Vízművek, vízórák kezelése


Zoltanuss # 2021.01.10. 10:56

Nesó Ági problémája elvben csak ennyi :

Sajnos a másik tulaj régebb óta nem hajlandó órát csináltatni, mert nem akarja kifizetni annak költségét.

Ha csak a telepítés költsége merül fel akkor a másik két tulaj meghitelezi és felrakatja az új almérőt. Pár tízezer ft, aztán bevasalja a 3. tulajon... vagy leverik .
Tehát van egy fővízmérő, ez a személy aki ez alapján szerződésben áll a szolgáltatóval elhunyt. Nyilván van lesz örökös, de az tovább szerződésre a szolgáltatóval nem kötelezhető. Tgyük fel ő a legnagyobb lakás tulaja, de ha nem is összehív egy rendkívüli közgyűlést , az órástulaj, a másik tán csak eljön. A lényeg hoznak egy határozatot, hogy az óra /mérő nélküli lakás tulaja szereltessen fel egy 3. vízmérőt amit a jelen szokás szerint almérőnek neveznek. Ha nincs hajlandóságga a 3. lakástulajnak.. megelőgezik a költségét és bevasalják a a tulajdonos társukon... ahogy tudják.

Zoltanuss # 2021.01.10. 10:40

gerbera317 !
Já ez nagyon szép.
Ez :
A közös mérő után kell csináltatni egy sajátot, és a fogyasztás különbözete után fizessen a másik.


És mi van ha az úgy gondolja, hogy nem fizet ?

Zoltanuss # 2021.01.10. 10:35

K. Ági alias Nesó -nak !

Nem lesz egyszerű menet. De sok sok hercehurcával megoldható ha van hozzá akarat.
Nem ártana a fogalmakat se tisztázni a nagy meccs előtt.
Tehát társasház 3 lakással ?
Ha igen, akkor kell lenni alapító okiratnak. Abban vagy annak mellékletében kell /kellett volna szabályozni ez a vízmérő ügyet. A szolgáltatónak, Bp.-en a magasságos Vízműveknek ez nem érdeke. Had hadakozzanak a tulajok, a társasházi tulajok ... és nem szomszédok egymással.

Most hogy meghalt az egyik tulaj , aki szerződésben állt a szolgáltatóval , nyilván kell egy új szerződést kötni, na de kivel. Szerződéskötésre senki sem kötelezhető. Ki fog fizetni ? Ha a művek sokáig nem kapja meg a járandóságát... hát a vizet pont nem kapcsolhatja ki, de szűkítővel minimálisra csökkentheti.... az egész közösség számára.
A fővízmérőhöz nem nyúlhattok hozzá, de ami utána van ahhoz igen. Be kell építeni 3 db alvízmérőt a lakások előtt és a felmerülő fogyasztásokat a mérés alapján elosztani. Maga a beruházás minimális költségű. 1 db hiteles vízmérő max 5 eft, a szerelés max 30 etf.. 15 eft /lakás Aztán van az un. mellékvízmérős megoldás . Itt minden mellék vízmérővel rendelkező fogyasztónak szerződnie kell a szolgáltatóval. Némileg drágább, mert nem minden szerelő szerelhet, csak az aki jogosult. Itt várható költség 30 eft/lakás Miért ? Mert nem elég a hitelesített vízmérőt feltenni, hanem un. jogi zárral is el kell látni némi adminisztrációval. de ennek még az is feltétele, hogy társasháznak kell lenni... jogilag.

A vízmérőkről... státuszilag.
Van a fővízmérő, ez mindig a szolgáltató tulajdona (de a használó felel az épségéért ).

Társasházak, cs. házak fő vízmérői.

