit így utólag furcsálok, minden meghirdetett járművükről ki van takarva a rendszám.
A nemfizetést kategorikusan azzal az érvel utasítja el, hogy neki mint kereskedés, az autó előtörténetéről nem kell tudnia.
Szerintem pedig, neki, mikor az autó vásárlásakor mikor a tulajdonába került mikor megnézi a rendszerben nem e lopott, látnia kellett.
A másik, feltűnően ideges és fenyegetőleg lép fel mikor ez szóba kerül.
Ami vicces, cégként, olyan helyesírással teli emailt küldött, hogy szánalmas...
Ő tartja magát ahhoz, hogy nem adja vissza a pénzem, és előre egyeztetett időben egy számomra ismeretlen idegen helyen vehetem át az autót, nem a szemrevételezés helyszínén...

Szomorú örökös # 2019.11.07. 04:25

Lyones

Amit így utólag furcsálok, minden meghirdetett járművükről ki van takarva a rendszám.

Az adatvédelmi törvény írja ezt elő számára. Újságban sem jelenhet meg pl. pofátlan tilos parkolásról úgy fénykép, hogy a rendszám nincs rajta kitakarva. Ez az előírás.

wers # 2019.11.07. 05:04

"sajátos" értelmezése az adatvédelmi törvénynek, ill. kényük-kedvükre erre hivatkoznak egyesek, ha nekik ez így jobb. Marhaság.

Szomorú örökös # 2019.11.07. 05:26

wers

Amit te állítasz, az a marhaság. De nálad sokkal nagyobb kvalitású személyek, cégek azért ismerik a törvényt. Pl. a google is:

https://24.hu/…-latszodhat/

https://www.naih.hu/…oogle-SV.pdf

De ha még mindig kételkedsz, akkor íme egy másik érdekes cikk erről:

https://www.fotoshirek.hu/…fotozhatunk/

wers # 2019.11.07. 05:35

Veled nem vitatkozom. A te képességeidhez nyomodba sem
érhetek.

(milyen törvény tiltja, hogy a saját kocsiját valaki rendszámmal hirdesse????)

Szomorú örökös # 2019.11.07. 05:52

wers

milyen törvény tiltja, hogy a saját kocsiját valaki rendszámmal hirdesse????

Egyet felejtesz el, itt nem „magánszemélyről” beszélünk, hanem egy „kereskedőről”, aki abban a pillanatban, hogy kiteszi egy autóját eladásra, máris „adatkezelővé” válik.

Szomorú örökös # 2019.11.07. 05:56

wers

És még egy fontos apróság! Nagyon sok kereskedő soha nem veszi saját nevére át a kocsit, egyfajta „biankó” adásvételivel árulja - ami nem mellesleg ugyanúgy szabálytalan - ezért ő csak egy közvetítő a képben.

Aki átíratja a kocsit az átvételkor és különbözeti ÁFÁ-val dolgozik, az többnyire cég és ott már nem magánszemélyről beszélünk, így ők is egyből adatkezelővé válnak.

wers # 2019.11.07. 06:02

Nem, normális kereskedő megveszi az autót, és ezt bejegyezteti a nyilvántartásba. Nekik nem kell illetéket fizetniük, és új okmányt sem készítenek a nevükre. A forgalmiba kézzel jegyzik be a kereskedőt.

Aki nem így tesz attól nem szabad autót venni. Ki fognak kopni szépen a piacról. Vannak elegen, kóklerekkel nem szabad üzletelni.

wers # 2019.11.07. 06:05

Ha nem a sajátját árulja, akkor kér hozzájárulást az eladótól. Normális ember nem fizet milliókat zsákbamacskáért. Kitakart rendszámú autóval nem kell foglalkozni. Ott valamit titkolnak. Van elég eladó autó.

wers # 2019.11.07. 06:08

Egyébként pedig a rendszám önmagában nem is védett adat. Az nyilvános, bármikor látható pl. egy parkolóban.

Szomorú örökös # 2019.11.07. 06:31

wers

Ha arra gondolsz, hogy így majd előre bárki le tudja kérni az autó előéletét, az nem jó irány. A valós kilométeróra állás fotója ugyanis legtöbb esetben nem szerepel eladáskor a hirdetésben, max. megemlítik jobb esetben. És egyébként is egy felelősségteljes vevő-jelölt előbb jó alapos körbenézéssel eldönti, milyen autót is szeretne magának venni, majd kiválaszt több olyan típusút és elmegy az autót megnézni. Aztán jöhet az, hogy kicsit utána jár a kinézett autónak, majd következő látogatás, amikor megveszi. Aki bemegy a kereskedésbe és megveszi az autót, mint egy kiló krumplit a boltban, az meg is érdemli a sorsát szerintem. Én sohasem így vásároltam, de egyszer velem is előfordult, hogy sok apróság nem tűnt fel. Pl. az, hogy egy 1996-os autónak hogy lehet EU-s rendszáma...aztán persze kiderült a jelekből, hogy Németországból behozott és széthajtott autó volt jócskán az óra szerinti kilométerfutás feletti mértékkel. Ott egyértelmű volt, hogy visszatekerték az órát, de akkoriban ezt még nem vették ennyire szigorúan, az óraállást sem igazán rögzítették a műszaki vizsgákon. 3,5 évig használtam, de gyakorlatilag egy roncstemetőt vettem, amin nagyon gyorsan túladtam, mikor a hitele lejárt.

