ingatlan elbirtoklása

KöBöKöBö # 2009.10.02. 17:38

Tisztelt Fórumozók!
Problémám a következő,remélem tudtok segíteni.
Kb.20 éve épült a beton alapú kerítésem,az akkori szomszédom szóban beleegyezett,hogy kb. 1 méterrel az ő telkébe benyúljon.Azóta 3x került eladásra aszomszéd telek,ingatlannal,ezalatt a 20 év alatt egyik tulajdonos sem tett észrevételt a kerítés ügyében.Jelenlegi szomszédom visszakövetelheti e az elkerített részt?Én hogy tudom megtartani azt a területet?Mit lehet tenni?Még csak érdeklődnék egy esetleges vita elkerülésének érdekében.
Választ előre is köszönöm!

monalisa1 # 2009.10.01. 20:20

9741120

Vannak itt elég jó ügyvédek - önzetlenül segítően, így röviden írd le a problémádat és biztosan kapsz használható ötletet, javaslatot.

Ha ez neked nem okés, akkor a balra található "Szolgáltatások" menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovatba írd le ami "fáj" - és várakozz reménykedéssel.

"Lisa"
laiksu hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.01. 12:10

:) Aranyos.

9741120 # 2009.10.01. 11:35

Tisztelt Fórumozók!
Olyan profi ügyvédet keresek aki már több esetben is foglalkozott lakóingatlan elbirtoklással, és nem csak annak jogi elvét ismeri. Kérem segítségeteket ha valakinek van személyes tapasztalata és szívesen ajánlana ügyvédet az tegye meg.
Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.29. 06:45
  1. Igen.
  2. Akár elég is lehet.
Gyilok # 2009.08.29. 04:28

Tisztelt Uram!

Egy vidéki kertvárosi ingatlant (házat)vettünk a közelmúltban, a telek megvásárlása alatt az előző tulaj a hátsó kertszomszéd kerítésénél mutatta a telekhatárt. Közben kidrült hogy egy önkormányzati (TIR-be "parkoló"-ként nyilvántartott) telek kb 3-4 m szélesen a telek teljes szélességében benyúlik (ez a rész 2-3 m-el magasabban fekszik mint a telkünk többi része, de fontos lenne mert terszt szeretnénk kialakítani ott). A volt tulajjal nem szeretnék konfliktusba kerülni, ezért megkerestem az Önkormányzat iletékesét, és ő azt javasolta hogy használjuk nyugodtan azt a "pangó" területet, és kedvesen megsúgta hogy Önk. is lehet elbirtokolni.
Két kérdésem lenne:
1= valóban lehet-e elbirtokolni Önk.-tól, ha igen mennyi idő alatt, és mi ennek a menete?
2= az előző tulaj vagy 30-40 évig vágta azon a részen a gazt ez nem elég nekem az elbirtoklásra?

Előre is köszönöm válaszát.

Grád András # 2009.03.01. 10:04

Kedves Gyurmaman!

Az önkormányzati lakás eladása topikban már válaszoltam, fölösleges egyébként is több helyen feltenni ugyanazt a kérdést.

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.03.01. 10:02

Kedves Harmat!

A dolog nem rizikómentes. Mondjuk nem biztos, hogy boldog lesz, ha már 14 éve rendben tartotta, kapálgatta, öntözte stb., és kiderül, hogy a tulaj építeni akar rá. Amíg el nem birtokolta, építési engedélyt eleve nem tud szerezni rá, vagyis marad a 15 évig locsolgatás stb, majd az elbirtoklás megállapítása iránt pert kell indítson a tulajdonos ellen, aki nem biztos, hogy parttalanul boldog és önzetlen lesz. Ez esetben Önnek kell majd bizonyítani az elbirtoklás elég szigorú feltételeit. Ráadásul ha közben a tulajdonos valakinek ellenérték fejében eladja, hiába telt el közben az elbirtokláshoz szükséges idő, a vevő lesz a tulajdonos. Szóval én nem nagyon biztatnám a project tekintetében, de persze Ön dönt. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Gyurmaman # 2009.03.01. 09:07

Tisztelt Fórumozók!

Barátnőmmel szeretnénk lakáshoz jutni.Sajnos anyagi hátterünk nincs ,ezért nem tudunk hitelt felvenni saját lakáshoz.Szertnénk önkormányzati lakáshoz jutni.Van rá esélyünk szociális rászorultságunk végett.Viszont , ha már van lehetőségünk és kicsit több , mint 50%-ék , hogy meg is kapnánk, akkor szeretnénk olyat , amit egy 10 év múlva meg is tudunk vásárolni.Sokan riogadtak minket,hogy az önkormányzati lakásokat nem lehet megvásárolni de voltak akik azt mondták 5-10 év múlva lehet kérni annak megvásárlását.Szeretnénk biztosabbra menni, szeretnénk olyan lakást megpályázni ,amit feltehetőleg az önkormányzat el is fog adni bizonyos időn belül.Illetve minden hasznos információra szükségünk lenne ez ügyben.

