albérlet kiadása adózással


Kovács Kálmánné Ózd # 2010.05.20. 19:06

T.Ügyvéd Úr ! Sziasztok!

Nálunk pedig a Vízművek 2009 évben fogyasztott előző bérlő vízfogyasztását kéri.Átírt óráról beszélek.
Nem az fizeti ki a víz díjat aki azt fogyasztotta?

A Főbérlő ÁFÁ-s szlával bérleti szerződéssel és jegyzőkönyvvel is rendelkezik.Segítene nekem.
A vízművek tudja a volt bérlő adatait, mégis engem zaklat.

Ilyenkor mit tudok tenni?Előre is köszönöm válaszát!
Ki tud segíteni?

MajorDomus # 2010.05.20. 21:39

Társasházban laksz,vagy családi házban ? Melyik városban ? ( nem mindegy ! )

Katócska # 2010.05.22. 09:25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A május 20-ig beadott bevallásban a bérbe adott lakásom után - mely 2009-ben fél évig volt bérbe adva - adót kell megfizetnem.
Sajnos, bárhogyan igyekszem, jelenleg nem tudom összeszedni a 119e Ft kp-t, hogy befizessem.
Kérdésem: ha nem fizetek azonnal, akkor jön a végrehajtó napokon belül,esetleg lefoglalják a 10 éves autómat, ilyenkor mit tesz az APEH??, vagy év közben befizethetem, természetesen késedelmi kamatot felszámolnak.
Válaszát előre is köszönöm.

Dr.Attika # 2010.05.22. 10:13

Tisztelt Katócska!
Itt bonyolultabb a probléma. Először is adószámot kellett volna kiváltani és ÁFA-t is fizetni. Ez nem egyszerű adóbevallási problematika.

Katócska # 2010.05.22. 10:33

Adószámot kértem a bérbeadás első napjától és a bérlet felmondás utolsó napján visszaadtam az APEH-nak. (A bérlő totál lelakta a lakást) Tehát hivatalosan adtam ki a lakást. A befizetendő összeget a könyvelő számolta ki 25 % +rezsi adózással.
Nekem csak az lenne a kérdésem, hogy mi várható, ha később fizetem be az adót?

Dr.Attika # 2010.05.22. 11:18

Ezek szerint minden jogszerűen történt. Mi várható? Késedelmi pótlék. De ezt nem tudja a könyvelő?

Katócska # 2010.05.22. 11:22

Sajnos a könyvelő nem válaszolt erre a kérdésre.
Köszönöm válaszát. Megnyugodtam.

Dr.Attika # 2010.05.22. 11:44

Nagyon szívesen. Javaslom váltson könyvelőt. Sajnos nagyon sok "zugkönyvelő" működik, akiknek fogalmunk nincs arról, hogy szakmai hozzánemértésük miatt milyen kárt tudnak okozni az ügyfélnek. Mivel "zugban könyvelnek" így kártérítési igényt sem lehet velük szemben érvényesíteni.

Titiána # 2010.10.08. 15:01

Azt szeretném kérdezni, hogy ha az albérlőnk lelépett, de van elismert tartozása, aláírta, hogy mely hónapokkal tartozik, akkor jövőre ezeket a hónapokat is be kell vallanom? Nem tudunk új címet, a nevén a családi pótlékon kívül nincs semmi, cége van, de az sem a nevén, szóval, ha végül nincs honnan behajtani vagy nem indítunk végrehajtást, akkor mi a helyzet ilyenkor a lakás utáni adózással? 3 hónapról van szó.

MajorDomus # 2010.10.08. 21:57

Nem. Nem volt beveteled

attilla # 2010.11.25. 10:46

Tisztelt Jogász Úr!
Vagy akinek van ebben tapasztalata.

Albérletből kiköltözött személy ,aki engedély nélkül beköttetett egy UPC szolgáltatást a lakásba, saját nevére de el költözött.
Nem fizette majd az UPC átadta a végrehajtó cégnek ebben az esetben kit terhel a befizetés amit a végrehajtó cég követel?
Az ö nevére érkeznek a felszólító levelek de nem az ő címére ami ismeretlen.
Kinek kell majd befizetni az összeget ?

