ingatlan eladás után fizetendő adó


ObudaFan # 2006.03.06. 19:59

Annak az évnek az adóbevallásában kell szerepelnie, amikor a földhivatalhoz be lett nyújtva az adásvételi szerződés.

Nikki # 2006.03.06. 14:31

Üdv

Arra lennék kiváncsi hogy 2005-ben eladtam 1 telket, idén muszály adóznom róla vagy van egy időkorlát ameddíg lehet.

kilenc # 2006.03.03. 22:44

Kedves Bubó!

Mint Te is írtad, az APEH azért elég gyorsan rájött, hogy túlterjeszkedett a hatáskörén. (2003/146. Adózási kérdés) Lehet, hogy nem véletlenül írták "módosításnak" a fenti kérdést, és nem véletlenül zavaros kissé a fogalmazása. Véleményem szerint semmi alapja nincs (nem volt) annak, hogy ilyen korlátozást adjanak.

Mint ahogy a "módosításban" írják (bár kicsit szabadabban fogalmazva:) marhaság volna a törvény szövege (ha az APEH-nek lenne igaza) hiszen a jövedelem megszerzését megelőző 12 hónapon belül megszerzett lakásra fordított összeg is levonható. Ez viszont fizikailag lehetetlen lenne, ha pont azt a pénzt kellene elkölteni, ami az eladott ingatlan jövedeleme. Egyszerűen nem lehet elkölteni azt ami még meg sincs, a törvény mégis megengedi a kedvezmény figyelembe vételét.
Ha valaki figyelmesen olvassa a törvény szövegét, akkor láthaja, hogy nem is azt mondja, hogy AZT a jövedelmet kell elkölteni, csupán összegszerűen meghatározza, hogy mi a kedvezmény alapja.

Más a helyzet viszont 2005.01.01-től. Az általad felhívott Szja. 63.§.(5) bekezdés ugyanis 2005-től hatályos csupán. Ez valóban korlátozza a kedvezményt. Erre "szegény" APEH 2003-ban még nem nagyon bírt hivatkozni ....

A 0553-as nyomtatvány kitöltési útmutatója kicsit világosabban fogalmaz mint maga a törvény, (bár ez is túlzás, hiszen a törvény taxatív felsorolást ad) vagyis ha olyan forrásból (hitelből) veszik az új lakást, amire valamilyen formában állami támogatás jár, akkor arra a részre nem jár a lakásszerzési kedvezmény!

Pont arra tekintve, hogy a 63.§.(5) taxatív felsorolást ad arra vonatkozóan, hogy mikor nem lehet kedvezményt igénybe venni, még most sem igaz az, amit az APEH már 2003-ban akart állítani, vagyis, hogy bármely hitel/kölcsön esetén nem lehet kedvezményt figyelembe venni.

Persze be kell vallanom, hogy az APEH "állásfogalalásokat" ismertem, (épp ezért volt a reakcióm az ami ...) viszont az Szja tv. 63.§.(5) bekezdés elkerülte a figyelmem :-((, ráadásul éppen most aktuális, mivel a 2005-ös évre vonatkozik először ...

Szóval köszönöm, hogy írtad, így én is jobban átnéztem. Így kerek a dolog :-)

Bubó # 2006.03.03. 12:38

Bocs, Kilenc, azt az Apeh állásfoglalást utóbb módosították. Azonban az Apeh továbbra sem fogadja el a lakáscélú felhasználás összegszerűségének igazolására a vételárnak azt a részét, amely a hivatkozott törvényhely felsorolásában megjelölt hitelügyletből származik.

Bubó # 2006.03.03. 12:31

Kedves Kilenc!
1995. évi CXVII. törvény 63. § (5) bekezdés. (2003/84. Adózási kérdés)
Üdv.

Enga # 2006.03.03. 09:44

Üdv!
Nem hitelből vettem, teljes egészében az eladási árból.
Kicsit be voltam ijedve, mert néhány ismerősöm az általad leírt verziót preferálta, de mások szerint meg az eladott lakás szerzési árát felejtsem el.
Így már nyugodtabb vagyok...
Nagyon köszi a segítséget!
Üdv

kilenc # 2006.03.02. 22:27

Kedves Bubó!

