Online jogi tanácsadás


GBryan # 2020.12.24. 12:52

@alfateam

itt nem az a lényeg, hogy mi miatt, hanem az, hogy elvileg nincs jogában más üzeneteit olvasni. Mellesleg nem készülök feljelenteni, ez csupán egy elméleti kérdés, hogy van e rá lehetőség és ha igen akkor az milyen lehetőség!

drbjozsef # 2020.12.24. 14:13

GBryan,

Levéltitok megsértése

Btk.224.§(1)Aki
...

  1. elektronikus hírközlő hálózat - ideértve az információs rendszert is - útján másnak továbbított közleményt kifürkész, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.
Kristu # 2020.12.25. 19:07

Tisztelt Forum,

Tanacstalan vagyok, hogy kit kene a problemamrol kerdeznem, ezert ide irok. Angliaban dolgozom a kormanynak es egy ugy nevezett ctc checken kell atmennem, ahol tobbek kozott azt is leellenorzik, hogy a bunugyi nyilvantartasban szerepelek-e. 17 evesen elkaptak egyszer fuvel Magyarorszagon, ezutan elterelesen vettem reszt, nem tudom hogy ezzel bekerultem-e a nyilvantartasba. Valamint, ez eleg kinos, egyszer letartoztattak public szexert, bevittek a rendororsre es benn tartottak egy ejszakan at, arra, hogy kellett e valami buntetest fizetnem nem emlekszem.. Azt tudom, hogy a fiut akivel voltam nem tartottak bent de 30 ezres birsagot kellett fizetnie. Ezeket most nekem be kene vallanom, vagy van ennek egyaltalan nyoma?
Koszonom szepen a segitseget!!

Sombokor # 2020.12.26. 06:14

Kristu

Ezzel nincs priuszod, büntetlen előéletűnek számítasz. Oda tudtommal bíróság által jogerősen felfüggesztett vagy letöltendő szabadságvesztésre ítélt embereket tesznek fel. Meg egy másikba azokat, akik épp aktív intézkedés vagy eljárás alatt állnak.

Megjegyzés: nem vagyok ügyvéd. De ezt pl. el lehet olvasni: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

10. § *  A bűntettesek nyilvántartásában annak az adatait kell nyilvántartani, akivel szemben a bíróság bűnösséget megállapító jogerős ügydöntő határozatot hozott, és annak jogerőre emelkedése napján az 1978. évi IV. törvény vagy a Btk. alapján nem mentesült.

Slainte # 2020.12.27. 09:24

A leírtak alapján priuszod valóban nem volt soha sem, de az elterelést az eljárás megszüntetése után még három évig nyilvántartották. A "public sex", gondolom, közerköcs megsértésének a szabálysértése lehetett, mai két évig szerepelt a szabálysértési nyilvántartásban.

Sos!!! # 2021.01.18. 17:24

Jo estet!
Kerdesem . Ha vkinek volt mar 1x osszbuntetve a regi ugye azt,esetleg uj ugyet lehet e osszbuntetni ujra? Koszonom

Slainte # 2021.01.19. 15:51

Nem.

valinéni # 2021.01.30. 17:32

Tisztelt Fórumozók!

Segítségeket szeretném kérni az alábbi ügyben.

Ha valakit a bíróság jogerősen 2év 6 hónapra ítélt csalás miatt és a megjelölt időre nem vonul be a börtönbe akkor milyen szankció várható? Ráadásul nem magyar állampolgár és külföldön bújkál. A bírósági eljárásban se vett részt. Nemzetközi elfogató parancs van ellene.Nagyon beteg , számára börtön egyenlő lenne a halállal.
Mit lehet tenni?

valinéni # 2021.01.30. 17:39

Még azt szeretném megkérdezni, hogy ameddig nem vonul be valaki a börtönbe hanem bujkál az alatt az idő alatt elévülhet a bűncselekmény?

Slainte # 2021.01.31. 11:55

Nem a bűncselekmény, hanem S szabadságvesztés végrehajthatósága évül el az utolsó intézkedéstől számított 5 év alatt. Ha előbb elfogják, akkor nem lesz feltételes szabadságra bocsátható.

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2021.02.01. 08:50

Tisztelt Sos!!!

A hatályos büntetőtörvényünk alapján nem foglalható összbüntetésbe a korábban már összbüntetésbe foglalt büntetés.

beatab # 2021.02.01. 10:02

Üdv!
Egy olyan ügyben kérném a tanácsokat, hogy egy vízszerelő szerelte fel a bojlert a teljesen újonnan kialakított mosdóban. A bojler leszakadt, mert nem is a felfogatásnál rögzítette, hanem a bojlerbe fúrt lyukat. Ez szétverte az egész mosdót, nagyjából 100.000 ftos kárt okozva. A szerelőt azóta nem tudom elérni. Számlát nem kaptam, egy anyag számlám van, amit a főnöke cége nevére van kiállítva. Milyen lehetőségem van a kár behajtására? Fizetési meghagyás indítható?
Köszönöm!

drbjozsef # 2021.02.01. 11:00

beatab,

Fizetési meghagyás mire? Nincs is vele jogviszonyod. Se számlád, gondolom se vállalkozói szerződésed. Ráadásul nem is pénzkövetelésed kellene legyen első körben, hanem a hiba kijavítása.

