ingatlan elbirtoklása


tímea78 # 2011.04.22. 08:52

Tisztelt Fórumozók!

Egy elég bonyolult kérdésre keresem a választ:
A lakóingatlanunk mellet épült egy új ház amely több okból kifolyólag is szabálytalan de a legfőbb gond, hogy átépítettek a mi telkünkre úgy, hogy a kivitelezőnek többször is szóltunk, még a falak felhúzása előtt, hogy át fogják lépni a telekhatárt de tovább építkeztek és most ott tart a dolog hogy kész a ház de nem kapnak lakhatási engedélyt mivel a mi ingatlanunkat jelzálog terheli és a bank csak szerződésmódosítással hajlandó beleegyezni a telekhatár módosításba ami elég költséges.Az új tulajdonosok ránk akarnak terhelni minden ezzel kapcsolatos költséget ami szerintem jogtalan mivel az ő hibájukból kifolyólag van az egész bonyodalom.
Mit gondolnak mi a megoldás, perelhetnek e miatt?
Válaszukat köszönöm.

Szuzy78 # 2011.04.20. 18:05

Köszönöm a választ!

Nem én akarom elbirtokolni, hanem az Apám és a testvére, akik szintén tulajdonosok. A nagyanyám testvére pedig nem terelte jogi útra a dolgot, szóban tudatta velünk, arra vár, hogy mi pereljük be őt, mivel tagadja a kifizetést a házból!

Naina # 2011.04.20. 15:11

Ha a nagymamádnak vételi szándéka volt,sőt, fizetett az ingatlan másik részéért, akkor az ő elbirtoklása szóba sem jöhet, ennél fogva nem is lehetne hozzászámítani a ti (esetleges)elbirtoklási időtökhöz.

A ti elbirtoklásotok pedig csakis a birtokbavételetek követő 15 év múlva jöhet szóba, egyéb szigorú feltételek mellett,főként, mert tulajdonostárstól akartok elbirtokolni. Az ilyen helyzeteket még körültekintőbben, szigorúbban vizsgálja a bíróság, nem sok esélyetek lenne rá.
Arról nem is beszélve, ha most megjelent a telekkönyvi tulajdonos és követeli az ingatlan részének kiadását, az még a folyamatban lévő elbirtoklási időt is megszakítja.

Szuzy78 # 2011.04.20. 13:16

Bocsánat, a nagymamám 5 éve halt meg. Amúgy a testvére rövid ideig lakott ott, még gyerek korában. Csak közösen vették a telket és miután elköltözött többé nem foglalkozott a dologgal, mert megegyeztek, hogy kifizeti nagyanyám havi részletre ami meg is történt! Csak a tulajdoni lapra nem vezették fel, mert mamám erre nem gondolt sajnos!
Csak, hogy teljes legyen a történet.
köszönöm

Szuzy78 # 2011.04.20. 13:09

Üdv Mindenkinek!

Következő kérdéssel fordulok hozzátok:
Van egy családi ház aminek a tulajdonosa a nagymamám és a testvére, akit mellesleg a nagyanyám kifizetett, csak elkövette azt a hibát, hogy a csekkeken nem tüntette fel milyen jogcímen fizetett neki havonta. Tehát most ez az arcátlan öccse a nagyanyám halála után itt áll sorba a részéért. A ház amikor megvették még csak házfelépítmény volt, se villany, se víz, semmi. Azóta 2,5 szoba, fürdő szoba, konyha. A testvére semmilyen költséghez nem járult hozzá, a ház tájára sem nézett a 70'-es évek óta.Minden közüzemi alapdíjat Apám fizet, ő soha semmilyen módon nem fizetett semmibe sem. Most ott tartunk, hogy lassan összedől a ház, mert nem merünk odaköltözni, rákölteni stb, mert nem tudjuk mit tehet ellenünk. Egyébként a ház felét nagyanyám után, Édesapám és a testvére örökölték. Én az unokája vagyok és szeretnénk odaköltözni, mert sajnáljuk tönkre menni a házat, albérletben lakunk egy kisbabával. Fel szeretnénk újítani, de félünk, hogy ezzel is az ő javait növeljük, vagy, hogy egyszerűen kirak minket onnan.5 éve mi járunk rendet tartani, gazolni, stb. Elbirtokolható ez az ingatlan? Illetve az Édesapám és testvére elbirtokolhatja? Mi ennek a menete?
Előre is köszönet a segítségért!

