Foglaló visszajár?


Rexor # 2010.07.06. 07:37

Nagy hülyeséget csinált az eladó, ha tényleg ilyen feltételek szerepelnek a szerződésben. Nyugodtan felbonthatod a szerződést, a foglaló duplán visszajár. Bár az ügyvédnek már illett volna lépnie az ügyben.

Buvarbela # 2010.07.06. 07:28

Természetesen van, ő készítette az adás-vételi szerződést. Az ügyvéd felesége hívott fel szombaton, hogy közölje a tényállást, miszerint amiben pénteken megállapodtunk az eladóval, az az eladó részéről tárgytalan és ne hívogassam, hétfőn találkozunk az ügyvédnél. Majd persze T. eladó jelentkezett sms-ben és módosította a határidőt szerdára...majd péntekre...
Ekkor hétfőn jeleztem az ügyvédnél, hogy ne vegye figyelembe amit a vevő kér (amúgy is az én ügyvédem, én fizetem, én bíztam meg...) majd én jelentkezem, hogy hogyan tovább.

kovacsz # 2010.07.06. 07:07

az ügyvédemen (!!!) keresztül üzengetett, hogy ne hívogassam (???),
És az ügyvéded még át is adja az üzenetet, aztán részéről ennyi? :-))))

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.06. 06:49

Azt írtad, van ügyvéded.

Buvarbela # 2010.07.06. 06:09

Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kéri. Több mint 1 hónapja kötöttem (én vagyok a vevő) adás-vételi szerződést, kifizettem 4m Ft foglalót egy ingatlanra vonatkozóan. T. eladó nem költözött ki azóta sem, pedig a szerződésben az szerepelt, hogy "ela a tehermentesítést igazoló tulajdoni lap másolatot átadja az ügyvédnek és onnantól számított 3 napon belül kifizetem a fennmradó vételárat, illetve azzal egyidejúleg megtörténik a birtokba adás/vétel). Ez az időpont már elmúlt (június 4-én kötöttük a szerződést), több ízben próbáltam kifizetni a fennmaradó vételárat, de mindannyiszor tologatta a határidőt az eladó, merthogy nem tud hová költözni. Amit egyik nap megbeszéltünk, azt másnap felrúgta, mondván, hogy meggondolta magát. Teltek el úgy napok, hogy nem volt hajlandó egyátalán kommunikálni, az ügyvédemen (!!!) keresztül üzengetett, hogy ne hívogassam (???), úgy hogy aznap ő kért meg sms-ben, hogy hívjam vissza, mert még erre sincs pénze.
A kérdésem az, hogy valószínűleg nem lesz hajlandó semmit aláírni (ezt többször is kijelentette), sem függőben tartásit, sem azt, hogy a maradék vételárat ügyvédi letétbe helyezzük (mindkettő engem óvna, hiszen ha jól tudom széljegyzetbe kerülne...). Ő még 1,5 M Ft-ot kér (hogy tudjon költözni...de sztem így sem fog....) de ebbe nem akarok belemenni, mert össze-vissza beszél, ígérget és beszámíthatatlan módon viselkedik.
A kérdésem az lenne, hogy jogosan követelem vissza ezesetben a foglalót, vagy peres úton követelhetem a foglaló dupláját? Ha igen akkor ezt miként kell megtenni, hogyan lehet az ügyben eljárni? Attól tartok, hogy lassan már azt sem tudom elérni nála, hogy egyátalán egy találkozóra eljöjjön...ilyenkor mit lehet tenni? Ha nem hajlandó sem találkozni, sem a telefonját felvenni?

ObudaFan # 2007.07.23. 17:22

Az előleg minden esetben visszajár, ha a szerződés meghiúsul. A foglaló akkor jár vissza, ha mindkét fél hibájából, vagy mindkét fél hibáján kívül hiúsul meg, míg ha a foglalót adó hibájából hiúsul meg, akkor a foglalót adó a foglalót elveszti, ha pedig annak a hibájából, aki kapta, kétszeresen köteles visszafizetni. Egyébként mind a foglaló, mind az előleg beszámít a vételárba, ha a szerződés teljesül.

aranyalma # 2007.07.23. 16:50

Tájékoztatnátok,hogy mi a külömbség a foglaló s az előleg között? Ha én még árulom a házam,de már kinéztem azt amit megszeretnék venni,mi a teendőm? Pénzem az eladot ingatlanból lesz + kölcsönt fogok fel venni

balazs01 # 2007.07.12. 05:39

Nagyon köszönöm a válaszokat, megfogadom big tanácsát és felvetem ezt a lehetőséget.
Majd beszámolok!

