Végrehajtás alatt árverés előtt ingatlant vásárolni


Grave7 # 2016.05.26. 19:58

@palgaben:
Van lehetőség árverésen kívüli vételre, de a rövid idő miatt kevés esély van erre (persze ha rááldozod a hátralévő két hetet, akár sikerülhet), mindegyik jogosulttal meg kell egyezned, hogy tehermentes legyen az ingatlan.

2 út van:

  • mindegyik kap valamennyi pénzt és ezért cserébe törölteti a jelzálog-/végrehajtási jogot (ekkor még külön adásvételi is kell), vagy
  • az 1994. évi LIII. törvény 157. § szerinti nyilatkozatot ad mindegyik végrehajtást kérő és az adós is (ekkor a végrehajtó foglalja jegyzőkönyvbe a vételt).

Időt nyerhetnél azzal, ha mindegyik jogosult nyilatkozza végrehajtónak, hogy kéri az árverés elhalasztását (de miért mondaná?).

gerbera317 # 2016.05.26. 19:18

Lehet, hogy felverik az árat, de a licit a minimálárról indul. Egyébként van elképzelésed, ki fogja neked ezt megszervezni? A végrehajtó eleve nem. Nos, van ötleted?

palgaben # 2016.05.26. 18:31

A hangvételt nem értem.. de azé' kösz. És hogy miért nem árverés? Mert benne van a nevében is. Felverik az árat! Esetleg van még Valakinek valami hozzáfűznivalója a kérdéseimhez?

Köszönöm.


agnusdei

gerbera317 # 2016.05.26. 18:16

Faszé' kell kavarni? Ha már ki van tűzve az árverés, vedd meg árverésen! A hatálya ugyanaz, mint az árverésen kívüli vételnek, és nem igényel szervezést.

palgaben # 2016.05.26. 18:02

Értem.Köszönöm a választ. Ez mennyire biztos? Esetleg más valakinek van véleménye ez ügyben?

Köszönöm még egyszer!


agnusdei

MajorDomus # 2016.05.26. 17:01

Nehéz ügy.

alapelv,hogy az árverezés nem szünteti meg a tartozásodat.vagyis ha 13 millioval tartozol,s 10 milláért elmegy az ingatlan, akkor a fennmaradó 3 millót még követelik tőled!
Az árverést az tudja leállitattni,aki kérte!
A jelzálogok az árverezéssel törlődnek,de ha elötte megveszed,akkor nem!
csak ha a jelzálogjogosult kiadja a törlési engedélyt!
én sajnálom azt a szerencsétlent,de ha ebbe vélemény,s a bank is elfogadja,akkor a saját helyzetedet rontod!

palgaben # 2016.05.26. 15:27

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi leírtakkal kapcsolatban keresek viszonylag sürgősen jogi segítséget, tanácsadást.

Árverésre kitűzött(2016.06.11) lakóingatlan a tárgy és szeretném megvenni. A tulajdonos(adós) beengedett az ingatlanba és jelezte, hogy részére az lenne a legjobb megoldás, ha az árverés előtt venném meg a családi házat, mert akkor a fő adósságkövetelője "elengedné" a fennmaradó adótartozását.Persze csak akkor ha egyáltalán az AXA bank a ingatlan megvásárlására tett szándéknyilatkozaton feltüntetett összeget elfogadja. Ez az összeg kb. a tőketartozás fele viszont több mint amennyiéért a a végrehajtó kitűzte az árverést.. + információ,hogy több végrehajtást kérő is van. APEH kb. 6MFt adótartozás és Járási bíróság gyerektartás végrehajtói okirattal:1,4MFt.

Kérdéseim a következőek:

  • Van-e esély még az idő szűke miatt árverésen kívül megvásárolni az ingatlant?
  • Ha megegyezek az egyik végrehajtást kérővel mi történik a másik kettő kintlévőségével(APEH és gyerektartás)?
  • Ki tudja leállítani az árverést és mikor? (mindhárom követeléskérőnek bele kell egyeznie az árverés előtti vételbe?)
  • ha az AXA bankkal megállapodok, mi lesz a többi jelzáloggal? Mikor törlődik az ingatlanról az összes jelzálog? ( szükségem lenne hitelre a felújításra, de azt csak per és tehermentes ingatlanra kapok)

A legsarkalatosabb kérdéseim ezek lennének, de ha járható az út akkor szeretnék még kérdezni.

