Ingyenes ügyvéd


szornyike # 2020.07.07. 18:02

Tisztelt Fórumozók, Tanácsadók!

Szeretnék segítséget kérni abban, hogy gondnokság alá vehetem-e saját nagynénémet, aki a demencia kezdeti fázisában van? Egyedüli vér szerinti rokona vagyok. Ha igen, mennyi idő alatt és milyen módon zajlik?

Köszönöm szépen előre is a választ!

flavy0731 # 2020.07.07. 17:04

Válaszolok a felém irányuló kérdésre, aztán elengedem itt a témát.
Csoportvezető vagyok egy takarítási cégnél. Ergo, az otthonom patikatisztaságú, lehet mondani, hogy kattos vagyok, mert az évek kényszeressé tettek, a munkámnak köszönhetően. Tehát van, amit ecettel lehet gyönyörűen lemosni, pl. ablaküveg. Vagy a tüzehely és a csaptelep, ha csak a konyhát veszem. Emelett vannak elektromos légfrissítőim, nem gagyi termék, tehát minőségi enyhe illat van itthon. Rájöttem. Az ecetet vehette vegyészkedésnek. Egyébként megértem. Marha büdös, ömlik az ember könnye, ha vele takarít mondjuk egy zuhanykabint. Az ő full dohányszagú retkes otthonában bizony egy szagnak , büdös szagnak minősül és nyilván azért érezte ezt akkor hatványozottan, mert nyár lévén minden ablakon nyitva volt, van és éjjelre hagytam az ecetet a vízforralóban, nyitott tetővel. Ja, hogy kultúráltan nem jött le szólni, hogy mi lehet az, ami neki csavarja az orrát? Ja, hogy nem emberi hangon beszéltük ezt meg, hanem az ő primitív szintjén akarta rommá verni a páromat és utána engem? ... hát, nem tudom, valószínűleg velem van a baj, hogy félelmemben rendőrt hívtam és ő még ezek után sem áll le, a lakás tulajdonosára uszította a közös képviselőt is. Tudom-tudom, sok a blabla, de én már csak ilyen vagyok és megtisztelem azt, akitől segítséget kérek (kértem) és válaszoltam a kérdésére.

wers # 2020.07.07. 09:04

Ja igen, ott bújt meg a sok blabla között. (azon átsiklottam)
Azért lég vájtorrúnak kell lennie, ha azt érzik a szomszédban.

De szép is a társasházi élet. Még kertes házaknál is vannak fülemile pörök.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.07. 08:28

Írta, hogy elektromos aromapárologtatót használnak. Az a vegyészkedéstől messzebb esik.

wers # 2020.07.07. 06:42

férjemet az utcán elkapta -nem ért hozzá- és üvöltött vele, hogy van-e TB kártyája, mert elveri, amiért vegyészkedünk ,mert neki az orrát zavarja a felfelé szálló szag

Tényleg vegyészkedtek? Vagy olyasmit?

flavy0731 # 2020.07.06. 18:26

Kovács_Béla_Sándor, de, természetesen ismernék. Amennyiben egy hozzánk hasonlóan kultúrált ember pillanatnyi idegeskedését kellene megbeszélni. Te sem ezt a kérdést tetted volna fel, ha előtted állt volna ez a 110 kg-os, zsíros, 5 panelházat simán átüvöltő, agresszív volt karatebajnok, aki azt hiszi, minden és mindenki az övé. Azóta mást sem hallok, mint a sok jöttmentnek az ablakom alatt hozza fel a storyt és a panelprolik nagy hűházások közepette egyetért vele. Nem téged támadott és hozott végtelenül megalázó helyzetbe , sem a feleségedet és nem a te gyereked retteg azóta. Ezek szerint ez itt egy ilyen oldal, ahol buta kérdéseket kapok, ami nem is értem, hogyan jött neked? Miért feltételezed azt, hogy feljelentek valakit, mert csúnyán néz rám? Mi az, hogy ha fúr a munkatársam? Felteszem a kérdést én is, veled meg mi van, megsütött a nap??? Szégyen!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.06. 18:14

Aztán milyen bűncselekmény gyanújával tennél feljelentést?

Ha valaki csúnyád néz rád, feljelented? Ha fúr a munkatársad, feljelented?
Más konfliktuskezelési eszközt a feljelentésen kívül nem is ismersz?

flavy0731 # 2020.07.06. 17:08

Kedves Mindenki!

