Építési engedély


Botanicus # 2021.08.15. 12:54

Igazad van!
Akkor senkinek semmi köze a másik ingatlanban ki milyen teraszt épít hacsak nem a két ingatlan közös területe mert lehet egy ingatlan telken több társasház is.

denke # 2021.08.15. 20:00

Botanicus

Korábban egy ,másik szomszéd telken építkezés előtt az ÉTDR-en a terveket is meg lehetett tekinteni, mint szomszéd. Ezt most hiányoltam!

Mik a terasz építésre vonatkozó szabályok? Vki tud ebben segíteni?

Köszi: ZS

nanemaaa # 2021.08.16. 07:30

denke
Mint korábban írtad, a szomszéd nem kért építési engedélyt. Ha nem kért, akkor hogyan kerülne be a terv az ÉTDR-be? :O

Egyebekben a terasz, mint lakóépület bővítmény építési engedély köteles lenne. A kérdés, hogy valóban teraszról beszélünk-e, vagy csak a köznyelv szerinti szóhasználat adta a szomszéd szájába, hogy terasz?

denke # 2021.08.17. 06:04

nanemaaa

A szomszéd még az érkezésünk előtt (13 éve), a 100 éves "bérház" ablak nyílásszáróját műanyag terasz/erkély nyílászáróra cserélte. Most ez elé egy vasszerkezetet épített, négy lábon áll, vaslemez az alja, vas korlátai vannak. Erre fog kijönni az ajtón.
Ez mi, ha nem terasz? Tehát ennek építéséhez engedély kell?
.

nanemaaa # 2021.08.17. 07:30

denke

Most ez elé egy vasszerkezetet épített, négy lábon áll, vaslemez az alja, vas korlátai vannak. Erre fog kijönni az ajtón.
Ez mi, ha nem terasz? Tehát ennek építéséhez engedély kell?

Igen, szerintem erre kellene engedély, vagy ha az épület építés előtt és után se érné el a 300 m2-t, akkor egyszerű bejelentés.
Kellene, hogy legyen. Szabálytalan építés ügyében egyébként az építésfelügyeleti hatósághoz fordulhatsz, mely a kormányhivatalnál található.

denke # 2021.08.17. 11:59

nanemaaa

Köszönöm válaszod!

üdvözlettel: Zsolt.

talkepu # 2021.10.31. 09:03

Jó napot.Az ügyben szeretném kedves segítségüket kérni miszerint.Van egy családi házam ahol családommal élek,kb fél hektár terület tartozik hozzá mely fel nyúlik egy erdő felé.Az én területem is erdős.Van rajta több külön kis konyhakert s gyógynövényeket is termesztünk a területen,amolyan erdőkert módon.Szeretnék rá építeni egy kisebb házat-épületet amelyre nem kell engedély,tervező.Az épület a gyógynövények és az eszközök tárolására szolgálna,nem emberi tartózkodásra.
Zárt volna,ajtóval,ablakkal,födémmel,tetővel.Az volna a kérdésem tisztelettel hogy mekkora a maximális mérete amelyre még semmilyen engedély nem szükséges.Illetve hogy van e valamilyen plusz kikötés amivel el kerülhető a tervezés hercehurcája.(gondolok itt,lábazat megléte,típusa,falazat típusa stb)Az épület mindenképpen vert vályog falazatú lesz mert én már valamelyest jártas vagyok a vályog építésben,kezdő ként. Köszönöm előre is megtisztelő válaszukat. Zoltán

renoval # 2021.10.31. 13:29

Tisztelt Tagok!
Az én kérdésem egy terasz beépítés vissza bontás mennyiségéről szólna. A lényeg hogy készítettem egy 50cm magas teraszt betonból, és építettem 20cm -es vastag falat körbe,2,5m magas ami kapcsolódik az épülethez. Van egy ajtó és egy ablak rajta. Ez így idáig szerintem nem bővítés. Bővítés a tető ráépítéssel lett,ha jól gondolom a leírások szerint,de nem vagyok benne biztos.A tető magas építésű,ami becsatlakozik a főépület tetőjéhez,és 17m2-es.A kérdésem az, hogy a tető elbontása elég lenne ahhoz hogy tervezővel megterveztessem ,és bejelentsem a bővítést.Esetleg a falból is a kapcsolatot ? Tető nélkül a fal értelmezhetetlen a bővítés szempontjából.Köszönöm előre is válaszukat.renoval

drbjozsef # 2021.10.31. 14:22

Ez így idáig szerintem nem bővítés.

