Vízművek, vízórák kezelése


Nesó # 2021.01.12. 06:08

Ráadásul az elhunyt nevén lévő főóra a kedves rokon elzárt pincerészén van, ahova be se lehet jutni, csak a rokon közbenjárásával, mert csak annak van kulcsa oda. S mivel más dolgokat is ott tárol, ezért nem is adott kulcsot a főóra tulajnak sem.
Ilyen rokont a háta közepébe kíván az ember.

Zoltanuss # 2021.01.12. 06:02

Pl. Nesó írja hogy :

Csak ez akkor szívás, ha valaki el akarja adni majd az ingatlant, mint az Ismerősöm esete is mutatja. Nem szívesen vesznek meg úgy lakást, ha nem rendezett a fogyasztásmérő.

Ja szívás. Sőt duplaszívás ha csőtörés netán csak szivárgás van. Ugyebár ha a lakáson belül van semmi gond, fizeti a lakás tulaj.
De mi van ha a fővízmérő és a lakásokhoz jutó csöszakaszon van ?

Szív az a szerencsétlen akinek a nevén van a fővízmérő.
A kár nem pár tíz ezer , hanem pár százezer !!

drbjozsef # 2021.01.12. 05:57

Nesó,

Ha a(z leendő) örökös nem akar ott lakni, és el akarja adni, akkor már most is megmondhatja a kedves rokonnak : van 30 napja, hogy a nevére vegye a mérőórát, ha akarja. Ha nem, akkor az örökös ezután felmondja a szerződést a vízművekkel.

Ha akar vizet, intézze el.

(Valószínűleg ennyire azért nem egyszerű az eset, mert ugye van 3. lakó is, de hátha befenyítésnek jó lesz, és hajlandó tenni valamit valamelyik lakó.)

Zoltanuss # 2021.01.12. 05:55

Olvasgatom itt Nesó, Oligaliga és Józsi doktor írásait.
Érdekesek és tanulságosak.

Nesó # 2021.01.11. 18:40

Oligaliga

Nincs közös képviselő, a hagyatéki tárgyalás sem tudni mikor lesz.
Igazából nem tudja az illető, hogy rajta kívül ki örököl még.
Fizetni fogja természetesen a számlákat.

oligaliga # 2021.01.11. 16:50

Lehet a Társasház nevén, ha van a Társasháznak közös képviselője, aki eljár a nevében. Ha nincs, akkor az örökös nevére kell íratni, mint az ingatlan használójára. Olyan ez, mint az adás-vétel: akkor is be kell jelenteni az új fogyasztót. Ha még nem tudjátok, ki lesz az, akkor is jelezzétek, hogy az eddigi felhasználó elhunyt, és valószínűleg ki lesz az örökös. Ez a számlázást nem állítja le, de legalább a vízmű tudja, hogy mi a helyzet. Ami nagyon fontos: az örökösök ne hagyják abba a díjfizetést, mert a felgyülemlett tartozás már az övék lesz, és arra nem vonatkoznak az öröklés szabályai.

Nesó # 2021.01.11. 13:27

Oligaliga

Most csak azt lenne jó pontosan megtudni, hogy a főóra így kinek a nevére kell, hogy kerüljön.
Anno laktam egy 4 lakásos társasházban, ott is volt egy főóra, s a 4 lakásnak voltak mellékmérői. Viszont a főórát valakinek a nevére kellett venni, viszont az nem lehetett lakástulaj. Így nálunk Anyukám nevére került a főóra, mert a Vízművek szerint valakinek kell, hogy a nevén legyen, olyat nem lehetett, hogy Társasház néven fut.

oligaliga # 2021.01.11. 12:58

Az, szívás. Ezért nem engedném meg családtagnak sem, hogy ilyen elszámolást alkalmazzunk.

Nesó # 2021.01.11. 12:56

Tisztelt Oligaliga!

Csak ez akkor szívás, ha valaki el akarja adni majd az ingatlant, mint az Ismerősöm esete is mutatja. Nem szívesen vesznek meg úgy lakást, ha nem rendezett a fogyasztásmérő.

oligaliga # 2021.01.11. 12:47

drbjozsef

Tapasztalatból beszélek. Főleg vidéken elég gyakori, hogy két-három vagy négy lakásos házban (akár úgy is, hogy a lakások a közös udvarra nyílnak) eldöntik, hogy közös tulajdon helyett legyen Társasház. Megalapítják, bejegyeztetik, a bekötési mérő pedig marad annak a nevén, aki a közös tulajdoni időszakban fizette. Nincs közös képviselő, a működésre a Ptk. szabályai alkalmazzák (mert megtehetik). Addig nincs gond, amíg a szomszédok jóban vannak.

Nesó # 2021.01.11. 12:35

Tisztelt Drbjozsef!

Sajnos nem ismerem a körülményeket ennyire részletesen. ☹️
Én mindig is társasházban laktam, s lakom is, ezért számomra is furcsa, hogy valakinek ez tök természetes, hogy a szomszéddal-még akkor is, ha rokon - közösbe használják a vizet. Így rendesen ki se lehet számolni kinek mennyi. A másik magán véleményem, hogy a vízóra nélküli rokonnak ez miért természetes, hogy nincs saját mérője.
Köszönöm válaszát!

drbjozsef # 2021.01.11. 12:10

Nesó, oligaliga,

Társasház, de Ptk. szerinti működéssel elképzelhető.
De miért nem a társasházzal kötötte a szerződést a vízmű? Illetve, miért az adott illető kötötte meg a főmérő szerződését a nevére a társasház helyett?

Nesó # 2021.01.11. 11:39

Tisztelt Drbjozsef!

