Ingatlan öröklés, elbirtoklás


Erika199607 # 2023.10.04. 19:54

A problémájuk az , hogy volt még egy ingatlan amit örököltünk viszont az örökölt adósságok miatt azt elárverezték decemberben. Még így is maradt fenn tartozás, ami kb 8-9 millió forint de a végrehajtó még nem indította el szóban forgó ingatlan árverezését.
Rájöttek, hogy megérné nekik az ingatlan, sejtésünk szerint inkább a másik fiáék lehetnek akik igényt tartanának rá, ha a nagyszülőkkel valami történne.
Van nekem is 2 illetve a testvéremnek is 1 gyermeke. Ilyen esetben ha elajándékozzuk nekik akkor a nagyszülők élhetnek továbbra is az elbirtoklás jogával?
(holnapra összeszedem részletesebben az ügyet)

Erika199607 # 2023.10.04. 19:58

Édesapámé volt mind a két ingatlan. Ő hunyt el 2016-ban. Még el nem hunyt nekünk tudomásunk sem volt arról, hogy ez a családi ház is az ő nevén van. A hagyatéki tárgyalás alkalmával tudtuk meg.

Quercus # 2023.10.05. 05:22

Azért ez szerintem nem ilyen egyszerű.
Egyrészről kérdés, hogy a nagyszülők milyen jogon laknak az ingatlanban. Azt nem lehet mondani, hogy az üres volt, és beköltöztek. Ha az ingatlan a gyerekük tulajdona, és ő engedte át nekik, akkor az szívességi használat, ami egyértelműen kizárja az elbirtoklást.
Az elbirtoklásnál a bíróság vizsgálja az úgynevezett belső tudatot. Ez azt jelenti, hogy valaki abban a tusatban birtokol valamit - ingatlant - hogy az az övé. Itt erről sem lehet szó.
Továbbá, miután az örökhagyó halála óta, az örökösök jelentős összegeket fordítottak arra, hogy pl. a tarttozások törlesztésére - ami egyébként az elbirtokló kötelezettsége lenne, hiszen ha elbirtokolta az ingatlant, az a törvény erejénél fogva az ő tuljadona, és ez 15 év, akkor ezeket a terheket is neki kell viselni. Ha nem viselte, akkor szerintem köteles megtéríteni az örökösöknek.

Szóval szerintem közöld a nagyszülők ügyvédjével: a bíróságon találkozunk.

Quercus # 2023.10.05. 05:46

A másik kérdés, van-é valamilyen teher, pl. jelzálog az ingatlanon? Mert ha van, akkor az egyértelműen azt jelenti, hogy a tulajdonos rendelekezett az ingatlannal, biztosítékként adta, ami megszakítja az elbirtoklást.

Erika199607 # 2023.10.05. 08:29
  • 1996.04.24-én Édesapám vette meg az ingatlant, 1,8 millió forintért amit a nagymamám kifizetett. Az adás-vételin édesapám neve szerepel.
  • Nagyszülők soha semmilyen formában nem szerepeltek a tulajdoni lapon
  • 2016-ban édesapánk elhunyt, mi ekkor szereztünk tudomást erről az ingatlanról, hogy az ő nevén volt.
  • Mivel a nagyszülők benn élnek, nem mondtunk le róla, nem szerettük volna ha utcára kerülnek, az örökség 1 családi ház, 1 lakás és kb 30 millió forint adósság.
  • Lakást tavaly decemberben elárverezték 17 millió forintért
  • Közben mi is fizettük amit tudtunk így a jelenlegi tartozás már “csak” 8.5-9 millió forint (valószínűleg a másik fiának jött az ötlet hogy mivel már nincs akkora adósság így megérné az ingatlan)
  • 2016 óta végrehajtó által többször lett terhelve az ingatlan ebből volt amit kifizettünk de jelenleg is 3 végrehajtó által jegyzett tartozás van a házon
Quercus # 2023.10.05. 16:31

Az elbirtoklásnak több feltétele is van, ezek a feltételek konjunktívak, vagyis mindegyiknek teljesülnie kell. A bíróságok első körben a szubjektív feltételt vizsgálják, vagyyis azt, hogy az elbirtokló sajátjaként birtokolja a dolgot, és ezt a külvilág felé is így kommunikálja.
Miután itt eléggé egyértelmű, hogy ez nem áll fenn, így ha a nagyszülők perre viszik a dolgot, szerintem bukják.
Az, hogy tudtak az adásvételről, és a vételárat kifizették, az lehet ajándékozás, lehet kölcsön, de egyértelműen azt bizonyítja, hogy nem tekintették a sajátjuknak az ingatlant. Az hogy benne lakhattak, lakhatnak, az egy szívességi használati megállapodás, ami magában foglalhatja azt is, hogy apukád így törleszti a vétel árat. De ez egyértelműen kizárja az elbirtoklás lehetőségét. Egy ilyen magállapodás szóban is köthető, sőt ráutaló magatartással is.
Ha szívességi használatról van szó, azt ti mint jelenlegi tulajdonosok felmondhatjátok, és felhívhatjátok a nagyszülőket az ingatlan kiürítésre.

Majordomus # 2023.10.05. 19:41

Szóval fel kell venni a kesztyűt.

Első körben fogadj ügyvédet ő irja meg a válaszlevelet. Nem lesz egy ökör ára,viszont egyértelmű lesz hogy vállalod a harcot.

Az ellenfél ügyvédje éppen úgy tudja azt, amit Quercus leírt,de bepróbálkozott.

Az még nem drága....

Szerintem a vh terhelések is megszakitják az elbrtoklást.....

Erika199607 # 2023.10.05. 21:09

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!!
Ezek után ha bármi újdonság lesz az üggyel kapcsolatban jelentkezem!

(A nagyszülők ügyvédje szerintünk nem tudja a pontos részleteket sem, mivel a levél amit most küldtek az elbirtoklásról meg sem említi, hogy ezt a házat mi örököltük, vagy édesapánk elhunyt volna.. plusz egy db paragrafust sem tartalmaz, kicsit légből kapott indokokkal próbáltak magyarázatot adni erre az egészre. Egy külön misét megérne a levél formája is…)

Quercus # 2023.10.06. 03:44

Erika

Ha a nagyszülők be vannak jelentkezve az ingatlanba, akkor az azt jelenti, hogy apádnak, mint tulajdonosnak ehhez hozzá kellett járulni. Ezek után azt az egyszerű kérdést kell feltenni: ez milyen jogviszonyt takar? Mert egyértelműen szívességi használatot.

Majordomus # 2023.10.06. 19:28

Hát ha évtizedek óta ott élnek akkor valószinű hogy be vannak jelentkezve....

.valószinű hogy egy blöff volt az ügyvédi levél....