Vízművek, vízórák kezelése


mgabi # 2015.06.01. 19:52

bocsánat, az előző hozzászólásom korrigálom: május 31.i kifüggesztésben az szerepelt, hogy június 3-án lesz a leolvasás

mgabi # 2015.06.01. 19:50

Tisztelt Jogi Szakértők! Kérem szíves segítségüket, hogy van-e jogszabályi felhatalmazása a vízműveknek arra, hogy az alábbi módon jelöljön ki időpontot a vízórák leolvasására, s mi lehet a következménye annak, ha a fogyasztó ennek nem tesz eleget?
Társasházunkban „Évente csak egyszer jövünk! „címszóval 2015. május 31-én délután függesztette ki a Fővárosi Vízművek megbízottja, hogy a lakásokban a vízóra leolvasást 2015. május 3-án 1o óra és 13 közötti időszakban fogják végezni. A kifüggesztett tájékoztatóban szerepelt továbbá a következő:„Ön köteles a leolvasást végző kollégánkkal együttműködni, a fogyasztásmérőhöz való hozzáférést biztosítani” Ez a szöveg egyébként a vízművek honlapján is megtalálható.
Természetesen tudomásul veszem, hogy egy szolgáltatatást végző cég jogosult személyesen is meggyeződni arról, hogy milyen mérőállás a számlázás alapja.
Ugyanakkor tudomásom szerint a Vízművek üzleti alapon működő szolgáltató cég, nem hatóság, az együttműködés úgy gondolom nemcsak tőlem, hanem tőle is elvárható.
Elfogadhatatlannak tartom, hogy leolvasás idejét hétköznap általános munkarend szerinti időben tartják, erről 3 nappal korábban értesítenek és még csak lehetőséget sem kínálnak fel arra, hogy az ügyfél egy másik időpontot választhasson.
Megjegyzem továbbá, hogy a vízművek honlapján az szerepel, hogy „Az éves leolvasási időszakot megtalálja vízdíjszámláján, valamint a megszokott gyakorlat szerint a lépcsőházban elhelyezett plakátokon.
A számlámon ezzel szemben az alábbi szöveg található: „Következő leolvasás várható időpontja: Fővárosi Vízművek Zrt. által meghatározott.”
Jogosult vagyok kérni a vízműveket, hogy előre közösen egyeztetett olyan időpontban keressenek fel, amelyet csak a vízművek és én ismerünk , amely nincs közszemlére kitéve a lépcsőházban, hogy a csalók így próbáljanak bejutni a lakásomba ? ( A sorszámozott arcképes igazolvánnyal nem vagyok kisegítve, bármelyik olcsó nyomtatóval hamisítható)
Megjegyzem, hogy a Velence tavi szolgáltatóknál telefonon lehet időpontot egyeztetni, s a nyaralókba vasárnap is jönnek vízórát és villanyórát leolvasni.

MajorDomus # 2015.05.12. 17:55

7.500 Ft 8 évre

timi69 # 2015.05.12. 17:18

Segítséget szeretnék kérni. 2 lakásos társasházban lakunk. Mindenki viseli a saját költségeit, egyetlen közös mérőóránk van, a vízóra. A szomszédunknak és nekünk is volt mérőóránk, így egyszerre olvastunk állást, diktáltunk és osztottuk a számlát. A szomszéd bácsi meghalt, a fia költözött be, Ő örökölte a főórát és azóta vannak problémáink. Összevissza olvassuk, nem szól, hogy fizessek (ha kérem a számlát, akkor hárít, hogy még nem számolta ki), van hogy több számlát is összegyűjt. Eldöntöttem, hogy hitelesített mérőt szereltetek fel és közvetlen kapcsolatba kerülök a szolgáltatóval és akkor nem kell idegeskednem. Előzetesen beleegyezett a szomszéd, majd jött a tervező, fizettem több, mint 20.000,- Ft-ot, hagyott itt papírokat, amit a szomszédnak alá kellene írnia, erre Ő közölte, hogy mégsem akar beleegyezni a különválásba, mert akkor neki kell fizetni a fő és mellékmérő különbözetét. Most mit tudok csinálni? Magához láncolhat? Vagy bíróságra kell mennem? Ha sikerül külön válnunk, akkor az esetleges vízóra eltérést kell nekem fizetnem attól függetlenül, hogy nekem hiteles az órám, Neki meg nem? Olvastam egy cikkben, hogy Siófokon egy 33 lakásos társasházban is meg tudták oldani, hogy mindenkinek hiteles mérője volt és nem kellett a fő és mellékmérők közötti különbséget kifizetni. Ha a szomszéd is hitelesíttetné, akkor itt is megoldható lenne? Jó lenne megőrizni a "jószomszédi viszonyt", így örülnék, ha valaki tudna nekem tanáccsal segíteni. Köszönöm

Zöldövezeti11 # 2015.05.12. 15:21

hazakuld !
egy vízmérő csere azért nem a világ. Ha almérő, akkor eleve nyolc évig hiteles, azt meg ki lehet bírni !

