Online jogi tanácsadás


janibá52 # 2020.11.27. 09:43

drbjozsef

Először is köszönöm a választ. Hagyatéki nem is volt,és úgy tudjuk,hogy nem is lesz,mivel nem volt semmi vagyona az elhunytnak,magyarán semmi nem volt a nevén.
Ami volt (a háza) mint már írtam,7 évvel ezelőtt elajándékozta.
Ügyvédi tanácsra felkerestük az illetékes jegyzőt,ő azt mondta,ilyen esetben nem jár semmi a két vér szerinti gyereknek.
A házat időközben már el is adták azok,akik ajándékba kapták.
Mit lehet még ezek után tenni?

drbjozsef # 2020.11.27. 10:25

janibá52,

A közjegyző rosszul tudja.

Teendő 1.: kérni az eljáró közjegyzőtől egy öröklési bizonyítványt. Ez pont azokra az esetekre van, amikor nincs a hagyatékban vagyon, ezért az eljárás sem zárul le hagyatéki végzéssel.

Teendő 2.: Megírni a levelet az igénnyel a volt tulajdonosoknak, kérni időpontot megbeszélésre, egyezkedésre a közös megegyezéshez.

és még egyszer : Teendő 0.0 : keresni egy ügyvédet.

Ha nem volt értéktelen az ingatlan, akkor milliókról beszélünk, ne sajnálják a néhány tízezer forintot az ügyvédre. Ha per lesz, akkor több lesz, de ha az igényük megalapozott összegszerűen is, akkor azt a pervesztes fél fizeti majd.

Niki009 # 2020.11.27. 10:31

Segítséget szeretnék kérni!
Mezőgazdasággal foglalkozom.
A terményeimet eladom, most már 2-3 éve szinte ugyanazon felvásárlónak szerződéssel.
Idén januárban telefonon megállapodtunk terménylekötésben és árban, majd most, hogy számlázásra került volna a sor, kevesebb árat mondtak, mint akkor.
A szerződéssel nem ért ide az üzletkötő, amit alá is írtam volna, tehát lejegyezve sajnos neki és nekem is más ár van. Én nem szeretném eladni azon az áron a terményt nekik amit most ők mondtak.
Mit tud tenni ha egyszerűen másnak adom tovább a terményt?
Lehet bármi jogi következménye?
Nagyon köszönöm!

Jucus70 # 2020.11.29. 14:11

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Közhasznú munka nem elvégzése esetén ha át váltják letöltendőre, lehet-e még valamit tenni, hogy ne kelljen le ülnie az embernek?
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.29. 14:23

Pénzbüntetésnél lehetne. De így ez a hajó már elment. Azt mondják, nem olyan rossz hely az. Van fűtés, koszt, teljes ellátás, jó társaság...

rigoz # 2020.11.29. 14:28

Ha csak nem szabálysértés miatt ítélték el és kizáró ok áll fenn vele szemben, Béla. :) Mert akkor az átváltoztatás törvénysértő. Bár akkor már maga a közérdekű munka kiszabása is az volt...

Jucus70 # 2020.11.29. 14:38

Köszönöm szépen a segítséget nektek! Sejtettem, hogy ilyenkor már semmit nem lehet tenni, de biztosra szerettem volna menni.

László88 # 2020.11.30. 18:51

Üdv, nevelőszülő vagyok, a munkáltatóm amiért megyek máshová át, nevelőszülőnek, azt szeretné én mondjak fel, így milyen károk érhetnek? vagy mi lenne a jobb?

amennyiben nem mondok fel, akkor alkalmassági vizsgálat stb... indulhat ellenem, és akár az engedélyemet is bevonhatják ezért.

mivel ők kényszerítenek bele, de én mondok fel, van esetleg olyan hogy élek a 15 napos vagy pl 30 napos felmondási idővel, mert ők a dec. 4 tűzték ki a gyerekek elvitelére, én ebbe belegyeztem, de esetleg hivatkozhatok e 2021.01.01.felmondással? van e erre jogszabály, és azzal érvelnék? Köszönöm.

Maya a kutya # 2020.12.01. 05:02

azért, mert én nem vagyok hatóság, és nem bírom kényszeríteni, hogy valamit tegyen vagy ne tegyen.

Azt mondta, hogy nem viszi el és kész.

Most akkor addig verjem a tulajt egy vascsővel, amíg el nem viszi, vagy hogyan vegyem rá, hogyan kényszerítsem rá szerinted, hogy elvigye????

Maya a kutya # 2020.12.01. 05:08

ja, bocs, félreértettem a kérdésedet.

Azt kérdezted, hogy miért is nem a tulajnak viszik vissza a kutyát.

