Online jogi tanácsadás


wers # 2020.02.14. 07:21

2020.02.14. 02:41

edző parkban edzés közben egy fiatal férfi leveszi a pólóját???

Milyen rémálmomra (vagy nem rém) riadhatott éjjel közepén?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.14. 08:08

Az eredeti bejegyzésen tudtam röhögni. A viccesnek szánt kommentjeiteken nem.

Igazságkereső:!!! # 2020.02.14. 08:16

Ha a rend őre utasít hogy vegye fel az illető a pólóját,akkor köteles megtenni?

drbjozsef # 2020.02.14. 08:41

kbs,

Ebben biztos voltam.

drbjozsef # 2020.02.14. 08:41

Igazságkereső:!!!

Igen.

wers # 2020.02.14. 08:57

A viccesnek szánt kommentjeiteken nem.

Én csak rácsodálkoztam, és beleképzeltem magam a helyzetbe....

Traffic # 2020.02.14. 14:24

Esetleg enyhítő körülménynek tekinthető, ha az illetőnek izmos kigyúrt felsőteste van, és nem aputeste.

Az én értelmezésemben ez büntethetőséget kizáró ok.

Sos!!! # 2020.02.14. 15:58

Jo Napot Mindenkinek!!!

Nagyon Surgos lenne egy normalis buntetojogi ugyved aki teszi a dolgat tud vki esetleg??? Bonyolult ugy....

Koszonom.

drbjozsef # 2020.02.14. 18:16

Traffic,

Az izmos férfifelsőtest a pocakkal szemben sokkal jelentősebb ingereket válthat ki, ezért én nem tartom indokoltnak a büntethetőség kizárását.

BVSM # 2020.02.19. 20:51

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi esetben szeretnék jogi iránymutatást kérni:
Édesanyám és apám élettársként éltek együtt az elmúlt 30 évben. Az ingatlanok és az ingóságok is mindig anyám tulajdonában voltak, a ház amiben éltek anyám 1/1-es tulajdona.
Apám alkoholista, az utóbbi években egyre agresszívebben fordult anyám ellen ittas állapotban, ilyenkor üvöltözött vele, szidalmazta, az ajtókat rugdosta és csapkodta, megfélemlítette. Anyám próbált békésen különválni tőle, de ő nem volt hajlandó.
Nemrég családi összejövetel volt anyáméknál, estére apán erősen ittas lett, veszekedni kezdett és anyámmal ismét üvöltözni kezdett. Az én családom is ott tartózkodott, én megpróbáltam apámat leállítani, amire velem szemben is támadólag lépett fel, a férjem állította le. Mi anyámmal aznap este együtt eljöttünk hozzánk a konfliktus miatt, apám egyedül maradt a házban.
Másnap reggelre a ház leégett, az előzetes vizsgálat alapján szándékos gyújtogatás történt, apám a gyanúsított. Bűnügyi eljárás indult, több, mint valószínű, hogy ő a tettes.
Mivel a ház lakhatatlan állapotban van, a hatóságok felszólítására nagy nehezen apám elment máshová aludni, tehát életvitel szerűen nem tartózkodik a házban (nem is lehet, mivel az kiégett teljesen) de minden nap vissza jár, nem hajlandó véglegesen elhagyni a telket. Anyám rokonoknál van és intézi a tűzeset ügyeit, de közben nem merünk a házba vissza menni a szükséges munkákat elkezdeni/elvégezni amikor apám a telken belül van.

A kérdéseim az üggyel kapcsolatban az alábbiak:

  • a fenti eset (lelki, érzelmi és verbális erőszak, szándékos gyújtogatás) kimeríti-e a családon belüli erőszak esetét, ha igen, milyen lépéseket tehetünk, hogy ez a gyújtogatás miatti bűnügyi eljárásban is hangsúlyt kapjon, vagy önálló eljárást indíthatunk-e?
  • milyen lehetőségei vannak anyámnak, hogy saját magától és az anyám tulajdonát képező ingatlantól (amit a gyanú szerint felgyújtott) eltiltsa, távoltartást kérjen? A távoltartás elrendelését hogyan lehet kezdeményezni?
  • eddig apám szóbeli szívességi lakáshasználó volt (sem tulajdoni hányada sem haszonélvezeti joga nincs), állandó lakcíme az ingatlanban van bejelentve. Milyen jogi út, lehetőség van a szívességi lakáshasználat felmondására, és a kijelentésére, kilakoltatására?
  • A lakcíme fiktiválását megtámadhatja-e eredményesen?

Nagyon köszönöm előre is segítségüket!

Raymond66 # 2020.02.22. 18:21

Szép napot mindenkinek!