Mivel van alapító okirata, amiben Társasházként szerepelnek, ezért az. Az alapító okirat nem tudom kinél van, ennyire nem tudom a részleteket sajnos.
Tolmácsolom az Ismerősömnek, hogy nézzen utána, hátha abból okosabb lesz.

oligaliga # 2021.01.11. 11:30

Társasházban elég ritka az ilyen.

Ilyen kis Társasházban inkább ez a gyakori.

drbjozsef # 2021.01.11. 11:09

Nesó,

egyikőjük nevén lévő főóráról lett mérve

Ez fura. Bizonyos vagy benne, hogy ez egy társasház, és nem egy osztatlan közös tulajdon?

Társasházban elég ritka az ilyen.

gerbera317 # 2021.01.11. 10:58

A főmérő után be kell szerelni egy almérőt is, a kettő különbözete alapján pedig fizet az, akinek nincs almérője. Mivel a főmérő szerződője ugyanaz lesz, mint az almérőé (tehát a teljes vízszámlát ő fizeti), a különbözetet be kell hajtania a másiktól. Itt felvetette valaki, hogy mi van akkor, ha az nem fizet. Én azt mondom, első körben abból kéne kiindulni, hogy fizet. A felvetett problémán ráérünk akkor agyalni, ha az ténylegesen is felmerül.

Nesó # 2021.01.11. 10:39

Tisztelt Hozzászólók!

Köszönöm az eddigi válaszokat.
Közvetlenül nem Én vagyok érintve az ügyben, csak próbálok segíteni az illetőnek.
A 3 lakásos társasházban, mint írtam az egyik tulaj csináltatott magának külön órát, viszont a másik 2 tulajdonos fogyasztása az egyikőjük nevén lévő főóráról lett mérve. Mivel rokonok voltak, így egymás között rendezték a fogyasztást. Viszont a főóra tulajdonos meghalt, s mivel a lehetséges örökös majd el szeretné adni az ingatlant, így célszerű rendezni a vízóra kérdést. Csak a "kedves" rokon nem akar órát felszereltetni, mert nem akar fizetni érte. Természetesen a vízművek is meglesz kérdezve, s a szomszéd rokonnal is lesz beszélve ismételten ez ügyben, de elég nehéz esetek.

Szomorú örökös # 2021.01.11. 05:51

Zöldövezeti11

Röhejes , hogy egy 3 lakásos társasházban képtelenek az egyezségre.

Márpedig létezik! Én is hasonló szituban voltam. A korábbi lakóhelyemen az egyik társtulajdonosnak mellékmérő volt felszerelve, amit persze elfelejtett időben kifizetni, ezért felmondták a szerződését és onnan kezdve nekem számolták fel a vízdíját. Hurrá! Az első években balhéztam vele, volt, hogy két hónapig nem volt vize, mert szimplán levágtam a vezetékről (tudom, ez szabálytalan volt). Nem mint ha nagyon hiányzott volna neki, mert túl sokat nem fürödtek. Volt a közelben kút, átjártak oda vízért, majd egyszer kiásták a gödröt és visszakötötték önhatalmúlag. Ahhoz szerencsére buták voltak, hogy feljelentsenek a jegyzőnél. 5 évig tartott, mire végre megértette-felfogta, hogy ez így nem jó és ismét leszerződött a vízművel. Szerencsére a végén még ráadásul visszamenőleg meg is kaptam a helyette fizetett vízdíj összegét, mielőtt elköltöztem onnan. Keveseknek zárul szerintem ilyen pozitívan a történet.

drbjozsef # 2021.01.11. 05:28

Röhejes vagy sem, elég gyakori, hogy két ember sem tud megegyezni. Ezért kell a bíróság is.
Van amikor egy ember sem bír megegyezni magával...

Zöldövezeti11 # 2021.01.10. 21:18

Azt a szolgáltatást 3 -an veszik igénybe.
Meg kell egyezni és azt aki nem hajlandó, rá kényszeríteni.
Ezer lehetőség van. A bírói út az , ami nem hatékony.
Röhejes , hogy egy 3 lakásos társasházban képtelenek az egyezségre.

oligaliga # 2021.01.10. 19:16

Nyilván van lesz örökös, de az tovább szerződésre a szolgáltatóval nem kötelezhető.

Közkeletű tévedés. A vízre, mint közszolgáltatásra a természetes személlyel már igénybevétellel létrejön a szerződés, szóval még ha nem is hajlandó aláírni a kiküldött szerződést, felel a fogyasztásért. Csak óvatosan a jótanácsokkal.

Ami a kérdező eredeti kérdését illeti: igen, a peres út marad. A szolgáltató ebben nem tud segíteni, a bekötési mérő után már a tulajdonostársak feladata a megegyezés.

drbjozsef # 2021.01.10. 15:33

Az is.
Szerencsére viszont az, ami neked láthatóan rossz, az nekem nem.

gerbera317 # 2021.01.10. 14:57

És mi van ha az úgy gondolja, hogy nem fizet?
Ha eddig fizetett, eztán is fog. Ha eddig nem fizetett, akkor pedig eleve felesleges a költségmegosztást ennyire konkrét mérésekre alapozni.

Zoltanuss # 2021.01.10. 14:04

Miért Józsi rossz a szemed ?

drbjozsef # 2021.01.10. 11:57

Te aztán nem vagy túl követekezetes...
(mondjuk már a hosszút el se olvasom)

És mi van ha az úgy gondolja, hogy nem fizet ?

vs

l akkor a másik két tulaj meghitelezi és felrakatja az új almérőt. Pár tízezer ft, aztán bevasalja a 3. tulajon... vagy leverik