Ingyenes ügyvéd


gerbera317 # 2020.07.13. 10:10

Nemcsak ismeretlen (pontosabban: nem azonosítható), hanem halott is (valószínűleg. Mifelénk nem szokás 129 évesen még vígan élni).

drbjozsef # 2020.07.13. 09:47

todd321,

Ptk. 6:20.§
(2) Eseti gondnokot kell rendelni akkor is,
...

  1. ha az ismeretlen, távollevő vagy ügyeinek vitelében egyébként akadályozott személy jogainak megóvása érdekében szükséges.
drbjozsef # 2020.07.13. 06:48

todd321,

Így van, eseti gondnokot kell kirendelni.

Szvsz a Te lakhelyed szerinti járási hivatalnál kell kérelmezni, és kelleni fog igazolni, hogy az illetővel kapcsolatban jogosan kéred ezt : vagyis ha már elindítottad (volna?) a pert, és a bíróság felszólított erre, akkor ez a papír szerintem elég kell legyen a kérelemhez. Plusz az, hogy a lakcímnyilvántartót már megpróbáltad, az is csatolható.

alfateam # 2020.07.13. 04:03

Az lesz a múmia bosszúja, hogy se jogképes, se perképes, és így nem tudod perelni.
Dehogynem, jegyző majd kinevez ügygondnokot és azt már lehet perelni!

gerbera317 # 2020.07.12. 21:29

Az lesz a múmia bosszúja, hogy se jogképes, se perképes, és így nem tudod perelni.

szornyike # 2020.07.09. 00:53

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Elnézést, de gyorsan kell viszonylag cselekednem, ezért folyamatosan kutakodom, de azért hozzáértőtől kérdezni megnyugtatóbb.
Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben eljönne velem a Nagynéném egy közjegyzőhöz és készíttetnénk egy általános érvényű meghatalmazást, akkor avval például intézhetem a banki és közüzemi ügyeit?

Köszönöm előre is!

szornyike # 2020.07.09. 00:47

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

A támogató döntéshozónak van valami értelme kezdeti demenciában szenvedő rokon mellett? Jól értelmezem, amit a neten találtam, hogy lényegében, csak akkor "funkcionál", ha kéri a támogatott? Nyújt ez valami védelmet az idős beteg esetében így?

Köszönöm szépen előre is a választ!

szornyike # 2020.07.08. 21:58

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Zso53 kérdéséről jutott eszembe, hogy mit tehetek abban az esetben, ha nem akar otthonba menni? Kényszeríteni - gondolom nem kényszeríthetem, mint unokahúg? Mi történik akkor, ha esetleg bemegy az otthonba az üresen maradt lakásával?

S tényleg a gyámhatóságnál kezdeményezett pernek milyen végkifejlete lehet?

Bocsánat a sok kérdésért, de nagyon hálás vagyok a válaszokért!

szornyike # 2020.07.08. 21:41

"Kezdeményezheted a gyámhatóságnál, hogy indítsanak pert."

Ki ellen? S milyen végkifejlet várható?

drbjozsef # 2020.07.08. 08:12

zso53

Ptk.4:194.§(1) Rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani, és akinek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa nincs.

Mondjátok meg a házastársnak, hogy az ő kötelessége eltartani. Természetesen a megtakarítás közös, ha az a házastársi életközösség alatt keletkezett, annak felhasználása is kötelező. Amíg az van, nemis igen jogosult(ak) a tartásra. Ha viszont elfogy, és egyikük saját nyugdíja sem fedezi a saját díját (tehát emiatt az apóst sem lehet kötelezni a tartásra), akkor valszeg nektek kell majd fizetni.

Ha pedig nem jogi oldaláról nézzük a kérdést, a mostani otthon szerintetek jó az anyósnak, akkor lehet, jobban jártok, ha fizettek. Ha jogi huzavonába kezdtek, akkor lehet, hogy tényleg kirakják addig őket (ha nem fizetnek), kereshettek más helyet, vagy gondozhatjátok otthon.

zso53 # 2020.07.08. 06:48

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Az alábbi problémával keresem és kérem, hogy válaszával segítsen.
Anyósomékat egy otthonban helyeztük el. A következő eset következett be, hogy az évről évre emelkedő
bent tartózkodási költséget apósom nem kívánja fizetni.
Az az elképzelése, hogy a kettőjük nyugdíjából Ő még be tud fizetni, da az anyósom nyugdíja nem fedezi a reá eső részt. Így Ő azt követeli., hogy azt mi fedezzük.
Természetesen van megtakarításuk, de az az apósom tartja saját nevén bankba. Azt képzeli és ebből nem akar engedni, hogy az csak az ő megtakarítása. Azt gondolja, hogy a feleségét kiteteti az otthonból ha mi nem fizetünk érte. Sajnos nem fogad el értelmes magyarázatot, folyamatosan követelőzik. Házastársak esetén a megtakarítás közös vagyonnak számít?
Az egyik fél ugye nem tehető ki azt otthonból ebben az esetben ? Amíg van megtakarításuk addig kötelezhető-e a gyermek szülő tartásra?
A férjemnek nem az édesapjáról van szó mivel ez anyósomnak a második házassága és ő nem ebből született.
Várom válaszát, hogy mit tehetünk a nyugalmunk és anyósom nyugalma érdekében?
Tisztelettel:Kovácsné

