Ingatlanügyek

ChuckN # 2019.02.24. 18:48

Tisztelt Fórumozók,

Az alábbi ügyben kérném előzetes segítségüket:

Egy adott ingatlannak 1/2 részben tulajodonosa vagyok, a másik fél (közeli rokonom) a tulajdonjog másik 1/2 része mellett haszonélvezeti joggal is rendelkezik. Egyéb ügyek miatt a másik fél ki szeretné vásárolni tőlem -bírósági úton- a én 1/2 részemet, amibe én nem mennék bele. A tulajdonrészem kivásárlásához ingatlan szakértőt (értékbecslőt) bérelt fel, aki nem mellesleg a rokonom (távoli, régi) ismerőse, aki a közel 15m Ft-ot értő lakást 11m Ft-ra becsülte, ami engem mélységesen felháborít.

Érdemes panasszal élni valahol és kártérítést követelni -az értékbecslőtől- ez ügyben? Átverés szagot érzek az ügyben, ez a 27%-nyi eltérés már akkora hogy szerintem kimeríti a csalás gyanúját.

köszönettel,
Chuck

MajorDomus # 2019.02.24. 17:09

És hová lett apa 50 %-a?

drbjozsef # 2019.02.24. 10:22

Most tied a bátyáddal az a lakás, vagy 50%-ban apátoké? Vagy ez két különböző lakás?

Amúgy:

1. Igen. A válásnak nem kötelező kelléke a vagyonmegosztás. Vagy akár pont ez is lehetett maga a vagyonmegosztás.
  2. Lehet. Azzal arányosan, amit megfizettél.
  3. Aki követel. Ha perelsz a lakásért, neked.
  4. Ki? A bátyád? Apád?

Ha az egyik tulajdonos tulajdonrészét nem érintő változás történik a tulajdoni lapon (akár jelzálog, végrehajtás, terhek, akármi), arról nem feltétlenül kap értesítést.

gerbera317 # 2019.02.24. 07:50

Hogy érted, hogy az egyik "megváltozott"? Meghízott? Szakállt növesztett? Netán jó útra tért és felhagyott az ivással? Nos, ezek nemigen érdeklik az ingatlan-nyilvántartó hatóságot.

Trezeta # 2019.02.24. 00:39

Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy lakásnak két tulajdonosa van és az egyik tulajdonos személyében változás történik, földhivatalnak kell küldeni értesítést a másik tulajdonosnak a változásról?

Trezeta # 2019.02.24. 00:35

Tisztelt Fórumozók,
Azalábbiakban szeretnék véleményt kérni.

1. Apa-anya elvált, válás után az apa nevén maradt a lakás 50%-a. Apa 40 éve elköltözött, lehetséges, hogy váláskor nem rendezték a tulajdonviszonyokat és még a mai napig az övé a lakás fele?
  2. Mivel az apa elköltözött, én fizettem ki a lakás részleteit. Lehet valahogy elperelni a tulajdonjogot attól, aki ott sem lakott a lakásban és ráadásul a vételárat sem fizette meg?
  3. Ha igen, kinek kell bizonyítani a kifizetést?
  4. Most bátyámé a 75%, enyém a 25% a lakásból. Tehet –e valamit ellenem, mert nem szeretném eladni a lakást?
MajorDomus # 2019.02.21. 20:59

Elöntötte a mocsár?

drbjozsef # 2019.02.20. 11:34

Bár ebből nem az következik, hogy a felét örökölted :

örökhagyó tulajdonában álló egeszét: 9,2 millió Ft.

De akkor mi lehet az oka ennek az alacsony értéknek?

drbjozsef # 2019.02.20. 11:33

A 2013 csak az ingatlan értékbecslese miatt érdekes.
Értem. Akkor volt 17.6M az értéke, majd 2015-ben 9.2M. Ez több mint furcsa.

Első blikkre azt mondanám, hogy csak az ingatlan FELE volt a 9.2M, azt örökölted most, az volt édesanyádé. A másik fele nem volt még édesapádé, vagy mára tied, vagy akárki másé 2015-ben? Ha igen, az sokat számítana az adónál.

Edith85 # 2019.02.20. 11:04

Tisztelt Fórumozó!