MajorDomus # 2015.05.08. 21:32

Egyébként parancsolj. Íme!

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

MajorDomus # 2015.05.08. 21:29

A Vízműveknek igaza van.
Nem főmérő ami a lakásokban van.

Roviden:mivel társasházban laksz, ebből következik, hogy minden lakás egy helyrajzi számon lévő telken van.

A törvény szerint egy helyrajzi számon egy főmérő lehet és nem 22.

AZT VISZONT nem értem hogy 22 lakás esetében hogy nem társasházként működtök.

Ezt csak 6 lakásig tehetik meg a lakóközösségek!

hazakuld # 2015.05.08. 05:30

Tiszteletem!
Lejárt a vízóránk hitelessége és cseréltetni szeretnénk. Sorházban lakunk, ami elvileg társasház, de nincs közös képviselőnk sem. Mindenki saját órával és szerződéssel rendelkezik, fő vízmérő sincs, csak mindenkinek a sajátja. A vízművek nem akarja ingyen cserélni az órát, mert szerintük nem főmérő az óránk. Szerintünk meg az. Nem találok a neten definíciót arra, hogy mitől lesz almérő egy óra. Logikus az lenne, hogy attól, hogy van főmérője, nem?
Tud valaki ebben segíteni?
Előre is köszönöm!
22 család van slamasztijában emiatt.

MajorDomus # 2015.05.05. 22:16

van. A társasházi szmsz!

Hogy mikor vagy jogosult az alacsonyabb közös költséget fizetni, azt talán nem a Vízművek ugyintezojenek kellene eldöntenie!

A közös képviselő viszont A belső szabályzat szerint jár el.

MajorDomus # 2015.05.05. 22:16

van. A társasházi szmsz!

Hogy mikor vagy jogosult az alacsonyabb közös költséget fizetni, azt talán nem a Vízművek ugyintezojenek kellene eldöntenie!

A közös képviselő viszont A belső szabályzat szerint jár el.

blade # 2015.05.05. 17:47

Sziasztok!

Kb másfél hónapja kötötték be nálam a társasházi lakásomba a mellékvízmérőt. A lényeg az, hogy elvileg az órák felszerelésétől (plombálásától) fogva már jogosult vagyok az alacsonyabb vízórás közösköltség fizetésére. Legalábbis ezt mondta az ügyintéző. A közösképviselő viszont azt mondta addig nem változtatja meg a havi közösköltség összegét, amíg nem kapom meg az első számlát a vízművektől és be nem mutatom. Ekkor visszamenőleg is jóváirja nekem a túlfizetett összeget.
A gondom az, hogy az ügyintéző szerint 30-90nap a számlázásba vétel, (tehát még végre kapok egy számlát) de ez független a szerződésemtől, mert az már él. A lényeg, hogy nem akarok teljes összeget fizetni még 2-3 hónapot a közösköltségbe. Értem én hogy utólag jóvárirja. De miért fizessem be ha mindketten tudjuk, hogy majd jóvárirja úgy is. Ennek semmi értelme.

Van valami jogszabály erre, hogy felfogja a közösképviselővel a órák hitelesítése napjától már az órás közösköltséget kell csak fizetnem?

Mazsola113 # 2014.01.12. 17:14

Vissza szeretném szerezni azt a lakást, és ehhez szükséges, hogy a rezsiket visszakötessem :( Utána majd peres úton állítólag behajtható az ex férjemen. Az óra kint van a lépcsőházban. Én úgy tudom napi 10 L vizet engednek folyatni amikor szűkítve van egy óra, akárhogy is számolom, az 10*30 300 L víz egy hónapban... Sehogysem lehetséges az állításuk... Amúgy nem becsült, hanem valós vízhasználat szerintük, és azt mondta a nő, biztos kitágult a szűkítő, és így használhatott el valaki ennyi vizet... Na persze egy olyan lakásban ahol se gáz se villany, alapból vicces.... De ugye a szűkítő működik mert a lakásban alig csöpög a víz...

