ingatlan elbirtoklása


nyugdíjas81 # 2008.11.30. 20:16

Köszönöm az észrevételeket!

Két tanú aláírása szerepel a szerződésen, az egyik (aki a lakásomra hozta) már elhunyt, a másikat meghallgatták, de (gondolom hazudni nem akart), így minden kérdésre azt válaszolta, hogy semmire sem emlékszik.

Teljesen jogos, hogy nem lett volna szabad láttatlanban aláírni semmit, de bíztam a barátomban, aki a lakásomra hozta a szerződést, és teljesen járatlan voltam ilyen ügyekben. Ezért nem volt szempontom ahhoz sem ragaszkodni, hogy kapjak egy másolatot az aláírt papírból.

A szerződésben szereplő vételár összege (nagyságrendben) megegyezik a bérleti díjként átvett pénzek összegével, melyek átadásáról nem készült feljegyzés, de én nem tagadom, hogy ezeket átvettem, csak nem vételár, hanem bérleti díj címén.

guba # 2008.11.30. 07:50

Az biztos, hogy nem fogja egyetlen ügyvéd sem ellenjegyezni ezt a szerződést, tehát ez alapján nem jegyzik be a tulajdonjogot. Viszont egy teljes bizonyító erejű magánokiratról van szó, amellyel szemben nagyon kis esélyét látom, hogy sikerülne bizonyítani a megtévesztés tényét. Az ugyanis az életszerű, hogy mindenki elolvassa, mit ír alá. Ha nincs ebben a helyzetben, akkor megkér valakit, hogy ismertesse neki a leírt szerződés tartalmát. A tanúk nyilván tanúsítani fogják, hogy Ön írta alá, és tudta is, hogy mit ír alá.
Arról ugyan nem írt, hogy a vételár átadásának módjáról, rendelkezik e a szerződés, ez mondjuk még nem lényegtelen körülmény, továbbá az sem túl életszerű, hogy valaki megvesz egy ingatlant, de 15 évig nem is akarja a nevére íratni.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.11.29. 16:01

A bíróság dönt a kérdésben.

nyugdíjas81 # 2008.11.29. 15:51

Tisztelt Fórumozók!

Sajnos én egy régi és meglehetősen bonyolult birtokvitába keveredtem, mellyel kapcsolatban köszönettel venném véleményeiket, észrevételeiket.

1993-ban súlyos daganatos betegségben szenvedtem. 8,6 ha szántóm művelésével bérlőt bíztam meg.
A bérleti szerződést kettőnk közös ismerőse (nekem régi barátom – azóta meghalt) hozta a lakásomra. Mivel szürkehályogműtét előtt álltam nagyon rosszul láttam, ezért a papírt nem tudtam elolvasni, de barátom szavában hittem, és aláírtam. Példányt a szerződésből nem kaptam.

Az első két-három évben több részletben összesen 73.000 Ft-ot fizetett nekem a bérlő, majd a fizetések elmaradtak. Én az életemért küzdöttem, a földdel foglalkozni nem tudtam. A bérleti díj elmaradásáért konfliktust nem akartam vállalni, s legalább tudtam, hogy a földterület művelve volt.

2006-ban azonban jelentkezett a bérlőm azzal a szándékkal, hogy a földet át akarja íratni a nevére. Közölte velem, hogy én adásvételi szerződést írtam alá és nem bérleti szerződést. Nem akartam hinni a fülemnek! Azt akarta, hogy menjünk ügyvédhez, hogy egy új szerződést írjunk, mivel a régi alapján nem tudja nevére íratni a földet. Természetesen nem mentem vele sehova.

Ezért ő bírósághoz fordult. Az általa emlegetett adásvételi szerződést én 2007-ben láttam először és ezer kérdés fogalmazódik meg bennem. Pl-:

  • Érvényesíthető-e 15 év mulva egy olyan adásvételi (zseb)szerződés, melyet ügyvéddel nem hitelesítettek, földhivatalhoz sem került, ott továbbra is az én nevemen van bejegyezve a terület.
  • Bérlő nevére szívességi földhasználat volt feltüntetve 2007-ig, azóta a lányomat bíztam meg a föld használatával, de a bérlő a területet sajátjaként használja azóta is.
  • A szerződésen szereplő két tanú közül az egyik a lakásom környékén sem járt soha, mint ahogy a vevő társa (felesége sem), akiknek az aláírása szerepel a szerződésen.
  • Nekem, mint eladónak nincs feltüntetve sem személyi, sem szem.ig. számom.

Betegségemet, látásromlásomat papírokkal természetesen tudom igazolni, de 81 évesen, betegen idegileg nagyon megvisel az ügy. Megtévesztettek és 15 évig tévedésben tartottak, mert én a földet eladni soha nem akartam.
Mit tehetnék?
Kérem segítsenek!
Köszönöm!

nyugdíjas81 # 2008.11.29. 13:44

--

ObudaFan # 2008.11.28. 18:09

Ami a mérés szerint az ő területe azt át kell adni, és elévülési időn belül valóban követelhet használati díjat, más kérdés, hogy ilyen vékony sávra ez gyakorlatilag nulla.