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.07. 19:53

Kezdeményezheted a gyámhatóságnál, hogy indítsanak pert.

szornyike # 2020.07.07. 19:19

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

De ha egyszer én vagyok az egyedüli vér szerinti rokona? A jog szerint akkor hagyjam magára? Mit tehetek érte?

Köszönöm előre is, ha van válasz - értem én, de mégsem...

szornyike # 2020.07.07. 19:16

Kedves drbjozsef!

Köszönöm szépen a választ! Ebben az esetben a néhány hónap nagyon sok - szerintem.
Nem értem a jogalkotókat, a betegre nem gondolnak? Ebben az esetben az idővel kell versenyt futni....

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.07. 19:07

Nem is jogosult a gondnoksági per megindítására.

drbjozsef # 2020.07.07. 18:37

szornyike,

Nem "veheted" gondnokság alá.

Gondnokság alá helyezési pert indíthatsz, a bíróság dönt, és a gondnokot a gyámhatóság rendeli ki. Általában házastárs, élettárs, de ha ilyen nincs, más hozzátartozót is kijelölhetnek, de akár hivatásos gondnokot is rendelhetnek.

Érdemes ügyvéddel eljárni a perben.

Amúgy meg keress rá mondjuk "gondnokság alá helyezés" kifejezéssel a guglin, és olvasd el a sok okosságot.

Nem tudom meddig tart, de néhány hónapig biztos, a gondnokoltat is meghallgatja a bíróság, szóval eltarthat egy ideig.

szornyike # 2020.07.07. 18:02

Tisztelt Fórumozók, Tanácsadók!

Szeretnék segítséget kérni abban, hogy gondnokság alá vehetem-e saját nagynénémet, aki a demencia kezdeti fázisában van? Egyedüli vér szerinti rokona vagyok. Ha igen, mennyi idő alatt és milyen módon zajlik?

Köszönöm szépen előre is a választ!

flavy0731 # 2020.07.07. 17:04

Válaszolok a felém irányuló kérdésre, aztán elengedem itt a témát.
Csoportvezető vagyok egy takarítási cégnél. Ergo, az otthonom patikatisztaságú, lehet mondani, hogy kattos vagyok, mert az évek kényszeressé tettek, a munkámnak köszönhetően. Tehát van, amit ecettel lehet gyönyörűen lemosni, pl. ablaküveg. Vagy a tüzehely és a csaptelep, ha csak a konyhát veszem. Emelett vannak elektromos légfrissítőim, nem gagyi termék, tehát minőségi enyhe illat van itthon. Rájöttem. Az ecetet vehette vegyészkedésnek. Egyébként megértem. Marha büdös, ömlik az ember könnye, ha vele takarít mondjuk egy zuhanykabint. Az ő full dohányszagú retkes otthonában bizony egy szagnak , büdös szagnak minősül és nyilván azért érezte ezt akkor hatványozottan, mert nyár lévén minden ablakon nyitva volt, van és éjjelre hagytam az ecetet a vízforralóban, nyitott tetővel. Ja, hogy kultúráltan nem jött le szólni, hogy mi lehet az, ami neki csavarja az orrát? Ja, hogy nem emberi hangon beszéltük ezt meg, hanem az ő primitív szintjén akarta rommá verni a páromat és utána engem? ... hát, nem tudom, valószínűleg velem van a baj, hogy félelmemben rendőrt hívtam és ő még ezek után sem áll le, a lakás tulajdonosára uszította a közös képviselőt is. Tudom-tudom, sok a blabla, de én már csak ilyen vagyok és megtisztelem azt, akitől segítséget kérek (kértem) és válaszoltam a kérdésére.

wers # 2020.07.07. 09:04

Ja igen, ott bújt meg a sok blabla között. (azon átsiklottam)
Azért lég vájtorrúnak kell lennie, ha azt érzik a szomszédban.

