albérlet kiadása adózással


Grád András # 2009.04.13. 19:12

Kedves Kuha!

A rezsiszámlák továbbszámlázása rossz ötlet, mert adókötelezettséggel járna egy olyan bevétel után, ami valójában nem is jövedelem. Ennél jobb ötlet az órák átíratása, mert akkor ő közvetlenül leírhatja költségként a cégnek. Tulajdonosként bármikor visszaírathatja, ez még költséggel sem jár. Az egyetlen kockázat a nemfizetés, mert bár formailag ő felel a tartozásokét, ha kikapcsolják a szolgáltatást, Önt terheli majd a visszakapcsolás tetemes költsége. Ezt a legkönnyebben azzal előzheti meg, ha minden hónapban kér egy fénymásolatot a számláról a befizetési csekk másolatával együtt. Ha az ember nem akar sumákolni, semmi kifogása nem lesz ellene, ha meg akar, ezért zavarja, - nem kell kiadni neki a lakást! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kuha # 2009.04.13. 19:17

Kedves Grád András!

Köszönöm a tanácsot, azt hiszem, akkor marad ez utóbbi verzió. Igazából - józan paraszti ésszel - azt gondoltam, hogy ha egyszer befizetem a saját nevemre érkező számlákat, tehát kiadásom van, másszor pedig számla ellenében bevételem van belőele, akkor a végén nullán leszek, tehát semmiféle kötelezettségem nincs a továbbiakban emiatt.
Úgy látszik, rosszul gondoltam.
Köszönöm, üdvözlettel: kuha

monalisa1 # 2009.04.13. 20:20

A rezsit tovább passzolod, a bérbeadásból a szja 25%-ot vélelmez. (Adóbevallást mindig a tárgy évet követő év május 20-ig kell tenned, addig legfeljebb előtörlesztés a ténylegesen fizetendő adóból.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

Grád András # 2009.04.13. 20:44

Kedves Kuha!

A bérbeadást végezheti magányszemélyként, egyéni vállalkozóként, Bt.-ként, Kft. keretében, nem írta, miként szeretné, az adózási szabályok meg mások lesznek egy magánszemélynél, egy evás Bt-nél, egy Kft.-nél stb. Jogász vagyok, nem könyvelő, de azt tudom, hogy a bevételt akkor is le kell adózni, ha vannak kiadások, legfeljebb a kettő közömbösíti egymást pl. a társasági adónál. Viszont pl. az iparűzési adót már tisztán csak a bevételi oldal alapján fizeti az ember, hiába esetleg nullás a cég, szóval azért ez bonyolultabb annál, mintsem a kettő "közömbösítené" egymást. Javaslom, hogy e tárgyban inkább könyvelővel konzultáljon, hogy jön ki a legjobban! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Endura # 2009.04.22. 12:04

Tisztelt Grád András!Négy éve bérbe adtam egy üzlethelységet,amit azóta is ugyanaz a bérlő használ.Sajnos a közüzemi órákat nem írattam át a bérlő nevére és a befizetett közüzemi számlákról sem kértem másolatot.Mivel nem ott lakom,de minden számla oda érkezik,ezért nem is tudtam róla,hogy nem fizette be a villanyszámlákat a bérlő,és már bírósági végzés is van ellenem az Émásszal szemben.Erről is csak akkor szereztem tudomást,amikor a postás véletlenül a lakcímemre hozta a birósági jogerős végzést.A bérlőm persze az összes hivatalos papírt eltüntette.A bérleti díjat egyébként rendszeresen fizette és fizeti is.Elismeri,hogy ő halmozta fel a tartozást.Szeretnék öntől tanácsot kérni,hogy mit lehet kezdeni ilyen helyzetben?Előre is köszönöm válaszát.

escargot # 2009.09.23. 08:30

Kedves jogász Urak és Hölgyek!

Kérek szépen tanácsot arra nézve, hogyan tudjuk úgy kiadni a lakást, hogy jogilag minden oldalról védve legyünk, ha esetleg nem akarna fizetni a bérlő.

  • tudom, Apeh bejelentés...de előre, vagy ráér az adóbevallásnál? nyugtatömb kell-e vagy elég egy papír, hogy ennyi meg ennyi pénzt átvettem?
  • közüzemi számlákat átírassuk a bérlő nevére?
  • beleírhatjuk a szerződésbe, hogy ha adott hónap x-dikéig nem fizet, utána van 5 munkanapja rendezni a számlákat vagy költözzön?
  • beleírhatjuk-e, hogy ha a szomszédok panaszkodnak a viselkedésükre - nyilván nem mondvacsinált okokról beszélek, hanem pl. állandó zajongás, rongálás, italozás stb - akkor lehet költözni kifele?
  • mit tanácsoltok, mit írjunk még a szerződésbe, hogy minden oldalról védve legyünk és az esetleges hátralékot utólag behajthassuk rajtuk?

Köszi :)

SolnesM # 2009.09.23. 09:00

Üdv escargot !