Kiskece # 2008.11.28. 16:11

Kérdésem:
A szomszéd igényt tarthat-e egy olyan kb.30-40 cm-es sávra, amennyivel a kerítésünk "belóg" a telkébe? Kérhet-e ezért pénzt egy esetleges rendezés során? Kérheti-e a kerítés bontását? A földhivatal földmérőjével bemérettük a telkünket és környezetét, és azt hozta ki, hogy a "szakmai szabályzat alapján meghatározott hibahatáron belül" húzódik a kerítés. A környező telkek mind kissé el vannak csúszva a földhivatali térképhez képest, így a mi telkünk összességében kb. 6 m2-rel kisebb, mint a névleges területe. A szoszéd "hiánya" a mi oldalunkon kb.3-4 m2.
Van-e rá lehetőség, hogy perre vigye a dolgot (nagyon elszántnak tűnik, mi pedig nem vagyunk hajlandóak fizetni a "használatért").
Köszönet előre is a válaszért

Vilkoka # 2008.11.27. 18:03

Köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel.

ObudaFan # 2008.11.27. 17:46

A ráépítéssel közös tulajdon keletkezett. ezzel együtt - megállapodással, vagy, ha megállapodni nem lehet, akkor perben - célszerű lenne a telekkönyvi állapotot is rendezni, mert a jóhiszemű, ellenérték fejében szerzővel szemben már nem tudsz a tulajdonjogodra hivatkozni, ha a mostani tulajdonosok elidegenítik, vagy megterhelik az ingatlant.

Vilkoka # 2008.11.27. 15:35

Köszönöm a választ!
A tulajdoni lapra nem volt bejegyezve az ingatlan. Ebben az esetben fenn áll a tulajdon jogom?
Előre is köszönöm a választ!

guba # 2008.11.24. 17:37

Közös tulajdonnál a jogszabály szerint az elbirtoklás feltételeit fokozott szigorúsággal kell vizsgálni. Ez egy jó gumiszabály, de alapvetően szerintem arra érdemes hivatkoznod, hogy az elbirtoklás azért nem valósult meg, mert a használatot átengedted, tehát nem sajátkénti birtoklásról van szó, hanem egy más jogcím alapján.

Vilkoka # 2008.11.24. 17:07

Tisztelt fórum!

1968-ban a feleségem szülei hazára az ő bele egyezésükkel minden szükséges engedéllyel együtt építettünk, egy emeletet, a szülői háznak megfelelően. A lakhatási engedélyt is megkaptuk. A geodéta is felmérte és bejegyezte a telekkönyvi alaprajzra. A házasságunk tönkrement és én elköltöztem 1986-ban. Abban a tudatban, hogy az általunk épített házrész a tulajdonom. Valami hiba folytán azonban mivel gyakorlatlanok voltunk, a ráépített emeleti rész nem került rá a tulajdoni lapra. Eltelt 23 év. Az lenne a kérdésem, hogy a volt feleségem az én lakrészemet elbirtokolhatja-e, illetve elbirtokolható-e,egy olyan ingatlan ami nem szerepel semmilyen hivatalos nyilvántartásban (ingatlan nyilvántartásban sem). Ráadásul elbirtokolható-e egy három szobás komfortos lakás rész, elvált házastársak külön élése esetén. Sajnos csak egy éve jutott tudomásomra, hogy nincs bejegyezve a tulajdoni lapra a ráépítés. Válásunk hivatalosan csak 2008-ban történt meg, de az ingatlannal kapcsolatban vagyonmegosztás nem történt, mivel ekkor már per alatt volt. Lényegében azt szeretném megtudni, hogy tulajdonjogomat tudom-e érvényesíteni ezután a rész után.

Tisztelettel, segítségre váró.

ObudaFan # 2008.11.19. 12:32

Ne költsünk új történetet. A kérdező szerint volt 15 év folyamatos birtoklás. Az tény, hogy hiába fordul majd bírósághoz a kérdező, de nem ezért, hanem mert a vevő az ingatlan-nyilvántartásban bízva, jóhiszeműen szerzett. (Plusz esetleg még egy okból: ha az Államkincstár adta el, akkor itt úgy tűnik állami tulajdonú ingatlanról volt szó, aholis az elbirtoklás csak 1990-ben tudott elindulni.)
Ha mégsem állami ingatlan volt, akkor megvalósult az elbirtoklás, csak éppen a fentiek miatt nem érvényesíthető, és az elévülés 1998-ban kezdődött.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.11.19. 12:23

Az elbirtoklásból a tény elem valósult meg. Tehát ha a tulajdonos értékesíti az ingatlant azt követően, hogy letelt a 15 év, az elbirtokló hiába fordul bírósághoz, el fogják utasítani a kereseti kérelmét.
Másrészt ez az 5 év a kérdező által említett 1980-as időponttól számít, tekintve, hogy akkor kötötték a szerződést az ingatlan tulajdonosával.