Köszönöm válaszát.

Lonicera # 2010.11.25. 11:45

Mivel a szerződés a szolgáltató és az előfizető (azaz az albérlő) között jött létre, így tőle követelhetik a tartozást.

matthiasi # 2010.11.25. 16:45

Hi attilla !
Szerencséd van, mivel csak ilyen jupicid -es mókád van.
De ha ez a gázzal , villannyal vagy a vízzel történik már nyakig vagy avízben. Mert ugyan igaz, hogy a szerződés a bérlő/albérlő és aszolgáltató között történt tehát a nemfizető bérlőn kéne követelni az elmaradást.
Csakhogy addig amig nincs a számla rendezve : nincs szolgáltatás. Kikapcsolva a víz, a gáz és a vellany !!
Jupiszi nélkül meg meg lehet valahogy lenni !!

MajorDomus # 2010.11.25. 17:02

Mert van máááááásik

kicsinikuci # 2010.12.10. 09:49

Kedves Ügyvéd Úr!

A napokban kaptam egy levelet, amelyet az előző albérletem tulajának az ügyvédétől jött, amelyben leírja, hogy nekem elmaradásom van és 15 napom van rá, hogy befizessem, mert ha nem akkor végrehajtás stb. stb. Amikor eljöttem a lakásból ténylegesen volt tartozásom, de azt beszéltük meg, hogy ő hozza az apeh számlákat (mert tudni illik, egyik hónapban sem hozta), és akkor lerendezzük az anyagiakat is. Eltünt, nem jelentkezett és most jött ez a levél. A kérdésem az lenne, ha valamilyen úton módon ő nem jelentette le az apehnak és ezért nem kaptam számlát, én is felkereshetek egy ügyvédet? vagy teljesen felesleges? ELőre is köszönöm!

kovacsz # 2010.12.10. 09:59

Bolondságokat beszélsz, ha tartozol fizesd ki.

Titiána # 2010.12.11. 15:37

attilla: régen kérdeztél, de azért én is megírom, a bérlőd ráadásul hamisított is egy meghatalmazásit, mert csak úgy az utcáról, másik címen lévő lakcímkártyával egy köv. címre netet bekötni megh. nélkül nem lehet.
Úgyhogy aludj csak nyugodtan, legrosszabb esetben berendelnek, írásmintát kérnek, ha nem profi aláíráshamisító, akkor nem lehet problémád.

Titiána # 2010.12.11. 15:40

kicsinikuci
felkeresni fel lehet, legfeljebb az ügyvédnek fogsz fizetni, meg a tartozásodat. A számla kötelező, el tudod számolni vhová, azért kellene? Ha nem tudod elszámolni, akkor inkább fizesd meg neki, nehogy kamatot követeljen. A számla fontos lenne az apeh felé, de ez az ő gondja.

Zoltanuss # 2010.12.11. 19:58

T.. kicsinikuci !

....és ezért nem kaptam számlát, én is felkereshetek egy ügyvédet? vagy teljesen felesleges? ELőre is köszönöm!
Ha sok pénzed van igen !
De számlát valószinű azért nem kaptál, mert nem tud adni - nincs bejelenteve.
Viszont ha nyugtátkérsz az csak ad.
Alkudj !
Felezd meg a tartozást , de azt fizesd ki !
ha sok a tartozásod, még egy verés is kinézhet !!

Ildikóka82 # 2010.12.26. 17:34

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni az alábbi ügyben.
Szeretném lakásomat kiadni, milyen bejelentési és adózási kötelezettségeim vannak? szja? eho? stb.


Iwikó

havasi gyopár # 2010.12.31. 16:30

Segítséget szeretnék kérni, hogy ingatlan bérbeadás eseten hol találok jelenleg érvényes adózási törvényt? Az Apeh oldalát már böngésztem, lehet figyelmetlen vagyok, de nem találtam rá. Úgy emlékszem, hogy az idei évben valamit változtattak az előzőekhez képest. Ha valaki tud segíteni ebben, előre is köszönöm!