Még egyszer nekifutok, segítséget kérve a hozzáértőktől! Úgy érzem, csapdába kerültünk. Egy éve bérlünk egy lakást, nem kevés összegért, de ez mellékes is. A tulajdosnak semmi baja velünk, tud erről az esetről is, de azon kívül, hogy sajnálja, nem hiszem, hogy tud az esettel foglalkozni, gondolom, vagy eltűrjük, vagy elköltözünk. Amit el kell tűrnünk, az a felettünk élő, keményen alkoholista férfi, aki mindenez mellé matt részegen egy hete a munkába menő férjemet az utcán elkapta -nem ért hozzá- és üvöltött vele, hogy van-e TB kártyája, mert elveri, amiért vegyészkedünk ,mert neki az orrát zavarja a felfelé szálló szag :O Keményen dohányzik az anyjával együtt, bármilyen hihetetlen, de igen, lejön a szag és vannak konektroba tehető illataink, nyilván ő a rohadó lakásában ezt érzi. Addig fajult, hogy a párom jobbanak látta kihívni a rendőröket. Lementem a rendőrök elé - ez egy panel - és jöttünk fel a lakásba, mikor épp jött le, nekem akart jönni, mert meghallotta a hangomat, hogy mondtam, na itt van az úr szerencsére. De meglátta a rendőröket és elkezdett artikuláltan üvölteni. Miután elmentek a rendőrök-nekünk ki kellett menni a házból,így nem hallottuk,miket hazudik-azt mondták,tegyünk feljelentést.Úgy döntöttünk,várunk, hátha bocsánatot kér.Nem, hogy nem tette meg, ma hallom, -elsőn lakunk- hogy megállítja a közös képviselőt és olyan halkan kezdi el neki mondani a dolgokat, hogy nem értettem,csak a kk húhaaa, nem mondja szavait hallottam,illetve,hogy majd felhívja a tulajt.Fel nem fogom, hogy kerültünk ilyen helyzetbe és nem tudom, jogilag mit tudok meglépni, azaz nyilván a feljelentés, de megteszem és? Ha megteszem,mire számíthatok? Nagyon tanácstalan vagyok!

szornyike # 2020.07.06. 11:54

Tisztelt Fórumozók és Tanácsadók!

Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tehetek az alábbi helyzetben:

Édesanyám nővére tavaly megözvegyült, egyedüli rokonai vagyunk egymásnak. Sajnos azon túl, hogy idős, kb. 80%-ban nem lát, időskori makuladegeneráció miatt. A lakást elhagyni nem tudja. A közelmúltban erős romlásnak indult mentális/idegi állapota, feledékeny, képzeleg, összekeveri a gyógyszereit. Ezt magam telefonon tapasztaltam beszélgetés közben, illetve a Hozzá naponta 1 órában kijáró szociális gondozó elmondásából. Ő Pécsen él, én pedig Budapesten.

Mit tehetnék mielőbb, hogy megelőzzem az esetlegesen komolyabban felmerülő problémákat úgy az Ő érdekében, mint a lakása és egyéb ingóságai védelmében?

A választ előre is nagyon szépen köszönöm, mivel nagyon tanácstalan vagyok!

drbjozsef # 2020.07.06. 10:26

Mert? Van szerződés, vannak rajta adatok. Ha más nem, a brigádvezetőt. Ha egyszer az ő neve és aláírása van rajta.

(Mert azt azért remélem, hogy valaki azért aláírta. Ha az sem, na akkor tényleg baj van.)

Rexor # 2020.07.06. 07:26

Nekem ez nem tűnik tisztának a szerződés ellenére sem, mert pl. az előlegről nem átvételi elismervényt, hanem számlát kellett volna kiállítaniuk... Az hogy a szerződésen nincs fenn az adószámuk az nem túl szerencsés, de a kivitelező cég/vállalkozó nevét sem tudod (a brigádvezető elérhetősége nem igazán ez a kategória...)? Jelenleg nekem úgy tűnik hogy per esetén még azt sem lehet tudni kit lehet perelni.

drbjozsef # 2020.07.05. 09:42

Dobson,

Jogilag?

Pert indítani.

Dobson # 2020.07.05. 08:14

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek!
Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy tetőfedéssel kapcsolatban megbíztunk egy céget. A munkát elkezdték, adtak egy munkamegbízási szerződést is a vállalt feladatról. A problémák viszont elkezdődtek:

  • Mikor idehozatták a különféle cégekkel, telepekkel az alapanyagokat (faelemek, fémszerkezet, stb...) mindnek nekünk kellett fizetni.
  • Előleget kértek (200k ft-ot)
  • Vannak olyan napok amikor semmit nem tudunk róluk, nem jönnek dolgozni, elkezdik de egy fél óra múlva eltűnnek...
  • A munka lassú, időközben az esőzések miatt már leázott a plafon, lettek károk.
  • A szerződésen nincs feltűntetve se adószámuk, se céges pecsét, semmi, csak a brigádvezető elérhetősége.

A különféle pénzátadásokról (előlefizetés, anyagátvétel, stb...) írtunk átvételi elismervényt, melyet a brigádvezető aláírt, és ez az összeg lejön a munkadíjból, vagyis a végösszegből.

Az lenne a kérdés hogy ha bármi negatívum történne (nem fejezik be a tetőt, eltűnnek, nem lehet őket elérni többet, stb...) akkor jogilag mit lehetne majd lépni az ügyben?