ObudaFan # 2008.11.19. 12:19

Ez így nem igaz, már bekövetkezett elbirtoklást nem lehet megszakítani. Viszont ha az elbirtoklás alapján az elbirtokló a tulajdonjogát nem jegyezteti be, akkor a jóhiszemű vevő tulajdonos lesz. Azért van jelentősége annak, hogy nem az elbirtoklás megszakításáról van szó, mert akkor kötelmi igénye sem lehetne az elbirtolónak az eladó felé. Itt volt kötelmi igény, csak már elévült.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.11.19. 08:17

Hogy a válasz teljes legyen: a tulajdonos azzal, hogy értékesítette az ingatlant, megszakította az elbirtoklást.
Ez akkor is így van, ha valaki 50 évig birtokol sajátjaként valamilyen ingatlant és a tulajdonos csak ekkor rendelkezik a tulajdonával.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.19. 07:26

Csakhogy az az igény, hogy bejegyezzenek tulajdonosként az ingatlan-nyilvántartásba, nem tulajdoni, hanem kötelmi jellegű.

Nem minden esetben lesz ténylegesen tulajdonos.
Mikor nem lesz az? Figyelem! Jóhiszeműen, a nyilvántartásban bízva visszterhesen szerzőről beszélünk.

Impossible # 2008.11.19. 00:28

A tulajdoni igények pedig nem évülnek el.

Impossible # 2008.11.19. 00:27

Nem minden esetben lesz ténylegesen tulajdonos.

ObudaFan # 2008.11.18. 20:50

Aki az ingatlan-nyilvántartásban bízva, jóhiszeműen szerez, az tulajdonos lesz. 98-tól 5 évig még az államtól lehetett volna esetleg megtérítési igényetek, de az meg elévült.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.11.18. 16:46

Semmilyen.

Heni21 # 2008.11.18. 16:35

üdv mindenkinek!

Egy földterület elbirtoklásával kapcsolatban fordulok a fórum olvasóihoz és aki tud segíteni kérem tegye meg. A szüleim 1980-ban vásároltak egy lakást a településünk egyik végén és egy földet is a falu másik végén. Probléma ezzel csak annyi volt, hogy a földterületről a tulajdonosnak nem volt semmilyen papírja, mivel azt ő korábban a nagybátyjától kapta ajándékba. Tehát amikor a szüleim megvásárolták tőle a telket papír nem készült róla. Illetve készült volna, de mivel nem volt az eladó nevén, így nem tudták bejegyezni a szüleim nevére. Nem is volt semmi probléma az ügyből egészen 1998-ig. Mikor a szüleim kaptak a Magyar Államkincstártól egy levelet, mely szerint a telket elárverezték, mivel nem volt az ő nevükön. Fontos tudni, hogy a szüleim 1980-1998 között szakadatlanul 18 évig használták a területet. A kérdésem pedig az lenne, hogy milyen lehetőségeink vannak a terület visszaszerzésére?
Köszönettel: Nyári Henrietta

monalisa1 # 2008.11.10. 21:30

Talán annyit, hogy a halotti anyakönyvi kivonatok alapján, az egyes elhunyt személyek lakhelye szerinti plábánia hivatalban is lehetne esetleg érdeklődni: alapból a templomkönyvben vannak adatok xy született, anyja/apa neve stb., aztán úgy 15-20 évvel "fiatalabb" időszakban már az ő(k) gyermeke után az esetleges születési bejegyzés - és így tovább. Hátha valaki élő embert csak lehetne találni a leszármazók közül - föld- tulajdonostárs...

monalisa1 # 2008.11.10. 21:22

Kedves Bonyolult2!

Végigolvastam a "szükségszerű elbirtoklás" c. topicot, hát nem semmi...

Én akként oldanám meg a problémát, hogy valakinek 1 Ft-ért hivatalosan eladnám azt a földdarabkát: a továbbiakban művelje ő - egyben kínlódjon a tulajdonviszonyokkal.

Muszáj Önnek ennyi rengeteg időt és energiát fordítani rég elhunyt emberek után kutakodván?! Ha a nagybátyjával ezt el tudná fogadtatni, akkor egy nagy gond menne le az Ön válláról.

Aztán ami termés azon a kis földön haszonként keletkezne, mire beérik, illetéktelen "szorgos" kezek valószínűleg úgyis idejekorán fölszedik...

Elnézést, de okosabb (...) választ nem tudtam írni.

Megtisztelő bizalmát külön megköszönöm.

Monalisa
laikus hozzászóló

hisztismirtille # 2008.11.10. 20:50

Köszönöm a választ!