tyrone # 2011.04.07. 13:57

Szép napot Kívánok

Egy kérdésem lenne elbirtoklással kapcsolatban.
van e precedens lakóingatlan elbirtoklásra társasháztól!?
Volt IKV-s szolgálati lakásról van szó amivel kapcsolatban nincs bérleti vagy más egyéb szerződése a házzal a most ott lakó személyeknek. A rendszerváltás előtt volt még bérleti szerződés az akkor állami tulajdonú ház szolgálati lakása bérlakás volt, de a rendszerváltáskor a ház 100 százalékban magánkézbe ment át. Ekkor egyszerűen nem lett kötve semmilyen szerződés a Társasházzal a lakást illetően.
A tulajdoni lap szerint a lakás maga 22 éve osztatlan közös tulajdont képvisel de a most ott élők fizetnek minden közüzemi díjat és a lakással kapcsolatos minden költséget, beleértve a fűtést is.
Várom valaki segítségét, tanácsát ez ügyben
Előre is köszönöm

Tamás

Tovább: http://www.jogiforum.hu/…32/15749.4.0#…

Gabicsek # 2011.01.09. 20:36

Mikimay!
Nem vagyok jogász, de gondolom, a földhivatalnál rá van jegyezve a tulajdoni lapra a szolgalmi út, tehát aki megveszi az ingatlant, ezt látni fogja. A szolgalmi út ugye arra való, hogy bejárhass az ingatlanodba, illetve közmű mehessen rajta keresztül, tehát itt elbirtoklás nem jöhet szóba, mivel a tulajdonosnak ezt kötelessége tűrni. Az új tulajdonosnak is ugyanígy kötelezettsége lesz, hogy te azt használhasd.
Ha valaki az őt megillető szolgalmi utat használja, attól még nem fogja elbirtokolni véleményem szerint.

ivferi # 2011.01.09. 11:02

T.fórum 2010.12.08 kelt 2735 sz. kérdésem feldolgozásra került-e vagy mikorra várható válasz és a válaszom hol olvasható,email-on kapom meg vagy itt a fórumon lesz majd olvasható??köszönöm válaszukat

"T.jogi fórum!
Kérdéssel fordulok önökhöz:
5évvel ezelőtt édesapám halálával örököltem egy területet amin egy ideiglenesen áthaladó út található ami a közútkezelő és a légi telekmeghatározó szerint úttá lett nyilvánítva belegyezésünk nélkül,ami nem külön hrsz alatt fut hanem az egész terület részét képezi,ezt az utat használta boldog boldogtalan és a szomszédságban lévő természetjárő szövetség akik bérlik az önkörmányzattól a területet,kiknek a területükön kulcsos házak vannak,tehát nagy vendégforgalom zajlik az úton,azt még el kell mondanom hogy a területem határán fut az eredeti és térképészetileg is elfogadott külön útnak nyílvánított út.A területemen áthaladó „út“megrövídíti a vendégek eljutását a kulcsosházakig,ezt mostanáig engedtem is a jó szomszédságra való tekintettel,min­daddig míg az elmúlt időszakban a kulcsosház bérlő önhatalmulag a területemen tolólapos munkagéppel az utat beleegyezésem nélkül végigtolatta majd a tisztításból eredő szemet az út szélén hagyta,ezt többszöri felszólításom ellenére a mai napig nem takarította el ,a felszólításomra a pénzhiányra való hivatkozásra nem is hajlandó eltakarítani.A je­lenlegi áthaladást ezek után meg akarom szüntetni,tehát lezárni a forgalom elől,ezzel kényszeríteni a bérlőt hogy vegye igénybe a hivatalos bár az utóbbi időben elhanyagolt rendes külön hrsz szereplő utat,és ezzel ki akarom zárni az autók közlekedését a területemről.Kér­désem hogy milyen jogi lehetőségem van a területem elzárására,és a bérlő kényszerítésére hogy az út rendberakása után hagyott szemetét elszálítsa.
köszönöm előre is a válaszukat!!!"