Nem fogod megúszni a pert, én attól tartok.

alfateam # 2021.02.01. 11:14

Azt még meséld el, hogy "szerelő" belefúrt a bojler (kabátjába) szigetelésébe és rögzítette, kinyitotta a csapot a bojler 10-15 liter víz után leszakadt a csatlakozó vezeték is kiszakadt , ömlött a víz addig Te mit csináltál és mit csinált a szaki?!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.01. 11:28

Fizetési meghagyás mire?
3M-nél kisebb követelésre nincs más lehetősége.

gerbera317 # 2021.02.01. 11:32

A jogi részen túl: Az ilyen szakikat nem szabad engedni egyedül dolgozni. Ott kell velük végig lenni, és szinte végig ordítani kell velük. Ezek ilyenek.

drbjozsef # 2021.02.01. 11:41

3M-nél kisebb követelésre nincs más lehetősége.

De ez nem pénzkövetelés, vagy legalábbis nem annak kellene lennie. Hárítsa el a hibát, szerelje fel az új bojlert rendesen, és javítsa ki a kárt amit a leszakadó bojler okozott.

Persze, ha nem hajlandó rá, és megcsináltatja mással, akkor utána mehet az FMH a költségeire.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.01. 12:51

Ez szerződésszegéssel okozott kár megtérítése iránti igény. A szavatosságon túl.

Puskin4 # 2021.02.01. 15:17

Szép napot kívánok!
Lakásvásárlás előtt állok. Találtam egy megfelelő lakást. Egy udvarban, leválasztott kertrésszel 3 lakás található.Én egy földszinti lakást vennék, ami fölött még van egy lakás. Nem társasház. Milyen szerződést kell kötni az emeleti tulajdonossal az épületre vonatkozóan?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.01. 15:52

Adásvételit. De az épületre nem tudsz, csak az eladó közös tulajdoni illetőségére. Minden tulajdonostársnak elővásárlási joga van.

drbjozsef # 2021.02.01. 16:28

Puskin4,

Az emeleti "szomszéddal" (valójában tulajdonostárs) nem KELL kötni semmit, de erősen ajánlott - ugyanakkor ha nem megy bele, nem tudod kikényszeríteni a használati megosztási szerződést.

Ugyanis annak kellene lennie. Lehetőleg írásban, ügyvéddel ellenjegyezve már most is - ezt kellene elkérned az eladódtól. Az ő helyébe lépsz mint jogutódja, ebből az okiratból tudnád pontosan, hogy ki mit milyen mértékben használhat.

Ha nincs ilyen, attól meg a szerződés létezik, csak nem írásban, hanem maga a kialakult gyakorlat az, ráutaló magatartással jött létre.

Ezért ha nincs ilyen szerződés írásban, akkor fontos, hogy az egészen pontosan foglaljátok bele az adásvételi szerződésbe az eladóval, hogy melyik rész az amit ő használ, használhat, és ezért felelősséget is vállal.

Még az se lenne baj, hogy ha ezt az adásvételit még aláírás ELŐTT megmutatnád a tulajdonostársaknak, és megkérdeznéd, hogy így igaz-e, stimmel-e, tényleg ezeket és így használhatod, ahogy abban szerepel.

Ha ellenkeznek, vagy kötözködnek, akkor vagy tisztázod az eladóddal együtt, vagy elengeded a dolgot, mert ez a közösködés mindig problémát fog jelenteni a további együttélés során...

Kriszti0922 # 2021.02.22. 12:17

Jo napot kivanok!
Tanacsot szeretnek kerni.
Gondatlansagbol elkovetett emberoles a tema.
Mamam mult heten hunyt el korhazban.
72 eves volt, sziv elegtelensege,vese elegtelensege es sok mas problemaja volt.
Papammal elt egyutt, de 1 honapja a mamam fia elvitte magahoz mamamat, hogy majd o gondoskodik rola. 2 hete ki vittek a mamamat setalni aki eleg gyenge volt es elesett, mert nem fogtak rendesen es korhazba kerult.
Csigolya torese kis agy beverzese lett es vegul meghalt a korhazban.
Erdeklodni szeretnek, hogy ezt be lehet e jelenteni a rendorsegen, mint gondatlansagbol elkovetett emberoles?
Koszonom

wers # 2021.02.22. 12:41

be lehet e jelenteni a rendorsegen, mint gondatlansagbol elkovetett emberoles?

Bejelenteni? Be lehet, de nem így fogják hívni, bár ez nem lényeges.

Vissza fogja ez hozni a mamádat? (Tudom, ez nem jogi kérdés)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.22. 13:11

Tízmillió büntetőjogász országa...

Kriszti0922 # 2021.02.22. 13:34

Tudom,hogy nem hozza a vissza a mamamat.
Kerdesem akkor az, hogy ez gondatlansagbol elkovetett emberoles-e?
Mamam nem verszerinti rokonom csak a papam.
A fia elvitte papamtol, hogy o majd gondoskodik rola, annak ellenere hogy nem volt megfelelo kornyezet hozza, amit szova is tettunk.
Mamam haza akart jonni, de nem engedtek.
Ra 2 napra megotrtent a baj. Mamam fia kikuldte a 18 eves fiat a mamammal setalni aki le volt gyengulve es tobb mint valoszinu, hogy nem figyelt oda ra, nem fogta a mamamat es ezert tortent, hogy igy el tudott esni!
Most a fia semmibe nem vonja be a papamat es mindent el akar venni tole.
A papam mikor megtudta, hogy mamam korhazba kerult a fia vegig azt mindta, hogy a mama jol van es hogy a papam hazudik mikor azt mondja, higy nagyon rosz az allapota stb.
Szoval, ezert szeretnem tudni, hogy ez gondatlansagbol elkovetett emberoles e, mert akkor megszefetnem lepni a megfelelo lepeseket.