Eőbb az apeh. Be kell jelenteni a tevékenységet, kapsz egy adószámot, egy papírt, amivel vásárolhatsz számlatömböt, majd kiadod a lakásodat (ami nem könnyű )
közüzemi számlákat átírassuk a bérlő nevére?
Isten ments ilyen dologtól. A jelenlegi Mo. közállapotók fizetési morál stb. idején ez célszerűtlen sőt veszélyes, A legegyszerűbb, ha továbbra is a szerződött tulaj nevére érkeznek a számlák - ezt a levelezési cim változtatásával el lhet érni.Jönnek a számlák, átadod a bérlőnek, kegyenlíti, közben az óra állásokat leolvasod elküldöd a szolgáltatónak stb.
beleírhatjuk a szerződésbe, hogy ha adott hónap x-dikéig nem fizet, utána van 5 munkanapja rendezni a számlákat vagy költözzön?
beleírhatjuk-e, hogy ha a szomszédok panaszkodnak a viselkedésükre – nyilván nem mondvacsinált okokról beszélek, hanem pl. állandó zajongás, rongálás, italozás stb – akkor lehet költözni

Egy szerződésbe mindent bele lehet írni, amit a másik fél elfogad , ill. ami nem törvénytelen.

hogy minden oldalról védve legyünk és az esetleges hátralékot utólag behajthassuk rajtuk?
Abszolút védelem nincs. Óvatosnak és körültekintőnek kell ellni, de csak az ésszerűség határain belül - különben nincs üzlet

escargot # 2009.09.23. 09:08

Köszi. :)

Nem akarom odaadni nekik a csekkeket, én akarom befizetni, de nyilván nyugtát nem írhatok nekik a rezsipénzről, mivel, gondolom a számlák alapján adózok...ilyen esetben sima papír, hogy x összeget átvettem ilyen és ilyen csekkekre, ez elég? Egyáltalán szabad így?

ragyasdezso # 2009.09.23. 12:04

Azért erre figyelj oda:

A bérlő jogai ma felülírják a tulajdonosét: a hazai bírói gyakorlat egységes abban, hogy ha a lakás használója jogszerűen költözött a lakásba, és ott is lakik, akkor megilleti a használatához való jog. A tulajdonos a bérlő engedélye nélkül legfeljebb tűzoltás vagy segítségnyújtás ürügyén mehet be saját lakásába, így ha esetleg feltöretné az ajtót és kipakolja a bérlő holmiját, akár 1 év börtönt is kaphat.

A bérbeadó a kiürítési kötelezettséget is tartalmazó bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglaltathatja, s így per nélküli bírósági végrehajtást kérhet.

escargot # 2009.09.23. 12:09

Kiköthetem a szerződésben, hogy minden hónapban jogom van -felügyeletükkel - bemenni és a mérőóraállásokat leellenőrizni?

A bérbeadó a kiürítési kötelezettséget is tartalmazó bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglaltathatja, s így per nélküli bírósági végrehajtást kérhet.

közjegyzőre nincs pénzem :S

nandy # 2009.09.24. 14:32

Ha a bérlő elfogadja, akkor beleírhatod.

A közjegyzőtől szvsz. nem kellene sajnálni a pénzt, egy esetleges per sokkal többe kerülhet...

Arra figyelj még, hogy a számlát inkább csak akkor add oda, amikor ki is van fizetve a bérleti díj, ne előre.

escargot # 2009.09.24. 15:19

hajaj, közben számolgattunk, nem elég, hogy adózni kéne, még az adójóváírást is bukná a párom (övé a lakás) :( vagyis több, mint a fele elmenne a lakbérnek adóba :(

ha meg nem hivatalosan csináljuk és megpattan az albérlő nemfizetéssel nem lehet behajtani + ott a bírság lehetősége...ha nem távhős lakás lenne ki se adnánk, de így csak viszi a pénzt.... lehet átköltözünk oda ...:S

galamboskata # 2010.05.05. 12:50

Jó napot!
Szeretnék segítséget kérni. A helyzet a következő:

Volt egy albérletem, fizettem 140.000 huf kauciót, és az első hónapot, ahogy szokás.
Az albérleti szerződés egy évre szólt.
De előbb el kellett jönnünk, így a kaució elveszett.
És még rám vertek 230.000 huf tartózást (2 hónap nem lett kifizetve csupán).
De én úgy tudom, hogy ha nem fizetek (nem tudom kifizetni), akkor azt a kaució fedezi.

Számlát nem kaptunk, de aláíratott egy szerződést, miszerint ezt a 230.000 ft-ot ki kell fizetnünk.
Mindezt azért írtuk alá, mert nem engedett ki minket a lakásból...
Az aláíratott papír határideje lejárt.
Azóta is perrel fenyeget!

Mit lehet ilyen esetben tenni?

Köszönettel, G. Kata

ragyasdezso # 2010.05.05. 13:31

galamboskata

Fizetni! Vagy jön az FMH és a végrehajtás.

