Online jogi tanácsadás


rigoz # 2020.10.13. 02:01

A legjobb lenne lejelszavazni azt a fránya routert a jövőre nézve!

Alapból ott kezdődik - szerintem - az egész, hogy egy Wi-Fi hálózatról való üzengetés esetén a hálózat üzemeltetője - amennyiben személye nem azonos a küldőével -nem felelős.

Önmagában az, hogy feljelentették Önt, nem valósít meg becsületsértést, ugyanis a becsületsértés alapvetően nem valósít meg. A joggyakorlat szerint becsületsértés hatósági, bírósági ügyben még magánszemély felek közt is csak szélsőséges, az ügy tárgyától teljesen független, pejoratív, direkte sértő tartalmú megjegyzésekkel követhető el. Különösen nem lehet bűncselekmény az eljárást megindító beadványban, az ügy részelteinek ismetretése körében tett minősítő megnyilvánulás.

A valótlan tartalmú vádemelés a hamis vád bűntettét merítheti ki adott esetben. Rossz személy megvádolása, amennyiben valóban történt leírt cselekmény, még ezt sem feltétlen meríti ki, de van rá esély, hogy igen.

Szükségtelen tehát a magánvádas eljárásban viszonváddal élnie, mivel kudarcra van ítélve. FEljelentést természetsen a hamis vád gyanúj tárgyában - ajánlatosan ismeretlen tettes ellen - persze nyugodtan tehet.

A bíró kizárása minden esetben indoklás mellett kérhető. A nem indokolt indítvány

A bíróság a kizárási indítvány elutasítja, ha az alaptalan.

A joggyakorlat következetes abban, hogy a fél feltételezései, alá nem támasztatott állításai nem adnak okot a bíró - elfogultság, az ügy tárgyilagos megítélésére való képtelenség címén történő - kizárására.

Tehát a "félek attól, hogy az reősebbik oldalon áll a bíró" nem fog sikeres kizárási indítványt megalapozni.

Figyelmeztetem, hogy a bíróság a nyilávnvalóan alaptalan kizárási indítvánnyal élő, avagy a ugyanabban az ügyben, ugyanazon bíró ellen, ismételten alaptalan indítványt előterjesztő felet rendbírsággal sújhatja!

drbjozsef # 2020.10.13. 05:49

A hálózat üzemeltetője nem felelős azért, hogy a hálózatán keresztül milyen forgalom zajlik? Hát akkor ki a felelős? A körösztanyám térgyekalácsa?

Ha gyerekpornó, drogkereskedelem, vagy terrorcselekmény szerveződik rajta, akkor elég csak azt mondanom, hogy, bocs, nincs lejelszavazva a wifim? Ez azért véleményesnek tűnik.

László88 # 2020.10.13. 10:08

drbjozsef szerencsére nem olyan dolog történt, akkor én is megtenném a kellő intézkedéseket, a wifim meg még nyílt a szakvéleményig. Utána természetesen kódos lesz. Rövid leírás, nem az én nevemen lévő e-mail címről panasz levelet írt vki a képviselő ellen a munkahelyére. Olyan vádak voltak benne hogy ittasan jár, továbbá italt visz magával és lop. Ennyi a lényeg az írat anyagból.

drbjozsef # 2020.10.13. 11:52

László88,

Én kizárólag rigoz kategorice kijelentő mondatára reagáltam - igaz, nem idéztem, de akkor most :

Alapból ott kezdődik - szerintem - az egész, hogy egy Wi-Fi hálózatról való üzengetés esetén a hálózat üzemeltetője - amennyiben személye nem azonos a küldőével -nem felelős.

rigoz # 2020.10.13. 12:20

Bizonyos esetekben ez felvetődhet, igen, de nem egy becsületsértési ügyben! Állam rendje elleni bűncselekmény és gyermekpornó esetén valóban...

Drogkereskedés esetén már vitásnak érzem, ha egyszer az üzemeltető tudtán kívül történik a dolog valóban, igazolhatóan.

Alapból ott kezdődik egyébként másik oldalról, hogy panaszban tett véleménynyilvánítás is csak szélsőséges esetben lehet becsületsértés, hiszen a panasza jellegnél fogva a megtevője egyoldalú és erősen szubjektivizált előadását tartalmazza. Inkább hamis vádra lehet alkalmas, ha ténybelileg teljesen valótlan.