Köszönettel,

Kriszti , Gyuri

runcájsz # 2009.02.04. 10:09

Bladenek egy kis emlékeztető a múltból :

http://www.jogiforum.hu/forum/32/4056

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.19. 13:24

Épp ellenkezőleg. Felemelték 15 évre.

harmat # 2009.01.19. 13:05

Szeretnék választ kapni az alábbi kérdéseimre:
az ELBIRTOKLÁS menete hogyan történik? Kinéztem egy telket, amit cirka 40 éve nem látogatott senki, 2 méteres gaz uralja. Hegyoldalban van a fővárosban, III.kerületben. Valószinű épitési telek, mert az utcában nagy és új családi házak épülnek távolabb. Szeretnénk a párommal rendbetenni, használni, és majd épiteni rá.
Mi a teendőnk? Miket kell tennünk, intéznünk, hogy jogszerűen járjunk el? Tulajdoni lapot meg kell-e tekintenünk? Mennyi időbe telik az elbirtoklás? Valakitől hallottam, hogy levitték 10 évre az időtartamot. Igaz ez? Előre is köszönöm válaszukat, melyet nagyon várok!!!! Szép napot!

blade # 2009.01.17. 12:19

Köszönöm a segítségeket....
Majd meglátjuk mi lesz!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.01.14. 12:36

Többit mind jól totóztam ki

Köszönöm, hogy alád dolgozhattam.

Vigyázz! nem vették lakottan. Semmi jogosultságod nincs. A mamának volt, neked nincs. A tulajdoni lap sem igazolta, az előző tulajjal sem kötöttél semmiféle szerződést erre vonatkozóan. Egyébként még akkor, amikor Mohos dr. írta, megnéztem a jogszabályt és valóban nem kell nekik lakást biztosítaniuk számodra, változott a jogszabály!

blade # 2009.01.14. 11:47

Akkora mázlim van hogy ezt az ügyvédet kifogtam mert előtte ő az államigazgatásnál dolgozott, és képbe van mindennel.
A dolog ott kezdődik hogy nagyon meg lett szivatva a mama illetve folytatólagosan én. Mert ha ezt az ügyet elkezdjük akkor gönygyöliteni amikor még a mama élt, már rég köze nem lenne senkinek ehez a laksához...
De sajnos most a lakás tulajdonához sehogy nem juthatok csak vétel útján. Ezek a tények...

Többit mind jól totóztam ki(lassan le doktorálok ha igy haladunk:-)), amit itt több hozzászláson keresztül is irogattam.
Tehát birtok kérdésben, és a nekem járó ráfordítási költségben is.
A használati dijjat követelheti attól a naptol kezdve hogy ő nem tudta birtokba venni a lakást.
Na de azt levonhatjuk úgymond az ő tartzásukból!
Tehát teljesen mindegy a végén akkor is nekik kell fizteniük nekem!
A másik dolog amit meg nem is tudtam, az az, mivel lakkotan vettek lakást és nekem nincs is hova mennem... Biztosítaniuk kell számomra, egy másik hasonló kaliberű lakást.

Hát egyenlőre ennyi...

Most leirtam nekik mi a történet...
Mit tehetnek, és mit tehetek én...
Leirtam a ráfordított összeget, és azt hogy a kifizetésem nélkül nem vagyok hajlandó elhagyni a lakást.
Igy maradt 3 választásuk.
Az egyik, hogy eladják nekem a lakást lakott áron, levonva a felujítási költséget.
A másik meg az hogy kifizetnek és már másnap költözhetnek.
A harmadik pereskedünk éveket. Ami eleve nem kevés pénzt emészt fel mind a 2 részről.

Ezeket e-mailben irtam.
Következő körben az ügyvéd levelezik velük.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.01.13. 19:05

Mit mondott az ügyvéd?

blade # 2009.01.12. 22:11

"Ha valaki lakottan vesz egy lakást, akkor is köthet ki a bentlakónak bérleti, vagy használati díjat a lakásra, így hasznosítva ingatlanát. Ez alól nem térhetsz ki."

Köthet de nem kötött! És amig nincs szerződés nincs mit követelnie. Megjegyyzem kötni akar használati dijról szerződést és adott egy határidőt hogy meddig költözzek ki.ez áll a papiron amint e-mailben küldött. Ezt a papirt közjegyző előtt kelle aláirnom.
Nem véletlen akar ő közjegyzőhöz vinni...hülyék a tuloldalon.

