albérlet kiadása adózással


MajorDomus # 2018.12.17. 21:36

Miért van nyeregben?
Többszáz kiadó lakás közül lehet válogatni.

Nem értem miért nem kéred el a rezsiszámlákat,(amihez jogod van,)
s pontosan azt fizeted ki neki.

Én minden kiadott lakásban ezt az elvet követem.

Brucsong # 2018.12.18. 08:59

MajorDomus

Azért van nyeregben, mert bár nagyon sok lakás van kiadó egy kisbabával már szűkül a kör, és alapból nehéz normálisat találni, ami nem 37nm 100.000 Forint.

A számlákat már igényeltük, de érdemi választ nem kaptunk. Csak a "jó-jó, majd hozom és megmutatom"... merthogy Ő teljesen jogosnak érzi, hogy rászámol 15%-ot. Így a számla bemutatása nem ér semmit, mert ő köti az ebet a karóhoz.

De már azt a lehetőséget is vázolta, kicsit felháborodva, hogy ha nekünk ez így nem tetszik, akkor emelhet az albérlet díján is, és akkor fizetjük a nettó rezsit.

Nagyon rosszul érzem magam ettől a helyzettől. Az utolsó hónapokat járom a várandóságban és ezen agyalok, hogy hogyan lehet valaki ennyire értetlen...

wers # 2018.12.18. 09:22

A számlákat már igényeltük, de érdemi választ nem kaptunk. Csak a "jó-jó, majd hozom és megmutatom"... merthogy Ő teljesen jogosnak érzi, hogy rászámol 15%-ot. Így a számla bemutatása nem ér semmit, mert ő köti az ebet a karóhoz.

Miért ne érne semmit a számla bemutatása. Én anélkül egy kanyit sem fizetnék. Honnan tudod, milyen összeget fizet ki valójában? És innentől az sem biztos, hogy mennyit tesz rá. Hasrapacsi?

Az is igaz, hogy bármikor joga van a bérleti díjon emelni.

Brucsong # 2018.12.18. 09:55

Tárgytalanná válik a téma... :)

Most kaptam meg a NAV-tól a 2019-re vonatozó adózási szabályzatot.

"Új előírás 2019. január 1-jétől. Nem minősül a bérbeadó magánszemély bevételének az ingatlan használatához kapcsolódó, mástól vásárolt szolgáltatásnak a bérbevevőre - az igénybevétellel arányos - áthárított díja (például a közüzemi szolgáltatás díja)."

[Lásd az 1995/CXVII. törvény 18. § (3a) bekezdésében.]

A módosítás miatt az állásfoglalás aktualitása így változik.
A januári rezsi számlákat már ezek alapján - nettó összeg - kell fizetni a Bérbeadó felé.

wers # 2018.12.18. 12:19

Na, egy jó hír. Ez talán kipipálva. Ettől függetlenül én azt tanácsolom, ne fizesd ki a számlák bemutatása nélkül a nettó összeget se.

drbjozsef # 2018.12.18. 13:16

Csak szeretnéd, hogy tárgytalanná váljon... :)

Igen, ez már vagy fél éve bejött ez a módosítás (már hogy jövőre ez lesz), és legfeljebb azoknak számít - mármint bérbeadói oldalról -, akik eddig emiatt, vagy főleg emiatt tételes költségelszámoltak. Ha a bérleti díjbevétel 10%-ánál kevesebb a költségük, akkor érdemes áttérni az átalánylevonásra. És mivel ez minden évben választható, akár váltogatni is lehet közöttük évente, ha úgy alakul (bár a több éves bontásban elszámolt tételek, vagy az amortizáció elszámolása belekavarhat ebbe)

BÉRBEVEVŐ szempontjából ez semmilyen különbséget nem okoz. Eleve nettó (szolgáltató szempontjából persze bruttó, 27% ÁFÁ-val növelt összegű) összeget kellett mindig is fizetni. A te elmeroggyant bérbeadódat van egy fogadásom, hogy ez k*vára nem fogja érdekelni...

Brucsong # 2018.12.18. 15:20

drbjozsef

Igen, nyilván bennem is felmerült ez a gondolat, de legalább most megint van egy valami a kezünkben és tudunk vele beszélni. Őszintén remélem, hogy megoldjuk a kialakult helyzetet.

Szomorú örökös # 2018.12.18. 18:15

Brucsong

Ha nem tudtok megegyezni vele, akkor marad a költözés.
Erőszakkal nem tudod az akaratodat ráerőltetni.
Lehet a tulaj is erre utazik, hogy önként és dalolva tegyétek meg, nem gondolod? :-O

MajorDomus # 2018.12.18. 19:22

Neki sem lenne érdeke,hogy elveszitsen egy jól fizető bérlőt

tedd eléa rendeletet,és magyarázd el neki,hogy ezután ,,bruttóban,, fizetsz!

a bérleti dijat bruttóban és a számlák összegét is bruttóban!

Egyértelműen csal,és le akar húzni benneteket!

Brucsong # 2018.12.19. 09:20

Szomorú örökös

Nem gondolom, hogy elakarna költöztetni, egyszerűen csak hülyén áll a dolgokhoz és igen, lehet van benne egy lehúzás rész is. Bár nyilván a feltételezéstől is felháborodik.

Macera lenne költözni, de ha nagyon nem értjük meg egymást, akkor nem lesz más választás.

Holnap megpróbáljuk elérni Őt és elmagyarázni a folytatást, ami a részünkről vállalható. Nagyon köszönöm Mindenkinek a válaszokat, igyekszem majd beszámolni, hogy mire jutottunk... :)

Szomorú örökös # 2018.12.19. 17:01

Brucsong

Macera lenne költözni, de ha nagyon nem értjük meg egymást, akkor nem lesz más választás.

Az eddigi leírásod alapján jó ideje vitatkozol vele, komolyan megéri ennyit gürizni csak azért, hogy a végén úgyis neki lesz igaza? :-O

Holnap megpróbáljuk elérni Őt és elmagyarázni a folytatást, ami a részünkről vállalható.

Jó ötlet, de ha most se enged, akkor inkább keressetek normális bérbeadót.