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/32/15749?…

Mikimay # 2011.01.07. 17:07

Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben. A tulajdonomban van több mint 20 éve egy kertes családi ház (azelőtt a nagyié volt) A problémám a következő: Az ingatlanom a szomszéd telkén keresztül tudom csak megközelíteni, amióta eszem tudom ez mindig is így volt. A szomszéd a telkét úgy kerítette körbe beton kerítéssel, hogy a saját részéből leválasztott egy 2,5 x 12 m-es részt, amin én közlekedem és így nem zavarjuk egymást.
Ez a kerítés vagy 40 éve megvan így. Na most a gondom a következő. A szomszéd árulja az ingatlanát és természetesen minden érdeklődőnek elmondja, hogy még az a fent említett
2,5x 12m –es rész is hozzá tartozik, ami igaz is. Az a kérdésem, hogy ennyi idő elteltével szóba jöhet –e az elbirtoklás, ha nem tudok megegyezni a majdani új szomszéddal.
Egyébként ezen a területen jön a ingatlanomba a gáz, víz, szennyvíz vezeték és járdát is
Én csináltattam meg betonból 12m hosszan. Várom a segítőkész válaszokat.


Tanácstalan

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.07. 10:56

El, de nem így.

Tecus # 2011.01.07. 10:50

Segítséget szeretnék kérni.A nagymamámtól örököltem több ingatlanrészt/szőlő,szántó stb./, ezek a részek nagyon kicsik 10/160 rész. Az egyik tulajdonos /10/160 része van/ azt híreszteli, hogy el akarja birtokolni ezeket az ingatlanokat. A dédnagyszüleimé voltak ezek az ingatlanok és ők a gyerekeik között szóban elosztották és mindenki a sajátját művelte. Közülük a leg agresszívabb testvér elvette a földeket és vagy ő művelte, vagy kiadta másnak. Három éve halt meg a nagymamám akkor örököltük meg ezeket a részeket, be is jegyezték a földhivatalban. Az lenne a kérdésem, hogy az említett tulajdonostárs elbírtokolhatja-e a többiek részét?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.02. 08:39

Hú, de nem vagy képben!

Hanka2 # 2010.12.10. 10:36

Nanemá,,Én ilyet nem mondtam, csak valószínűleg, nem írtam le pontosan a dolgokat.Mivel segítséget kértem, ezért gondoltam pontosítok.


Beácska

nanemaaa # 2010.12.09. 08:09

:) Nu, kedves kbs, mosmááá majd "te se értesz hozzá". :D

Hanka2 # 2010.12.08. 18:14

Kedves Kovács Béla Sándor. Köszönöm a gyors választ de a telek nem közös, hanem külön tulajdoni illetőségek közé tartozik kivéve egy közös terület ami a lakások előtti rész amin keresztül járunk be a saját lakásunkba.
Így mivel saját tulajdonról beszélünk már másak a jogok,
Várom a válaszát, Üdvözlettel


Beácska

Hanka2 # 2010.12.08. 18:14

Kedves Kovács Béla Sándor. Köszönöm a gyors választ de a telek nem közös, hanem külön tulajdoni illetőségek közé tartozik kivéve egy közös terület ami a lakások előtti rész amin keresztül járunk be a saját lakásunkba.
Így mivel saját tulajdonról beszélünk már másak a jogok,
Várom a válaszát, Üdvözlettel


Beácska

renj # 2010.12.08. 17:49

T.fórum 2006-ban a területünk művelési ágát szántóról kert művelési ágra változtattuk. Rendelkezési jog volt-e ez? köszönöm renj

kadaj01 # 2010.12.08. 13:17

Strobel, arra nem gondolsz, hogy azt az ingatlant a gyereked fogja örökölni? Elbukni milliókat pár százezer forint miatt...

Strobel # 2010.12.08. 12:52

köszönöm szépen a választ,tehát akkor várok tovább.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.08. 12:44

Be kellett jegyeztetni a végrehajtási jogot. Most már be van, lehet árverezni.