Aztán vannak az un. mellék vízmérők - a társasházi lakások tulajai szerződnek a szolgáltatóval, a kijelölt emberei rakhatják fel, stb.
Aztán van az un. al -vízmérő. Bárki bárhová annyit szerel fel amennyit akar ( a saját tulajdonában ).. Én pl. a bérlőim fogyasztását ilyen alvízmérőkről mérem. Lehet az anyós fogyasztását is mérni... ha haragszunk rá. És Van az un. ikervízmérő. Itt is az ikerház lakás tulajai közvetlen szerződéses kapcsolatban vannak a szolgáltatóval és ami lényeg nincs egyetlen fővízmérő.
Nos ennek megvalósításának rögös útjait járom immár fél éve és még ennyi van hátra.
A lényege, hogy a bejővő vezeték a közös vízaknában szétágazik két un. iker vízmérőre és ezután a vezetékek külön mennek függetlenek egymástól.

Vissza kérdezőhöz. Most csak az van, hogy az egyik tulaj mérés híján nem akar fizetni, de mi van egy csőrepedésnél ?
Abban az esetben tetemes károk keletkezhetnek... százezerben, sőt több százezerbe kerülhet.

gerbera317 # 2021.01.09. 13:29

A közös mérő után kell csináltatni egy sajátot, és a fogyasztás különbözete után fizessen a másik.

Nesó # 2021.01.09. 13:08

Szép jó napot kívánok!

Adott egy 3 lakásos társasház. Közös képviselő nincs. Vízóra kérdés kapcsán érdeklődnék. Egy lakónak van külön órája, amit ő anno megcsináltatott, viszont a másik két lakás közös főórán osztozik, lévén rokoni szálak kötik össze a tulajdonosokat, s a fogyasztást idáig egymás között rendezték le. Viszont az a tulaj, akinek nevén van a főóra, az sajnos elhunyt, így az örökös szeretné rendezni a vízóra kérdést. Sajnos a másik tulaj régebb óta nem hajlandó órát csináltatni, mert nem akarja kifizetni annak költségét. A Vízműveknél meg lett érdeklődve régebben, hogy kötelezhető e a szomszéd az óra csináltatásra, s azok azt a tájékoztatást adták, hogy max polgári peres úton lehet kikényszeríteni a szomszédnál.
Ezért kérdésem, hogy milyen jogi lehetőségek vannak arra, hogy a szomszédot kötelezni lehessen önálló vízóra csináltatásra?
Válaszokat előre is köszönöm!

Tisztelettel, K. Ágnes

MajorDomus # 2020.06.23. 17:10

Még Fizetési meghagyást is indithatsz ellenük,ha megelőlegeznéd (hogy legyen vized),de 30 nap alatt úgyis reagálnak.

drbjozsef # 2020.06.23. 05:35

T2005,

Az más. Így jogos amit MD ír. Ez akkor egy kicsit más eset, mint az átlag árverező dolga.

A banktól vásároltál, a bank a jogelődöd, ő pedig szerződésben szavatolta, hogy kifizeti a közüzemi díjakat.

Szólítsd fel írásban, határidő tűzésével, tértis levélben a bankot, hogy fizesse ki ezt a tartozást. Hivatkozz a szerződésetek ezen pontjára. Ha nem teszi, indíts pert ellene.

Ez az ő dolga, vállalta. Hogy ő hogy hajtja be az eredeti tulajdonoson, az meg legyen az ő baja. Írnak le ennél nagyobb veszteségeket is a bankok.

T2005 # 2020.06.22. 18:46

MajorDomus Köszi! Erre, hogy nem gondoltam?! Már érdemes volt reggel felkelned, mai jó cselekedeted megvolt!

MajorDomus # 2020.06.22. 16:25

Hát akkor kérd el tőlük! Ennyi.

T2005 # 2020.06.22. 13:53

drbjozsef De visszaolvastam. Nekem a konkrét gondom nem a vízművel van. Bár az egész megoldást gusztustalannak tartom. A gondom az eladóval van. Aki a szerződés szerint : "Az eladó szavatol azért, hogy a birtokba adás időpontjáig az ingatlanra vonatkozó valamennyi közüzemi tartozást megfizeti."

drbjozsef # 2020.06.22. 13:45

alfateam,

Ne viccelj. Hogy a fenébe ne követelhetné. Követelni bármit is lehet, az elévült követelést meg aztán nagyon is. Bármikor.