De ki? Melyik hatóság? Hogyan adjam oda bármelyik hatóságnak szerinted, aki majd az eredeti tulajnak visszaviszi?

A gyepmester nem veszi el tőlem. az állatorvos nem viszi el tőlem. A kutyamenhely nem veszi át tőlem.

Kinek, melyik hatóságnak adjam át, és milyen eszközzel? Vigyem be a rendőrségre, és kössem a rendőrségen a radiátorhoz, és slisszoljak ki a rendőrségről észrevétlenül? Vagy hogyan csináljam?

Vagy véletlenül veszítsem el az utcán?

És ha valakit megtámad? Akkor súlyos testi sértésért is felelős leszek. Az állatorvos szerint pedig ha meg is találják az utcán, akkor próbálják visszavinni a tulajnak, és ő azt mondja, hogy rám bízta, és az állatorvos tanusítani fogja, mert én beismertem az állatorvosnak.

Még egyszer. Kinek, melyik hatóságnak adjam át a kutyát, és milyen módon adjam át? Adjam fel nekik postai csomagban? Vigyem be egy hivatalba, és kössem a radiátorhoz? Addig verjem az ügyintézőt egy vascsővel, amíg me nem engedi, hogy ott hagyjam a kutyát?

drbjozsef # 2020.12.02. 07:59

Maya a kutya,

Bár az eredeti kérdésedet törölték, én leírom mit tennék.

Elvinném a kutyát a gazdájához, két tanú kíséretében. Ha átveszi, kérnék tőle elismervényt, hogy visszakerült hozzá, ha nem ad, a két tanúval ott a helyszínen felvennék jegyzőkönyvet, hogy te visszaadtad.

Ha nem veszi át, szintén az utóbbi, két tanúval jegyzőkönyv, valamint tájékoztatása a tulajdonosnak, hogy a mai naptól fogva nem felelsz az állatért, azt menhelyre vagy a gyepmesternek leadod, minden jogkövetkezménye innenntől a tulajodnost terheli.

Aztán ezt is tenném. Ez a jegyzőkönyv igazolja, hogy nem a te tulajdonod, és már felelősséget sem kell vállalnod érte. Ha nem veszik át sehol, akkor a tulajdonos ajtajának kilincséhez kötném a pórázát, oszt viszonlátásra.

Maya a kutya # 2020.12.03. 22:41

Tisztelt drbjozsef

nagyon köszönöm a választ. Már azt hittem, senki sem válaszol. Tényleg nagyon hálás vagyok a válaszért.

A probléma "nagyjából" megoldódott balhé nélkül. Egy cseles árukapcsolással rásóztam a kutyákat a tulaj anyukájára. Adtam neki valamit, cserébe viszont azt kértem, vegye át Mayát. Nem 2 napig, hanem örökre. Belement. Nála van a kutya, és nem is akarja visszaadni se nekem, se a lányának.

De azért kivert a víz, hogy mi lett volna, ha ez nem sikerült volna.

Az ötleted, amit leírtál, az nagyon jól hangzott, az lett volna a következő.

Azért ez nem normális, hogy az állatok jogait ilyen erősen védik, és hogy ilyen nehéz megszabadulni egy állattól. Azért én elvárnám a jogszabályoktól, hogy legyen valami út, még ha tulajdonos is lennék, hogy bocs meggondoltam magam, és már nem akarok tulaj lenni.

Mi van az olyan helyzetekkel, amikor bármilyen okból valakinek költöznie kell, és az új lakásba nem viheti be. Akkor mit csináljon? Essen bűncselekménybe? Álljon üresen a megvásárolt háza, amíg vár 6 évet, hogy természetes halállal elpusztul a kutya? És ha betegséget terjeszt a kutya? Mint jelen esetben?

Apropó. A tulaj anyjának nem szóltam a kutya betegségéről, akkor ugyanis nem vette volna át. Most mi lesz? És ha elkapja a tulaj anyja a fertőző betegséget, akkor ki lesz a hibás? A tulaj? Én? A tulaj anyja? A háziorvos? A jogalkotó, aki olyan törvényt hozott? Az Alkotmánybíróság, mert nem figyelt oda az ember élethez való jogára, amikor a kutya gyakorlatilag kiirthatatlan BÁRMILYEN esetben, még ilyen esetben is, és így sérül az emberek alkotmányos élethez való joga? Szájer József, mert nem tette bele az alkotmányba a kutya élethez való jogát, holot az ő tabletén készült az Alaptörvény?

drbjozsef # 2020.12.04. 10:50

még ha tulajdonos is lennék, hogy bocs meggondoltam magam, és már nem akarok tulaj lenni.

