Fórum adózás, illeték és pénzügyek újabb elöl     új hozzászólás


KATA fizetés

Bandi14 # e-mail 2016.03.03. 13:26

Kedves Sherlock!

Köszönöm a válaszaidat.

 1. Ok
 2. IPA: 2x25.000 Ft-ot kérnek tőlem elsőt márciusban 2-at szeptemberben

3)Igen a szünetelés alatt nem is szeretnénk számlázni, de nekem az nem tiszta, mert ugye a szünetelésem a példa kedvéért ez év júniusig tart, viszont becsúszna még is egy munka, tehát nekem azt júliusban kell leszámláznom, mert havi elszámolásban vagyok és mindig a tárgyhót megelőző hónapban befolyt összegek után járó jutalékot számlázom ki. Ezért nem tiszta nekem a dolog, mert nem szeretnék törvényt sérteni.
Nekem olyan érzésem van, hogy ha be is jönne a munka, akkor azt le nem számlázhatom, mert a munka elvégzésének idejében éppen szünetelt a vállalkozásom.

pazs #   2016.03.03. 15:36

Szünetelés alatt nemhogy nem számlázhatsz, de nem is folytathatod a vállalkozási tevékenységedet (azaz azt, ami miatt majd kiállítod a számládat).

Bandi14 # e-mail 2016.03.06. 08:40

Kedves Pazs,

köszönöm én is így gondoltam, tehát, akkor a biztonság kedvéért egy hónappal rövidebbre hagyom a szüneteltetést.

Köszönöm

rekontra # e-mail 2016.03.07. 06:11

Kedves Fórumtársak,

a következő a problémám: tegyük fel, hogy januárban kötnek velem szerződést egy februári munkára, amit majd márciusban fizetnek ki. Más munkám nincs. Ahhoz, hogy minden szabályos legyen, mint a három hónapban aktívnak kell lennem, vagy tudom valamikor szüneteltetni a tevékenységemet? Ha jól értem, nem elég csak arra a hónapra bejelentkezni, amikor a tényleges kifizetés megtörténik...?

Köszönöm!

Rexor # e-mail 2016.03.07. 09:54

Milyen munka? Milyen tevékenység? Mit akarsz szüneteltetni?

rekontra # e-mail 2016.03.08. 11:13

Rexor: műszaki tervezés a tevékenység, nincs mindig megbízásom. De ez számít valamit?

pir75 # e-mail 2016.05.15. 20:58

Van főállásom kiszeretném váltani a vállakozóit másodállásban lehet-e alkalmazottam?

Sherlock # e-mail 2016.05.16. 11:29

Lehet.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Bola71 # e-mail 2016.05.27. 10:25

Tisztelt fórumozók, adószakértők!

Kérdésem a következő:

Ha valaki egyéni vállalkozó és e mellett őstermelő is, hogyan kell iparűzési adót fizetnie ha az egyéni vállalkozása KATA alany az önkormányzatnál is? Őstermelőként nem választhatja a KATA adózást, vállalkozóként igen. Lehetséges-e, hogy ugyanaz a személy ugyanabban az adónemben kétféleképpen adózik? Fizet iparűzési adót KATA alanyként és őstermelőként külön-külön?
Köszönöm a válaszokat!

evi9101 # e-mail 2016.11.02. 11:13

Kedves fórumozók!
A következő a kérdésem:
Katás egyéni vállalkozó szüneteltetésével kapcsolatban:

 1. Webes ügysegéden keresztül elindítottuk a szüneteltetést, erről az értesítést megkaptuk.
 2. Ezen felül kell-e NAV-hoz és ha igen milyen nyomtatványokat kell beadni? (gondolok itt: 16T101E, 16T1041, 16T1011-re.)?

Köszönöm a válaszokat!

 • 2016.11.02.
Sherlock # e-mail 2016.11.02. 12:12

T101 kell, T1011 is. Az önkorinak is be kell jelenteni a szünetelést az iparűzési adó miatt.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Tadegi # e-mail 2016.11.03. 10:25

A szünetelés így megy:

 1. A Webes ügysegéden be kell jelenteni a KEKKH felé, hogy a vállalkozói tevékenységet szüneteltetni kívánjuk. A KEKKH a következő naptól veszi nyilvántartásba a szünetelést, ha mindent jól csináltunk.
 2. Az önkormányzat felé be kell jelentenünk, hogy szünetelünk, hogy ne keletkezzen HIPA-fizetési kötelezettségünk.
 3. A NAV felé be kell jelenteni 'T101E (tehát nem T101!!!) adatlapon, hogy a vállalkozói tevékenység szünetelése miatt mely hónaptól nem keletkezik KATA-fizetési kötelezettség