A következőkben kérném a segítséget:

2015.szeptemberében garázdaság vétsége miatt 160 óra 'közérdekű munka'ítéletet kaptam.2016 február 06-ig semmilyen értesítést nem kaptam,kivel,hol kell felvennem a kapcsolatot!Ezen a napon elhagytam Magyarországot,Kanadába jöttem a már kint élő családomhoz.Státuszom:PR
2016 tavaszán,márc-ápr érkezett levél,x városban lévő pártfogót keressem fel,a megbeszélés céljából.Nos,ez nem történt meg.Időközben,megtörtént a következő tárgyalás,melyen átváltoztatták elzárásra,tétel/160:6/,és a bevonulási időpont.Mivel már Kanadában éltem,ennek sem tettem,tehettem eleget.Elfogatóparancs,körözés kiadva,stb.
Ez ügyben kérnék tanácsot,elévül valamikor?olvastam 5 év az utolsó intézkedéstől?Melyik az utolsó?Mert tételezem fel,évente 2-szer kiadják az elfogatásit,akkor sosem évül el.Szeretném ha meg lehetne változtatni,inkább a pénzbüntetés.Hozzáteszem,mindez/ek/ önhibámon kívűl történt/ek/.
Köszönöm a figyelmet,és várom a válaszokat.

Raymond

Szomorú örökös # 2020.02.22. 19:00

Raymond66

Hozzáteszem,mindez/ek/ önhibámon kívűl történt/ek/.

Kétlem, hiszen egy jogerős közmunka-ítélettel a hátad mögött elhúztál az országból. Pedig azt is tudnod kellett, hogy ha nem töltöd le a büntetésedet közmunkásként, akkor annak következményei lesznek.

Raymond66 # 2020.02.23. 12:54

Köszönöm a választ.Az 'önhibámon kívűl' arra értettem, 5 hónapig semmi nem történt,a bíróságot hibáztatom érte.Ez idő alatt letudtam volna a helyi önkormányzatnál a 160 órát.5 hónap hosszú idő.Nem lehet kifogás az ő részükről sem,hogy sok más ügy,szabadság,üdülés,bla,bla.Vegyék úgy,letudtam.Nekem így jött ki a lépés,eljöttem.

Szomorú örökös # 2020.02.23. 20:10

Raymond66

Elkövettél valamit, amiért büntetést szabtak ki rád, de még te akarod megszabni, hogy hol és mikor szeretnéd azt letölteni? Komolyan gondolod te ezt? :-O És még ezek után a bíróságot hibáztatod? Rosszul teszed! Aki ebben a történetben egyedül hibázott, az te voltál.

Jakab19 # 2020.02.25. 17:17

Szép napot!

Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok:
1 magánvádas könnyű testi sértési feljelentésnél a szokásos illetéken(10000) felül milyen nagyságú perköltség merülhet fel. Abban az esetben ha a magánvádló (sértett) elveszti a pert.
Nyilván minden eset más és más, de alapesetben, nagyságrendileg érdekelne.

Köszönöm a választ!

Jakab19

Cranberry01 # 2020.02.26. 13:19

Sziasztok!
A következő kérdéssel fordulok hozzátok, nem tudom, hogy más járt-e már így:
Elvették a jogsimat ittas vezetésért (érték:0,48) tavaly augusztusban. A rendőrök által készített papíron, amin a szonda eredménye van, az áll: "érvényes 2020.02.06-ig". Az idézést február 25-re szólt, de nem történt semmi, mert a kirendelt védő nem jelent meg.
A szondázás eredménye ezek szerint nem lesz érvényes a meghallgatáson?
Járt valaki így, hogy 6 hónap eltelte után hívtak csak be meghallgatásra?
Milyen büntetésre számíthatok, ha az első (és utolsó) alkalom, hogy ittasan vezettem?
Előre is köszi. Szép napot mindenkinek

Traffic # 2020.02.26. 18:05

T. Cranberry01!

Véleményem szerint a szonda hitelesítésének lejárati dátuma szerepel a papíron. Ön érvényességi időn belül fújta meg a szondát, azaz a mért érték hiteles. Ebből következik, hogy érvényes az eredmény az idők végezetéig.

Azt nem tudhatom, miért csak 6 hónap után szerette volna kihallgatni a nyomozó hatóság.

A büntetés sok dologtól függ. Ha a bírája lennék, akkor sem tudnám most megmondani.

tlevi94 # 2020.03.01. 22:15

Jó napot mindenkinek!

Adásvételi szerződésről lenne egy kérdésem. Írják is, meg látom is a gyakorlatban, hogy feltüntetik benne a természetes személy fél adóazonosító jelét. De ezt az Inytv. nem írja elő, az adóazonosító jel nem természetes személyazonosító adat. Ha bele kell írni a szerződésbe, akkor mi alapján?

Valamint az Inytv-t olvasgatva, szerintem adásvételinél nem kell az ellenjegyző ügyvéd KASZ-száma, 32. § ezt nem írja elő, az Üttv. pedig, amelyik előírja, csak jogszabály eltérő rendelkezése esetén alkalmazható. De inkább biztosra mentek, és feltüntetitek, nehogy egy ügyintéző emiatt visszautasítsa a kérelmet, és menjen az idő?