MajorDomus # 2010.05.05. 18:05

Jobb félni mint megijedni !

A kaució fedezi a 2 hónapot ha mással például közüzemi dijakkal nem tartozól ( fütészámla ) .

Nem irtad le hogy mit követel rajtad ? Szerintem jó néhány kifizetetlen számlát hagytál magad után amit a tulajnak kellett kifizetni s ezt kéri tőled. Irj pontosabban akkor tudunk segiteni.

Monomano # 2010.05.06. 07:16

Sziasztok! Ha beadok a volt bérlőm ellen, egy fmh-t (számlatartozás, külön elismerő nyilatkozatban rögzítettük, hogy ...-ig kifizeti felém a tartozását), akkor az apeh rám szállhat, mert nem volt bejelentve eme tevékenységem? Vagy nem érnek össze az ügyek? 5 hónapig volt a bérlőm, bérleti díjat nem fizetett, mert kifestett stb., csak a számlákat kellett volna fizetnie. kösz

monalisa1 # 2010.05.06. 15:42

A bérbeadásról a személyi jövedelemadó bevallást- és az adó befizetését május 20-ig bezárólag még megteheted., utána is de akkor a késedelem miatt lesz bünti is.

A számlák fizetésének elmaradása miatt a fizetési meghagyás mehet.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Asztaltka # 2010.05.06. 16:42

Jó napot kívánok!

Átfutottam a hozzászólásokat, de nem derült ki számomra a szabály, szabadna segítséget kérnem?
Annak a magánszemélynek, aki 2009ben 2 hónapig kiadta lakását, de erre nem volt jogosítványa, van-e lehetősége ezt most a személyi jövedelemadó bevallásával bevallani, vagy mindenképpen előre kellett volna az engedélyeket beszereznie?

Ha késő, mit tanácsoltok neki? Első albérletező próbálkozásával jól póruljárt, és még őt terrorizálja a házaspár. (Szerződés volt, felújításért + rezsiért laktak volna, az első nem történt meg, sőt, a második rendezésre került a kaucióból, ezért áll a bál...)

Az adó mértéke is érdekelne. (fix 25%? - nyilván a rezsit érinti)
Előre is köszönöm!

kondidori # 2010.05.06. 17:35

Hogy számláztál adószám nélkül? Ha volt adószámod, akkor simán a szja bevallásban bevallod és kész. ha nem kértél előre adószámot, akkor mondjuk számla sincs, de utólag szerintem már nem lehet igényelni. De mondjuk egy könyvelő jobban meg tudná mondani v. írj az apeh oldalon lévő segítség kérő e-mailre valami fals névről. Másnapra válaszolnak.

Monomano # 2010.05.06. 18:18

Köszi, monalisa! Ha jól értem, ezek szerint ha tavaly decembertől kezdődően most bevallom akkor még nem kapok büntit? Azt hittem havonta kell fizetnem ha bejelentem. Ha így van ahogy írod, az jó lenne nagyon,úgy is be akarom jelenteni, nincs kedvem parázni azon mikor dob fel vmelyik uncsizó jó akaró szomszéd, csak olyan kicseszés, hogy a rezsi után is adóznom kell... Nem is keveset. Kösz

monalisa1 # 2010.05.06. 19:30

Monomano

Bocs de nem vagyok adószakértő...

Ellenben javaslom olvasd el ezen topicban nandy # e-mail 2008.11.19. 17:28-kori beírását mely nagyrészt a problémádra is válasz lehet.

Ha még úgy is marad kérdés, akár közvetlenül is írhatsz neki: az e-mail címe ott van a nich neve mellett.

Vagy közvetlenül egy e-mail az APEH-nek kitalált névvel...

ml.

Monomano # 2010.05.06. 19:39

oké, köszi!

Asztaltka # 2010.05.11. 09:13

Köszi a választ Kondidori! Adószám nem volt és utólag úgy néz ki tényleg nem lehet intézni.

MajorDomus # 2010.05.11. 19:36

Ha május 20-ig bevallod nincs szankció

hummm333 # 2010.05.16. 16:56

lakás bérbeadása után mennyi ideig tartozom adózási kötelezetséggel ha két éve nincs kiadva a lakás de elötte kivolt csak amikor beakartam jelenteni közölték hogy a rezsivel együtt adózzam meg amit nem fizetek volna nekem meg s még a felujitási költségek is az enyémek , Inkább nem kötöttem lakásbérleti szerzödést elküldttem öket, Ök ezt rámakarták háritani s igy hogy elkelett meniük feljelentetek , Szerzödés nem volt még a kauciot visszaadtam de az itt lakott idejüket rezsivel levontam , majd kifestettem ami többe került mint amit fizetek , Kötelezhetnek igy is az ado 2 ével ezelöti megfizetésére meg a rezsi megadoztatására? A rezsi kiadás nélkül is komoly adot áfát tartalmaz amit a szolgáltatonak egyszer már megfizettem , Inkább álljon üresen mert ez ráfizetés , Köszönettel hummmi