Adó, illeték : Ingatlan adásvétel, haszonélvezeti jog


ObudaFan # 2016.04.07. 04:57

Főszabály szerint 4%-ot, de természetesen a körülményeket jobban kellene ismerni a pontos válaszhoz.

Templomegere # 2016.04.06. 17:36

üdv!

Ajándékozás útján van nekem egy ingatlanban 50% tulajdonom , szeretném megvásárolni a másik 50% részt is hamarosan . A kérdésem az lenne hogy ebben az esetben mekkora illetéket kell fizetnem.

köszönöm !

K.Zsolt # 2016.01.12. 10:21

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni az alábbi kérdés kapcsán:

Amennyiben jelenleg hétvégi-ház,telek besorolású ingatlant vásárolnék, melyen egy elbontandó épület áll, abban az esetben a vételt követően 4%-os illeték fizetési kötelezettségem keletkezik. Az ingatlan megvétele és a bontás után az ingatlant szeretném átminősíteni telek besorolásba és vállalnám, hogy 4-éven belül új lakóházat létesítenék rajta, akkor van-e mód az ingatlan visszterhes illeték mentesülése alól? Amennyiben igen milyen úton lehetne azt elérni?

Segítségeteket előre is köszönöm!

V.Károly # 2015.11.08. 09:23

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiban szeretnék segítséget kérni:

2010 évében kötöttem a nagyszüleimmel egy öröklési szerződést, amelyben beletartozik egy ingatlan is, aminek a forgalmi értékét 8 millió forintra becsültük meg, amiért én cserébe havonta x e Ft fizetek nekik, illetve a ház körüli tevékenységben részt veszek, ha betegek, akkor a megfelelő orvosi segítséghez hozzá juttatom őket, illetve halálukig gondoskodok róluk.

A fentiekkel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mi alapján számol a hatóság illetéket, vagy milyen mérték vonatkozik rám majd a későbbiekben, ha én, mint örökös az örökhagyók rokona vagyok, azaz unokájuk (első ingatlan szerzés lenne)? Vagy örökösödési szerződés esetén nem tesz kivételt a hatóság rokon és nem rokon között?

Ha a forgalmi érték számít, ami az évek alatt növekedett, mert felújítottam, hogy energia hatékonyságuk jó legyen, hogy minél kevesebb legyen a havi kiadásuk, akkor amit ráköltöttem, az adóalap csökkentő? (minden esetben számlát kértem róla)

Bízom benne, hogy a fenti esetre még egyelőre nem kerül sor, de az illeték kötelezettségemet, hogy teljesíteni tudjam szeretnék róla előre gondoskodni, előtakarékossággal.

Előre is köszönöm a segítségüket!

istvanszirmai # 2015.08.18. 11:11

Tiszteletem!
Segítséget szeretnék kérni a következő problémámban. 2008 július 29-én tartási szerződést kötöttem, amely alapján megszereztem egy ingatlan 1/2 tulajdoni hányadát. Helyszíni szemlével (2008.12.02) megállapításra került a megszerzett tulajdonhányad forgalmi értéke ami 4000000 forint lett ami után 400000 forint illetéket állapítottak meg. Az adóhatóság fizetési meghagyást bocsájtott ki 200000 forint illetékelőlegről 2009 május 12-én amit én május 22-én átvettem így jogerőre emelkedett 2009. június 9-én. Az összeget befizettem 2009 június 04-én. Ezután vártam, hogy az illetékkülönbözetet kiküldje a hatóság. Ez évekig nem történt meg, majd 2015. augusztus 11-én érkezett a NAV fizetési felhívása az illetékkülönbözet megfizetésére. Ebben a levélben maga a NAV ismeri el a következőt:
“Nyilvántartásom valamint a rendelkezésemre álló okiratok alapján megállapítást nyert, hogy az adózó részére nem került megküldésre az illetékkülönbözet megfizetésére történő felhívás, melyet jelen tájékoztatásom mellékleteként megküldök”
Ezzel az egésszel az a problémám, hogy véleményem szerint ez a követelés elévült, hiszen maga a hatóság ismeri el, hogy több mint hat év alatt nem sikerült számomra kiküldeni az illetékkülönbözet befizetésére történő felhívást, márpedig tudomásom szerint az adók és illetékek esetében az elévülési idő 5 év. Tehát álláspontom szerint a hatóság hibázott és késve küldte meg a fizetési felhívást, tehát a tartozás elévült és a követelés így már nem jogszerű. Szeretném megtudni, hogy igazam van-e, és ha igen mi az eljárás ilyenkor amit meg kell tennem. Köszönettel:

Szirmai István

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.08. 08:20

Illetéket nem, adót lehet.

seeely # 2015.08.08. 07:53

Sziasztok!