Sajátos nézőpont. Legfeljebb azt mondanám, hogy ez nem bővítés, ha soha nem is lesz rajta tető.
Ha valami engedély/bejelentés köteles, akkor azt az építés előtt kell megtenni. És nem attól függ, meddig jutottál el.
Van, amikor a tető se az, ha pl. faoszlopokon áll, akkor az nem bővítés, csak pergola.

renoval # 2021.10.31. 15:43

drbjozsef
Köszönöm a választ.Szeretném törvényesen befejezni a bővítést.Sajnos nem tudtam igazán eligazodni a rendeletek között,és a teraz definiálása sem tiszta teljesen.Sokan sokfélét írnak,de teljes építészetileg nincs részletezve,hogy mikor bővítés,és mikor nem.

drbjozsef # 2021.10.31. 16:04

renoval,

De hát ez nem terasz.

renoval # 2021.10.31. 16:17

drbjozsef

Annak indult.Beépített terasz.Három oldalról van 20-as fal.Ez akkor mi lenne.Mi lenne a neve?

drbjozsef # 2021.10.31. 23:21

Terasz? Épülethez csatlakozva, másik három oldalán 2,5m magas fallal?
Hát, ha 4,5 méter magas a család, akkor végülis terasz, mellvéddel, ja.

Tulajdonképpen a busz is egy bicikli, csak nagyobb, motor hajtja, kasznija van, és pár plusz kereke.

drbjozsef # 2021.10.31. 23:22

Amúgy : szoba.
Vagy arra célzol, hogy nincs teteje?
Akkor egy szoba tető nélkül.

nanemaaa # 2021.11.02. 09:16

drbjozsef
Sajátos nézőpont. Legfeljebb azt mondanám, hogy ez nem bővítés, ha soha nem is lesz rajta tető.
Ha valami engedély/bejelentés köteles, akkor azt az építés előtt kell megtenni. És nem attól függ, meddig jutottál el.
Van, amikor a tető se az, ha pl. faoszlopokon áll, akkor az nem bővítés, csak pergola.

Légy szíves ne vezesd félre a kérdezőt, teljesen jogszerűtlen, pontatlan, és valótlan amiket írtál. De ha ennek okán később anyagi kára lesz, gondolom, nem akarnád őt kártalanítani. :(

nanemaaa # 2021.11.02. 09:19

talkepu
Nettó 100 lm3 térfogat, és 4,50 m gerincmagasság és szigorúan emberi tartózkodásra nem szolgáló épületről beszélünk. De ennek ellenére minden építésügyi jogszabályt be kell tartani, mert a nem engedélyhez kötött építésre is igaz, hogy csak szabályok betartásával végezhető. A terv nélküli építéstől a magam részéről akit lehet, le szoktam beszélni. Egy jó tervező nem csak vonalakat húzgál, hanem átgondolt, kivitelezhető épületet tervez. Sok pénzt meg lehet spórolni egy átgondolt tervvel, szemben egy ötletszerűen tákolt építménnyel.

nanemaaa # 2021.11.02. 09:21

renoval
Nem.

nanemaaa # 2021.11.02. 09:27

drbjozsef
Amúgy : szoba.
Vagy arra célzol, hogy nincs teteje?
Akkor egy szoba tető nélkül.