Válaszaikat előre is köszönöm!

Tisztelettel: palgaben


agnusdei

MajorDomus # 2015.11.04. 22:35

Ha most be tudod fizetni egy összegben, akkor eddig miért nem fizettél?

Ez a hajó erősen indulóban van.

Odafigyelhettel volna hogy ne veszítsd el a tetőt a fejed fölül.

ObudaFan # 2015.10.31. 10:32

Úgy tűnik a leírás alapján, hogy az önkormányzat felmondta a bérleti szerződést, és a bíróság ezt jogszerűnek találta. Így ahhoz, hogy bent maradhass, meg kell állapodni az önkormányzattal.

Grave7 # 2015.10.30. 23:03

@Attila2012: Ezt az önkormányzat (az ingatlan tulajdonosa, leírásod alapján) tudja megmondani, hiszen ők kérték az ingatlan kiürítését. Őket keresd fel.

Attila2012 # 2015.10.30. 18:33

Jó estét kívánok!

Szeretném megkérdezni mert most bajban vagyok.Édesapámmal éltem ugye egy házban anno de ő sajnos elhunyt! Van egy Önkormányzati ház ami rám íratódott mert ugyan is kérelmeztem mivel nincs hol laknom és vele éltem életvitelszerűen az önkormányzati lakásban kértem hogy ott lakhassak én továbbra is! Ez igy is volt aztán rá.. 4 hónapra sajnos munkanélküli lettemés nem tudtam fizetni a lakbért stb....!

Nos a kérdésem az lenne hogy most küldtek nekem a Bíróságtól egy levelet hogy kiüritik a lakást November 25.-én!

Lakbér tartozásom összege: 124 000 ft.

A kérdésem az lenne ha én befizetném azonnal az összeget akkor nem üritenék ki és az Önkormányzat visszavonná a kiüritést és ugyan ugy lakhatnékbenne vagy erre már semmi esélyem? Nagyon fontos lenne mihamarabb választ kapnom!

Köszönöm!!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.30. 13:09

A kezelőnek kell írnod. A tulajdonosnak (aka Magyar Állam) nemigen van konkrét címe.

Patent13 # 2015.10.30. 12:50

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

De igen, a tulajdonos a tulajdon lapon a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Mivel tudomásom szerint, több ingatlan is van hasonló helyzetben, hogy az örökösök visszautasítják a tartozások miatt az ingatlant, arra gondoltam, hogy talán ezeket az ingatlanokat, valahol meghirdetik, és lehet rájuk licitálni. Tippeltem, talán van ennek a neten valahol elérhetősége, mint például a NAV árverezés, vagy egyes bankok árverezése. Nem ismerem a folyamatot, hogy ilyenkor amikor az Állam a tulajdonos, hogyan történik az értékesítés, mert 4 év alatt csak megtudott egyezni a bank és a Magyar Állam, hogy mennyiért lehetne megvenni az ingatlant. Lehet, persze, hogy a tulajdonosnak kell írnom, és megtudom a választ.
köszönettel
Drag Irén

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.30. 12:03

A tulajdoni lapon nincs rajta, hogy ki a kezelő?

Patent13 # 2015.10.30. 11:50

Tisztelt Szakértők!