A bejelentést csak az első hónapra kell megtenni, mert utána automatikusan meghosszabbodik.
Figyeljünk oda, mert csak az első teljes hónapot kell bejelenteni! Tehát ha november 2. napjától szüneteltetünk, akkor csak december hónapban mentesülhetünk legkorábban a KATA-fizetés alól (mert az lehet az első teljes hónap, november 1 miatt meg kell fizetni a teljes KATA-t)

 1. A NAV felé be kell jelenteni T1011-es nyomtatványon, hogy nem minősülünk biztosítottnak a szünetelés első napjától.
karancsi # e-mail 2016.11.23. 15:08

4 éve adótartozás miatt felfüggesztették az egyéni vállalkozói adószámomat. A tartozást a felszólítást követően egy hónapon beül kifizettem, azt gondoltam hogy ezzel letudtam minden kötelezettségemet, a vállalkozást munkaviszony miatt nem folytattam, mostanáig fel van függesztve. Most úgy alakultak a körülményeim, hogy ismét indítanám a vállalkozást KATA adózóként. A könyvelő viszont úgy látja, hogy az adószámom még mindég fel van függesztve, és csak 2 év múlva lehetek KATÁS. Szerintetek visszamenőleg fel tudják oldani az adószám függesztését? Mit tegyek ? Természetesen be fogok majd menni a NAV-hoz, csak érdekelne, hátha volt valakinek ilyen esete

Rexor # e-mail 2016.11.23. 15:27

Visszamenőlegesen nem lehet feloldani, sajnos a 2 éves szabálytól nem lehet eltérni.

karancsi # e-mail 2016.11.23. 18:41

Köszönöm Rexor, akkor igaza van a könyvelőnek. Elsősorban én vagyok hibás, miért nem figyeltem jobban, de a hatóság is javíthatna ilyenkor hivatalból, hiszen ők is látták hogy okafogyottá vált az adószám felfüggesztése. Sajnos így nem éri meg vállalkozónak lenni, nekem nagyon kevés elszámolható költségem lenne, a bevételemből minden kifizetés után szinte semmi sem maradna.

ama28 # e-mail 2016.11.28. 10:49

Kedves Tadegi!

Végre valaki összefoglalta szépen a szüneteltetés lépcsőit. Köszönjük!

Lenne egy kérdésem:
Én most decembertől szüneteltetném 2 hónapig, tehát jövő január végéig (februártól már dolgoznék, tehát március 12-én már befizetném a februári munkák utáni 50 ezer ft-ot).
Ha nov.30-án bejelentem Ügyfélkapun, a NAV-nak es az önkormányzatnak is (hozzájuk is van valamilyen nyomtatvány vagy telefonon is lehet), akkor december 31.én ezt az egészet újra meg kell tennem, hogy 2017. januárjára is érvényes legyen? Továbbá, áfamentes vagyok, kisadózó. Az ev-hez kapcsolódó bankszámlám a sima bankszámlám. Igaz, hogy a pénzintézetnek is jelenteni kell a szüneteltetést?

Válaszod előre is köszönöm!

Tadegi # e-mail 2016.11.30. 17:27

Kedves ama28!

A vállalkozói tevékenység szüneteltetését és az alapján a KATA fizetés alóli mentesülést elég egyszer bejelenteni. Azaz Ön november végén küld egy bejelentést a KEKKH-nak, kettőt pedig a NAV-nak, és ha mindkettőt feldolgozzák, akkor a KATA egészen addig nem lesz előírva, amíg a NAV-hoz olyan adat nem érkezik a KEKKH-tól, hogy Ön bejelentette, hogy vállalkozói tevékenységét folytatja. Ekkor a KATA-előírás automatikusan újra indul, ehhez a NAV felé nem kell további bejelentést tenni (arról viszont igen, ha Ön ezzel minősül újból biztosítottnak!)
A pénzintézet felé nem kell bejelenteni a vállalkozói tevékenység szünetelését. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy ha az Ön vállalkozásából fakadó tartozására vgrehajtást vezet a NAV, akkor így a számlán tartott teljes összeg végrehajtás alá vonható, tehát ha például valamire spórol, akkor javaslom, hogy a vállalkozásának külön számlát nyisson, mert láttunk már olyat, hoyg tévesen inkasszáltak valakitől jelentősebb összeget, a visszautalás viszont elképesztően hosszadalmas procedúra (ami egyébként nem a NAV, hanem inkább a MÁK hibája, meg a rugalmatlan szabályozásé).

Tadegi # e-mail 2016.11.30. 17:29

Kedves karancsi!