Ha öröklött ingatlanomat értékesítem, és 1 éven belül ugyanannyiért veszek egy másikat, a személyi jövedelemadót az eladás után és az illetéket a vétel után is be kell fizessem?

Köszönöm!

lajcsó # 2015.08.05. 12:16

Ha 5 évnél régebben vetted a lakást, akkor kár agyalni az adó miatt mert az ingatlan eladásból származó jövedelmed adómentes. A lakáshitelnek egyébként semmi köze az adóalaphoz (nem módosítja).

Zsuzsa18 # 2015.08.05. 11:26

Tisztelt Jogi Fórum!

Eladnám lakásom, melyen hiteltartozás van. Kérdésem: szja-t akkor is kell fizetnem, ha az eladási ár megegyezik a hitel bank felé törlesztendő összegével?

Köszönettel Zsuzska

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.27. 18:17

A konkrét esetben ez mindegy, merthogy igénybe vette az első szerzésnél. Spórolt rajta vagy 500 forintot.

lajcsó # 2015.07.27. 17:21

"Az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét be nem töltött fiatal az első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50%-ig terjedő kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 000 000 forintot nem haladja meg. Ilyen forgalmi értékű lakás tulajdoni hányadának megszerzése esetén a vagyonszerzőt a szerzett tulajdoni hányaddal arányos mértékű kedvezmény illeti meg." (Illetéktörvény)
Álláspontom szerint, ha a vevő az első lakástulajdon szerzéskor nem veszi igénybe a kedvezményt akkor a másodiknál már nem veheti azt igénybe.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.27. 15:14

a kedvezményt már egyszer kihasználta.
Ez a lényeg. Ennyit kellett volna kérdezned. A kedvezményt egyszer lehet igénybe venni. Ebben semmi bonyolult nincs, sőt, pofonegyszerű.

Kosztolányi # 2015.07.27. 13:50

Jó napot kívánok!
Ingatlanvásárlással kapcsolatban van egy kérdésem. Az alaphelyzet kicsit bonyolultabb a szokásosnál... Tehát:nekem már volt egy lakásom. Ezt követően édesapám halála után megörököltem az ő lakásának 50%-át (másik 50% a benne lakó élettárs nevén volt). Meg akartuk venni az élettárs 50%-át is. Ehhez hitelre volt szükségünk, ezért én a lakásomból 1%-ot eladtam a vőlegényemnek (100 000 Ft értékben) - (így tudtunk hitelt felvenni). Neki, mivel 35 év alatti volt, kérés nélkül, automatikusan kedvezményesen számították az illetéket és a csekket is úgy küldték ki. Ezt követően a másik lakás 50%-át megvettük az ő nevére, és szerettük volna kérni az illetékkedvezményt és a részletfizetés lehetőségét, mivel előzetesen azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a nevén lévő 1 % tulajdon ezt nem fogja befolyásolni (mivel így a másik vásárlással együtt is csak 51% tulajdonrésze van lakóingatlanban). A 35-öt még mindig nem töltötte be. A kedvezményt nem kaptuk meg (még a részletfizetés lehetőségét sem), mondván, hogy már van a nevén lakóingatlan és a kedvezményt már egyszer kihasználta. Ez helyes így? Bonyolítja a helyzetet, hogy az ő állandó lakcíme jelenleg még Nyíregyháza, de a levelezési címe Budapest és a lakás is budapesti. Az ügyet ide-oda dobálták Nyíregyháza és Budapest között, és mindkét helyen eltérő tájékoztatásokat kaptunk arra vonatkozólag, hogy az eljárás helyes volt-e vagy sem, járhat-e a kedvezmény, vagy sem. Végül fellebbeztünk, de így is csak egy részletfizetési lehetőséget adtak - azt is egy plusz külön kérelemre. Az a kérdésem, hogy valóban nem járt volna neki a kedvezmény?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.27. 09:10

Nincs.

seeely # 2015.07.27. 08:50

Sziasztok!

1 éve örököltem egy lakást, amit el szeretnék adni (erősen felújítandó, és nincs rá keret), az árából pedig egy használhatót venni. Az árkülönbözet után (ha van), tudom, hogy kell adót fizetnem, azonban azt halllottam, hogy az eladási ár után is kell, ha nem egyezik az értékbecsült árral.
Tehát ha valami 8millióra lett becsülve, de 10m ért adom el, és ennyiért is veszek egy másikat, szenélyi jövedelemadót kell fizessek a 2 m forint után.

