albérlet kiadása adózással


Jado # 2014.08.14. 16:18

A következō kérdésem lenne:
Az albèrlōm szeretné bejelenteni az egyèni vállalkozását a lakcímemre (szàmítógépes munka).
Nekem mint tulajnak, ez milyen jogi következmènyekkel járhat?

Zoltanuss # 2014.08.18. 07:39

Bizony ennyi !
MD 2014.07.29. 00:26

imarcsika # 2014.09.02. 23:07

Valaki legyen szíves, válaszoljon nekem, mert eddig kétszer is azt mondták a NAV-nál, hogy amennyiben két ingatlannal rendelkezem, és mindkettő egyéb szálláshelyként üzemel, úgy az egyikben átalányadózhatok (van mindkét lakásra engedélyem, IFA-t fizetek az önkormányzatnak, van adószámom is hozzá), a másik után pedig 16% szja-t kell fizetnem.

Viszont ismételten egy ilyenbe futottam, nekem ebből az a logikus, hogy CSAK akkor átalányadózhatok, ha csak egyben folytatom az egyéb szálláshely tevékenységet, és ha több ingatlanban is, akkor egyikben sem alkalmazhatom az átalányadózást.

Eleve, az egyéb szálláshely üzemeltető egyenlő a fizető-vendéglátó tevékenységgel? Sajnos teljesen össze vagyok zavarodva, és a budapesti központi NAV-nál is csak a fejüket vakargatják.
Előre is köszönöm, ha valaki tud egy épkézláb választ adni erre.

Íme amit én találtam:

A fizető-vendéglátó tevékenységet folytatókra vonatkozó külön szabályok

A fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély adóévenként az adóév egészére az e tevékenységéből származó bevételére tételes átalányadózást választhat, ha a tevékenységet a tulajdonában vagy haszonélvezetben lévő lakásában vagy üdülőházában folytatja, ha pedig több lakástulajdonnal vagy üdülőházzal rendelkezik, akkor csak abban az esetben, ha azok közül csak egyben folytat fizető-vendéglátó tevékenységet (Szja törvény 57/A. §).

12kerdes # 2014.09.11. 15:00

Üdvözlöm Önöket!
A következő kérdésekre nem találtam sehol választ:

  1. Tételes költségelszámolást be kell előre jelenteni a NAV-hoz?
  2. A tulajdonos nyugdíja eléri a 2.400.000Ft-ot, ehhez jön a lakáskiadásból származó bevétel. Ebben az esetben a nyugdíjból kell adózni, vagy többet kell adózni az ingatlan bérbeadás után, mint a bérbeadásból származó jövedelem SZJA, esetleg EHO vonzata? Vagy a nyugdíj semmiképpen sem vonódik össze a lakáskiadásból származó bevétellel?
  3. ÉCS-hez szakértőt kell megbízni a lakás értékének felbecsülésére ha nincsenek meg a papírok? Ha igen, milyen szakértőt?
  4. Ha nem a tételes költségelszámolást választom, akkor adóznom kell a rezsi után, vagy nem? Erről ellentétes véleményeket olvastam már, de hogy a törvényben hol szerepel, azt nem találom. Valaki belinkelné ehhez a törvényt?

Válaszukat előre is köszönöm!

Zöldövezeti11 # 2014.09.14. 12:29

nyugdíja eléri a 2.400.000Ft-ot, ehhez jön a lakáskiadásból származó bevétel.
Gondolom ez per év lenne ? Így a nyugdíj 200 eft /hó.
Csak a lakás kiadásból származó bevétel után kell adózni, ami 16 % , de ez csökkenthető még 10 % -kal.
Ha nem éri el az évi egy millát. Ha eléri, akkor többet kell. Az lenne az EHO ??

Ha nem a tételes költségelszámolást választom, akkor... akkor bizony elvileg a a rezsi után is. De a rezsit fizesse a bérlő itt ne legyen pénzmozgás.