Az elévülés azt jelenti, hogy az állami kényszerítést (aka. végrehajtás) nem veheti utána igénybe a követelés behajtásához.

Sőt, lehet megleplek : nem létező tartozást is lehet követelni, sőt , fizetési meghagyás is kibocsáttatható rá. Bizonyítani csak a perben kell, a közjegyzőnél semmit.

alfateam # 2020.06.22. 13:43

De amíg bárki nem fizetni ki a tartozást, addig a szűkítő marad.
Nem-egészen, 5 évnél régebbi tartozást nem is követelhet,

drbjozsef # 2020.06.22. 13:36

T2005,

Szóval nem olvastál vissza a másik topikban.

Akkor röviden : tökmindegy ki vette, ki most a tulajdonos, ki a fradi elnöke, vagy milyen színű az ég. Egy számít : a fogyasztói helyen tartozás van. Ezért a vízmű szűkítőt alkalmazhat. Ha neked érdeked fűződik ahhoz, hogy ne legyen, és szeretnéd is, hogy ne legyen, fizetned kell. Ha nem, akkor marad.

Rajtad a vízmű nem követelhet egy fillért sem, rajtad ne hajthatja be a tartozást, ahhoz neked semmi közöd. De amíg bárki nem fizetni ki a tartozást, addig a szűkítő marad.

gerbera317 # 2020.06.22. 13:17

Az eladó bank valószínűleg nem is tudott a szépséghibáról. De ha tudott volna is róla, akkor sem tudsz érvényesíteni semmit, mert az ingatlanon valóban nincs teher.

T2005 # 2020.06.22. 13:02

alfateam Köszönöm! Bár ez az eljárás is gusztustalan, de ez engem nem érint. Nem én vettem árverésen az ingatlant, hanem a bank kb. 5 éve. Most nekem eladta per és teher mentesen adásvételi szerződéssel.

alfateam # 2020.06.22. 11:41

file:///C:/Users/user/Downloads/arveresen-vasarolt-ingatlan-felhasznalo-valtozasaval-kapcsolatos-tajekoztatas.pdf

drbjozsef # 2020.06.22. 10:37

T2005

Olvass vissza itt pár oldalt, és rögtön képben leszel.
A szopóálarc rossz oldalán vagy, annyit előre is elmondhatok.

https://www.jogiforum.hu/forum/32/38236

T2005 # 2020.06.22. 10:24

Üdv! Látom rég volt új poszt, de hátha... 2019-ben vettünk egy házat az egyik kereskedelmi banktól, aki azt kb 5 éve árverésen szerezte. A közműveket gond nélkül átírattuk az átadás-átvételi jegyzőkönyv alapján. A vízóra 0 m3-t mutatott. A főcsap el volt zárva. Mikor kinyitottuk a főcsapot a felújítás kezdetén, nem jött víz. Bementem az ÉDV-hez, akik gyorsan intézkedtek: 1 óra múlva kint volt a vízműves hibaelhárító. Akkor derült ki, hogy szűkítő van a vízórában, csak eltömődött öt év alatt azért nincs víz. Tettek bele új szűkítőt, plombálták, majd elmentek. Persze berohantam a vízműhöz, ahol másfél óra alatt valami ezeréves régi rendszerből derült ki, hogy bizony majd 300 ezer forint tartozás van rajta. De nem az eladó banknak, hanem még akitől a bank árverésen szerezte. A vízmű annak ellenére nem veszi ki a szűkítőt, hogy nekem nincs tartozásom. A bank nem fizet (szerződés szerint minden átadásig felmerülő közüzemi költséget rendez), mert a vízmű a bank nevére nem állít ki számlát. A vízmű nem állít ki számlát a bank nevére, mert nem az tartozik. Nekem meg nincs vizem 10 hónapja. Ötlet?