A kérdésem az lenne, hogy van-e arra lehetőség, hogy kérelmet nyújtsak be az Önkormányzathoz, ahol az örökölt ingatlan értékbecslése folyt, hogy az egy évvel ezelőtt meghatározott árhoz képest módosítsák az értékbecsült árat az ingatlan piac változásai miatt.

Segítségeket előre is Köszönöm!

Rexor # 2015.07.24. 10:28

Nem, a haszonélvezetről való lemondás után nincs illeték.

Natasa74 # 2015.07.23. 21:44

Kedves Rexor! Nagyon szépen köszönöm a válaszod.
Még annyi kérdésem lenne, hogy ilyenkor a haszonélvezetről lemondás / haszonélvezet ellenérték fejében való átengedése jár-e bármilyen illetékfizetési kötelezettséggel (akár az édesanyám, akár az én részemről). Mert válaszodból úgy olvastam ki, hogy adóvonzattal biztosan nem jár. Az illeték szempontjából viszont arra gondolok, hogy a haszonélvezet az egyfajta értékkel bíró vagyoni jellegű jog. Ami a tulajdonost korlátozza, a haszonélvezőt "gazdagítja". Ha erről a jogról a haszonélvező lemond, akkor a lemondásával a tulajdonost "gazdagítja". Tehát kvázi odaajándékozza a haszonélvező a tulajdonosnak a haszonélvezeti jogának az ellenértékét (ami - ha jól tudom - adott esetben a jogszabály szerint 6/20-ad rész; vagyis az eladott ingatlan 30%-a). Ez után az érték után nem kell a tulajdonosnak (vagyis nekem) ajándékozási illetéket fizetni? Ha igen, akkor: Ez konkrétan hány forint? És ha a haszonélvező a lemondás helyett kéri a haszonélvezeti jogának az ellenértékét: Az nem egyfajta visszterhes vagyonátruházás? Ha igen, akkor: Ennek van illetéke? Mennyi az?
Köszönöm!

Rexor # 2015.07.23. 09:19

A 2002-ben szerzett lakóingatlan eladása után nem keletkezik sehol sem adófizetési kötelezettség, mert 5 éven túl adtad el. A 2015. augusztusban szerzett ingatlan esetében jelzni kell, hogy 1 éven belül eladtál másik lakóingatlant, és akkor csak a különbözet után kell illetéket fizetni, de mivel a rád jutó tulajdoni hányad értéke alacsonyabb mint az eladott lakásé, így nálad nem lesz illeték. A feleséged 4 millió Ft után fizet illetéket (ha neki nem volt eladott lakóingatlana) 160.000 Ft-ot.

Natasa74 # 2015.07.22. 17:18

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbiakhoz szeretném kérni a szíves segítségeteket:
Van egy 2002 szeptemberében 5.000.000 Ft-ért szerzett (1/1 saját tulajdonú) ingatlanom (lakótelepi lakás) , amelyet 2015 július végén 6.900.000 Ft-ért értékesítek. Édesanyámnak (szül.: 1952. márc.) a kezdetektől haszonélvezeti joga áll fenn rajta. Illetve van egy másik ingatlan, amit 2015 augusztusában veszek meg 8.000.000 Ft-ért úgy, hogy a feleségemmel közösen 50-50%-os tulajdoni hányaddal kerül földhivatali bejegyzésre; édesanyámnak ezen az ingatlanon haszonélvezeti joga már nem áll fenn.
A kérdésem arra irányul, hogy hogyan lehet ezt a két jogügyletet úgy lebonyolítani, hogy az illetékkiszabás illetve az adózás szempontjából "összcsaládi szinten" (édesanyám, feleségem és én) a lehető legkedvezőbb megoldás legyen.
Értve ezalatt pl. hogy az eladott ingatlannál haszonélvezetről lemondás vagy ellenérték felében való átengedés szerepeljen-e az adásvételi szerződésben. Utóbbi esetben milyen összegeket kell feltüntetni az eladó és a haszonélvező szempontjából (tehát a 6,9 millió Ft hogyan oszlik meg)? Érdekelne az is, hogy a legkedvezőbb esetben (az eladást és a vételt is tekintve) hogyan alakulna a 3 családtag adó-és illetékfizetési kötelezettsége. Ha ezt esetleg valaki nekem le tudná vezetni: azt nagyon megköszönném. Még esetleg annyi, hogy a 8.000.000 Ft-ért vásárolni szándékozott ingatlannál 600.000 Ft félszocpolt szeretnénk igénybe venni (használt lakás, egy gyerek után). Köszönöm!