A kutya (és más állat)tartás felelősség. Talán aránytévesztés a gyerekneveléshez hasonlítani, de ahogy a gyereket sem rakod az utcára, ha kisebb lakásba költözöl, és ott már nehezebben fér el, úgy az állatokat sem.

A te eseted, ahol nem te vagy a tulajdonos, az persze más, a tulajdonos felőssége ugyanez, csak kifogtál egy f*t.

Jutka70 # 2020.12.05. 10:16

üdv, 2008 ban bele keveredtem egy társtettes személyi szabadság elkövetésének gyanújával, természeten nem történt semmi rövid leírás, ittasan találtunk egy részeget és megkértük kövesse a járdán az autót mert visszük előállítani a rendőrségre. mi is ittasak voltunk és ebből lett egy rendőrségi ügy, a tettes között volt egy elkövető aki egy rendőrnek megrongálta nagy értékű autóját és ezért elítélték, és itt kapta meg a végső döfést a bíróságon, meg én is, 2014 ben elévült az egész ügy, lejárt a 2 éves felfüggesztett.2022. 05. 31. lesz a törlés, latrumozás. nyáron kértem a gyermekvédelmi 10/a erkölcsit, meg is kaptam, most ismét kértem de elutasították a 2022 dolog miatt. mit tehetek? előzőleg miért kaptam meg?

gerbera317 # 2020.12.05. 10:30

előzőleg miért kaptam meg?
Az benne van az ítélet indoklásában. El kellene olvasni.

Beload001 # 2020.12.05. 10:50

Sziasztok.
Szeptember 10.en volt jogerős ítéletem nagymértékű lopásból amiből kaptam 400ezer pénzbírságot és 1.6m vagyonelkobzást. A pénzbírságot befizettem már másnap. A kérdésem az lenne hogy a vagyonelkobzást tudják vonni a fizetésembol? Nincs a nevemen semmi ingó és ingosag. Köszönöm a válaszokat.

gerbera317 # 2020.12.05. 10:59

Hát, ha nincs a neveden semmi ingó és ingatlan, attól a letiltás még működik. Nem is értem, hogyan lehet ilyet kérdezni. De továbbmegyek: ha ingóság "nincs a neveden", attól is még simán foglalhatnak tőled ingóságot.

Lali király # 2020.12.08. 19:07

Tisztelt Fórum! Facebookos hirdetést találtam magánszemélytől aki egyedi kilométeróra számlapot hirdetett. Csak privátban lehetett érdeklődni a termékről és áráról. A terméket megrendeltem a személytől és előre utaltam a pénzt (25 ezer forintot) augusztus 3-án. Azóta is csak hiteget, hogy miért nem vehetem át tőle a terméket, ugyanis külföldről rendeli ő is, és azt utólag szereli be, de a terméket ő sem kapja meg, így nem tudja tovább adni nekem,illetve így a pénzt sem tudja visszautalni, mivel ő is elutalta annak a cégnek vagy személynek. Mit tudok ilyenkor tenni?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel :Tóth Lajos

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.08. 19:17

Elállhatsz, kérhetsz fizetési meghagyást, ha ellentmond, pereskedhetsz.

Jutka70 # 2020.12.13. 09:29

Jó napot. Nevelőszülő voltam majd nem 5 évig, belekeveredtem egy felmondok vagy oda az engedélyem szakaszba. A fenntartóm megígérte, míg megyek más Nevelőszülői fenntartóhoz, addig kapom az alapbért ami majd nem 50eft/hó. Most ott tartunk, jött egy felmondási szerződés Dec.4 -ével, de benne van hogy közös megegyezéssel mondtunk fel egymásnak. Kitolhatom esetleg még 2021. január végéig? Az az megkérném módosítsa a felmondási szerződést pl erre a napra? Vagy ebben az esetben mit tehetek? Az is benne van hogy dec. 4 étől nem kaphatom az alapbért. De közben tőle kapom a saját gyerekemre a CSED, mert kifizető hely, fél évig ők utalják. Köszönöm.

drbjozsef # 2020.12.13. 12:09

Közös megegyezéssel bármit lehet, amit mind a két fél elfogad.

Vagy felmondás, vagy közös megegyezés. Nincs metszete.