Moni120 # 2014.09.14. 17:39

Tisztelt Jogi fórum,
A lakásom két szintes, melynek felső szintjét, életvitelszerűen használom a családommal együtt. A lakás alsó szintjét adnám bérbe. Úgy gondolom hogy a tételes elszámolás lenne a megfelelő a részemre, mivel a közművekkel továbbra is én szerződök. ( Vagyis minden esetben egy közüzemi számla érkezik a két lakáshoz) Az alsó szint rezsiköltségét almérők segítségével számoljuk el. ( ez házilag van megoldva , nem hivatalos órák).

Kérdésem az hogy ebben az esetben, hogyan tudom elszámolni a közüzemi számlákat költségként.

Segítségüket, és hozzászóllásukat előre megköszönöm

kicsi én # 2014.09.21. 17:04

Tisztelt Fórumozók!

Olyan ügyben írok Önöknek, hogy fél évvel ezelőtt kiadtam a lakásom két egyetemistának, de szerződést nem kötöttem velük. Beköltözéskor csak a kaukciót fizették ki (arról sem írtunk papírt) és abban maradtunk hogy utólagosan fizetnek lakbért, tehát csak a beköltözést követő hónapban kezdtek el lakbért fizetni. Augusztus végén visszakérték a kaukciót és elköltöztek, de nem voltak hajlandók ebben a hónapban kifizetni az augusztusi lakbért. Kérdésem az lenne tudok e valamit tenni ezügyben? Válaszukat előre is köszönöm!

SolnesM # 2014.09.22. 02:44

Így hajnalban tanulságul :

kicsi én !
Tanulság ?
Nem szabad naivnak lenni !
„ de szerződést nem kötöttem velük”
Miért ?
írástudatlanok vagytok ?
„ és abban maradtunk hogy utólagosan fizetnek lakbért, tehát csak a beköltözést követő hónapban kezdtek el lakbért fizetni.”
Nagy hiba !! lakbért mindig előre kérünk !
„ Augusztus végén visszakérték a kaukciót és elköltöztek,”
És minek kellett az visszaadni ?
Talán van még közüzemi tartozásuk si ??
Szerencse az mindenesetre, hogy már nincsenek ott !
Végül is a 10 millás lakás csak a birtokodban van, igaz egyhavi lakbért és ismeretlen összeg rezsi az ablakban. Tanuló pénz !!

Wildmann # 2014.10.13. 19:51

A jog azt védi, aki követi a jogot.

Legközelebb köss szerződést.

Ez volt a tanulópénz és szerencsés vagy, hogy csak ennyi volt.

adri6 # 2014.10.23. 18:00

Jó estét, sziasztok,
a kérdésem:
Az alábbiak alapján, ha külföldön bérelek egy lakást, van egy albérleti szerzödésem, akkor azt elszámolhatom?
"Lakás bérbeadása esetén 2012. január 1-jétől érvényes új rendelkezés, hogy a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg. Ebben az esetben a jövedelmet a fennmaradó bevételből kell a tételes költségelszámolás, vagy a 10 százalék költséghányad levonásával megállapítani [Szja törvény 17. § (5) bekezdés]."
Köszönöm

Andrea0320 # 2014.11.25. 09:36

Tisztelt Jogi Fórum!

Tisztelettel kérem segítségüket az alábbi problémában:

Egy közeli ismerős lakását béreltem, baráti alapon, jelképes összegért, amit én ajánlottam fel, hiszen nem szeretek élősködni másokon. Tehát ő ezt nem is jelentette sehová, nem adózott belőle, stb. Idén nyáron viszont úgy alakult, hogy elköltöztem a páromhoz, viszont mikor vissza akartam adni a lakást egy másik jó ismerősnek hitt ember fordult hozzám, h szüksége lenne neki pár hónapra lakásra. (Részemről naivan) szóban megbeszéltük, hogy szintén egy baráti áron akkor legyen abban a lakásban, amit én béreltem. Az első havi "bérleti díjat" egy hónap csúszással (mindenféle hazudozás után) fizette ki. Majd a többi elmaradt. Azóta többször kérdeztem, hogy mikor fogja fizetni. A teljesen normális kérdésre ő ki kelt magából, majd azóta azzal fenyeget, hogy feljelent.
Sajnos egyáltalán nem vagyok jártas ebben a témában, ezért lenne az a kérdésem, hogy ha ezt megtette, akkor ebből nekem milyen hátrányom esetleg büntetésem lesz illetve annak a személynek, akitől én "bérlem" a lakást? Mert pár helyről kaptam azt az információt, hogy semmi, mivel ezt jövőre kell csak a személyi jövedelemadóban bevallani.... Valamint mi a teendőm ez esetben?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.25. 19:16

milyen hátrányom esetleg büntetésem lesz

Az albérlő által okozott összes kárt neked kell megfizetned. (pl. még azt is, ami azáltal következne be, hogy nem hajlandó kiköltözni.)

Andrea0320 # 2014.11.26. 07:32

Az albérlőt sikerült már kitennem onnan, és szerencsére semmi ilyen jellegű kár nem keletkezett a lakásban.

Johanna94 # 2014.11.26. 08:00

Tisztelt Jogi Forum,

Ha a lakasmegvetel utan derül ki, hogy a regi tulajdonos lakasberlöje az altalam megvett lakasba be van jelentve, ki tudom-e öt onnan jelenteni, ugy, hogy neki (a berlönek)ne legyen semmi joga a lakasra, vagy berlesere? Valaszokat elöre is köszönöm.

ttip # 2014.11.26. 08:54

Johanna94: igen. Ha a korábbi bérlőnek nincs bérleti szerződése, és már nem lakik ott, akkor nincs semmi joga a lakás használatára vagy bérlésére. Akkor sem, ha az új lakcímét elfelejti bejelenteni (vagy ellehetetlenítik neki a bejelentést).

Curausu # 2014.12.03. 21:54

Tisztelt Jogi fórum.
Abban kérnék segítséget, hogy egyéni vállalkozásom van főállásom mellett. Most szeretném kiadni a lakásom magánszemélyként de az albérlőnek számlára lenne szüksége. Ilyenkor magánszemélyként is ki kell váltanom adószámot, a vállalkozói mellett vagy ebben az esetben mindenképpen mint vállalkozó kell-e kiadnom a lakást. Avagy mi lenne a megoldás? A választ előre is köszönöm.

Jonamami # 2015.01.06. 10:18

Tisztelt Jogi Fórum!

Érdeklődni szeretnék, hogy közmunkásként kiadhatom-e a lakásomat úgy, hogy számlát tudjak róla adni? 7-es adószámom van, amit jelen időszakban nem használhatok. Ez a tiltás vonatkozik a lakáskiadásra is?

Köszönettel

homless # 2015.01.27. 08:51

Sziasztok!

Sikerült kiadni a lakásomat. Természetesen számlát szeretnék adni róla.
Adószámom van.
Az lenne a kérdésem, hogy a számlára mit írjak. A bérleti díj 60e/hó.
A 10%-os költségelszámolást szeretném választani.
Leírnátok a pontos szöveget és összeget amit szerepeltetnem kell a számlán. Ez egy egyszerűsített kp-s számla.

Segítségeteket köszönöm.

Szomorú örökös # 2015.01.27. 14:46

Üdvözletem!

Van egy házrészem két lakással egy udvaron belül, amely eladás alatt áll. Hogy ne üresen tátongjon az egyik lakás, ezért egy családtaggal kötöttem bérleti szerződést rá - utólag belátva ez öreg hiba volt. Bejelentve persze sehová nincs. Az ingatlannak van egy haszonélvezője is meghatározott részben, akivel szintén bérleti szerződést kötöttem még a bérbeadás előtt, így a használati jog jelenleg az enyém, mint tulajdonosé.