Ezzel egyetértek.
Ha a kérdező valóban szabályossá akarja tenni az építést, akkor az eddig elvégzett építésekre fennmaradási engedélyt, a további állapotra pedig építésit kell kérnie (a két ügy egy eljárást igényel). Másik megoldás, ha mindent elbont és kezdi elölről egyszerű bejelentéssel. Akkor nem lesz mellé alkalmasint milliós bírság.

talkepu # 2021.11.04. 07:30

nanemaa
Köszönöm szépen segítségét.
A tervezéssel nincs gond,magam készítem mindég.Szakmabéli szerint még jobban csinálom mint egyik-másik szakember.

nanemaaa # 2021.11.04. 13:04

Azért operálni ne kezdj! :D

renoval # 2021.11.04. 17:15

Köszönöm szépen a segítséget.

Kőművesként ugy okoskodtam,hogy a következő írást követem.A csatlakozást megszüntetem,és a negyedik falat is fölhúzom.

Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény* építése, átalakítása, felújítása,
valamint bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a
nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot.

*Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény: Az az építmény, mely rendeltetése, funkciója alapján nem emberi tartózkodásra szolgál. A jogszabály nem zárja ki az
emberi tartózkodásra alkalmasságot, így a rendeltetés vizsgálandó. Fontos azonban, megjegyezni, hogy építményről beszélünk, tehát nem lehet jellemzően emberi
tartózkodásra szolgáló, vagyis az emberi tartózkodás az épületben nem lehet elsődleges, illetve meghatározó.
A pontos beazonosításban a következő fogalmak lehetnek a segítségünkre:
Rendeltetés: az a használati cél, amelyre az építmény, az önálló rendeltetési egység vagy a helyiség létesül, illetve amire használják [253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1.
számú melléklet 101. pont].
Huzamos tartózkodásra szolgáló helyiség: olyan helyiség, amelynek a használata folyamatosan két óra időtartamot meghaladó, vagy amelynél a használatok közötti
szünet időtartama a két órát nem éri el [253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1. számú melléklet 53. pont].
.
A vonatkozó jogszabályhelyek, valamint a korábban hatályos jogszabályokat is figyelembe véve, ilyen jellegű épületek lehetnek például a különböző tároló
építmények(pl:garázs), állattartó építmények.
Emberi tartózkodásra szolgáló helyiség, tér: olyan helyiség, tér, ahol a tervezett rendeltetésből adódóan legalább 30 percen keresztül folyamatos vagy olyan 30 percet
el nem érő időtartamú emberi tartózkodással lehet számolni, amelyek összege bármely 4 órás intervallumon belül eléri a 2 órát [54/2014. (XII. 5.) BM rend. 4. § (2)
bek. 36. pont].

renoval # 2021.11.04. 19:20

Még egy kis segítség azoknak,akik tanácsokat osztogatnak ,és nincsenek tisztában valójában a jogi rendelkezésekkel.A jog lehet sgítség is.

Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, – rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül – minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).

Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.

drbjozsef # 2021.11.05. 05:52

Köszi a segítséget!

nanemaaa # 2021.11.05. 08:37

OFF
Köszönjük Emese! ;)
ON

gaborka87 # 2021.11.09. 11:18

Üdvözlök mindenkit,

Talán sokan mások is jártak így, és ahogy olvasgattam a hozzászólásokat világossá vált, hogy az utólagos hozzáépítést csak fennmaradási engedéllyel lehet legalizálni.

Egy családi ház került kibővítésre egy kb. 20 nm-es nappalival, mely engedély és bejelentés nélkül történt.

Az akkori gondatlanság helyrehozására keresek megoldást. A fennmaradási engedély az egyik, viszont attól tartok, hogy mi lesz ha bontásra ítélik a helységet. (Szerkezetileg tökéletes állapotban van, de mi van ha a telek beépíthetőségének %-os aránya lesz pont ami miatt bontani kell).

Ha a nappalit egy "raktárnak" állítom be, tehát nem emberi tartózkodásra, akkor utólag nem tudnék egy egyszerű bejelentést tenni a toldatra?

Köszönöm a véleményeket.