A 2013 csak az ingatlan értékbecslese miatt érdekes.
Tegnap délután írtam a fórumba, de nem látom előzménykent.... Az Ügyvéd ÚR válaszolt is rá.

wers # 2019.02.20. 10:45

asszem másik topikban
Ja, akkor jó. Lényeg, te értetted. :)

drbjozsef # 2019.02.20. 10:38

wers,

asszem másik topikban

Edith,

Édesanyám 2013-ban vásárolta az ingatlant
Ha örökölted, akkor már nem számít.

Jól értelmezem, hogy az adómentesség 2020 január 1-jétől lesz érvényben?
Igen.

wers # 2019.02.20. 10:30

Edith85, én nem nagyon értem, mit szeretnél kérdezni. Vagy volt valami előzmény, amit nem látok?

Edith85 # 2019.02.20. 10:19

Tisztelt Ügyvéd ÚR!

Köszönöm a gyors válaszát.
Édesanyám 2013-ban vásárolta az ingatlant. A hagyatékátadó végzésen az szerepel, "hogy az örökhagyó hagyatékát x helyrajzi számon felvett, kivett lakóház és udvar ingatlan nyílvántartási megnevezésű ingatlannak a tulajdoni lap II. rész 6. pontja szerint az örökhagyó tulajdonában álló egeszét: 9,2 millió Ft. (Az ingatlan az ELMŰ Hálózat Kft. Javára 7 m2 területreszre bejegyzett vezeték jog terheli.) "
Jól értelmezem, hogy az adómentesség 2020 január 1-jétől lesz érvényben?

Köszönettel, Edith85

drbjozsef # 2019.02.20. 06:02

Nem kérheti el tőled, de ha értéknövelő, akkor eladáskor hivatkozhat rá, ha bizonyítja, hogy ő fizette, és akkor kérhet nagyobb részt az eladási árból. A biztos az lenne, hogy ha most tisztáznátok, és írásba foglalnátok, hogy tőled építhet, de a saját költségére és veszélyére.

niko04 # 2019.02.19. 18:05

Köszönöm a gyors választ.

Az egész ingatlanon haszonélvezete van apának. Szóval akkor megakadályozni nem tudom azt, hogy a beleegyezésem nélkül odavigye a haverját, ha apa bele is egyezik.

De akkor azt jól értelmezem, hogy ha betonoztatni akar vagy valami kis féltetőt építeni, a műhely használatához, akkor azt oldja meg saját költségen, vagy a bérbeadó àltal. De ezeknek a költségeknek a felét nem kérheti el tőlem, mondván, hogy "értéknövelő"? (4*6méteres területről lenne szó betonozás és féltetető építés műhelyhez)

drbjozsef # 2019.02.19. 17:35

Az ingatlan haszonélvezője az, aki a haszonélvezet fennállása alatt gyakorolhatja a tulajdonos helyett a hasznok szedését, de viseli a használat terheit.

Édesapád az (ha az egész ingatlanon haszonélvezete van), aki bérbe adhatja az ingatlant. Ha ő kiadja az öcsédnek, akkor nem tehetsz ellene semmit.

Ha a haszonélvezet megszűnik, utána rendelkezhetsz majd az ingatlannal (kivéve persze az eladását, ahhoz nem kell senki engedélye, de a haszonélvezettel terhelten tudod csak eladni).

niko04 # 2019.02.19. 15:06

Tisztelt fórumozók!
Adott egy ingatlan, ami 50-50%ban az öcsém és én vagyunk tulajdonosok. Édesapámnak haszonélvezeti joga van.
Azzal kapcsolatban érdeklődnék, hogy ha az öcsém egy barátjával használni szeretnék az ingatlant egy műhely üzemeltetésére, akkor én kérhetek-e bármelyiktől bérleti díjat, vagy bármit ezért cserébe.
Ràadásul én nem is lakom az ingatlanban.

drbjozsef # 2019.02.16. 22:02

1. Nem, ha az ingatlan rendeltetésszerű használatához nem szükséges a szolgalom, akkor nem fogja megkapni. Ha be tud jutni rá a földútról, akár kerülni is kell, az elég.
Ha a kerüléssel egy kompon meg egy országhatáron is át kellene mennie és átlagosan plusz 5 órát jelentene, akkor igen, de feltételezem ilyen extremitás nem áll fent.