De szép is a társasházi élet. Még kertes házaknál is vannak fülemile pörök.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.07. 08:28

Írta, hogy elektromos aromapárologtatót használnak. Az a vegyészkedéstől messzebb esik.

wers # 2020.07.07. 06:42

férjemet az utcán elkapta -nem ért hozzá- és üvöltött vele, hogy van-e TB kártyája, mert elveri, amiért vegyészkedünk ,mert neki az orrát zavarja a felfelé szálló szag

Tényleg vegyészkedtek? Vagy olyasmit?

flavy0731 # 2020.07.06. 18:26

Kovács_Béla_Sándor, de, természetesen ismernék. Amennyiben egy hozzánk hasonlóan kultúrált ember pillanatnyi idegeskedését kellene megbeszélni. Te sem ezt a kérdést tetted volna fel, ha előtted állt volna ez a 110 kg-os, zsíros, 5 panelházat simán átüvöltő, agresszív volt karatebajnok, aki azt hiszi, minden és mindenki az övé. Azóta mást sem hallok, mint a sok jöttmentnek az ablakom alatt hozza fel a storyt és a panelprolik nagy hűházások közepette egyetért vele. Nem téged támadott és hozott végtelenül megalázó helyzetbe , sem a feleségedet és nem a te gyereked retteg azóta. Ezek szerint ez itt egy ilyen oldal, ahol buta kérdéseket kapok, ami nem is értem, hogyan jött neked? Miért feltételezed azt, hogy feljelentek valakit, mert csúnyán néz rám? Mi az, hogy ha fúr a munkatársam? Felteszem a kérdést én is, veled meg mi van, megsütött a nap??? Szégyen!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.06. 18:14

Aztán milyen bűncselekmény gyanújával tennél feljelentést?

Ha valaki csúnyád néz rád, feljelented? Ha fúr a munkatársad, feljelented?
Más konfliktuskezelési eszközt a feljelentésen kívül nem is ismersz?

flavy0731 # 2020.07.06. 17:08

Kedves Mindenki!

Még egyszer nekifutok, segítséget kérve a hozzáértőktől! Úgy érzem, csapdába kerültünk. Egy éve bérlünk egy lakást, nem kevés összegért, de ez mellékes is. A tulajdosnak semmi baja velünk, tud erről az esetről is, de azon kívül, hogy sajnálja, nem hiszem, hogy tud az esettel foglalkozni, gondolom, vagy eltűrjük, vagy elköltözünk. Amit el kell tűrnünk, az a felettünk élő, keményen alkoholista férfi, aki mindenez mellé matt részegen egy hete a munkába menő férjemet az utcán elkapta -nem ért hozzá- és üvöltött vele, hogy van-e TB kártyája, mert elveri, amiért vegyészkedünk ,mert neki az orrát zavarja a felfelé szálló szag :O Keményen dohányzik az anyjával együtt, bármilyen hihetetlen, de igen, lejön a szag és vannak konektroba tehető illataink, nyilván ő a rohadó lakásában ezt érzi. Addig fajult, hogy a párom jobbanak látta kihívni a rendőröket. Lementem a rendőrök elé - ez egy panel - és jöttünk fel a lakásba, mikor épp jött le, nekem akart jönni, mert meghallotta a hangomat, hogy mondtam, na itt van az úr szerencsére. De meglátta a rendőröket és elkezdett artikuláltan üvölteni. Miután elmentek a rendőrök-nekünk ki kellett menni a házból,így nem hallottuk,miket hazudik-azt mondták,tegyünk feljelentést.Úgy döntöttünk,várunk, hátha bocsánatot kér.Nem, hogy nem tette meg, ma hallom, -elsőn lakunk- hogy megállítja a közös képviselőt és olyan halkan kezdi el neki mondani a dolgokat, hogy nem értettem,csak a kk húhaaa, nem mondja szavait hallottam,illetve,hogy majd felhívja a tulajt.Fel nem fogom, hogy kerültünk ilyen helyzetbe és nem tudom, jogilag mit tudok meglépni, azaz nyilván a feljelentés, de megteszem és? Ha megteszem,mire számíthatok? Nagyon tanácstalan vagyok!

szornyike # 2020.07.06. 11:54

Tisztelt Fórumozók és Tanácsadók!

Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tehetek az alábbi helyzetben:

Édesanyám nővére tavaly megözvegyült, egyedüli rokonai vagyunk egymásnak. Sajnos azon túl, hogy idős, kb. 80%-ban nem lát, időskori makuladegeneráció miatt. A lakást elhagyni nem tudja. A közelmúltban erős romlásnak indult mentális/idegi állapota, feledékeny, képzeleg, összekeveri a gyógyszereit. Ezt magam telefonon tapasztaltam beszélgetés közben, illetve a Hozzá naponta 1 órában kijáró szociális gondozó elmondásából. Ő Pécsen él, én pedig Budapesten.

Mit tehetnék mielőbb, hogy megelőzzem az esetlegesen komolyabban felmerülő problémákat úgy az Ő érdekében, mint a lakása és egyéb ingóságai védelmében?

A választ előre is nagyon szépen köszönöm, mivel nagyon tanácstalan vagyok!