Én nem vetném el a próbálkozást! A NAV-nak ugyan szűk körű a méltányossági joga, de ilyen ügyekben elképzelhető, hogy a kreatív ügyintézők segíteni tudnak. Ha leírja, hogy mi történt, és hogy Ön azt hitte, a tartozás megfizetésével a felfüggesztés is megszűnik, akkor ELKÉPZELHETŐ, hogy el tudják Önnek intézni, hogy visszamenőlegesen szűnjön meg a megszüntetés.

karancsi # e-mail 2016.11.30. 20:26

Kedves Tadegi!
Köszönöm a tippet! Meg fogom próbálni, nincs vesztenivalóm.

Amateur87 # e-mail 2016.12.07. 19:10

Tisztelt Fórumozók,

Segítségeteket szeretném kérni, mégpedig azzal a problémával, hogy alkalmazotti jogviszonyom megszűnt 02.28-al (ebben az időben aktív katás vállalkozó voltam).
A munkaviszonyom megszűnése után viszont elfelejtettem bejelenteni, hogy főállású EV lettem, így továbbra is a 25e Ft-öt fizettem minden hónapban a mai napig.
A Nav-tol nem kaptam semmilyen felszólítást vagy értesítést, hogy valami nem oké, de természetesen szeretném rendbe tenni a dolgokat.
Szerintetek mi lenne ennek a legmegfelelőbb menete? Lehet ezt egyáltalán visszamenőleg korrigálni (gondolok itt pl az OEP-re is)???

Köszönöm a hozzászólásokat!

Szomorú örökös #   2016.12.07. 20:14

Amateur87

Tapasztalat, hogy amíg nem a NAV veszi észre, addig nincs baj. Szerintem próbáld meg utólag visszamenőlegesen bejelenteni magad főállásúra és csináld meg a hozzá szükséges elmaradt bevallásokat is, majd fizesd ki a különbözetet. Ők szerintem örülnek, ha az adós fizet és nem fognak szekálni, bírságolni érte.

1Katka # e-mail 2016.12.19. 15:11

Kedves Fórumozók!

Szüneteltetéssel kapcsolatban lenne kérdésem - december hónapban volt egy munkám, erről a számla is még idén lesz kiállítva, viszont a kiegyenlítésére már csak januárban fog sor kerülni.
Jelenleg úgy néz ki, hogy januárra szüneteltetném a tevékenységemet: ez lehetséges-e akkor is, ha - a decemberi számla miatt - januárban fog befolyni hozzám jövedelem? Vagy ez esetben januárra is aktívnak kell maradnom?

Köszönöm a segítséget!

Sherlock # e-mail 2016.12.20. 08:39

Nem kell aktívnak lenni. De nem készpénzes vagy?

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

egyesu # e-mail 2016.12.20. 15:57

Kedves Fórumtagok!

Szeretnék bejelentkezni KATA alá erre a hónapra, alanyi ÁFAmentesként, mint számítógépes programozó.
Be vagyok jelentve főállásban, így csak elvileg havi 25000 Ft-ot kell fizessek (most az egyszer, utána szüneteltetném).

Külföldre programoztam, így EUR-ban fizetnének nekem (a végösszeg forintban kevesebb, mint 500e Ft)

Van ügyfélkapum, a webes ügysegédnél majdnem minden tiszta, de az adózásra vonatkozó részt nem merem egyedül kitölteni.

Kérlek benneteket segítsetek, hogy ott milyen kérdésekre kell válaszoljak igennel, nemmel (a többit gondolom válasz nélkül kell hagyni).

Összefoglalva ezek a fontosak:

 • Programozói főtevékenység
 • Főállás mellett lennék KATA-s
 • A pénz néha külföldről jönne
 • Alanyi áfa mentes szeretnék lenni

Én eddig ezekre válaszoltam Igen-nel, semmi mást nem töltöttem ki:
2. Alanyi adómentességet választok.

 1. Az Art. 22. § (4) bekezdése alapján (kereskedelmi kapcsolatot kívánok létesíteni az EK más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal)
 2. Bejelentkezem a kisadózó vállalkozások tételes adója alá, ezzel együtt saját magamat, mint magánszemélyt kisadózóként bejelentem.
 3. Egyéni vállalkozói tevékenységemre az átalányadózást választom.

Munkavégzés jellege:
Heti 36 órát elérő munkaviszony mellett

Előre is köszönöm a választ!

Peter

Sherlock # e-mail 2016.12.20. 16:18

Elég érthetetlenül írsz.

De az Art. 22-ről nem kell nyilatkoznod (vagy nemet kell írnod), mert alanyi adómentes vagy. Az átalány se vonatkozik rád, mert katázol.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/