A társasházi lakást az örökösök vissza utasították, a tartozások miatt, már 4 éve. Azóta a lakás után a Magyar Állam fizeti a közös költséget. Hol lehet érdeklődni, a lakás megvételéről? Nézem az ingatlan hirdetéseket, de nem találkoztam ezzel az ingatlannal, a közös képviselő sem tud ebben segíteni, hogy ilyenkor hol kerül meghirdetésre az ingatlan, amikor a Magyar Állam a tulajdonos, és több bank is megterhelte a tartozások miatt. Talán a bankoknál kellene kezdeni? A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nél?

köszönettel
Drag Irén

MajorDomus # 2015.09.13. 21:19

Földhivatal
tulajdoni lap és
tervrajz

zsu2000 # 2015.09.12. 15:00

Tisztelt Szakértők!
Árverésen szeretnék egy jelenleg lakatlan ingatlant megvásárolni. A lakás le van zárva, nem lehet megnézni. Érdeklődtem a végrehajtónál, ő nem tudja megmutatni (megtekintés sem volt). A közös képviselő sem tud segíteni a megtekintésben (azt állítja hogy a tulaj évekkel ezelőtt külföldre költözött...).
A kérdésem az lenne, hogy van-e valami lehetőség hogy elérjem, hogy a végrehajtó bejuttasson a lakásba megtekintésre. (végtére is ha jól tudom neki joga van felnyittatni a lakást amelyet ők árvereznek....de lehet hogy tévedek?) Vagy legalább egy alaprajzot szerezzek valahonnan.
Esetleg kideríthető a tulajdonos elérhetősége?
Köszönöm a választ!

MajorDomus # 2015.07.25. 20:11

Ez nem változtat a kötelezettségén.

Csuklósbusz # 2015.07.25. 11:39

Letagadja, azt mondja majd hogy "Ő elköltözött, hát kirabolták, sorry".

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.25. 07:26

Ha ilyet tesz, kártérítési kötelezettsége keletkezik.

MajorDomus # 2015.07.24. 20:54

Akár.

Jelentős értéknél viszont már fedezetelvonás is lehet.

Csuklósbusz # 2015.07.24. 20:24

Tehát ha a tulaj addig úgy dönt hogy neki kell róla a cserép, vagy a falból a vezeték, esetleg a nyílászáró tüzelni akkor nyugodtan megteheti hisz addig a "sajátja"??

MajorDomus # 2015.07.20. 20:38

Nem az.

Ezért árverezik el.
De addig is be kell tartani a törvényt.

Csuklósbusz # 2015.07.19. 20:27

Kb két milliót is ér.

Vezetékek is kivannak szaggatva, látszik a kilopott ablakon keresztül. De pl a padlásra is csak fel kéne menni, van-e belőle gerenda kitüzelve stb...

De ha felépítették szocpolra + hitel + NAV tartozás + cégek odaíratva, villany, víz elmaradás stb stb tehát behúzták az államot meg úgy mindenkit egy csomó pénzzel én valahogy fura dolognak érzem hogy ezekután még én egyezkedjek a tulajjal hogy ugyan mutassa már meg...

Ilyenkor már elviekben a végrehajtó lesz a jogok gyakorlója nem?

Meg ha nincs ablak akkor betörés ha én betévedek megnézni azt a házat amit úgy hirdetnek hogy "bármikor megtekinthető'?

De ennyi erővel meg ha beköltöznék akkor meg engem védene a jog mondván már bentvagyok címszó? :-)

De azért az is fura hogyha bemegyek megnézni az betörés, de aki felvette a szocpolt, lopta az áramot, rosszhiszemű hitelfelvételt követett el az meg csak úgy semmiség.

Bori Bori # 2015.07.19. 18:14

2 millió a kikiáltási ár? Beköltözhető vagy lakott ár? 10 millió teher van rajta? Az miért érdekes?

Az árverési ingatlanok sajátossága, hogy az adós általában nem együttműködő, nem biztos, hogy bejutsz nézelődni. A baráti árért cserébe bíznod kell az értékbecslő által megállapított árban, valamint készülj arra, hogy az elkeseredett adós összevissza firkálja a falakat, kiszedi a kádat a helyéről, mielőtt kilakoltatják. Készülj a legrosszabbra, és akkor nem érhet meglepetés. A helyi négyzetméter árakat biztosan tudod.

Hogy gondolod, hogy bemehetsz bárki lakásába, mikor kedved szottyan? Ez betörés.