ingatlan elbirtoklása

Prunus P. # 2010.10.23. 03:23

Megvan, de nem ér semmit, mert az illető akkor valahol tanult, és az anyja írta alá, családban nem számított, csak a pénz átvételét volt hivatva bizonyítani. Nagyapám azért nem akart még egyszer elutazni hozzá.

MajorDomus # 2010.10.22. 20:47

Prunus
es hol az a zsebszerzodes ?

MajorDomus # 2010.10.22. 20:40

Szabiandi
bizz meg egy foldmerot,meresd ki a telket amit megvettel..
a foldmero osszeveti a a foldhivatali terkeppel,
a kimeresrol sd egy terkepvazlstot a feltuntetett mertekkel.
Kituzi s kerites helyet.
ha a szomszedod ennel beljebb jon akkor fordulj a Jegyzohoz birtokhaboritas miatt, aki kotelezi a kerites athelyezesere.
az hogy 20 eve ott van a kerites az nem jelent semmit. Elbirtoklasrol nem lehet szo.mert te azt a 11 evvel ezelotti vasarlasoddal megszakitottad.

Prunus P. # 2010.10.22. 16:47

Kedves Hozzáértők!
Tegnap ebben a témában azt olvastam valakitől, hogy osztatlan közös tulajdon egy részének elbirtoklása tulajdonostárs által fogalmilag kizárt.
Hogy értette ezt? Miért? A Ptk. elbirtoklással foglalkozó részében erről nincs szó. Hát akkor melyik paragrafusban?

Konkrétan, arról van szó, hogy van apámnak egy faluban egy belterületi telke, házhelye, ami összességében talán 100.000-t érhet. A házhely egy része egy olyan illető tulajdonában van, akitől nagyapám a ´70-es években (feltehetőleg zsebszerződéssel) megvette a részét, és az illető a telek létezéséről nem is tudott, ameddig meg nem kerestük tavaly a birtokviszony rendezése céljából. A telket kb. 35 éve a családom műveli.
Megpróbáltuk rávenni, hogy mivel egyszer már kifizettük neki, most ajándékozással adja nekünk, de nem hajlandó, azt akarja, fizessük ki még egyszer.
Tehát, ha jól értem, akkor nem lehet elbirtokolni?

A másik rész tulajdonosa (szintén megvette nagyapám a részét) meg úgy 20 éve meghalt örökös nélkül, az államé lett a hagyatéka, de a telekrész jelenleg is a nevén van. Ezt hogy lehetne megszerezni?

Köszönöm, ha érkezik válasz.

szabiandi # 2010.10.22. 11:22

Tisztelt fórum!
A múlthéten említett telekvitával kapcsolatban,szeretnék érdklődni.Röviden az ingatlan nyilvántartásban tulajdonom levő de fizikailag ki nem adott telekrésszel kapcsolatban.A levelemet melyben felszólítottam át sem vette. Azt gondolom ,hogy időt húz.AZis felszólítás ha a rendőr előtt kíjelentem ,hogy az azén földem? Akit ők hivtak ki?Ha én 11éve vettem a telket ingatlan nyilvántartás szerint minden más papir szerint is az enyém.Ha ő 3 éve vette de jogelődre hivatkozva állítása szerint 20 éve természetben ott húzodik a kerítés nyerhetünk e velük szemben? Illetve a mi bele egyezésünk nélkül ő nyilvántatásba veheti e ezt.A birósági idő az ő idejéhez hozzá számit vagy addi ez megszakad?Addig sem hajlando kiadni amig a tárgyalás lezajlik! Kérhetek bérleti dijat mint tulajdonos?

MajorDomus # 2010.10.21. 21:14

A felepitmeny aze akie a telek.
Ha a telek kozis tulajdon s a felepitmeny nem kulon tulajdoni albetet(ez nem valoszinu) akkor a bevetel a tarsashaze.

Barbazu # 2010.10.21. 19:49

Tisztelt Fórumozók!
azzal a kérdéssel fordulók,h elbirtoklásnak számít az,ha vki egy közös területen lévő épületet kiadja vkinek? hogy érthető legyen:) társasház telkén van 2épület aminek a tulajdon viszonya nem egyértelmű és ezeket az épületet adja ki az egyik tulajdonos a többi tulajdonos beleegyezése nélkül,mert azt állítja,h vmikor ő építette-de ez sem igaz mert államosításkor vették el a tulajdonostól ez az egyik épületet amikat vki engedély nélkül felépítette.

remélem érthetően írtam le:)
köszönöm
B

MajorDomus # 2010.10.19. 16:32

Az is rautalo magatartas, tehat megszakitas

MajorDomus # 2010.10.18. 20:24

Ha 15 even belul egyszer is felszolitottad , az megszakitja az elbirtoklast,de ezt neked kell bizonyitanod akar egy ajanlott levellel.