Aldozaat74 # 2020.10.13. 13:36

Üdvözlök Mindenkit!

Felmerült bennem egy kérdés és életmentő lenne, ha paragrafussal tudna ezzel kapcsolatban nekem valaki segíteni!

Ha valaki x évvel ezelőtt 5 éves letöltendőt kapott, (előtte évekig zajlott a tárgyalás, a bíróságon az élettársának a hangja is hallható volt, amikor az elítélttel telefonált, de őt soha nem hívták be egyetlen tárgyalásra sem, gyanúsítot nem volt) annak a felét töltötte csak benn, mert jó magaviseletért kijöhetett, ez most zárult le végleg egy hónappal ezelőtt, a pártfogói látogatásnak is vége, akkor innentől kezdve fenyegetheti a feleségét azzal, hogy feljelenti, mert tudott arról, hogy mivel foglalkozott? Felnyithatnak így egy ügyet, amit lezártak évekkel ezelőtt és a fent leírtak szerint most zárult le teljesen, úgy mond "szabad ember"?

Ez az ember nárcisztikus szociopata és éveken keresztül kihasználta a gyerekét és a feleségét, manipulálta őket, hogy látogassák, hogy töltsék a kártyáját, hogy kéthetente bejárjanak hozzá 2.5 éven keresztül, bent a saját érdekében lehazudta a csillagokat is az égről, mert az érdeke úgy kívánta (valóban lelki deviáns, de nem orvosi eset, tekintve a nárcisztikusságot nem lehet gyógyítani, pszichológusokat is átvernek , egyedül a közvetlen családtagjának az életét teszik tönkre), majd, miután kijött, pokollá teszi a felesége életét, láttam a vidókat, amit felvett, retteg tőle, fél, nem mer rendőrségre menni, mert ez a mocsok olyat behazudna a rendőröknek, hogy ő mindent tudott és neki is börtönben a helye, lelki roncs a felesége, fenyegeti, provokálja, beleáll a fejébe, miközben az főz, odafújja az orrát, röhög, halkan beszél, hogy a szomszédok meg ne hallják, mert a külvilág felé ezek, ahogy ez a féreg is, a mézes-mázas kedves arcukat mutatják, otthon pedig gyötri, használja és kihasználja a feleségét, "beteg geci, kezeltesd magad, öregem, te paranoiás vagy, nem vagy nő, te egy állat vagy" , szánékosan rohassza szegény nő otthonát, nem segít semmiben, döglik és minden felelősséget, tennivalót és gyereknevélést azok után, hogy mindent megtettek érte, ráhárítja, szóval azt szeretném hozzáértő szakembertől megkérdezni, van-e oka annyira félni, hogy ne jelentse fel ezt az állatot?

Köszönöm előre is!!!

Slainte # 2020.10.13. 16:35

Őszintén szólva ebből nem sokat értek. Mivel fenyegeti a feleségét ez az ember? Azzal, hogy a felesége is tudott arról, ami miatt őt elítélték, és emiatt jelentené fel?

Aldozaat74 # 2020.10.14. 14:39

Slaine, pontosan jól érted. Zsarolja, hogy a már lezárt aktát felnyittatja és bepattintja a nőt a börtönbe, (tenné ezt úgy, hogy az évekig folytatott bírósági eljárás alatt a nőt meg sem említették, be nem idézték) a kérdésem erre irányul, ilyet megtehet ?

rigoz # 2020.10.14. 14:53

@Aldozaat74: Egy bűnügyet nem lehet csak úgy "felnyittatni"...

Perújítást a bíróság rendelhet el, amit az ügyész, a vádlott és a védő indítványozhat. Sértett, tanú stb. nem jogosult erre.

Már élből itt elhasal az egész. Persze perújítást megalapozó tényt hozhat az arra jogosultak, tárgyi esetben az ügyész tudomására, de az ügyészség sem most jött a falvédőről.

Amíg a perújítást a másodfokú bíróság nem engedi meg

A perújításnál megszorító a gyakorlat, ezért csakúgy a semmire, bemondásra nem rendelik ám azt el.

Az illetőt viszont nem ártana a hatóság félrevezetése bűntett következményeire figyelmeztetni...