Őszikék57 # 2011.01.01. 14:58

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni valakitől, aki jártas az ingatlan bérbe adás ügyekben.
Van egy kicsi lakásom, amit 2011-ben szeretnék kiadni albérletbe. Fogalmam sincs hogyan fogjak hozzá és merre induljak el. Mi az amit első lépésként meg kell tennem? Hova kell menni első körben? Mit kell beszerezni a bérbeadáshoz? Hogyan kell utána adózni? Minden érdekel a bérbeadással kapcsolatban.
B.U.É.K mindenkinek!

matthiasi # 2011.01.01. 21:29

Helló Őszikék57 !
A legfontosabb, hogy megbizható bérlőt találj.
Az interneten van rengeteg hirdetési lehetőség - pl. apró.hu stb.
Adózni kell. A technikája : bemész a területileg illetékes adó hivatalba (amit mán máskép hívnak ).
ott kérsz egy adószámot , ami segitségével vásárolsz egy számlatönböt - negyedévente előleget fizetsz , majd évvégén vallasz.
Viszont : a leendő bérlőket körültekintésselválaszd ki. Mindig mond van még 3 érdeklődő, akivel tárgyalásban vagy - függetlenül, hogy igaz vagy sem.
ezzel nem kerülsz abba a helyzetbe, hogy bárkinek kiad. Ti. a bérlet nem árú cikk amit ha kiteszel a placra bárkinek el kell adni. A bérlet egy bizalmi doolg.
Kínos valakinek azt mondani : ő nem kapja meg.
Mert sok bérlő nincs tisztában a fizetőképességével.
Tehát a kölcsönösen szimpatikus ügyféllel megállapodsz - írásban. Két havi kaució és egy havi felmondás. Ezt le kell írni sok egyébbel.

Alkú ??
Elvileg a lakbérből lehet. A kaucióból ?? Ne engedej.
Az akinek annak a kifizetése problámás, azt jelenti hitelképtelen.
Senki nem ad neki pénzt. Se az anyja se a barátja se a testvére. És neki sincs !!!
Amúgy nehéz kiadni lakást - túlkinálat van !!

Őszikék57 # 2011.01.02. 13:49

Kedves matthiasi!

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy mennyit (hány %) kell adózni a lakásbérbeadás után? Vagy ezekre a kérdéseimre az adóhivatalban választ fogok kapni, ha bemegyek adószámot kérni?
Kell-e valamilyen nyilvántartást vezetnem? A költségeket én szeretném fizetni, mert így biztos, hogy ki lesz fizetve. A költségeket is le kell számláznom a bérlőnek? Az is ugyan úgy adózik mint bérleti dij?

Titiána # 2011.01.03. 12:49

Őszikék57
nem tőlem kérdezted, de remélem nem baj, ha én is válaszolok.
16 % az adózás ennél is. A költségek fizetésében biztos vagy? Inkább a szerződésben írd bele, hogy a közüzemi díjakat - víz, gáz, fűtés - nevesítsd cégnévvel, upc/digi, stb. stb. a bérlő fizeti, így ha mégsem fizeti, akkor utólag rajta követelheted, nem mellesleg, takarékoskodik... Hidd el, nem tudsz olyan bérleti díjat kikalkulálni közüzemi költséggel együtt, hogy utána ne érezd azt, hogy 3x fürdik télen is... (persze, ez az én véleményem.)
Nyilvántartást igazán nem kell vezetned, legyen szerződés, leltár, ha elköltözik szintén leltár, minden hónapban adj elismervényt/számlát, hogy mennyi pénzt vettél át.
Jó, ha elolvasod ezt a topicot és van itt még egy albérletes, vannak ott sztorik, hogy mire számíthatsz, min lehet(ett) volna változtatni, hogy mindenki elégedett legyen. Nem elrettentésként írom, hogy olvass vissza, de utólag többen lettünk - én is - okosabb...
Ha család veszi ki a lakást, akkor MINDENKIT nevezz meg, aki be fog költözni, anyós, após, nagynéni, így mindenki felel mindenért.