Egyébként pedig a rendszám önmagában nem is védett adat. Az nyilvános, bármikor látható pl. egy parkolóban.

Ha viszont te arra jársz, akkor csakis te látod, meg akinek épp arra van dolga. Azonban ha felkerül pl. az internetre kitakarás nélkül, akkor már bárki megnézheti. Csak képzeld el, éppen munkaidőben céges kocsival elmégy privát ügyeket intézni a főnök tudta nélkül - aprócska dolog normál esetben - de a főnököd meglátja a rendszámmal lefotózva a kocsit egy olyan helyen, ahol szerinte semmi keresnivalója nem lenne, nem beszélve arról, hogy a bírság esetleg már hozzá fog befutni, ha tilos parkolás miatt került ki a kép, mivel övé a cég. Másnap aztán behív az irodájába és közli, hogy következő naptól már nincs is munkahelyed. No ilyenkor ne lepődj meg azon, ha az illető feljelenti azt, aki a fotót róla készítette és még jó esetben meg is büntetik érte csúnyán a fotóst - akár még kártérítést is fizethet a tette miatt - mivel az adatvédelem nem az erkölcsök vizsgálatáról szól, hanem konkrétan a törvényről. A bírságot pedig, ha felmerül a kifizetése, akkor azt meg az ex-dolgozónak, az autó vezetőjének kell kifizetni, mivel igazolhatóan ő vezette a kérdéses időpontban az autót.

wers # 2019.11.07. 06:45

csapongasz össze vissza

a bírság esetleg már hozzá fog befutni, ha tilos parkolás miatt került ki a kép

ne lepődj meg azon, ha az illető feljelenti azt, aki a fotót róla készítette

Mármint a hatóságot jelenti fel, mert munkaidőben nem elég, hogy maszekolt, de még arra sem figyelt, hogy ott álljon meg, ahol szabad????
Mi köze ennek ahhoz, hogy el akarja adni a kocsit, és hirdeti?

(tényleg nem érdemes veled beszélgetni, mert akkora kanyarokat teszel, hogy bele szédülök)

Szomorú örökös # 2019.11.07. 07:10

wers

Mármint a hatóságot jelenti fel, mert munkaidőben nem elég, hogy maszekolt, de még arra sem figyelt, hogy ott álljon meg, ahol szabad????

Már megbocsáss, de te magyarázod félre az egészet! A hatóságnak az adatvédelmi törvény megsértéséhez semmi köze, mivel azt csak mellékágon említettem, mert amennyiben a magánszemély tilosban csípte el az illetőt parkolni, akkor azt előbb-utóbb a hatóság is meg fogja találni és abból lesz a bírság.

Akit ő fel fog jelenteni, az egy magánszemély, aki lefotózta a kocsit és feltette maszek alapon nyilvános eléréssel egy portálra, hogy leírhassa mellé a saját véleményét a tettről.

És ez csak egy példa volt az adatvédelmi törvény megszegésére, amire ugyebár azt írtad, hogy a rendszám nem védett adat.

Hogy nem vagy képes értelmezni - és szükség esetén különválasztani - amit leírtam, az nem az én hibám, hanem a te felfogási képességed hiánya. Vagy esetleg értelmező szótárt is mellékeljek a posztomhoz? :-) Ne haragudj, ez tényleg nem bántás, szimplán egy észrevétel, hogy máskor próbálj meg inkább odafigyelni, mert amit az előbb leírtál, az már tömény marhaság. :-)

wers # 2019.11.07. 07:17

aha, tehát a bírság így kezdődik:

"köszönettel xy honfitárunk által készített, és nyilvánosságra hozott fotójának, ezúton .... bírságot szabok ki."

Már bocs, de honnan tudja, hogy nem a közterületesek készítették a fotót? (egyébként tudok olyan hatóságot - nem is egyet, akik nem bírságolnak csak a saját, szigorú szabályok szerint készített fotójuk és személyes észlelésük alapján, és az értesítést erről ott hagyják a helyszínen)

Szomorú örökös # 2019.11.07. 09:39

wers

Szakadj már le arról, hogy a magánszemély által készített fotót és a tilos parkolásért járó bírságot összemosod! Én nem ezt írtam. A közteres vagy a rendőr dolga ettől teljesen független.

Mellesleg a hatóság által készített fotóval kapcsolatban megnyugodhatsz, az sosem fog nyilvánosan rendszámmal megjelenni, mert ők ismerik és betartják a törvényt.

Lyones # 2019.11.09. 03:08

Szomorú örökös...
Képzeld a rendszámot sehogy nem láthattam volna.
Mindenre írtál...
Csak a kérdésre nem.
Mivel félrevezetett, vissza kell adnia a pénzem nem??