Nem irtam nekik levelet hogy mennyit követelek.
Holnap megyek egy ügyvédhez majd eldöntjük mi legyen...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.01.12. 12:55

:)Blade, blade, blade!

Ha valaki lakottan vesz egy lakást, akkor is köthet ki a bentlakónak bérleti, vagy használati díjat a lakásra, így hasznosítva ingatlanát. Ez alól nem térhetsz ki.

Azt fogják mondani, hogy kénytelenek voltak lakást bérelni, aminek a költségét rád fogják terhelni. Ha beszámítják a te követelésedet, az akkor is többe fog kerülni neked, ha hónapokon, éveken át kifizettetik veled az ő lakásbérletüket.
A bíróság mondhatja azt, hogy aránytalan a visszatartás és a tulajdonosok emiatt felmerült költsége.

Már kérdeztem, de nem válaszoltál, hogy írtál-e nekik levelet azzal kapcsolatban, hogy mennyi volt a ráfordításod, és mennyit követelsz tőlük. Ezt nehogy elmulaszd!

felelős őrző a dolgot nem használhatja

Ezt olvastad?

blade # 2009.01.08. 20:53

Nem gondolom hanem mostmár tudom!:))
A felelős örés szabályainak pont az a lényege, hogy engem, mint jóhiszemű birtokost kell kifizetniük a beruházásokért. Ő engem hiába perel lakáshaszálati díjért, mert ő a lakás vásárlásánál nem körültekintően járt el, és ennél az oknál fogva, nem én tehetek arról hogy ő az adásvétel során nem került birtokba.
(aki úgy vesz lakást, hogy tudja hogy az adásvételi aláirásával csak tuljadonos lesz és nem kerül birtokba, az milyen jogalapra hivatkozik?

Egyépként, mivel itt a felelős őrzésnél, lakásról van szó, a használat a lakás fentartásához szükséges, és ettől én még őrző vagyok.

"Felelős őrző az, aki a dolgot más érdekében anélkül tartja magánál, hogy arra külön jogviszonynál fogva jogosult vagy köteles volna, a dolog őrizetéről a jogosult költségére és veszélyére mindaddig köteles gondoskodni, amíg az a dolgot át nem veszi. A felelős őrző a dolgot költségei megtérítéséig visszatarthatja.
A felelős őrzés tartama alatt a felelős őrző a dolgot nem használhatja, kivéve amennyiben a használat a dolog fenntartásához szükséges. Ha a dolgot e tilalom ellenére mégis használja, a jogosulttal szemben minden olyan kárért felel, amely e nélkül nem következett volna be."

De támadd be a dolgot ha azt gondolod ez nem igy van és rosszúl értelmezek!:)
Fel szeretnék készülni a támadásokra!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.01.08. 14:51

Igazad van Blade, az eladónak kellett volna veled megvívni a csalát.

A birtokbaadás, valószínűleg, (a lakás)kulcs átadása lehetett.

Az ügyvéd, a szerződési akaratot jegyezte ellen. A tényleges birtokbaadás már túlmutat az ügyvéd megbízásán.

Lakáshasználati díj... Úgye nem gondolod, hogyha évekig tart a per, akkor a felelős őrzés címén, neked nem kell a visszatartás miatt kártalanítanod a tulajdonosokat?

blade # 2009.01.07. 23:03

De immaculata! Ma voltam bent a jegyzőnél egyépként.
Azt mondta birtokvédelmet nála nem kérhetnek mert nincsenek birtokban és nem is voltak soha!
Birtokvédelmet annak tud adni akit a birtokától megfosztottak vagy abban zavarták!
Nem a jogcím alapján hoz határozatot, hanem a bitoklás puszta ténye alapján.
De ők az adásvételt követően nem kerültek soha birtokba, ez tény, és bizonyítható!
Sőt van még egy kis gixer is:

„(idézet: adásvételi szerződés 3.ponja szerint)
Eladó a jelen szerződés aláírásával adja a vevők birtokába az ingatlant kiürített állapotban,akik a birtokba vételtől kezdve húzzák annak hasznait és viselik terheit.”
„(4. pontja szerint)
Eladó szavatosságot vállal az ingatlan per,teher és igény mentességéért a tulajdoni lap III/1. részben bejegyzett terhen felül”

Ezt irták alá! Ez szerint a jelen helyzetért a volt tulajdonos(eladó) a felelős!
Az ügyvéd meg ellenjegyzett egy nem valós birtokba adást!
Most akkor miről beszélünk?
Ilyenkor most mivan?

Lakáshasználati díjat meg nem kérhet a felelős őrzés miatt.

