„ne adj'isten történne valami a párommal”
Pont ezért akar haszonélvezetet ajándékozni neked, hogy akkor is ott élhess tovább. (magam részéről inkább házasodjatok össze)
„ne adj'isten történne valami a párommal”
Pont ezért akar haszonélvezetet ajándékozni neked, hogy akkor is ott élhess tovább. (magam részéről inkább házasodjatok össze)
Okos tanács.
megoldja a gondot, és egyszerűsiti a helyzetet
Tisztelt Címzett!
Olyan kérdésem volna, hogy van egy ház. A szülőknek haszonélvezeti joguk van, a nagykorú gyermek tulajdonos, akinek a nevén van a ház. Az egyik szülő letudja íratni a nagykorú gyermek nevéről a házat, úgy, hogy se a másik szülő se a gyermek nem egyezik bele?
Köszönöm!
Szesza
Nem.
Szesza
Annyival egészíteném ki amit oligaliga helyesen és lényegre-törően írt, hogy a másik szülő belegyezésének nincs is jelentősége. A két haszonélvező szülő együttes akarattal sem változtathatja meg a tulajdonviszonyokat a tulajdonos ellenében.
De a lakásból kiteheti mint haszonélvező!
A másik meg visszaengedi, mert haszonélvező.
Nem szokott előfordulni (ellentétes döntés)
Attól még, mert nem szokott előfordulni, a másik haszonélvező simán beengedheti.
Csak a felére van h.élvezete
MD,
Ez nem túl valószínű. 1/1 tulajdonos a gyerek, szinte biztos, hogy nincs megbontva a haszonélvezet, hiszen nincs külön eszmei hányad. És az is szinte biztos, hogy nem sortartó, hanem egyenrangú, egyforma haszonélvezete van a két szülőnek a teljes ingatlanra.
Ebben igazad is lehet!
Tisztelt Címzett!
kérdésem az lenne, hogy a házat amit vettünk 20 évvel ezelőtt csak a 4 kiskorú (akkor még) gyerek nevére engedte a gyámhatóság megvenni. A szülőket lemondatta a haszonélvezetről is, hogy ne sérüljön a gyerekek vagyona. Így most a szülőknek se tulajdonjoguk se haszonélvezetük nincs. Viszont a gyerekek nagykorúak lettek és már majdnem eladták a házat a szülők feje fölül.
Lehet valamit tenni jogi úton?
Most hogy már nagykorúak a gyerekek a haszonélvezetet vissza lehet rakatni? És ennek mi a költsége?
Vagy esetleg olyat megállapít e a bíróság, hogy lakáshasználati jog?
Jó lenne ha nem kerülnének utcára a szülők hiszen a ház az ő saját munkájuk eredménye.
Válaszukat előre is köszönöm.
„a haszonélvezetet vissza lehet rakatni?”
Mert biztos hozzá fognak járulni...
Ezt bizony jól elszúrták a szülők. Bár szerintem(20 éve) a szerződést is lehetett volna úgy fogalmazni, hogy mindenkinek jó legyen.
Így viszont a szülők lakhatása a gyermekek jóindulatától függ.
Csak nem rakják ki őket az utcára?
Nem a tulajdonos problémája, hogy hova költözik a szívességi lakáshasználó a használat felmondása után.
Emlékeim szerint a Goriot apó már 20 éve is kötelező olvasmány volt.
,,igazság nincs,csak jog van,,
Tisztelt Cím!
Kérdésemre szeretnék választ.
Lakásom 50%-át árverezik. Amennyiben erre lesz új tulajdonos, onnantól neki ill. nekem milyen jogaim lesznek ezekből:
Előre is köszönöm!
"Amennyiben erre lesz új tulajdonos, onnantól neki ill. nekem milyen jogaim lesznek ezekből:"
Onnantól a Ptk.-nak a közös tulajdonra vonatkozó szabályai érvényesek.
Köszönöm! Értem, elolvastam a ptk. vonatkozó részét, azonban csak maradt bennem olyan kérdés, ami abból nem gyakorlatias "válasz":
A szolgáltató annak számláz akivel szolgáltatási szerződést kötött. Egymást közötti költségviselésre meg a Ptk. szabályai érvényesek.
Tudatlanka19,
„beköltözhet-e az új résztulajdonos; hozhat-e albérlőt?
be kell-e engednem lakhatásra? ha nem akkor kell-e részére bérleti díjat fizetnem?”
Igen, használhatja. Elvben pont úgy, mint Te. Ha megakadályozod ebben - amit, mint birtokos, megtehetsz, bár jogellenes -, de ha természetben nem osztható meg az ingatlan, akkor nem fogja a bíróság sem beengedni, hanem többlethasználati díjat kell fizetned neki.
Ha ez így nem jó neki, és megállapodni nem tudtok, akkor majd pert indít a közös tulajdon megszüntetésére. És akkor a bíróság majd megszünteti - így vagy úgy.
abból nem jössz ki jól,de a lakásból igen
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02