Köszönettel
Tóth János

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.16. 12:34

Van -e lehetőégem a munkáltatómtól távolléti díjat követelni, a szerződés szerinti munkaviszony megszűnésének napjáig?
Követelni mindent lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.16. 12:33

Nem. De, ugye, ez amúgy is költői kérdés volt.

pandamaci003 # 2020.06.16. 12:07

Szeretnek egy kis segítséget kérni!
Sziasztok! Felszolgálóként dolgozom egy magánvállalkozónál egy étteremben. Határozott idejű munkaszerződésem van, amely 2019. decembertől 2021. januárig tart. A munkáltatóm a tegnapi nap folyamán telefonon értesített a munkaviszonyom megszüntetéséről. Jogszerű ez komoly indok nélkül? Van -e lehetőégem a munkáltatómtól távolléti díjat követelni, a szerződés szerinti munkaviszony megszűnésének napjáig? A szerződésemben nem esik szó a munkaviszony megszűnésének következményeiről, helyette a Munka Törvénykönyve 2012. évi I. TV-re van utalás a szerződésben nem foglalt kérdések irányadásáról. Valamint van egy olyan pont, amely azt foglalja magában, hogy a Munkáltató kollektív szerződés hatálya alá nem vonatkozik.

flavy0731 # 2020.06.07. 06:56

Köszönöm, ha választ kapok.

Egyik kedves ismerősömnek a nigiériai barátját elkapták Olaszországban, majd onnan a Bp.-i Venyigébe szállították, azt sem tudja, hogy miért, mert az az ügyvéd, akit egy itt lakó testvére talált, nem ad semmiféle felvilágosítást arról, hogy mi történt, ameddig nem kap kb 400.000.-forint munkadíjat. Anyuka itthon van a 2 éves kislánnyal és hiába hivta ezt az ügyvédet, nem segít semmiben, ameddig fenti összeget meg nem kapta. Elment a bankba két napja, hogy leszedi az összeget a kislány nevére hozott bankszámlájukról (10.millió ft volt rajta) de azon 0 forint mutatkozott. Semmit nem tud, érdemi felvilágosítás hiányában lépni sem, én annyival szeretnék neki segíteni az itt kapott segítséggel, hogy megkérdezem, valóban helyesen jár-e el ez az ügyvéd, hogy nem válaszol,csak ha pénzt kap, vagy sem és akkor segítek keresni másvalakit. Természetesen nincs gond a díjjal, elő kell kerítenie, hiszen tudom, van ügyvédi munkadíj, de szerencsétlen anyuka azt sem tudja, hogy induljon el itthon, ha segíteni szeretne gyermeke apjának.

BEETT # 2020.05.18. 20:45

Kedves válaszoló
A férjem sajnos börtönben van. Szeretnénk megprobálni a reintegrációs őrizetet. Csak nem vagyunk tisztában egy két dologgal kapcsolatban. Súlyos testi sértés kíséretével van meg vádolva könnyű testi sértés vétségével. És éjjel felfegyverkezve csoportosan elkövetett magánlaksértéssel. De a közelmúltban többször volt büntet e lopás büntettével. Módosultak a reintegrációs őrizetet feltételei.
Ezek alapján van e lehetősége a házi órizetre? Ha tudna valaki ebben segíteni
Előre is köszönöm

drbjozsef # 2020.05.18. 17:14

Cilus86,

Házastársak között minden ügylet illetékmentes.

Cilus86 # 2020.05.18. 16:59

Érdeklődnék,hogy páromnak szeretném adni fele házrészt.
A ház az én tulajdonomban van.Milyen úton-módon tudnám neki adni,hogy ne kelljen sokat százalékolni?
Mivl neki van egy 100% tulajdonban lévő ingatlana illetve egy 80%-ban örökölt tulajdonjoga?!
Esetleg házastársként ingyenes?

wers # 2020.05.05. 07:42

Ismerjük mi azt a szerződést?

Lefelejtettem, pedig akartam, hogy bízom benne, hogy nem a készrejelentéstől lesz késznek minősítve az épület. (ki ír ilyent alá?)

Sokszor még az átadás-átvétel is hosszú hibalistát tartalmaz.

nanemaaa # 2020.05.05. 07:12

Gubi1990
A válasz nyilván a kivitelezési szerződésben keresendő. Alap esetben a kész állapotot legkönnyebb egy használatbavételi engedéllyel bizonyítani, de gyanítom, nem erről szól a szerződés. Félig kész házra egyébként a hatóság nem ad használatbavételi engedélyt, mert csak az egész házra egyben lehet adni.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.05. 06:57

Ismerjük mi azt a szerződést?

wers # 2020.05.05. 06:45

Gubi1990

Kérdésem, hogy abban az esetben, ha az ingatlan önállóan, biztonságban még meg sem közelíthető, úgy készre jelenthető egy ingatlan?

A készrejelentés az csak egy jelentés. Nem helyettesíti az átadás-átvételt. Az is csak akkor jelenti a munka elkészültét, ha az átvevő is aláírja.

Nem kész munkát nem kell átvenni.

JánosJános # 2020.05.04. 18:11

Én ugyan nem vagyok jogás, de azt hinném, hogy egy biroság által kijelölt szakértőnek kell kimennie a helyszinre s neki megállípitani hogy valoban kész állapotban van e vagy sem. Ez alapján pedig a biroság vagy megitéli a kötbért, vagy azt mondja, h kész van, tehát nem jár kötbér. Azt hinném, hogy ha nem lehet biztonsággal beköltözni, akkor nincs kész.