ingatlan elbirtoklása


Dr.Attika # 2010.02.13. 08:01

akimot!
ha jól értem Ön az épület tulajdonjogát akarja elbirtokolni. Tisztázni kellene, hogy az a földrészlet, amin az épület áll az is a vízműveké vagy pedig a megvásárolt telekhez tartozik. Mert utóbbi esetben a Ptk. 97.§. alapján az épület tulajdonjoga a földtulajdonost illeti meg. Akkor lenne a tulajdonos, ha a korábbi tulajdonossal így állapodott meg írásban vagy törvény így rendelkezett volna.

Naina # 2010.02.13. 08:01

Attika!

Ebben igazad van.

Szerinted ebben a konkrét eseetben az illető véglegesnek tekintette a saját birtoklását?

Dr.Attika # 2010.02.13. 07:55

Naina!
Ez nem teljesen így van. Sajátjaként birtokol az is, aki tudja, hogy a dolognak nem ő a tulajdonosa, de a saját birtoklását véglegesnek tekinti.

Naina # 2010.02.13. 07:35

Az elbirtoklásnál az objektív oldalon kívűl vizsgálni kell a szubjektív oldalt is.

Az,hogy 15-20 éve a birtokában van, elkerítette megállja a helyét az elbirtoklás objektív feltételeinek.

De lássuk a másik törvényi feltételt, a szubjektívnek nevezett "sajátjakénti birtoklást"

Sajátjaként annyit tesz, hogy valaki úgy tudja, a dolog az övé. A fejében kétség nem férhet ahhoz, hogy az az ő saját dolga.

Ebben az esetben, egyértelmű, hogy a kérdező nagyon jól tudja,hogy ez a dolog a vízmű tulajdonában van.
TUDJA, hogy NEM az ÖVÉ.

Tehát a másik törvényi feltétel bukott. Az már megint egy más kérdés számomra,hogy miként lehet ezt letagadni, elhallgatni, hazudozni, hogy mégis megálljon az elbirtoklás. :))

de, a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát és a bíróság elég gyorsan fut!

MajorDomus # 2010.02.12. 22:39

Hááát, pedig kbs-nek igaza-van !
Ha az eladó 15-20 éve birtokolja mióta ,kiköltöztek, ?

Naina # 2010.02.12. 22:12

Szerintem el sem kezdődött az elbirtoklás. :)

MajorDomus # 2010.02.12. 22:08

Elvileg akkor máris elbirtokolta 1 napos tulajként ha 15-20 éve nem használta a vizmű. Sőt-már be is van keritve.

Azért én megnézném a tul.lapot.

Naina # 2010.02.12. 21:57

kis hegyke kisház, ami a vízműveké volt

A szubjektív elem hiányzik a történetedből.
Nagyon jól tudod, hogy az nem a tiéd, hanem másé....

monalisa1 # 2010.02.12. 15:28

(A második mondat első részén jót nevettem.)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.12. 09:47

Az új birtokos saját elbirtoklásához idejéhez hozzászámíthatja azt az időt, amely elődjének birtoklása idején már elbirtoklási időnek minősült. [Ptk. 122. §]

Viszont a kárdező megint egy tamás, ami már önmagában is fakeillatot kelt, ráadásul több ellentmondás van a kérdésében.

nanemaaa # 2010.02.12. 09:34

1 napja vagy tulajdonos és máris elbirtokolni akarsz? :DDD Hajrá...már csak 15 év!!!
Van egy egyszerűbb megoldás is, megkeresed a vízművet és megveszed tőle az épületet. Mondjuk nem ártott volna a vétel előtt tisztázni, hogy mi az amit megveszel, s mi az amihez semmi közöd. Mi lesz, ha kiderül, a vízmű csak bérelte, vagy használta az épületet?
Ha netán bejegyzett szolgalmi jog van, akkor meg pláne érdemes lenne felvenni a kapcsolatot.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.12. 07:22

:) A tulajdoni lapon rajta van, hogy milyen jogcímen van bejegyezve a vízmű. Ha szolgalmi joga van, nem birtokolhatsz, legfeljebb kérheted a megszüntetését.

akimot # 2010.02.11. 22:01

elnézést a számok nem stimmeltek:

Tehát kb 40 nm a ház és vagy 15-20 éve kiköltöztek belőle...