Köszi a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.02. 06:21

Földhivatallal, cégbírósággal nem vitatkozunk. :D

Igazságkereső:!!! # 2020.03.13. 05:46

Jó reggelt mindenkinek! Sikeresen, bár szerintem furcsán zárult a félmeztelen felsőtest kérdése. Az említett fiatalembert napok óta várták a nyomozók, mert egy idősebb úr azt a bejelentést tette, hogy egy félig meztelen ember guggol a parkban. Mikor végre tetten érték, látva hogy mi a valóság, még igazoltatásra sem került sor. A kapitányságon azt mondták, hogy semmilyen törvénybe, vagy helyi rendeletbe nem ütközött a viselkedése, de a nyugalom kedvéért csak 18 óra után vegye le a pólóját. Köszönöm a hozzászólásokat.

wers # 2020.03.13. 06:05

de a nyugalom kedvéért csak 18 óra után vegye le a pólóját

:)) az jó, mert így az érdeklődők tudják, mikor kezdődik a műsor :D Nem kell egész nap kukkolni.

(gondolom nem az idős úr áll az első sorban. Bár ki tudja. Tán csak irigykedik)

laraleó # 2020.03.13. 12:58

Szèp napot mindenkinek! 2018-ban volt egy ittas vezetèsem amièrt 2018 Szeptemberèben kaptam 80 nap elzárást. 2019 Február 05-èn kelett bevonulni majd 2019.Április 25-èn szabadultam. Jött levèl èdesanyám lakására 2019 Októberèben, hogy mellèrendeltek 120 ezer ft pènzbüntetèst is, mivel nem lakom ott ès nem járok oda, nem közöltèk velem időben ès már kèsőn adtam be a rèszletfizetèsre a kèrelmet. Majd 2020 Január 06-ra küldtek levelet bevonulásra, amit szintèn nem időben tudtam meg, hogy átváltották a 120 ezer ft pénzbüntetést 24 nap elzárásra.Időközben Január 25-èn megszületett kisfiam aki többszörös rendellenességgel jött világra. 2 naposan 3 èletmentő műtétet végeztek rajta. Sokáig kórházban volt, ahova mindennap utaznunk kelett. Azóta többször is volt kórházban és még mindig vár rá 3 műtét. Illetve sztómája van neki aminek a költségei illetve a gyogyszerei, az utazás a kórházba stb rengeteg pènzbe kerül. E mellett albèrletet fizetek, eltartom a 4 ès fèl èves kislányomat ès páromat. Egyedüli család fenntartó vagyok. Nem azt akarom hogy ne kelljen fizetnem hiszen valahogyan a szabály sèrtèsèrt felelnem kell, csak rèszletfizetèst vagy egy megoldást szeretnèk arra, hogy ne kelljen bennt lennem a BV-ben. Hiszen a családom egy beteg gyermekkel akár az utcára is kerülhet. Azóta gondolom elfogatóparancsot is kiadtak hiszen Január 6-a már nem most volt. Telefonáltam az ügyben azt mondták már nem lehet semmilyen kèrelmet intèzni, egybsn pedig nem tudom befizetni, azt sem mondták meg hogy van e ellenem elfogatóparancs, azt mondták menjek be a redőrsègre ès ott megmondják., de fèlek, hogy onnan már ki sem engednek, a családomnak pedig nagyon nagy szüksègevan rám. Kèrem aki bármilyen megoldást tud arra hogyan lehet megoldani kèrem jelezze.

Traffic # 2020.03.13. 14:34

T. laraleó!

mellèrendeltek 120 ezer ft pènzbüntetèst is

???

Szerintem indulhatott egy külön eljárás (szabálysértési?), aminek a végén kiszabták ezt a büntetést.
Ha tud, kérjen kölcsön és a bírságösszeggel a zsebében jelenjen meg a rendőrségen. Kérjen csekket és fizesse be, így nem kerül BV intézetbe.

A későbbi problémák elkerülése céljából az okmányirodában kérjen ügyfélkapus azonosítót, majd a Rendelkezési Nyilvántartásban tiltsa le a postai kapcsolattartást. Ez esetben elektronikusan kapja meg a hatóságoktól az iratokat és nem olyan lakcímre megy a küldemény, ahol nem is tartózkodik (és nem kapja meg és lemarad mindenről).

laraleó # 2020.03.14. 09:34

Köszönöm a válaszát. De mint leírtam nem tudunk senkihez fordulni, hogy kisegítsen minket pènzügyileg. A családtól nem tudom elvenni, amit el kezdtünk összegyűjteni az is mind elment a kisfiam kezelèsère.

Anett8103 # 2020.03.18. 11:14

A fiam 2004.05.04.én született és 2021 februárban albérletbe akar költözni,Ausztriában élünk.Szeptemberben kezd el egy 3 éves szakmai iskolát,mert kapott egy tanulói állást és ahhoz tartozik az iskola.A kérdésem a következő lenne,jogilag elköltözhet itthonról?
Illetve hány éves kora után költözhet el jogilag itthonról?
Várom a válaszukat tisztelettel Szabó Péterné.