ObudaFan # 2007.07.11. 19:19

Kivéve, ha a szerződéskötéskor elvárható gondosság mellett tudhatta, hogy nem fog megfelelni.

the big cat # 2007.07.11. 18:57

A foglaló gyakoralta épp változhat, de az nem, hogy a felróhatóságnak meg kell lennie. És persze, hogy kérnie kell a hitelt, de itt enm is ez volt a kérdés, hanem az, hogyha kérte, és nem kapta meg, akkor mi a helyzet. Nyilván ha mondjuk egy bank által kért iratot nem prezentált, akkro van felróhatóság. De ha a bonitásvizsgálaton bukott meg végül, akkor nincs.

És az OTP is így működik.

ObudaFan # 2007.07.11. 18:49

azért meg kell nézni, miért maradt el végső soron a hitelfolyósítás. Egy ilyen perben a vevőnek kell bizonyítani, hogy valóban kért hitelt, és minden elvárhatót megtett, hogy ezt meg is kapja. És azért azt is, hogy amikor a szerződést megkötötte, akkor alappal gondolhatta, hogy meg fogja kapni.
Azért ma már nem annyira macerás a lakáshitel, mint pár éve, így a foglaló gyakorlatának is változnia kell.

balazs01 # 2007.07.11. 16:29

Értem és jól is hangzil. Igaz lehet ez az Otp-re is? Tudom, hogy bank az is, de olyan földhöz ragadtak, hogy csak na!:))

the big cat # 2007.07.11. 16:08

Dehogynem ad, a sorban beáll a már rajta lévő terhelés mögé, vagy széljegyen, vagy ha az első ranghelyen lévő pénzintézet a visszafizetés reményében megengedi, akkor bejegyzéssel. A két bank egymás között rendezi az első ranghelyi terhelés hitelét, a maradékot utalja csak az eladónak. Az első ranghelyi jelzálog jogultja ezután haladéktalanul tölölteti a jelzálogját, és lemond a ranghelyről, így a második ranghely előre ugrik. Mindkét ingatlanomat így vettem, sőt egy hitelkiváltást is csináltam. Ez így tökéletesen működik.

Az azért jó tudni, ha nem így lenne, Mo-on, de avilágon se lenen ingatlanpiac, és azt is, hogy uygan ügyesen titkolják, de banknak érdeke kölcsönt adni, tehát nyilván belemennek egy ilyen semmilyen kockázatot nem jelentő hitelkiváltásba.

balazs01 # 2007.07.11. 15:42

KBS!
Beszállhatsz!:)

balazs01 # 2007.07.11. 15:42

"Tehermentesíteni addig nem kell, amíg a hitelt meg nem kapta, bőven elég majd a lakást a banktól kapott összegből tehermentesíteni, ha mégis előbb teszi a tulajdonos, akkor azt a saját kockázatára teszi."
Na ez hogy is van???
Terhelt ingatlanra eleve nem ad a bank hitelt!
Számokban: 23 milla az érték. 6 milla az önerő, 17 milla a kölcsön. A rajta lévő jelenlegi jelzálog kb. 4 milla.
Ezt kell nekünk visszafizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.11. 15:37

Na ugye, hogy vitatott. Már itt is. :)

the big cat # 2007.07.11. 15:11

Az a helyzet, hogy a bírói gyakorlat szerint a hitelkérelem elutasítása esetén az eladó nem tarthatja meg a foglalót. Ennek oka pedig az, hogy még csak véletlenül sem az a foglaló elvesztésének feltétele, hogy az elvesztés oka az azt elveszítő fél érdekkörébe essen, hanem hogy felelős is legyen érte, azaz felróható legyen neki. Márpedig a hitelkérelem megtagadásának oka a legritkább esetben a kérelmező gondtalansága vagy szándékos magatartása.