CamelusFerrus # 2020.12.17. 21:09

Tisztelt fórum!
Lehet, hogy nem a megfelelő topikba írok, de nem találtam a kérdésemet fedő topikcímet.
Az "esetem" pedig a következő:
Az egyik közvetlen szomszédom el akar üldözni a saját ingatlanomról.
Picit bővebben: ez egy nagyjából harminc éve húzódó történet. A jelenleg saját ingatlanom (ami egy kertes családi ház) eredetileg a nagyszüleimé volt, ők 82 évvel ez előtt építkeztek itt. A házhoz egy nagyméretű (több mint 3000 nm-es) kert tartozik. Épp ez a kert a probléma forrása: a szomszédom képtelen elfogadni azt a tényt hogy szeretem a kertemet és nem fogok megválni tőle. Bár a szomszédom kertje sem kicsi egyáltalán, (több mint 2500nm), de ez úgy látszik nem elég és már körülbelül harminc éve folyamatosan azt hajtogatja hogy ez a kert kell neki.
Egyébként egy öntelt, arrogáns újgazdag vállalkozó, akinek kiterjedt szürkezónás ismeretségi köre van (és néhány ügye volt már a törvénnyel). Valószínűleg most fogyott el nála a "cérna", túl a hatvanon gondolom kapuzárási pánikba esett és elkezdett fenyegetni, nyomást akar rám gyakorolni az eladás irányában. Persze nem közvetlenül ő fenyeget, vannak erre megfelelő olcsó és buta emberek, akik éjjel tizenegy órakor az ablakom alatt ordibálnak vagy nap közben a házam előtt járkálnak fel és alá.
És ezt fenyegetésnek érzem.
A szomszédom arrogáns stílusát jól reprezentálja, hogy nemrég felujíttatta a két ingatlan között lévő kerítést (saját költségén, én nem fizettem egy fillért sem, lévén az előző kerítés is jó volt) és az új kerítésbe egy kiskaput is rakatott, mintha neki ott joga és dolga volna átjárni. A kiskapu persze zárva van.
A másik dolog (ami a leginkább zavar) hogy gyanum szerint a saját udvaromat az ide néző háztetőjére elrejtett kamerával figyeli. Többször tett már gúnyos megjegyzéseket olyan dolgokra, amiről máshonnan nem lett volna lehetősége tudomást szerezni és ez a megfigyelés valószínűleg már évek óta zajlik. Bizonyítani viszont nyilván nem tudom.
És most teljesen tanácstalan vagyok, szeretném bíró elé vinni az ügyet, de lehetőleg úgy hogy ne magamból csináljak hülyét.
Minden tanácsot előre is köszönök!

Szomorú örökös # 2020.12.18. 05:23

CamelusFerrus

az új kerítésbe egy kiskaput is rakatott, mintha neki ott joga és dolga volna átjárni. A kiskapu persze zárva van.

Szerintem gondoskodj róla, hogy mindig zárva is maradjon. Pl. vagy építs elé egy saját kaput és azt biztonságosan tartsd mindig zárva, vagy az övére szerelj egy biztonságos lakatot, vagy akár többet is. Ehhez ugyanis szerintem semmi joga nem volt. Ha pedig mégis azt tapasztalod - és akár egy kamera felvétellel igazolni is tudod - hogy átment a te kertedbe, akkor azonnal feljelentés birtokháborítás miatt.

GBryan # 2020.12.24. 11:56

Tisztelt Fórum,

kevetkező helyzettel kapcsolatban szeretnék infórmációt kérni:
Adott 3 személy, azaz 3 barát. Nevezzül őket egyes, kettes és hármas ( én ) személyeknek. A napokban egyes ( 1 ) személy skype üzenetben számonkért engem egy a kettes ( 2 ) szélyt érintő dologgal kapcsolatban, mert neki ( 1 ) hozzáférése van kettes személy facebookjához ( ő állította be neki a facebook fiók jelszavát ) és az üzenetek közt olvasta a köztem ( 3 ) és kettes ( 2 ) személy közti beszélgetést. A beszélgetésből több részletet is idézett.
Kérdésem, hogy az eredeti skype üzenet birtokában, amit egyes ( 1 ) személy nekem elküldött fel tudom e jelenteni egyes ( 1 ) személyt és ha igen akkor milyen jogcímen?
Ha igen, akkor számít e az valamennyit, hogy egyes ( 1 ) személynek megvannak kettes ( 2 ) személy bejelentkezési adati, tehát nem kellett neki fiókot feltörni vagy egyéb más bűncselekményt elkövetni kettes ( 2 ) személy üzeneteihez való hozzáféréshez.
Elegendő nekem az eredeti üzenetet bemutatni, amit egyes ( 1 ) személy küldött nekem a köztem és kettes ( 2 ) személy közti üzenetből? Szükséges nekem ezt valahogy bizonyítani, hogy egyes ( 1 ) személy valamilyen bűncselekményt követett el, vagy elegendő ehhez az eredeti üzenet?
Ha fel tudom jelenteni akkor egyes ( 1 ) személy milyen bűntetésre számíthat?
A választ előre is köszönöm!

alfateam # 2020.12.24. 12:08

Adott 3 személy, azaz 3 barát.
Ja, a "barát" aki éppen készül feljelentést tenni valami xarság miatt.