Más jogorvoslattal 5 év távlatában már nem lehet egy korábbi büntetőügyet "újranyittatni", mert a további lehetőségek elenyésztek, úgy mint felülvizsgálat,

Törvényesség érdekében a Legfőbb Ügyész is csak megállapító határozat hozatalát kérheti, mely nincs kihatással a jogerős ítéletre.

Aldozaat74 # 2020.10.14. 15:18

@rigoz , köszönöm a válaszodat! Laikusként magam is így gondoltam, de most megerősítettél abban, hogy ez is csak fenyegtőzés, mint a többi csóró felesége irányába. Lezárt akta, leülte élte a büntetést, már a pártfogóval sem találkozik, ennyi volt, fura is lett volna, ha ő maga bemegy a rendőrségre és feljelenti a feleségét, aki nem tudott semmiről, de mivel áldozata ennek a nárcisztikus szociopatának, retteg, hogy még egy hazugságot és annak következményeit lelkileg már nem bírja ki.

rigoz # 2020.10.14. 16:55

Fe3ljelentést bárki tehet, abból az sem biztos, hogy lesz ügy. A feljelentelek fenyegetések, lózungok.

Közvádas ügyben a feljelentett az üggyel addig semmilyen kapcsolatba nem kerül, amíg nem közölnek vele gyanúsítást. Ahhoz viszont nem elég a feljelentés, ahhoz nagyon súlyos, a rendőrség által gyűjtött bizonyítékok kellenek. Nem bemondásra megy ez. A gyanúsítást - panaszra - az ügyészség meg felül is vizsgálja. Bár viszonylag ritkán, de van, hogy egy ügy a felügyelő ügyészségen elhasal..

Ha viszont feljelentést egy olyan tárgyban tesz, amit a bíróság jogerős ítéletével korábban elbírált, az konkrétan a feljelentés elutasítását eredményezheti csak. Keletkezik három-öt dokument és viszlát. Ha pechje van, még rendbírságot is kaphat...

Tessék hagyni a fenébe az egészet, rá a hülyjéjére, azt javaslom. Ha nem áll le, akkor meg Önök jelenthetik fel zaklatásért...

Aldozaat74 # 2020.10.14. 17:25

@rigoz, nagyon köszönöm a részletes tájékoztatást!! Amennyiben pedig továbbra is fenyegeti, alázza, zaklatja, elmegyek vele, elkísérem és tegye meg a feljelentést ellen. Még egyszer köszönöm!!

rigoz # 2020.10.14. 17:31

Nem kell menni sehova. Feljelentést e-Papíron, tértivevénnyes levélben és még e-mailben is lehet tenni!

Zaklatás miatt tett feljelentésnek azonban tartalmaznia kell a sértett (fenyegetett) személy azon nyilatkozatát is, melyben kifejezetten kéri az elkövető megbüntetését!

Ez az ún. magánindítvány, mely később nem vonható vissza és minden elkövetővel szemben hatályos...

Slainte # 2020.10.14. 19:33

Jaj, azért vigyázzunk már arra, mit mondunk a kérdésben a férjet ítélték el, és a feleséget fenyegeti azzal, hogy őt is belekeveri. Mivel a feleséggel szemben nem volt büntetőeljárás és nem született ítélet, semmiféle perújításra nincs szükség, elméletileg - elévülési időn belül- simán lehetne eljárást indítani, más kérdés, hogy én sem tartom reálisnak. Nem tudom, milyen cselekményről van szó (feltételezem, hogy drog), de az, hogy egy volt elítélt X év után benyögi, hogy a felesége is benne volt, még a megalapozott gyanúhoz is kevés.

dandik # 2020.10.14. 20:49

Tanukent hallgatnak ki, de engem gyanusitanak kèrem segitsen sos mit tegyek


Segitséget szeretnék kérni, probaid?re vettek fel 2 honapra, de csak 1 napot tudtam dolgozni, utána táppénzre kerültem, telefonon felhivott a cég munka

László88 # 2020.10.15. 11:24

magánvádas ügyben, mint feljelentett kértem a vád írat másolatát, küldjék meg részemre postai úton. meg a bizonyítékok másolatát. De azt küldte a bíró úr, csak személyesen lehetséges, a betekintés. Előzetes egyeztetés után. kezdődik az elfogultság, mivel képviselő a feljelentett?

alfateam # 2020.10.15. 11:56
László88 # 2020.10.15. 12:45

erre felé sajnos azt hiszik mindent megtehetnek, hová fordulhatok panasszal? nyomozó ügyészség pl?

gerbera317 # 2020.10.15. 12:58

Miért nem kéred az elektronikus betekintést?