És mi váltotozik abban az esetben, hahitelből vette az új lakást? A törvény melyik részében van erről szó szerinted ?

Bubó # 2006.03.02. 20:42

Szerintem, a 15,2 mFt bevételből le kell vonnod a lakás szerzéskori teljes vételárát, tekintet nélkül arra, hogy azt utóbb fizetted meg. A festés, a burkolás itt nem számít, de az ügyvédi költség, az illeték, valamint az ér-tékesítéssel kapcsolatos hirdetési, vagy közvetítési díj, az igen.
Megállapítható tehát, hogy a lakás értékesítésből max. 13,5 mFt, vagy annál kevesebb jövedelmed keletkezett.
A megszerzett lakásnak a vételára, mint lakáscélú kedvezmény, mentesít az vételárra jutó adó megfizetése alól. Valószínűleg nálad az adóalap 4-500 eFt, a fizetendő adó 100-125 eft, ami 5 éven belüli újabb lakás vásárlása esetén még utólag visszaigényelhető.
Fontosnak tartom még, hogy az adókedvezmény nem végleges, a megvá-sárolt lakás 5 éven belüli eladása esetén további kötelezettségeid lesznek.
Még egy kérdés: ugye a most vásárolt lakáshoz nem vettél fel hitelt? Mert ha igen, akkor borul a számítás.
Üdv.

Enga # 2006.03.01. 09:58

Kedves Bubó!
Előre is köszi a kedvességed. Akkor tehát pontosítok: 13MM-ért vettem az új lakást, míg a régit 15,2MM-ért adtam el. Sajnos tavaly nem vett a családból senki lakást és egyelőre nincs is tervben.
Az eladott lakást öt évvel ezelőtt vásároltam meg az önkormányzattól, term. előtte is ott laktam, csak bérlőként. A vételár 1,7MM volt, (a forgalmi érték 10%-a) melyet részletekben fizettem, ezért volt rajta a jelzálog, aminek hátralevő részét az érte kapott vételár első feléből rendeztem.
Kb. két éve festettük, padlólapoztuk, de sajnos ezeket szlával igazolni nem tudom.
Remélem nem hagytam ki semmit
Köszönettel
Gábor

Bubó # 2006.02.28. 21:49

Kedves Enga!
A leírt adatokból nem lehet pontos választ adni a kérdésedre.
Ha eladsz egy lakást, és veszel egy másikat, abból nem következtethető ki, hogy milyen adófizetési kötelezettséged keletkezett.
Sőt, általában az a jellemző, ha valaki elad egy lakást és másikat vesz, nem feltétlenül kell adóznia (esetleg csak bevallást kell készítenie).
Ha a te esetedre konkrét választ akarsz kapni, konkrét adatokkal is láss el, légy szíves. Pl.: az eladott lakás vételkori, eladáskori ára, illeték, értéknöve-lő beruházás, szerzés-, értékesítés költsége, stb.)
Ami még feltétlenül kell, hogy mennyibe került a most vett lakás. Van-e va-laki a közeli hozzátartozók közül, aki szintén tavaly vett lakást, vagy a kö-zeljövőben tervezi?
Ha részletesen válaszolsz, szívesen segítek.
Üdv.

Enga # 2006.02.27. 11:02

Szép Jó Napot!

Tavaly decemberben eladtam a lakásom, és még abban a hónapban vásároltam is egy másikat. Így 2,2MM Ft jövedelmem keletkezett, mely után adóznom kell (sajnos).
Kérdésem: milyen költségeket számolhatok le a jövedelemből (sajnos még csak 5 éve voltam tulaj, így a levonás ugrik)?
És ami még fontosabb: ha az eladott ingatlan korábban önkormányzati volt, az eladás pillanatában 1,5MM Ft jelzálog terhelt, melyet a vételár első felébő kellett kiegyenlítenem, ezt valahogy, nem lehet adócsökkentő tényezőnek kihozni?

Tisztelettel
Gábor

viorenc # 2006.02.25. 19:08

Ha tudna valaki segíteni. 8 év eltartás figyelembe vehető-e mint az ingatlanra fordított költség? (milyen összeg?)alapadatok: 1994-ben eltartás kötés
800 000,- lakásár 2002-ben meghalt az eltartott 2005-ben 8 300 000,- eladás. Nem szeretném ingatlanra fordítani.
Milyen adózási lehetőségem van?
Légyszi segítsetek!!

