Ingatlan öröklés, elbirtoklás


benta # 2010.07.10. 15:44

Tisztelt Fórumtársak!

2005-ben megvásároltunk egy rétet egy faklubeli bácsitól. Szerződtünk vele, és kifizettük a vételárat. Az átiratásra nem volt pénzünk. Közben a bácsi kötött egy eltartási szerződést, de a szerződéskötéskor elmondta, hogy ezt a telket eladta, tehát nem része a leendő örökségnek. Ezt az örökössel szóban mi is egyeztettük az ő kérésére. Azóta a rétet kitisztítottuk, és folyamatosan kaszáljuk. Bár az átiratásra nem került sor.
Ma döbbenten tapasztaltuk, hogy az örökös eladta ezt a földet egy harmadik személynek, aki le is kaszálta, állítása szerint mit sem tudva az előzményekről. A faluban széles körben ismert volt a tény, hogy anno megvettük a földet, az örökösök a bácsi halála óta nem kommunikáltak velünk, a művelés, betakarítás és az élet ment a maga kerékvágásában, nyáron cserkészek táboroztak rajta az engedélyünkkel, stb.

Azt szeretnénk megkérdezni, hogy önök szerint mi a módja annak, hogy visszakapjuk az általunk megvásárolt és azóta is gondozott területet, illetve ha ez valami miatt mégsem lehetséges, akkor milyen kártalanítást kaphatunk ezért? Bár az elsődleges célunk a terület jogos birtokba vétele, mivel állattartóként ez elemi érdekünk, és nem vagyunk azzal kisegítve, hogy esetleg visszakapjuk az akkori vételárat. Tudjuk, hogy a mi hibánk, hogy nem irattuk át a telket, de akkor nem volt rá pénzünk, aztán pedig valahogy elmaradt. Álmunkban sem gondoltuk, hogy ilyen következményei lesznek.
Segítségüket előre is köszönjük.

dorka11 # 2010.07.10. 18:35

benta!
Nem vagyok jogász, de véleményem szerint: ha van szerződésetek, akkor azt a Földhivatalba bármikor benyujthatjátok. Ha nincs, akkor csak egy megoldás van - visszakérhetitek a kifizetett összeget az örökösöktől. Véleményem szerint az örökösök jogosan adták el a szóban forgó földrészt egy 3. személynek, mivel hogy a ti tulajdonjogotok nincs bejegyezve, tehát hivatalosan ők voltak a tulajdonosok.

benta # 2010.07.10. 18:56

Kedves Dorka!
Köszönöm a válaszod. Itt az a probléma, hogy mi még akkor kifizettük a bácsinak a területet, mielőtt eltartási szerződést kötött. Amikor megkötötte, ö szólt a leendő örökösöknek, hogy ez a terület nem lesz az örökség része, mert eladta. Erre a leendő örökös rá is kérdezett, és mi megmutattuk a papírt. Majd az öröklésénél mégis a saját nevükre vették, egy szóval sem jelezve a bíróságnak, hogy az nem jár nekik.

És ezek után adták most el. Eladhatták, mert a nevükre került. Viszont az, hogy a nevükre vették úgy tűnik tudatos csalás volt a részükről. Tudom, hogy mi is hibásak vagyunk, de hát nem volt rá pénzünk. 5 évig sajátunkként gondoztuk a területet. A faluban köztudott volt, hogy a miénk. Tehetünk -e valamit ebben a helyzetben?

dorka11 # 2010.07.10. 19:31

Kedves Benta! Azt végül is nem irtad, hogy milyen szerződésed van. Ha van Adás-vételid, akkor nincs gond, de ha csak a pénz átadásáról-átvételéről irtatok papirt, akkor azzal nem sokat tudsz kezdeni. Az, hogy a faluban mindenki tudja, hogy a tietek a telek - nem számit semmit. Véleményem szerint sokat sajnos nem tehettek.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.10. 23:32

De gond van. Ez a fajta örökös nem felel az örökhagyó tartozásaiért, tehát nem lehet tőle követelni a vételárat. Azt az öreg magával vitte a sírba.

Dr.Attika # 2010.07.11. 06:23

Azért nem veszett el minden. Ha sikerül bizonyítani, hogy az örökösök rosszhiszeműek voltak, akkor 5 éven belül lehet kérni a bejegyzést és a korábbi jog törlését. Sietni kell. Mikor kötötték az adásvételi szerződést 2005-ben?

MajorDomus # 2010.07.11. 09:51

Az 5 éves elévűlési idön belül, vagyis néhány honapotok van.