MajorDomus # 2010.10.15. 19:13

Kbs
ez igaz, de 1999 ota a telken - meg feletted is - csak 11 esztendo pergett le

szabiandi # 2010.10.15. 11:37

köszönöm a hozzászólásokat.
A legszebb az egészben,hogy felajánlottam a 20m hosszú kerítés megépítését zsaluköből mivel a telekszintjüket is megemelték így támfalként is szolgálna persze a saját telkemen,saját költségemre.Még így sem engedték.Most a forúm hozzászólások javaslatára levelet írtam hogy adják ki a telekrészemet.A jövöhét csütörtökig amennyiben nem biróságra viszem az ügyet remélem észszerüen döntenek.Tehetek mást?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.15. 05:14

Elbirtoklasrol nem lehet szo csak 15 ev utan.egyik szomszedod sem lakik ott 15 eve.

A birtokos saját birtoklási idejéhez hozzászámíthatja jogelődje birtoklási idejét.

MajorDomus # 2010.10.14. 21:16

Elbirtoklasrol nem lehet szo csak 15 ev utan.egyik szomszedod sem lakik ott 15 eve.
megjegyzem, a pereskedes tobbe fog kerulni mint a kerites kerult volna.

szabiandi # 2010.10.14. 14:24

Köszönöm a segítséget. tehát nem uszom meg a pereskedést.
Továbi szép napot.
üdvözlet:szabiandi

prudens # 2010.10.14. 14:06

szabiandi,

Erőszakkal csak a birtok ellen irányuló támadást lehet jogszerűen elhárítani, nem az évek óta fennálló birtokállapotot megváltoztatni, így ez nem jön itt szóba.

A bíróság előtt viszont a leírtak alapján nyert ügyed van.

szabiandi # 2010.10.14. 13:44

Jogi segítséget szeretnék kérni!
Röviden:1999-ben vettünk egy kis házat telekkel, amit nem mérettünk ki. 2000-ben építettünk házat a térkép vázlat szerint, illetve tulajdonlap szerint. Senki semmilyen igényt nem tartott telkünk egy részére sem. Viszont az oldalhatáros kerítés egy méterrel beljebb volt a mi telkünkön. Később többször eladták az ottlévő ingatlant. Én minden új tulajdonosnak szóltam, hogy az még ott az én telkem. A kerítést azért nem raktuk kiljebb, mivel a többi oldalt is nekem kellett bekeríteni, nem volt rá pénz az építkezés mellett. Most, hogy rendezni szeretném a kerítés sorsát, az új tulajdonos, aki három éve lakik ott, közli hogy nem adja át részemre. A kerítést lebontottam, ő közben rendőrt hívott. Így ideiglenes kerítést kellett húznom. Mit tegyek a továbbiakban ha az egymás után lévő három tulajdonos közül egyik sem élt az elbirtoklással, mindegyik tudomásul vette hogy az az én földem, amit időközben földmérővel kimérettem. Az előző tulajdonos elismerte írásban tulajdonjogomat. Az önkormányzat, illetve az állam kincstár elidegenítési tilalmat tett rá tíz évig, ami most járt le. A telkünk 690 négyzetméter. Mit tegyek, ha nem akarok bírósághoz fordulni, hiszen minden papír azt igazolja hogy az én földem. A kerítés lakóhelyünkon nem építési engedély köteles, az önkormányzat nem szól bele. A szokásjog szerint ezt az oldalt nekem kell elkészítenem. Megépíthetem-e a kerítésemet erőszakkal? Neki semmilyen dokumentum nem áll a kezében erről a földrészről. Ha bíróságra kerül nyerhetünk-e?
köszönettel: szabiandi

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.16. 16:51

Ingatlanra 15 év, ingóságra és szolgalmi jogra 10 év.

SolnesM # 2010.09.16. 10:58

Most hány év az elbirtoklás ??

tyrone # 2010.09.16. 10:49

Szép napot

Egy kérdésem lenne elbirtoklással kapcsolatban.
van e precedens lakóingatlan elbirtoklásra társasháztól!?
Volt IKV-s szolgálati lakásról van szó amivel kapcsolatban nincs bérleti vagy más egyéb szerződése a házzal a most ott lakó személyeknek. A rendszerváltás előtt volt még bérleti szerződés az akkor állami tulajdonú ház szolgálati lakása bérlakás volt, de a rendszerváltáskor a ház 100 százalékban magánkézbe ment át. Ekkor egyszerűen a nem lett kötve semmilyen szerződés a Társasházzal a lakást illetően.
A tulajdoni lap szerint a lakás maga 22 éve osztatlan közös tulajdont képvisel de a most ott élők fizetnek minden közüzemi díjat és a lakással kapcsolatos minden költséget már több mint 22 éve ők viselik.
Várom valaki segítségét, tanácsát ez ügyben
Előre is köszönöm