Egyébként szerintem teljesen életszerű is, hogy ez az ok ne lehessen a foglaló elvesztésének oka, hiszen a bankok a hitelkérelem befogadásához és érdemi vizsgálatához aláírt adásvételi szerződést kérnek, ami lehetetlenné teszi az előzetes 100%-os mérlegelést. Másrészt az eladónak, ha annyira tényleg van más vevő, akit elküldene, és az biztos lenne, akkor inkább azzal kössön szerződést vagy kösse ki, hogy x időn túl következmény nélkül felbonthatja a szerződést, de persze ez a mai magyar ingatlanpiacon és a következő 20 évben) csak álom lesz, az eladó örül, hogy jelentkezik egy vevő, azt meg szépen meg kell szokni, hogy hitelelbírálásra várni kell (egy működő piacgazdaságban az ingatlanforgalom 90% jelzáloghitelfedezetű), én ebben a az eladónak kockázatot nem látok, de ha van is, az az ő kockázata. Tehermentesíteni addig nem kell, amíg a hitelt meg nem kapta, bőven elég majd a lakást a banktól kapott összegből tehermentesíteni, ha mégis előbb teszi a tulajdonos, akkor azt a saját kockázatára teszi.

Én egyébként a mai ingatlanpiaci túlkínálatot bnézve soha az életben nem adnék foglalót, a vevők nagyon is jó helyzetben vannak, hogy alkudjanak, és feltételeket szabjanak, az utóbbi öt évben két ingatlant vásároltam, egyik esetben sem adtam foglalót, és az árból 15% fölött alkudtam. a másodiknál már a szerződéskötéskor kezdték kötni az ebet a karóhoz, hogy foglalót kérnek, meg hogy enm hajlandó előre ügyvédi letétbe helyezni a tulajdonjoglemondó nyilatkozatot - én meg felálltam, sé mondtam, hogy akkor nincs üzlet. A vége az lett, hogy az én ügyvédem díját is ők fizették. Pedig ha nem szívózik, bevállalom, dehát a barátom ideje is drága:)

balazs01 # 2007.07.11. 14:04

Ezt nem egészen értem Zoltán György!
Lécci, fordítsd le egy kicsit!:)

Zoltán György # 2007.07.11. 14:02

Rövid határidővel. Illetve a foglaló jogi természetének betartásával.

balazs01 # 2007.07.11. 14:00

Akkor jó lenne megvitatni, mert hétfőn kellene aláírnom az adásvételi szerződést, amiben arról van szó, hogy ő ad foglalót ( az érték 10 %-át) és még előleget, egy nagyobb összeget, amiből mi tehermentesítjük volt férjemmel a lakást. Na de mi van, ha mi tehermentesítjük, és ő meg nem kap hitelt (nagyon nagy összeget akar felvenni) és még a foglalót is vissza kell adjam, az előlegről meg nem is beszélve!
Hogy védhetem ezt ki?

Zoltán György # 2007.07.11. 13:58

Ha a szerződésben ki van kötve, hogy a banki hitelfolyósításának elmaradása esetén, mint kívűl álló ok visszajár, akkor igen. Eddig minden szerződésben kikötöttük.

Szerintem ha nincs kikötve, akkor az a Vevő rizikója, mert csak nem úgy megyek oda vásárolni, hogy gőzöm sincs a lehetőségekről!

Ráadásul az eladónak több konkrét vevőjét kellett visszamondania, mert kötötte a foglaló.

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.07.11. 13:58

de gyors voltál :-)

Sztem nem, mert ez ugye a vételár része, ez meg a vevő érdekköre.

Amikor a magam adásvételijét csináltam, akkor beleírtam, hogy ebben az esetben a foglaló visszajár.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.11. 13:56

Vitatott.

balazs01 # 2007.07.11. 13:54

A kérdés a következő:
A foglaló visszajár a vevőnek abban az esetben, ha a bank megtagadja a hitel felvételét a számára? Ez rajta kívülálló ok?
Köszönöm!