Tipikus eset,amikor néhány tizezer ft illetékre nincs pénz s azon elmegy a millios vagyon.
Fogadjatok ügyvédet de minél elöbb. Erre már legyen pénz !

Dr.Attika # 2010.07.11. 10:13

Béla! Ez nem az örökhagyó tartozása. Ha van adásvételi szerződés, akkor tulajdonjogi igényük van, ami nem évül el. Tehát ők lennének a tulajdonosok, ha ezt az ingatlan-nyilvámtartásba bejegyeztették volna. Mivel erre öt évük van- kötelmi jogi igény- és ha nem lépnek nem lesznek tulajdonosok. A leírtak alapján a mostani tulajok rosszhiszeműek voltak, így még van lehetőség a bejegyzésre, hacsak gyorsan ezt meglépik.

benta # 2010.07.11. 12:48

Nagyon köszönöm, hogy foglalkoztatok velünk. Hétfőn megyünk a földhivatalba.

Dr.Attika # 2010.07.11. 12:54

Az kevés , hogy mennek a földhivatalba. Be is kell adni egy bejegyzés iránti kérelmet, akár kézírással.
X.Y. kérem, hogy a mellékelt adásvételi szerződés alapján tulajdonjogomat jegyezzék be a .....helyrajzi számú ingatlanra."
Ez már megszakítja az elévülést. Nyilván lesz felhívás, hogy a jogi képviseletről gondoskodjon és stb, de a lényeg az elévülés megszakítása.

Rózsa58 # 2010.07.14. 05:32

Kedves Ügyvédek!
A lányomra szeretném iratni a férjemmel közös néven levő házunk rám eső részét. Életbe lépett-e már a törvény amit nemrég szavazott meg az Országgyűlés (illetékmentesség)?
A Földhivatalban intézendő?
Előre is köszöönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.14. 05:54

Ha van adásvételi szerződés, akkor tulajdonjogi igényük van, ami nem évül el.

Ez tévedés. Az ingatlan tulajdonjogát a földhivatali bejegyzéssel szerzi meg a vevő. Önmagában a szerződés csak kötelmi igényt keletkeztet: a vevő követelheti a bejegyzéshez hozzájárulást. Ennek a kötelezettje az örökhagyó volt, az örökösödési szerződés kötelezettje pedig nem általános örökös, így nem kell helyt állnia.

(Az első megjegyzésed a rosszhiszeműséggel helyes volt, esetleg ott lehet valamit kezdeni.)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.14. 07:52

Szinte semmit.
A jelenlegi vevők jóhiszeműen szerezték tulajdonjogukat.

Az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos nem igényelheti tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási feltüntetését, ha tulajdonszerzését követően az ingatlan-nyilvántartásba más jóhiszemű személy tulajdonjogát bejegyezték, vagy annak a tulajdonjog bejegyzésére irányuló kérelme őt rangsorban megelőzi.

"Az ingatlan-nyilvántartásba tulajdonosként bejegyzett személy az ingatlan tulajdonjogát jóhiszemű szerzőre ruházza át, az eredeti ingatlan-nyilvántartási állapot helyreállítására csak akkor van lehetőség, ha fennállnak a törlési per feltételei."

A szerződő felek jó-, vagy rosszhiszeműségének nincs jelentősége. A törlési per az érvénytelen szerződés eredeti állapotának helyreállítására indulhat, aminek a végkimenetele az örökös tulajdonjogának újra bejegyzése.

A kérdezőnek már akkor fel kellett volna lépnie, amikor az örököst bejegyezték.

Megj: az átíratás 2005-ben sem lehetett több, mint 6e Ft.
A hagyatéki eljárásban szintén meg lehetett volna előzni az örökös bejegyezését.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.14. 08:00

Egyre nagyobb a gyanúm, hogy ez egy zsebszerződés volt és nem ügyvéd által ellenjegyzett.

dorka11 # 2010.07.14. 21:20

Én is azt gondolom, hogy ez - vagy zsebszerződés volt, vagy pedig csak átvételi elismervény a pénzről, amit a földért kifizettek. Van egy ismerősöm, aki kifizette a megvásárolandó telek árát, de az eladó valamilyen okból vele adás-vételi szerződést nem kötött. Később, 10 év mulva eladta egy másik vevőnek teljesen szabályos adás-vételi szerződéssel, ami a Földhivatalba be is lett jegyeztetve. Most az illető, aki fizetett a későbbi adás-vétel reményében - szeretné megkapni a területet, de a mostani tulajdonos nem kivánja eladni neki. Vannak ilyen furcsa dolgok.....