Strobel # 2010.12.08. 12:39

Tisztelt ügyvéd úr!
Szeretnék segítséget,tanácsot kérni öntől a következő probléma miatt:A volt élettársam nem fizeti a gyermektartás­díjat,több mint fél millió forint tartozást halmozott fel.Van a tulajdonában egy ingatlan.Sikerült odáig juttatnom az ügyet hogy árverésre kerülhessen sor,de sajnos ez még a mai napig nem történt meg,és ennek az okára lennék kíváncsi.Kaptam a végrehajtótól több levelet is.Megkaptam az ingatlan becsértékére vonatkozó adatokat,és kérdezte a végrehajtó hogy lakottan vagy beköltözhetően kérem-e az árverést,valamint kérdezett olyan lehetőséget is hogy ezt a nagy összegű nem fizetett tartásdíjat kérem-e részletbe.Megírtam erre a megfelelő választ,szintén itt a jogi fórumban kérve segítséget,a részlet fizetést NEM kértem,tudván hogy nem fogja fizetni,ha fizet is legfeljebb egy rövid ideig,mint ahogy ez már évek óta így van,ezenkívül már a bíróság és a rendőrég is intézkedett ez ügyben,de a tartozás csak halmozódott,addig az időpontig,míg jelenleg az állam előlegezi meg nekem.DE,miután megírtam a végrehajtónak a választ hogy folytassa az intézkedést az árverés ügyében,mégis kaptam pénzt,igen elhanyagolható összegeket,ezalatt az eltelt 3 hónap alatt,míg a választ vártam,ezek után tegnap kaptam a földhivataltól egy tulajdon lapot,melyen rajta áll,hogy ezt a több mint fél milliós tartozást ráterhelték az adós ingatlanára.
Remélem le tudtam írni minden lényeges dolgot…
Tehát a kérdésem abból állna,hogy én most mit kezdjek ezzel a tulajdoni lappal,hogyan lesz nekem ebből meg a pénzem amivel tartozik,és miért kapok mégis részletet,amikor ezt nem kértem,és miért nem folytassa az árverést,hiszen ez is kérdés volt,hogy szeretném-e.Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.08. 12:31

Mivel társasházról van szó, és a telek közös, szóba sem jöhet az elbirtoklás.

Hanka2 # 2010.12.08. 11:54

Segítséget szeretnék kérni, mit tegyek abban az esetben ,hogyha 4 év után kiderült , hogy a szomszédom és köztem lévő közös kerítés rossz helyen van.Én így vettem át a sorházi lakást, és ez a nyáron derült ki, hogy a közös kerítés rossz helyen van ezáltal a mi területünkből egy rész hozzájuk tartozik. Mivel nem mértük le, de a kerítés építési terven fel van tüntetve hol kellene haladjon a kerítés.Mi a teendő ilyenkor, hogy ne történjen elbirtoklás, Illetve az új kerítés költségeit kinek kell állnia.A másik szomszédom és közöttem lévő kerítés szétesett, silány falécekből készült.Én drótkerítést írtam alá a szerződésen, ők pedig ezt kérték.Nekem a drótkerítést nem húzták fel mondván az építtető (persze nem vonta le sem az én sem a szomszédom kerítésárából), hogy ez jobb, ilyen esetben ha szétesett kinek kell helyre hozni és milyen időn belül?
Köszönöm előre is a választ,
Üdvözlettel


Beácska

ivferi # 2010.12.08. 09:47

T.jogi fórum!
Kérdéssel fordulok önökhöz:
5évvel ezelőtt édesapám halálával örököltem egy területet amin egy ideiglenesen áthaladó út található ami a közútkezelő és a légi telekmeghatározó szerint úttá lett nyilvánítva belegyezésünk nélkül,ami nem külön hrsz alatt fut hanem az egész terület részét képezi,ezt az utat használta boldog boldogtalan és a szomszédságban lévő természetjárő szövetség akik bérlik az önkörmányzattól a területet,kiknek a területükön kulcsos házak vannak,tehát nagy vendégforgalom zajlik az úton,azt még el kell mondanom hogy a területem határán fut az eredeti és térképészetileg is elfogadott külön útnak nyílvánított út.A területemen áthaladó "út"megrövídíti a vendégek eljutását a kulcsosházakig,ezt mostanáig engedtem is a jó szomszédságra való tekintettel,mindaddig míg az elmúlt időszakban a kulcsosház bérlő önhatalmulag a területemen tolólapos munkagéppel az utat beleegyezésem nélkül végigtolatta majd a tisztításból eredő szemet az út szélén hagyta,ezt többszöri felszólításom ellenére a mai napig nem takarította el ,a felszólításomra a pénzhiányra való hivatkozásra nem is hajlandó eltakarítani.A jelenlegi áthaladást ezek után meg akarom szüntetni,tehát lezárni a forgalom elől,ezzel kényszeríteni a bérlőt hogy vegye igénybe a hivatalos bár az utóbbi időben elhanyagolt rendes külön hrsz szereplő utat,és ezzel ki akarom zárni az autók közlekedését a területemről.Kérdésem hogy milyen jogi lehetőségem van a területem elzárására,és a bérlő kényszerítésére hogy az út rendberakása után hagyott szemetét elszálítsa.
köszönöm előre is a válaszukat!!!

MajorDomus # 2010.12.05. 14:26

ez tetszett
,köszönjük serlock