Bubó # 2006.02.15. 15:32

A jogerős használatbavételi engedéllyel keress fel egy földmérő mérnököt, aki elkészíti az épületfeltüntetési vázrajzot. Ezután már a földhivatal gond nélkül berajzolja az épületet a térképre.

tilona # 2006.02.15. 12:29

Két Lotti! Köszönöm a választ, de további kérdések merültek föl bennem:a 2005-ben szerzett rész után akkor is kell adózni, ha ez házassági vagyonközösség megszűnése miatt került az én tulajdonomba? Ha igen, ?%-ot? Illetve lehet-e érvényesíteni lakásvásárlásnál a lakásszerzési kedvezményt?
Más:a zártkerten épült egy 30 m2-es ház(gazdasági épület), amire 1998-ban megkaptuk a használatbavételi engedélyt, de ez akkor nem lett leadva a Földhivatalhoz, ezért nem is szerepel a nyilvántartásukban az építmény a telken.
Jelenleg a vevők(leendő) erre való hivatkozással szeretnék "telek"-áron megvenni tőlem(papíron), mondván, hogy így ők is és én is jobban járok. Tartok tőle, hogy ez nekem nem több okból nem lenne előnyös. Kérnék választ mielőbb, mert ma este tárgyalni fogunk az adásvételről és szeretnék minél többet megtudni addig erről.
Előre is köszönöm: tilona


tilona

Két Lotti # 2006.02.15. 11:05

A 2005-ben szerzett fél rész után elvileg igen. Természetesen csak a szerzési érték és az eladási ár közötti különbözet után kell adót fizetni, de bevallani mindenképp kell majd.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

tilona # 2006.02.15. 10:08

1989-ben vettünk meg egy bérelt zártkerti ingatlant, ami fele-fele arányban a férjem és az én nevemre került. 2005-ben elváltunk, ekkor az egész az én nevemre került. Most el akarom adni. Kell-e utána majd az eladási ár után adóznom, azaz bevallásban kell-e szerepeltetni?


tilona

Bubó # 2006.02.12. 12:47

Majdnem minden stimmel Lala, csak az alábbi nem: „Ebből meghatározható, hogy mennyi a mostani lakás szerzési értéke (ha az illetékhivatal mondott valamit, akkor az az érték, ha nem, akkor az, ami a szerződésben szerepelt).” Adózási szempontból lényegtelen az illetékhivatal értékbecslése, csak az számít, hogy mi van a szerződésben leírva.
A válasz valóban a két évvel ezelőtti ingatlancsere körülményeiben rejtőzik. Amennyiben pl. az a régi ház legalább 15 évig a sógornő tulajdonában állt a csere előtt, akkor sem a cserekor, sem most nem jelentkezik adófizetési kötelezettség.

_Lala_ # 2006.02.11. 12:27

Az, hogy kell-e adót fizetnie, sokmindentől függ.
Először meg kell nézni, hogy mi van a legutolsó csereszerződésben értékként, ill. hogy a csere kapcsán az illetékhivatal milyen határozatot küldött (amelyben esetleg felülbírálták ezt az értéket). Ebből meghatározható, hogy mennyi a mostani lakás szerzési értéke (ha az illetékhivatal mondott valamit, akkor az az érték, ha nem, akkor az, ami a szerződésben szerepelt).
Első körben az adó alapja az eladási ár mínusz a szerzési érték mínusz az esetlegesen fizetett illeték mínusz az ügyvédi díj (ha van róla számla). Ennek a 25%-a lenne az adó.
Ezen felül meg kell vizsgálni, hogy amikor cserélt, akkor nem volt-e hasonlóan fizetendő adója, amit csak azért nem kellett akkor befizetnie, mert a csere miatt azt rögtön lakásra el is költötte. Ha volt, akkor abban az évben adóbevallást kellett készítenie, és abban szerepel, hogy mekkora jövedelem után kellett volna adót fizetnie. Na azt az összeget hozzá kell adni az eladási árhoz, és úgy kell kiszámítani az adót.

