KBS
Én idéztem is, nem csak hivatkoztam. :-)
KBS
Én idéztem is, nem csak hivatkoztam. :-)
Rendben, lehet szüneteltetni az egyéni vállalkozást. (Pont a cégekét nem lehet. Összekevertem.)
De akkor se azt kérdezte. Hanem azt, hogy ha bezárja a bótot, attól még fizetheti-e a katát. És válaszoltam: hogyne fizethetné. A szünetelésnek csak annyi köze van ehhez, hogy azt éppen ne tegye.
KBS
„De akkor se azt kérdezte. Hanem azt, hogy ha bezárja a bótot, attól még fizetheti-e a katát.”
Ezt senki sem vitatta. Kérdés, hogy mennyire éri neki meg havi 50 ezret kicsengetni úgy, hogy nincs bevétele? Én a helyében keresnék másik tevékenységet, amit végezhetek a vállalkozásban így.
Azt majd eldönti hogy megéri-e
Mert ugyanis kap érte valamit.
Szolgálati idő stb.
Tehát lehet hogy megéri fizetni, ha nincs bevétele akkor is.
„Tehát lehet hogy megéri fizetni, ha nincs bevétele akkor is.”
Persze ez egy esetben igaz csak: ha van miből!
„A kérdező - és kívüled mindenki más - szerencsére érti”
Főleg hogy a feltett kérdése óta egyetlen sort sem írt. Nagy valószínűséggel nem is olvasta eddig a válaszokat, így a te szokásos belekontárkodásodat sem. De úgy látszik, hogy más zsebében is ügyesen tudsz turkálni, dönteni helyette, hogy képes-e bármilyen költséget akár éveken keresztül fizetni. Nyilván a sajátod üres, mert különben inkább azzal foglalkoznál. De esetleg így is megteheted, hogy a saját zsebed feltöltésével foglalkozol inkább a fórumozás helyett. :-D
A te érvedet már tudjuk bár a lőtéri kutyát sem érdekelte.
De mondok egy másik szempontot:
A vállalkozónak ment a szekér, évek óta kihasználta a kata által nyújtott éves árbevételi keretet és van tartaléka, mert tudja, hogy nem minden nap egyforma.
Viszont közel áll a nyugdíjhoz és neki nem mindegy hogy az elkövetkező idő beszámít-e vagy sem. (Ha nem áll közel akkor sem mindegy, csak akkor még nem szoktak számolni vele.)
És dönthet úgy hogy fizet, mert van miből. (Pl pár hónapja hiányzik a nők 40 évéhez - bolond lenne nem fizetni.)
Nem mindenki él úgy ahogy te, bármily elképzelhetetlen számodra.
Ezért elég lenne, ha a segítséget kérőnek csak a tanácsod jogi részét osztanád meg,
azt hogy egyébként mi a véleményed róla, elég ha magadban elmotyogod, nem tartozik ide, nem segítesz neki.
„Ezért elég lenne, ha a segítséget kérőnek csak a tanácsod jogi részét osztanád meg”
Ha látnám tőled a jó példát, esetleg meg is tenném, hidd el! :-)
„A te érvedet már tudjuk bár a lőtéri kutyát sem érdekelte.”
A te belekotyogásoddal is kb így van, hozzád ugyanis nem szóltam, kizárólag a kérdezőnek írtam.
„Nem mindenki él úgy ahogy te”
Hidd el, akkor nagyon jól élne mindenki, ha ugyanígy élne. De ehhez mondjuk sok közöd nincs.
„azt hogy egyébként mi a véleményed róla, elég ha magadban elmotyogod, nem tartozik ide”
Mondom, az a fránya jó példa hiányzik. ;-)
Köszönöm szépen a válaszokat!
Üdv: Andrea
1 hónapon belül megszületik kislányom és jelenleg nem fő állású katásként reklámügynöki tevékenységet végzek. Hogy tudnám megtartani a katás vállalkozási formát úgy, hogy a CSEDről ne kelljen lemondjak?
Ha a férjemet papíron megbízom havi 30.000-40.000 Ft-ért, hogy helyettem járjon el a céges ügyekben az járható lenne?
Válaszokat köszönöm!
Céges? Milyen cég?
Egyéni vállalkozás
Akkor az valószínűleg nem cég. De ha már szóba került: nem lehetne gyorsan csinálni egy bt-t? Te kültag lehetnél, akinek nincs munkavégzési kötelezettsége. A férjed meg beltagként megbízásos jogviszonyban ügyvezetne.
Sziasztok!
Van egy lassan két éve szünetelő katás vállalkozásom. Nem szeretném megszűntetni mert bármikor adódhat úgy hogy szükségm lesz rá. Van valamilyen mód hogy meghosszabbítsam a szüneteltetést vagy muszaj újraaktiválnom majd ismét szüneteltetnem?
Köszönöm a válaszokat!
Lehetni lehet de-szerintem- sok értelme nincsen. Nem túl bonyolult egy egyéni vállalkozást regisztrálni manapság, tehát ha több mint 2 éve nincsen rá szükséged, akkor egyszerűbb ha hagyod megszűnni, és csinálsz egy másikat ha kell majd neked.
Meghosszabbítani nem lehet a szünetelést, csak ha aktív lesz ismét a vállalkozás, arra a hónapra tehát meg kell fizetned az adót, az önkormányzatnak is.
Rexor: Ha megszüntetem, akkor két évig nem csinálhatok újat, nem?
Wolfram Wellmann
„Ha megszüntetem, akkor két évig nem csinálhatok újat, nem?”
Az tudtommal csak KATA vállalkzásra igaz.
Hát jó, egyéni vállakozást csinálhatnék persze, de hát akkor valószínűleg jobban járok ha most kifizetem a 25-ezret...
Sziasztok! Jelenleg főállású katás e.v. vagyok, de gondolkozom rajta, hogy beiratkozzak ősztől egy OKJ tanfolyamra, mert mostanra sikerült felhalmozni a vállalkozói tevékenységemben annyi pénzt, hogy lehetőségem van azt a továbbképzésembe fektetni.
Szeretném azonban megérteni, hogy az OKJ tanfolyam jogilag minek felel meg. Az egyértelmű, hogy ha valaki teljes főiskolai vagy egyetemi képzést végez és emellett dönt a KATÁ-s vállalkozás mellett, akkor ő főállásúnak nem minősülő kategóriába kerül, s így havi 50 ezer helyett havi 25 ezer a fizetendő havi adó. Azonban nem találtam azt a törvényt/rendeletet, amely egyértelműen eldöntené, hogy az OKJ tanfolyam is ugyanebbe a kategóriába tartozik-e. A feltételezésem az, hogy mivel diákigazolvány jár mellé, ezért valószínűleg igen, de jó lenne egy megerősítés erről.
Köszönöm!
Az OKJ tanfolyam max.felsőfokú szakképesitést nyújt és nem felsőfokú végzettséget, mint az egyetem vagy a főiskola.
Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd
leweex,
2. § E törvény alkalmazásában
[...]
8. főállású kisadózó: a kisadózó, kivéve azt a kisadózót, aki a tárgyhó egészében megfelel az alábbi feltételek bármelyikének:
[...]
Szerintem egy OKJ tanfolyam nem tartozik a köznevelési törvény hatálya alá.
József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.
Nők40 nyugdíjba beleszámítanak-e azok az évek, amelyek rehabilitációs ellátás mellett (B2 minősítés) történő KATA-s vállalkozásból származnak? Ezen rehab.ellátás mellett egyáltalán lehet valaki főállású KATA-s vállalkozó?