Tamás

muncika9 # 2010.06.25. 14:06

Tisztelt Tanácsadó! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy családi házunk (párom) rendezetlen ingatlan tulajdoni joga van. Ez azt jelenti, hogy a ház 1974–75-ben épült, és a párom édesapja és édesanyja építette. A helyrajzi száma szerint ezen a telken nincs bejegyezve semmilyen lakóház ill. családi ház. Ezt másnak az építési papírjain néztem meg, egy pár éve építkeztek! A ház tulajdoni papírjait nem tudták elintézni, mivel a párom édesanyja intézte de időközben meghalt és az édesapja mai napig nem foglalkozott vele. Ezt a szomszédok is bizonyítani tudják, hogy azótától itt laknak és esetleg még képekkel is tudnánk bizonyítani. A közüzemi számlák is erre a címre jönnek. Most hárman lakunk a házban párom édesapja (73 éves), a párom és én.
Kérdezném én, hogy ebben az esetben honnan induljak el, mivel még nem volt bátorságom bolygatni a dolgot a földhivatalban, hiszen anyagilag sem állunk úgy, hogy fizetni tudnánk a házért! Hallottam az elbirtoklási lehetőségről, de nem vagyok teljesen tisztában vele. A páromnak vannak testvérei, ha esetleg fontos lenne fizetni. Semmilyen segítségre nem tudok számítani senkitől!
Segítőkész válaszát előre is köszönöm!!!!

muncika9 # 2010.06.23. 17:21

Tisztelt Tanácsadó! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy családi házunk (párom) rendezetlen ingatlan tulajdoni joga van. Ez azt jelenti, hogy a ház 1974–75-ben épült, és a párom édesapja és édesanyja építette. A helyrajzi száma szerint ezen a telken nincs bejegyezve semmilyen lakóház ill. családi ház. Ezt másnak az építési papírjain néztem meg, egy pár éve építkeztek! A ház tulajdoni papírjait nem tudták elintézni, mivel a párom édesanyja intézte de időközben meghalt és az édesapja mai napig nem foglalkozott vele. Ezt a szomszédok is bizonyítani tudják, hogy azótától itt laknak és esetleg még képekkel is tudnánk bizonyítani. A közüzemi számlák is erre a címre jönnek. Most hárman lakunk a házban párom édesapja (73 éves), a párom és én.
Kérdezném én, hogy ebben az esetben honnan induljak el, mivel még nem volt bátorságom bolygatni a dolgot a földhivatalban, hiszen anyagilag sem állunk úgy, hogy fizetni tudnánk a házért! Hallottam az elbirtoklási lehetőségről, de nem vagyok teljesen tisztában vele. A páromnak vannak testvérei, ha esetleg fontos lenne fizetni. Semmilyen segítségre nem tudok számítani senkitől!
Segítőkész válaszát előre is köszönöm!!!!

MajorDomus # 2010.02.13. 21:58

Egyetértek dr.- Attikával, ismételten jelzem,hogy a tul.lapot kellene megnézni. Lehet a föld az előző tulajé-,de a vizmü szolgáltatási érdekből ott épitett egy bázist, s szolgalmi jogot alapitott rá.

Dr.Attika # 2010.02.13. 08:49

Elbirtoklási elődje ideje hozzászámít.

Naina # 2010.02.13. 08:25

Szerintem nem tekinti véglegesnek, hisz fel sem merült volna a vételt követő második napon az elbirtoklása a dolognak, ha ő valóban véglegesnek gondolná a birtoklását.
Vételt követően a szubjektív tudatban annyi születik meg, hogy megvettem a dolot, és annak minden részlete,tartozéka az enyém.Nem egy szándék jelenik meg, hogy el akarom birtokolni egy részét.

Megállná a helyét az amit mondasz, de csak akkor, ha az előző birtokosnál már fennálló elbirtoklást állapítanának meg.

Dr.Attika # 2010.02.13. 08:13

Naina!
Nyilván. Ha nem is ő, de az elődje (akitől vette) biztosan, hiszen be is kerítette. Általában csak akkor lehet arra következtetni, hogy nem tekinti véglegesnek a birtoklását, ha bizonyíték van arra, hogy a tulajdonost felkutassa, vagy pl. mint jelen esetben, ha az előd nem be, hanem elkeríti az épületet a sajátjától. De mint előbb írtam lehet, hogy a föld a korábbi tulajé vol és csak az épületet helyezte el a vízmű.