László88 # 2020.10.15. 17:18

kérés...
Kérem.

Küldje meg postai vagy elektronikus úton a részemre a vádiratot és a jegyzőkönyv másolatát.

Amennyiben, nem lehetséges a kérésem, kérem írja meg melyik napon lehet személyesen, írat betekintést tenni.

További szép napot.

Üdv.

1.Bpk...............

válasz....
tájékoztatja, hogy ügy félfogadási időben lehetséges az iratokba történő betekintés, ami előzetes regisztrációhoz kötött, melyet a kért időpontot megelőzően telefonon, a bíróság büntető irodájában tekintheti meg.

most megírtam levélben részletesen, mit szeretnék, aláírtam, ledátumoztam meglátom mi lesz..

rigoz # 2020.10.15. 17:29

@László88: A vádiratot a bíróság magától köteles megküldeni, legkésőbb a benyújtásától számított 6 hónapon belül a vádlottnak. Ennek elmaradása súlyos eljárási sz abálysértés, persze, ha arra az érdemi döntéshozatal előtt sem kerül sor.

Egyébként azt kell és érdemes az eljáró bírótól/igazásgügyi alkalmazottól kifejezetten kérni, hogy a Be. 100. § d) pontja alapján, az Eüsztv. 23. § (2) bek.-ére is figyelemmel az ügyiratok nem hiteles kiamdányát (másolatát) elektronikus úton, az Ön által megadott e-mail címre vagy

Ha ezt nem teszik meg, lehet fordulni az elnökhöz és eljárás elhúzódása miatti kifogásnak is helye van.

Az ilyen kérelemért megfizetett illeték, igazgatási szolgáltatási díj illeték-vissaztérítési kérelem formájábana lakhely szerint illetékes NAV Adó- és Vámigazgatósághoz benyújtott kérelemmel visszaigényelhető... Utóbb...

rigoz # 2020.10.15. 17:32

@Gerbera: Az elektronikus betekintéshez e-személyi és olvasója kell.. Nem tudom kinek az agymenése volt...

E-másolat kérése szóba jöhet persze, de az részben másik tészta... Az nem betekintés, ha precízek akarunk lenni. :) Illetve akarsz főképp Te. :)

rigoz # 2020.10.15. 17:50
  • Ön által megadott e-mail címre vagy ha van, Ügyfélkapujára küldjék meg!

E kérésnek a bíróság 1 munkanapon belül köteles eleget tenni! De, ha a másik megközelítést nézzük (Be. 100. §), akkoris legkésőbb 15 napon belül... De Én az Eüsztv. 23. § (2) bek.-e szerinti 1 munkanapot tartom irányadónak..

OFF Gerberának még: Amúgy tegnap egész szép kis beszélgetésem volt egy végrehajtóval. Tényleg, viccen kívül. :) Elvi jellegű, különféle jogi témákban. Ennyit a (le)minősítésem kapcsán.. :D OFF vége...

Aldozaat74 # 2020.10.16. 15:31

@rigoz
@Slainte

Továbbítottam az illetékesnek, nagyon szépen köszönöm még egyszer az érdemi hozzászólásokat, sokat segítettetek! Megnyugodott a felesége (valóban drog volt) és megteszi a feljelentést akkor a lehetőségek egyikén!

varga edit # 2020.11.01. 09:03

Tisztelt szakértők!

Kérem foglaljanak állást a következő kérdésemben.
Eladtunk egy üdülőt,ami 40 éve a tulajdonunkban volt,így adót nem kell fizetnünk.A vételárat odaadtuk a lányunknak,aki ingatlant vásárol belőle.Milyen megoldás létezik,ha egyáltalán létezik,hogy ne kelljen lányunknak illetéket fizetni,csak a vételár különbözet után,ha ugyebár drágább ingatlant vásárol.

Köszönöm megtisztelő válaszukat.

Üdv.