Üdv
Tamás

akimot # 2010.02.11. 22:00

Tisztelt Mindenki,

Ma vettem egy házat Óbudán aminek van egy nagyon érdekes része...
A kert egyik széle mellett van egy kzel 0 négyzetméter bontandónak mutatkozó de egyébként felújítva nagyon kis hegyke kisház, ami a vízműveké volt, mert itt volt a szivattyútelepük.
Az érdekessége a dolognak, hogy krülbelül 5-0 évvel ezeltt a vízmű megépített egy nagyobb kapacítású épülete magának az utca végében és ezzel elhagyta ezt az ingatlant.
Az Úr akitől vásároltam már eleve elkerítette ezt az épületet, eleve úgy néz ki mintha mindig is az Ővé lett volna.
Én szeretném hivatalosan elbirtokolni de nem tudom mit kell tennem, mik a lehetőségek, kb mennyi idő és leginkább mennyi pénz lesz ez majd.
A régi tulaj vállalja a tanuskodást is illetve gondolom a vízműnél is regisztrálva van, hoggy mikor adták át az új szivattyúházat és ezzel, hogy mikor kltztek ki...
Mit tegyek és hogy?

Előre is kösznöm a válaszokat amit remélem privátban is megkapok a tamaseck@gmail.com-ra mert akkor biztos meg is kapom és el is tudom olvasni.

Üdv
Tamás

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.25. 16:48

Stlewy!

Tökéletesen megbízom Obudafan javaslataiban! Azt mondja, hogy annak ellenére, hogy a jelenlegi Ptk. azt írja, hogy elbirtokolni csak akkora területrészt lehet, amekkora a helyi szabályoknak megfelelő legkisebb telekméret, ennek ellenére a bírói gyakorlat azt az utat követi, hogyha megvan bizonyíthatóan a 15 év (tanúkkal), akkor megállapítja az elbirtoklást. Neked elég bemutatni a tulajdoni lapot, amin ott van, hogy az épület mikor lett bejegyezve a földhivatalba. 50 évet mondtál, simán megvan az idő.

Nálad méltányos is lenne megállapítani az elbirtoklást.

Akkor tudsz elbirtokolni, ha az a terület, ahová átnyúlik a házad, 15 év óta nem cserélt gazdát, tehát ugyan az a tulajdonosa, nem lépett be örökös, nem adták vették a házastársak egymás között, nem lett bérbeadva.

A te esetedben az elbirtoklás folytatódik, tehát az eladód birtokévei hozzáadódnak a tieidhez.

Stlewy # 2009.10.25. 15:08

Meg kell vennem azt a telekrészt? És feltétlenül az általa megszabott áron? Ebben az esetben biztosan egy irreális árat fog kérni. Olyan lehetséges, hogy a térképszelvényen nem is fog belelógni az ő telkébe a házam?

ObudaFan # 2009.10.25. 14:09

És az új Ptk. tervezet indokolása azt mondja, hogy a jelenlegi bírói gyakorlatban is így van ez. (Az új Ptk. meg ki tudja, hatályba lép-e, és ha igen, mennyi ideig lesz hatályos.)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.25. 14:04

Az új Ptk. tervezetben már lehet kisebb részt is elbirtokolni, mint a megengedett legkisebb telekméret.

Te vagy a tulajdonosa annak az ingatlannak. A szomszédod kizárólag tőled tud követelni. Nem tudsz mit tenni, meg kell venned tőle azt a részt, mert jogszerűen követeli. Ha a földhivatalban nemcsak a tulajdoni lapot kértétek volna ki az adásvételkor, hanem a térképszelvényt is, ahogy ez egy adásvételkor elvárható lenne, sőt ilyenkor be kellene menni az önkormányzatba ott is érdeklődni a tervezett változásokról, illetve a jelenlegi lehetőségekről. Ott is sok minden kiderül. Folytatva, a térképszelvényen látható lett volna, hogy a ház átnyúlik a szomszédos ingatlanba.
Most elgondolva, mivel a térképszelvény nyilvános, lehet, hogy nem tudod 100%-ban érvényesíteni a kárigényedet az eladóval szemben.