Viszont ezt az egész adót nem kell befizetni, hogy ha az adó alapjának megfelelő összeget saját maga, vagy más közeli hozzátartozója számára lakás vásárlására fordítja az eladás előtti 1, vagy az utána következő 4 évben. Ha az esedékes adóbevallás időpontjáig nem teszi ezt meg, csak később, akkor be kell ugyan fizetni az adót, de később visszaigényelhető.

buzacsira # 2006.02.11. 09:02

Szervusztok!
Sógórnőm eladja a lakását és hozzánk költözik, mint családtag. Nem vásárol tehát másik lakást. 70 éves elmúlt. Ezt a lakását úgy szerete két évvel ezelőtt, hogy egy házat adott érte, egy az egyben. Tehát ha levonjuk a megszerzésére fordított költséget akkor nincs is értéke a lakásnak. Jól gondolom?
Mi a helyzet ilyenkor. Kell az eladás miatt adót fizetnie?

jenner # 2006.02.01. 13:33

Sziasztok !

Pálkatapéter által felvetett téma engem is érdekel. Sajnos nekem is ugyan ez a problémám, csak 1997-ben kaptam a termőföldet.

Én is várom a hozzáértő segítséget.

Köszönöm

pálkatapéter # 2006.01.31. 17:31

Azt hittem tudom, most mégis mikor megjött az APEH adóbevallási csomag és átnéztem a tájékoztató füzetet, elbizonytalanodtam.
1993.évben tagi részarány visszaadása címén birtokomba került- erdő művelési ágú- termőföldet adtam el 2005-ben. Az eladás eredményeként tagi részarány szűnt meg, de a vevő nem adott arra vonatkozóan nyilatkozatot, hogy 5 évig meg kívánja tartani az ingatlanz.Áttételesen úgy értesültünk, hogy csereföldnek szánja és az NFA-val kíván cserélni.
Kérdésem, hogy adózik a jövedelmem. A bevétel meghaladja a 200 ezer forintot. A szerzéskori érték nem ismert, mivel a tagi részarányok kiadásakor nem nevesítették az értéket. A kiadás éve - 1993 - számít-e a szerzés idejének, vagy az az év amelyben - ugyan az MGTSz kezelésében lévő - a szüleimtől azt megörököltem?
Kérem aki ebben járatos segítsen eligazodnom.

kilenc # 2006.01.28. 23:37

Kedves Bubó!

Nem vettem kioktatásnak ... (pontosabban nem az esett rosszul, hogy szóltál, hanem az, hogy ilyen lüke vagyok.)

Viszont nem a CD Jogtárral van a baj, hanem a jogalkotókkal. (vagy velem?) Ilyen okostojás módjára megalkotni egy jogszabályt ....
Az adójóváírásnál szó sincs arról, hogy nem kellene az ingatlan értékesítéssel foglalkozni. Ellenben "kitaláltak" egy új fogalmat, vagyis az "összes jövedelem" (amúgy egyértelmű) fogalmát "átdefiniálták", hogy abban pedig nincs benne az ingatlan értékesítés jövedeleme.

Vagyis nem olyan egyszerű ezt így megtalálni. Persze, hogy így rámszóltál, némi keresgélés után meglett.
Végül is köszönet érte !!

Bubó # 2006.01.24. 21:27

Kedves Lehi!
Természetesen az adót csak akkor fizesd be Lala által megjelölt időben, ha addig az időpontig nem tudsz érvényesíteni lakásszerzési kedvezményt. Talán minden családban akad valaki (hozzátartozó), aki az elmúlt egy év és a köv. 5 év ideje alatt lakást szerez. (vagy szerzett)
Kedves Kilenc! Nem kioktatni akartalak, csupán a régi CD Jogtárad cseréjére, a frissebb kiadásúra gondoltam. A magyarország.hu oldalon is megtalálod a hatályos jogszabályokat.
Üdv.

lehi # 2006.01.24. 08:03

Köszönöm _Lala_!

kilenc # 2006.01.23. 23:26

Kedves Bubó!

Jobban örültem volna, ha segítesz "frissíteni". Így önállóan kénytelen voltam megtenni. Belátom hát, hogy 2005-től az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem nem számít bele az adójóváírás számításába. [Szja. tv. 3.§.75/b pont]

Azért bízom benne, hogy nagyon nem vezettem félre senkit...