MajorDomus # 2019.12.15. 13:33

Kiváncsian várjuk!

oligaliga # 2019.12.15. 07:30

Kata25

Nem azért vagy rossz helyzetben, mert édesapád annó szerződött ezel a nővel, hanem azért, mert az ingatlan osztatlan közös. Kivételes műszaki indok kell, hogy két bekötés legyen, de ahhoz is és az ikermérőhöz és a mellékmérőhöz (mindegy, mit választanál) kell a másik tulajdonos beleegyezése. A telekhatárra tett mellékmérő jó megoldás lenne, ha a másik fél betartja a megállapodást.

A szűkítő nem ajánlom, per lehet belőle.

Igaz, hogy neked lenne rosszabb, de ha nm fizeted be a számlákat, a vízmű fogja teljesen jogosannkorlátozni az egész ingatlant. Ekkor kénytelen lesz tenni valamit.

oligaliga # 2019.12.14. 09:44

Kata25
Szomorú örökös

Ha a másik tulaj vizet akar tartósan, akkor bizony neki kell ezt felvállalni, mivel másként szembe kell néznie, hogy korlátozhatja - nyilván nem szüntetheti meg - az örökös a vízszolgáltatását (simán megteheti az általam jelzett módon). Nagyon utána olvasgattam, amikor én is ebben a cipőben jártam.

Sajnos ez ma nem megy ilyen könnyen. A két ház egy ingatlan akkor is, ha fizikailag külön vannak. Egy bekötési mérő van, a bekötés szüneteltetéséhez pedig kell a nyilatkozat, hogy az ingatlant nem fogja használni senki, és a másik tulaj aláírása. Nyilván a szolgáltató nem hülye, a fogyasztáson látszik, hogy ez nem igaz. De ha le is zárja a vizet, a másik tulaj jogosan tesz akár büntető feljelentést is, és ekkor a kérdező masszívan megszívja.

Örökös: a Te eseted azért nem alkalmazható, mert azóta más szabályok vannak erre.

Szomorú örökös # 2019.12.13. 19:08

Kata25

veszek hát egy műanyag hordót és belecsorgatok nekik minden nap 200 m3 vizet.

Azért ezt még gondold végig egyszer!
Milyen alapon adnál neki naponta 200 000 liter vizet ezek után? :-D

És benézted, nem 30 m3, hanem csak 30 liter szerintem.

MajorDomus # 2019.12.13. 14:54

A szűkitő beépitésével lehet nyomást gyakorolni.
Gondolom most üres az ingatlan.
Jelezni kell,hogy hosszú ideig lakatlan lesz,és a jözművek le lesznek zárva. Ha vizet akar,vegye a nevére.

matthiasi # 2019.12.13. 07:06

Sajnos a költség inkább a 200 eft-ot üti majd.
Két lehetőség van.
Az egyik a leírt új akna, az óra, a cső, a másik a jelenlegi aknába kettő főmérő, igaz akkor + 15 m az új cső, tehát nagyjából a költség egyenlő.
Van egy harmadik megoldás is.
Ez a főmérős lakás eladás előbb, aztán majd ő kínlódik az almérős esetleg nemfizető másik tulajjal.
Vagy hagyni a 'csába az egészet, majd az élet megoldja.

matthiasi # 2019.12.13. 06:48

Érdekes hasonló cipőben fogok járni én is. Illetve nem én hanem az örököseim.
A szülők a családi ház egy részét 11 évvel ezelőtt leválasztották és eladták.
Nagyjából így, csak annyi a különbség hogy 30 éve és mint a két lakás jelenleg a család tulajdona

De a vízóra csak egy van... a szolgáltatótól főmérős és van egy almérő. Az almérőt bérlő használja… fizet is rendesen.
Viszont eladásnál lehet gubanc, mármint utána.
megoldás egy új vizakna, vizóra, 7-8 m cső.
kérdés hogy a szolgáltató belemegy e ebbe ?
sajnos jelenleg osztatlan közös tulajdon... igaz a szétválasztott lakások korrektül meg vannak jelőlve. Minden
szétválasztva ( villany és gáz amik mérhetők külön ) csak a víz és a csatorna közös ) ez lenne a következő projekt... kb. 100 eft, ha sikerülne akkor márcsak egy 6 méteres közös út... azt szolgalmi szerződéssel megoldjuk, de a vizes rész megy e ?