MajorDomus # 2014.01.12. 12:52

először az a kérdés,van e a lakásbsn vizóra?

gondolom ha van,akkor kizárták az elszámolásból dijnemfizetés miatt!

azt meg végképp nem értem,miért akarod kifizetni azt a vizet,amít hem te használtál el.

info kevés!

ki a tulajdonos?a férj milyen jogcimen lakott ott?

Mazsola113 # 2014.01.11. 19:49

Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy lakás, ahol én már 5 éve nem élek, a férjem rengetek tartozást csinált ott, és ezek után eltűnt. Most próbálom rendbe szedni a lakás dolgait... A vizesektől kaptam egy tételes számla kimutatást 137000 Ft.-ról, 2010-ben leszűkítették a vizet. A számlakimutatáson az van, hogy egyik hónapban 21 m3, aztán 5 m3, majd 19 m3, és így tovább. Bementem hozzájuk azt mondták, a szűkítő kitágul egy idő után és ez valós fogyasztás... Tegnap zárat cseréltettem a lakásban, hogy bejussak, és láss csodát, épp hogy csöpög a csap, tehát rendesen le van szűkítve.. Most szerintetek mit csináljak? Ez a fogyasztási mennyiség lehetetlen egy ilyen lakásban ahol szűkítve van a víz :((

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.18. 09:46

Esta

Birtokvédelmet kérhetsz a Jegyzőtől, valamint azt, hogy a szomszéd szereltesse le a vízóráját, mert az közös vezetéket érint, valamint szüntesse be a zavarásotokat.

Nem a Társasházé.
Ez a vezeték így lett kialakítva. A szomszédod nem követelheti azt, hogy az eredeti építést megváltoztatva olyan költségekbe verjen Téged, valamint a Társasházat, amit kizárólag Ő akar megváltoztatni.

Ez a lakást így vette meg, minden további változtatás már a Ti zavarásotokkal oldódhatna meg, amibe nem vagy köteles belemenni még akkor sem, ha az összes költséget magára vállalja.

Egyebekben pedig semmiféle veszteség nem éri azzal, hogy továbbra is vízóra nélkül fizeti a közös költséget, mert a lakást így vette meg, ennek tudatában.

esta_p # 2013.11.17. 17:37

@immaculata

Köszönöm a gyors választ, azóta van újabb fejlemény...
A szomszéd elzárta a vizet a vízórája alatt, így nálunk teljesen víz nélkül maradt a konyha. Ígérete szerint nem is nyitja ki, amíg a mi oldalunkon meg nem történik a szerelés. Szerinte a társasház kötelessége a szerelést fizetni. A közös képviselő pedig se nem gyors, se nem hatékony sajnos...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.15. 11:37

Sizat

Nem.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.11.15. 11:36

Ha a mellékvezetékek is közösként futnak a lakásokban, akkor nincs arra mód,hogy mellékmérő vízóra alapján fizessen a szomszéd.

Így lett kialakítva annak idején. Ha a szétválasztás nagyobb rombolással és aránytalan költséggel jár, akkor a szomszéd nem kérheti azt, hogy váljatok szét.

esta_p # 2013.11.15. 09:17

Tisztelt Fórum!
Társasházunkban a lakók túlnyomó többsége átalányban fizet vízdíjat, én is. Közvetlen szomszédunk (állítása szerint) 2 éve vízórát szereltetett fel, hogy a bérbe adott lakásban a bérlői valós fogyasztásukat fizethessék. Ezt a vízórát mindössze 4 hónapja, a közös képviselő kérésére hitelesítette. Azóta tűnt fel a bérlőjének, hogy akkor is van fogyasztása, amikor nem is használ vizet.
Szerelőt hívtak (nem a 2 évvel ezelőttit, nem is azt, amelyik hitelesített), aki megállapította, hogy az óra rossz helyen lett bekötve és a mi konyhai fogyasztásunkat is hozzáméri ahhoz a lakáshoz.
Udvariasan megkeresett, hogy ezt a szerelője segítségével orvosoljuk, mi bele is egyeztünk. Amikor azonban kiderült, hogy nem ottani átszereléssel, hanem a mi lakásunkban falon kívül vezetett új csövekkel két helyiségen át képzelik ezt el, ráadásul a mi költségünkön, visszakoztunk. Azóta a család több tagját telefonon vagy minősíthetetlen hangvételű levelekben zaklatja.