Fogadj ügyvédet, márcsak az adásvétel miatt is, a kárigényed érvényesítésében nem tudok biztosat mondani.

Stlewy # 2009.10.25. 10:24

De én nem akarom megvenni azt a részt. Én per-, igény- és tehermentesen vettem meg azt a házat. Mire kötelezhet engem a szomszéd? Tisztán látszik, hogy két dolog nyugtatná meg: Ha lebontom a házamat (ez kizárt) vagy pedig fizetek neki. De ez nem az én saram miért fizetnék én neki? Jóhiszeműen vettem a házat, nem tudtam, hogy ilyen gondok lesznek.
Előre is köszi a választ!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.24. 16:27

Telekrészt nem tudsz elbirtokolni.

Ha megveszed azt a részt, akkor igénnyel léphetsz fel az előző tulaj ellen, mert ez az ő sara volt.

Stlewy # 2009.10.24. 15:08

Üdvözletem!
A problémám az lenne, hogy most vettem egy kertes házat a feleségemmel. Mint kiderült a ház belenyúlik a szomszéd telekbe. Erről az előző tulaj nem tájékoztatott minket. Ezt a szomszéd, földmérő által készített kitűzési vázrajzzal támasztja alá. A ház kb. 50 évvel ezelőtt épült és most jutott eszébe a szomszédnak, hogy egyezzünk meg valahogyan. Úgy gondolom, hogy pénzt akar kicsikarni belőlünk. Ebben az esetben is van elbirtoklás? Az előző tulaj elbirtokolhatta az a sávot, ami átér a szomszéd telkébe? Azzal, hogy megvettem az ingatlant, az átszállt az én tulajdonomba? Ha nem ez a helyzet, akkor hogyan lehet megoldani ezt a problémát?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.03. 10:27

Ha így adja elő a bíróságon a tényállást, akkor veszít. Ugyanis nem jogcím nélkül, és nem sajátjaként birtokol.

ObudaFan # 2009.10.03. 09:03

Bár ebben tévedhetek, mert az új Ptk. indokolása a jelenlegi gyakorlattal kapcsolatban írja: "Így a szomszéd telekből is elbirtokolható olyan
sáv, amely telekalakítással a másik ingatlanhoz kapcsolható, ha ennek eredményeként
a területében csökkentett fennmaradó ingatlan egyébként önálló ingatlanként
kialakítható marad (például nem csökken ennek eredményeként a területe a
telekalakítási szabályokban előírt minimális területnagyság alá, vagy nem szűnik meg
a kapcsolódása közúthoz)."

Akkor egy elbirtoklási per sikerre vezethet.

ObudaFan # 2009.10.03. 08:49

Mivel ingatlanrészt csak akkor lehet elbirtokolni, ha az ingatlanrész önálló ingatlanként is kialakítható lenne, szerintem visszakövetelheti a használatát. De ha megegyeztek, telekalakítással lehet rendezni a dolgot.

KöBöKöBö # 2009.10.02. 17:38

Tisztelt Fórumozók!
Problémám a következő,remélem tudtok segíteni.
Kb.20 éve épült a beton alapú kerítésem,az akkori szomszédom szóban beleegyezett,hogy kb. 1 méterrel az ő telkébe benyúljon.Azóta 3x került eladásra aszomszéd telek,ingatlannal,ezalatt a 20 év alatt egyik tulajdonos sem tett észrevételt a kerítés ügyében.Jelenlegi szomszédom visszakövetelheti e az elkerített részt?Én hogy tudom megtartani azt a területet?Mit lehet tenni?Még csak érdeklődnék egy esetleges vita elkerülésének érdekében.
Választ előre is köszönöm!