2. Telket veszélyezteti? Eltöri a telek lábát, ha ráesik? Egyébként a helyi építéshatóságnál bejelented (érdeklődj a polghivban), ők feszólíthatják a helyreállításra/bontásra, büntethetik ha nem teszi meg, végül hatósági kényszerbontást is elrendelhetnek, ha semmi sem történne.

peggyolsen # 2019.02.16. 21:34

Kedves Fórumozók! Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségüket kérni:
Adott három szomszédos zártkerti ingatlan, amik-még nagyon-nagyon régen egy nagyobb telek megosztásával keletkeztek. Mindhárom telek két oldalról is megközelíthető, egyik oldalon aszfaltos közút, másik oldalon szintén útként nyilvántartott földút van. A középső ingatlanon pont a telek szélességében (így került megosztásra anno, a vázrajzon is így szerepel... rejtély miért), a közút felőli telekhatáron egy düledező vályogépület áll beszakadt tetővel, aminek az utcafronton nincs bejárata, csak a túloldalon. A tulajdonos eddig a bejárást a telkére (évi egy-két alkalommal, kaszálás céljából) a két szomszédos telken keresztül, a saját épületét megkerülve oldotta meg, mert egyik oldalon sem volt kapu. Szolgalmi jog az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezve nincs.
A szomszédok a visszatérő problémák (kártevők, gaz, stb.) miatt saját ingatlanukat bekerítenék. Kérdéseim:

1. telki szolgalomra jogosult-e jogszabály alapján a középső ingatlan tulajdonosa úgy, hogy egyébként a telke közúttal közvetlenül határos, csak a saját épülete elhelyezkedése miatt onnan nem tud rá bejutni, maximum a jelentős kitérőt jelentő földútról?
  2. a kidőlőfélben lévő épület szomszédos telkeket veszélyeztető állapota ügyében mit lehet tenni, kihez lehet fordulni?
gerbera317 # 2019.02.16. 20:39

Az, hogy nyilvános, nem feltétlenül jelenti, hogy korlátlanul és ingyenesen betekinthető.

MajorDomus # 2019.02.16. 20:20

Előfizeted a Takarnet adatbázist,de anyagilag igy sem jársz jobban.

MajorDomus # 2019.01.20. 20:00

Kazán csövet kösd ki falon keresztül Spiró csővel az aknába,utána már zárhatod az ablakot,ahogy leirtam, azt elfogadja a katasztrófavédelem is.

a szellőzőre legyen időórás kapcsoló is! éjjel ráér szellőztetni.

peeterke # 2019.01.20. 04:09

MajorDomus: köszönöm a választ, elolvasom a linket törvényt. Találtam egy rendeletet is (253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet), ami kitér külön a légaknára is. Ebben van olyan rész, hogy bűzös, gőzös helyiség nem szellőztethető oda, a kérdés az, hogy ez vonatkozhat-e a cigifüstre.

A szellőző főleg a gázkazán miatt van a fürdőszobában. :(

A hifi jó ötlet. :) Az albérlők huszonévesek, akik akár egész éjjel is ébren vannak (és hangoskodnak), én dolgozó ember vagyok, aki reggel 6-tól már dolgozik (és kb. 4-kor kelek), mikor meg este hazaesek a munkából nagyon nem akarok más életének a részese lenni, csak a sajátomnak, a szomszédok bevonása nélkül :) (tehát én nem zavarom a szomszédjaimat).

MajorDomus # 2019.01.19. 20:40

https://mkogy.jogtar.hu/jogszabaly?…

olvasd el a törvényt,abból ha szebb nem is,okosabb leszel.

két megoldás van!
1./ átlátszó polikarbonát ablak a fürdőszobára, ekkor fény bejön,füst kinnmarad.
2./ közepére időórás szellőzőventillátor, ami a villanykapcsolóval működik. minden használat után 5 percig szellőzteti a fürdőszobát.
3,/ a zaj.
háttérzaj ellentámadás!

felettem rohangálnak a gyerekek este 9-ig,ekkor bekapcsolom a hifi tornyot!
másnap szól az anyuka,hogy ma este már jobban odafigyel a gyerekek rohangálására,én kedvesen megigérem,ahogy csend lesz, lekapcsolom a hifit. ennyi!