  • mi nem fizettünk kevesebbet az elmúlt 2 évben, hanem az egész ház fele eloszlott a félremért kis mennyiség
  • a vízművek is hiánytalanul behajthatott mindent
  • hibázott 2 éve a szerelő
  • hibázott a hitelesítő 4 hónapja

Kérdésem:

  • Ki köteles a helyreállításért fizetni? A szomszéd és szerelője, a hitelesítő vagy a társasház? Én semmiképp se szeretnék...

Köszönöm a segítséget.

Sizat # 2013.10.10. 12:52

Tisztelt Fórum! Közüzemű főmérő vízóra tulajdonosa vagyok. Közüzemű mellékvízóra tulajdonosa egyéni vállalkozóként nyugdíjba ment. Kiadta az üzletét egy Kft-nek. Átíratták a mellékvízórát a Kft nevére. Kérdésem: az én hozzájárulásomat kellett volna kérniük?

Zöldövezeti11 # 2013.08.23. 15:55

zsolthy65

A kereskedelemben kapható vízórák is ugyan olyan pontosan mérnek mint a vízművek által hozottak. csakhogy azok nem hitelesek. A pontosság egy műszaki fogalom, a hitelesség meg jogi.
A vízórákat kalibrálják, hogy megfelelő pontossággal mérjem, ezen kívül hitelesítik is ami annyit jelent, hogy igaz az hogy pontosan mér.
Tehát hitelesítés bárki nem végezhet csak az arra feljogosított szerv.
Tehát ha azt akarod , hogy ne legyen konfliktusod a közös képvíselővel - hitelesített órát szereltess fel !!

Zöldövezeti11 # 2013.08.23. 15:46

A leghasznosabb együtt bemenni a szolgáltatókhoz és ott rendezni a
Kézenfogva mint a szerelmes párok !

raczjanosnezsuzsa@gmail.c # 2013.08.22. 18:08

Tisztelt Berny!

Mi vízóra szerelésekkel foglalkozunk, azért tudom biztosan, hogy a Főv. Vízművek óra állással is átveszi a tervet. Jelenleg a mellékmérők hitelessége 8 év. (tavaly szeptember óta)Csak terveztetni és plombáltatni szükséges, hogy a Díjbeszedő küldje a számlát. A lakás eladása esetén minden óra állást rögzíteni kell az átadás- átvételi jegyzőkönyvben. Ezt szükséges a szolgáltatóknak bemutatni a mérők átírása végett.Az új tulajdonos a leadott óra állástól kell hogy fizessen. Az előző tulajdonos adatait (új adatait) a jegyzőkönyv rögzíti. A leghasznosabb együtt bemenni a szolgáltatókhoz és ott rendezni a tartozást és az átírást. Üdvözlettel Ráczné

Mufurc_nagyon # 2013.08.22. 15:11

Kedves berny!
Az adásvételi szerződésben kell tisztázni a teendőket és a helyzetet.
Természetesen a vízórával kapcsolatos plusz munkának értékcsökkentő hatása van az ingatlanon.
Az eladó nyilatkozata a szerződésben vagy a "nullás" igazolás megfelelő biztosíték az esetleges fel nem tárt tartozások esetén;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

berny # 2013.08.22. 00:55

Sziasztok!
Ingatlan vásárlás előtt állok, a kinézett lakás tulajdonosa azt mondta, hogy a legutóbbi bérlője, annak ellenére, hogy volt rá meghatalmazása, nem intézte el az egyedi mérőóra plombálását, így egy év után kapott levelet a szolgáltatótól, hogy nincs hiteles vízórája. Mióta ez kiderült, a társasháznak fizet havi fix összeget vízdíjként az egyedi fogyasztásra. A vízművek pedig arról tájékoztatta őt, hogy legegyszerűbb, ha teljesen új órát szereltet fel, amit plombáltat. Kérdésem az lenne, hogy van-e kockázat abban, ha így vásárolom meg az ingatlant és majd én intézem az új egyedi mérőóra felszerelését és plombálását? Tehát előfordulhat-e, hogy akár kijön egy korábbi időszakra vonatkozó számla, vagy hogy rajtam "veri le" a vízművek ezt a kimaradt egy évet? Vagy a legtisztább az, ha feltételként szabom az eladónak, hogy csak akkor szerződöm, ha ezt ő maga elintézi?
Mivel abszolút járatlan vagyok a témában, nagy segítség lenne nálam tapasztaltabbak válasza!