A haszonélvezőnek havi díjat fizetek ezért, és én ugyanezt a díjat szedném be a családtagtól is, aki viszont egyrészt nem hajlandó ezt a díjat fizetni mindenféle kifogásokra hivatkozva. Többek között azt hajtogatja, hogy neki csakis a haszonélvező felé van elszámolási kötelezettsége, de persze nem vele áll jogviszonyban, hanem velem.

Ráadásul nemrégen zárat is cserélt a lakáson, amit már jeleztem a haszonélvezőnek és az nemtetszését fejezte ki ezzel kapcsolatban, mert a törvény szerint őt egyáltalán nem zárhatja ki az ingatlanból.

  1. kérdés: Jogosan cserélt-e zárat a lakáson? Én úgy gondolom, hogy neki, mint albérlőnek, ehhez nem sok joga van.
  2. kérdés: Ha továbbra sem fizet bérleti díjat, mert úgy gondolja, hogy neki ezt nem kell, akkor vajon a haszonélvezővel karöltve kitehetjük-e minden gond nélkül a lakásból? Nekem azt mondták, hogy a moratórium csakis a devizahitelesekre vonatkozik, rá nem.
  3. kérdés: Ha egyszercsak úgy gondolja, hogy még a rezsit sem hajlandó tovább fizetni, vajon korlátozhatom-e felé a közüzemi szolgáltatásokat? Van, amit tudok, de sajna van olyan is - gáz - amit nem.

Szóval mit tudok tenni ez ügyben?
Tanultam belőle, ilyen ügyben többé rokonnal nem kezdek. :-(

Zöldövezeti11 # 2015.01.28. 04:09

Tanultam belőle, ilyen ügyben többé rokonnal nem kezdek. :-(” írja a sz. örökös.
Ez előfordulhat teljesen idegen személynél is.
Úgy hívják hogy potyázás.
Fel kell venni a kesztyűt, és harcolni az ilyen férgek ellen. Kérdéseidre : zárcsere - jogos, akár hetente is, de kulcs téged is megillet. Ha nem ad az az első jele a rosszindulatának. Hiszen albérlő.
Korlátozhatod e a közüzemi szolgáltatásokat ? Nem ! de olyan helyzetet teremthetsz, hogy a szolgáltató korlátozza.
A legextrémebb pl. hogy gázömlést vélsz érezni, vagy a számlákat nem továbbítod az ürgének.
Általában az ilyen mentalítású emberek amúgy is hajlamosak a fizetendőkről megfeledkezni.
Viszont ne feledd a harcban te is szerezhetsz sérüléseket !
Vagy a jogi út !
És ne légy szomorú !

Szomorú örökös # 2015.01.28. 04:39

"zárcsere - jogos, akár hetente is, de kulcs téged is megillet. Ha nem ad az az első jele a rosszindulatának. Hiszen albérlő."

Egyenlőre én szépen csendben hagyom, hogy történjenek a dolgok. A haszonélvezője az ingatlannak, akivel nekem ugyebár van egy érvényes szerződésem a használati jog átengedéséről, máris rosszallását fejezte ki, amiért őt kizárta a haszonélvezeti jogából. A kedves rokon hamarosan birtokvédelmi eljárásnak néz elébe, ezt már biztosan tudom. Nekem nem kell kulcs, de ha akadályozza a ház eladását, azaz nem enged be a lakásba engem, amikor érdeklődőt hozok, azzal azt éri el, hogy én is birtokvédelmi eljárást indítok ellene, aztán magyarázkodhat a jegyzőnél, akár több alkalommal is. Még akár bírságot is kaphat az illeték kifizetésén felül, bár kétségtelenül ezek mindig hosszú folyamatok.