Ez mindenféle képpen bíróság lesz. Én nem adom át a lakást, csak ha kifizetnek!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.01.07. 21:35

Kérhetik a jegyzőtől, gyorsabb, olcsóbb eljárás. Rájuk nem a te 6 éved vonatkozik, hanem az a nap amikor először jártak a lakásban és látták, hogy az lakott. Vagyis az észrevételtől számított 1 éven belül.
A jegyző is hozhat döntést a tulajdonosok kárainak megtérítéséről - használati költségekről - de legtöbbször ennek rendezésére a bírósághoz kell fordulni.

Felelős őrzés
Neked is ajánlatot kell tenned a költségeid megtérítésére. Ha nem kéred, honnan fogják tudni, hogy mennyit utasítsanak vissza.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.01.07. 21:04

Hej, hej, hej,
Az, hogy hagyd el a lakást, ahhoz is írásbeli felszólítás kell. Minimálisan 60 nap. Ha önként nem mennél el, akkor kilakoltatási pert kéne indítaniuk.

Birtokvédelmet akkor kérhetnél, ha erőszakkal zaklatnak, rád törik a lakást, kitessékelnek a lakásból, stb.

A lakáshasználati díjat is írásban kell kérniük tőled. Attól a naptól jár, mikor erre felszólítottak téged.

blade # 2009.01.07. 15:10

Azért mégis csak találtam itt valamit!
A birtokvédelmet eddig mért nem mondta nekem senki??!
A jelen esetben valójában én kérhetnék birtokvédelmet ami megvéd még a tulajdonosokkal szemben is függetlenül attól hogy milyen jogcímen lakom a lakásban!(Possessorius vagy sommás birtokvédelem)
Tehát ők nem kérhetnek a kerületi jegyzőtől birtokvédelmet, vagy a birtokállapot helyreállitását, mert ők még nem birtokolták ezt a lakást soha! Ők lakottan vették meg! Amit én birtoklok kb 6 éve.
Javitsatok ki ha rosszul gondolkodom...

Ahogy igy végigböngésztem a lehetőségeket, nekik nincs más jogi út, mint a birósághoz fordulni, és lakáskiüritési, vagy birtokvédelmi pert inditaniuk ellenem. Amit nagy eséllyel valószinű meg is nyernének, mert én jogcim nélkül birtoklom a lakást.
Nézegettem az iylen perről szoló fórumokat, és egy ilyen per nagyon hosszadalmas...úgy látom van aki évekig persekedik a saját tulajdonáért!

Itt van ügye a másik dolog, amit immaculata másolt be nekem, amivel meg védekezhetek:

"Ptk. 193. § (1) Aki jogalap nélkül van a dolog birtokában, köteles a dolgot a birtoklásra jogosultnak kiadni. (2) A birtokos a dolog kiadását megtagadhatja, amíg a birtoklással kapcsolatosan őt megillető igényeket ki nem elégítik; jogállására a felelős őrzés szabályai irányadók. Nem tagadhatja meg a dolog kiadását az a birtokos, aki a dolgot bűncselekménnyel vagy egyébként erőszakos vagy alattomos úton szerezte meg. Ptk. 194. § (1) A birtokos, aki a dolog kiadására köteles, követelheti a dologra fordított szükséges költségei megtérítését – a dolog fenntartásával rendszerint együttjáró kisebb kiadások kivételével -, továbbá elviheti az általa létesített berendezési és felszerelési tárgyakat."

Ebböl én azt veszem ki,hogy ameddig nekem, mint birtokosnak nem fizetik ki a ingatlanra fordított összeget(főleg hogy értéknövelő beruházás volt), addig megtagadhatom a lakás birtokba adását!
Addig meg a felelős örzés szabályai érvényesek rám:

"A jóhiszemű birtokos az addig terjedő időre, amíg a birtokot tőle a jegyző, illetőleg a bíróság előtt vissza nem követelik, a hasznokért és a károkért nem felelős. A visszakövetelés idejétől kezdve ha nem vált nyilvánvalóan rosszhiszeművé felelősségére az általános szabályok, használati és a hasznok szedésére vonatkozó jogára pedig a felelős őrzés szabályai az irányadók."

Szóval akkor, a felelős őrzés ideje alatt(itt gondolom a keresetlevél beadása,és a jogerős birói döntés közötti időt kell érteni)
Nem kell semmiféle lakáshasználati illetve bérleti dijjat fizetnem. Iletve a Tulajdonosok nem követelhetnek rajtam iylet. Nem?

Lekötelezne ha valaki alátámasztana vagy megcáfolna!:)
Köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.22. 14:24

Hát.....más nem olvassa ezt a topicot. :)

Eszembe jutott, hogy nem tudsz elbirtokolni, mert azzal, hogy a régi tulajdonos eladta az ingatlant, megszakadt az elbirtoklás. Ez rossz út. Sajnálom.:((