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.16. 06:34

Immaculata, némi ellentmondás van a fejtegetésedben.
Idézed, hogy „ha tulajdonszerzését követően az ingatlan-nyilvántartásba más jóhiszemű személy tulajdonjogát bejegyezték, ” - majd közlöd, hogy „A szerződő felek jó-, vagy rosszhiszeműségének nincs jelentősége.

Most akkor van vagy nincs?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.16. 07:34

Az ingatlannyilvántartásban bejegyezett eladó részéről nincs jelentősége, hogy rosszhiszemű volt az eladáskor.

Van még kérdésed?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.16. 09:00

Észrevételem van: itt a vevő rosszhiszeműégéről bezsltünk, Drága! És az nagyon is számít.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.16. 10:13

:(( Vevőében?
Az ingatlannyilvántartás hitelességében bízva vette meg.

Egyébként pedig mindegy is, már nem érdekel, nagyon magam alatt vagyok.

behemot # 2010.08.10. 10:05

Tisztelt Fórumozók!

A feleségem édesanyja másfél évvel ezelőtt meghalt. ketten örököltek egy budai ingatlant, két szobás lakást, aminek a becsült értéke, 18-20 millió HUF.
Az előzmények.
A feleségem édesanyja, két lányának igyekezett biztositani a lehető legjobbat anyagiakban, ezért, az egyiknek adott egy Szentendrei telket (épitésit), a másiknak egy kicsi, az utóbbi 20-30 évben elhanyagolt Balatoni telkecskét, egy 35 négyzetméteres romos házzal. A Szentendrei telket a feleségem huga még az édesanyjuk életében értékesitette, és ezzel a pénzel kiegészitve tudott vásárolni egy lakóingatlant.
A jelenlegi probléma az, hogy a Balatoni telek soha nem lett átiratva a feleségem nevére, és most a huga azt szeretné, hogy egy az egyben cseréljék el a budai lakásra.
Nemsokkal anyósom halála előtt még arról vitatkoztak, hogy mikor iratja át feleségem a nyaralót, hogy ne oda menjenek a számlák.
Az anyósom halála után minden megváltozott, varázsütésre.
Az elektronikus levelezés bizonyitékként szerepelhet-e a biróság előtt?
Béla

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.10. 11:05

Ki a tulajdonosa annak a balatoni ingatlannak a nyilvántartás szerint? (Egyébként, ha nem "lett átíratva" a feleségedre, akkor ő annak nem is tulajdonosa. Valószínűleg még a kötelmi igénye is elévült már.)

Azt, hogy ki cserélne kivel, nem is értem.

Skulo # 2010.08.13. 20:00

Tisztelt Jelenlévők!
Nagymamámmal közös ingatlanunk van(1/2-1/2 tulajdonrész+rajta haszonélvezet az ő javára),amit már 12 éve kizárólag csak én újítok fel,tartok karban és fizetem a közterheit.
1.Elbirtokolhatom-e az ő tulajdonjogát a 15-ik évtől és miként.Nem vele van gondom,hanem az örököseivel,mert a haszon kellene nekik,de a munkánál sehol sem voltak...
2.Ha felajánlják a másik fél rész kivásárlását,akkor annak az értékét nem csökkenthetem az addig befektetett összeg felével,illetve azok értéknövelő hatásával?
Nem meggazdagodni szeretnék,csak nem szeretném,ha elszállna az a sokévnyi munka és pénz amiből az eredetileg 1,3 millió forintos ingatlanból 12-13 milliós otthont csináltam...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.17. 06:58

Bármelyik tulajdonostárs kérheti a közös tulajdon megszüntetését a bíróságtól.

(Az elég érdekes csere lenne, ahol az egyik fél - a testvér - egy harmadik személy - az édesanya - tulajdonáról rendelkezne.)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.19. 08:49

Nem érted.
Hiszen azt ajánljátok a testvérnek, hogy ő engedje át férjednek az általatok lakott ingatlan tulajdoni hányadát - cserébe meg az anyósod házát adnátok neki. Ami nem a férjedé és nem is a tiéd? Ezt mégis hogy gondoljátok?
Vagy fordítva: odaadnátok a lakott ingatlan tulajdoni hányadát a testvérnek - és kéritek érte az anyós házát? Így se jobb.

Egyébként nem javasoltam semmit, csak tájékoztatást adtam. És ne kiabálj!

ronaldo87 # 2010.08.19. 14:15

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy a hagyatéki leltár felvétele után kb. mikorra várható a hagyatéki tárgyalás! A hagyatéki leltárba vétel a mai napon megtörtént, minden lehetséges adat szerepel benne!