Mellesleg pont azért cserélt zárat, hogy engem kizárjon a lakásból, de ha így folytatja, akkor egyszer arra fog hazaérkezni, hogy nem tud bemenni a lakásába, a cuccai pedig az udvaron lesznek - és mindezt csak és kizárólag hivatalosan. A haszonélvező az én oldalamon áll. Ő haszonsítani szeretné a jogát, de a kedves rokon meg egyáltalán nem akar fizetni, innen kezdve nem kérdéses, hogy mi lesz a történet kimenetele.

"Korlátozhatod e a közüzemi szolgáltatásokat ? Nem ! de olyan helyzetet teremthetsz, hogy a szolgáltató korlátozza."

A villanyt még úgy ahogy megoldom, mert le tudom előle kapcsolni a zárt villanyóra szekrénynél - neki legnagyobb érvágás ez lenne, mert a mobilját képtelen lenne feltölteni otthon, amit örökké nyomogat - de a gázt meg a vizet sajna nem tudom lezárni nála, ezt viszont tényleg meg tudom oldani úgy, hogy amennyiben nem fizetem ki a számlákat, akkor a szolgáltató hivatalból teszi meg, ami nyilván rám is sajnos hatással van, mert én vagyok az előfizető. Remélem, azért idáig nem jutunk el, mert akkor tuti ő húzza a rövidebbet, sokba fog neki kerülni a pereskedés, ha eljut egyáltalán odáig az ügy.

A helyzetet nehezíti, hogy én is ugyanazokat a szolgáltatásokat használom, tehát ha lezárják őket, akkor előlem is megteszik, de valahogy majd megoldom. Pl. veszek egy kályhát és fűtök azzal a lakásban, a melegvizet meg úgy oldom meg, hogy palackos gázra átállíttatom a szerelővel a bojlert. Nem olcsó játék, de megoldható. Egyébként főle a víznél érzek komoly gondot, mert óriási fogyasztásunk van kéthavonta, amióta ő itt lakik, de mivel nincs külön mérő, így nem tudom sajna mérni a pontos fogyasztását.

"Általában az ilyen mentalítású emberek amúgy is hajlamosak a fizetendőkről megfeledkezni."

Na persze, megfeledkezhet a fizetésről, de ő elfelejti - egészen pontosan az ügyvédje vezeti félre - hogy nekem egy érvényes bérleti szerződésem van vele, így akár fizetési meghagyást is kérhetek ellene, amelynek a vége, hogy letiltják a fizetéséből, ha nem hajlandó rendezni a tartozását. A közüzemi díjak sem kérdés, mert mindenről számla van...

zsuzsa7030 # 2015.03.18. 07:02

Kedves Fórumozók!

Testvéremmel közös ingatlannal rendelkezünk 50-50 százalékos résszel, szeretném kiadni albérletbe a lakást.
Kérdésem, kiadhatom-e az ingatlant és ha igen, a bevétellel adózásilag mi történik?

Kell-e lemondó nyilatkozat az Ő részéről, ha nem tart igényt a ráeső részre? Ebben minek kell szerepelni.
Adózni én adóznék teljes részben az albérlet után.

Köszönöm válaszukat!

hokuszka # 2016.01.10. 09:10

szeretném megkérdezni számlaképes albérlet után mennyi adot kell fizetni havonta és milyen támogatástol esik el az a személy aki kiadja szobáját de a föbérlö benne marad

zsuzsanlk (törölt felhasználó) # 2016.01.13. 08:45

Kedves Fórumozók!
Adózni szeretnék a bérleményem után. Nem iratom át az órákat, csak akkor nem minősül bevételnek, ha a bérlő fizeti, és a csekket adja át, és ez benne van a szerződésben. Azaz nem veszek át pénzt tőle. Ezt mondták a NAV-ban, így nem kell adóznom a rezsi után. Igaz ez?
Köszönöm

11Kérdezősködő11 # 2016.01.13. 11:29

Üdv!

Ez elég friss cikk, minden lényeges benne van:

http://www.napi.hu/….591771.html