Ebből a fórumból olvass el 10-15 oldalnyit...
Megérted mi a helyzet és a teendőd.
Ingatlanügyek
Tisztelt Fórumozók!
Azzal a kérdéssel szeretnék fordulni hozzátok, hogy édesapám 30 éve épített a telekre házat, ami hétvégi háznak van feltüntetve. Tervrajz és határozat van a helyi önkormányzattól, de fennmaradási és lakhatási engedélyt szeretnénk kérni. A megyei önkormányzat csak akkor adja ki, ha van 16 m2-es lakótér..
A gondom, hogy jelenleg nincs 16 nm2-es lakótér, de ezt egy fal kivételével meg tudnánk oldani, azonban akkor az eredeti tervrajztól elérünk. Amennyiben ezt megcsináljuk, akkor kell-e új tervrajz, illetve, milyen bírságra számíthatunk.
Ha pedig után padlásteret be szeretnénk építeni - jelenleg padlásnak van feltüntetve, de van rajta kis terasz - akkor ehhez is kell-e építési engedély.
Válaszotokat nagyon megköszönném.
Köszönöm szépen a válaszokat.
Üdvözlettel,
Zsuzsa
"1988-ban egy lakást vásároltunk közösen. Tehát 50-50 %tulajdon."
Ezek szerint te is tulajdonos vagy.
Lehet kérni (bíróságon) az osztatlan közös tulajdon megszüntetését meg tőle a lakáshasználati díjat.
"1980-ban kötöttem házasságot."
"1988-ban egy lakást vásároltunk közösen.
Tehát 50-50 % tulajdon."
"1995 októberében hivatalosan elváltunk."
ENNYI lett volna az ügy lényege....
A többi rizsa a kutyát sem érdekli.
A gyerek ellátása tartása se érdekes első körben.
--Akkor a volt férjnek ez a mondása tévedés...
"Azt mondja semmi közöm a lakáshoz.
Ő már az új feleségével lakik ott és felejtsem el a lakást."
Mivel a fele a tiéd :-)
Mit tehetsz?
Bármikor kérheted a "közös tulajdon megszüntetését".
Persze elszámolás terhe mellett.
A megszüntetés módjai ezek lehetnek...
1.
Békésen, közös megegyezéssel.
- megveszed a volt férj részét
- eladod a volt férjnek a részed
- eladjátok közösen és a pénzt osztjátok el
2.
Vitázva, perben.
A fent 3 eset, csak éppen a bíróság mondja meg a frankót. Itéletben.
DE!!! ha egyiket sem fogadjátok el a 3-ból,
akkor
árverésen fogja eladatni a bíróság
és befolyt kevéske pénzt osztjátok majd csak el...
- -
Első körben a békés úttal azaz a "közös megegyezéssel" érdemes kezdeni.
Ehhez írásban (tértivevényes levél célszerűen) közöld, hogy a közös tulajdont megkívánod szüntetni és tegyél ajánlatot illetve kérd a férj nyilatkozatát.
Aztán kiderül hogy megtudtok-e egyezni békésen.
HA belátható időn belül nem, akkor jöhet a bírósági út.
- -
A 25 évnyi lakáshasználatért nem tudsz pénzt kérni.
Mert a volt férj is tulajdonos, joga van használni!
DE úgy, hogy ezzel téged ne zavarjon, korlátozzon a használatban.
Mivel ugye te is tulajdonos vagy.
Azonban te NEM AKARTAD HASZNÁLNI a 25 év alatt.
Önként hagytad, hogy az egészet ő használja!
Így aztán nem gátolt semmiben.
Ezért nem tudsz tőle visszamenőleg pénzt kérni.
Akkor tudnál, HA !!!
- akartad volna használni
(beköltözni, bérbe adni)
- de nem engedte volna meg
Ez persze a jövőre nézve is igaz!
HA beakarsz költözni vagy bérbe adni, de nem engedi.
Akkor már kérhetsz tőle a részed után "lakáshasználati" díjat.
(belengetni egy népes cigó családot bérlőnek,
jó alku pozíció... beköltöztetni meg pláne)
- -
A gyerek ellátása meg totál külön téma.
Mivel gyerektartást csak 6 hónapra visszamenőleg lehet követelni, tudtommal.
Tisztelt fórumozók,
1980-ban kötöttem házasságot. 1981-ben született egy fiunk. A házasságunk, nem volt valami fényes férjem italozó életmódja miatt.
Ennek ellenére 1988-ban egy lakást vásároltunk közösen. Tehát 50-50 %tulajdon.
Vállalati kölcsön szoc pol. banki hitel stb.
Kapcsolatunk 1991-re úgy megromlott hogy legtöbbször az édesanyáméknál voltam a gyerekkel mert volt férjem fenyegetett és többször is bántalmazott. 1991 decemberében azzal fenyegetett hogy elvágja a torkomat ha nem takarodok el a lakásból. Ezek után én többet a közös lakásban nem voltam. A fiammal szüleimnél laktunk míg egyszer ő a gyereket az iskolából önkéntesen elvitte.
Sok vita veszekedés de érdemleges megállapodás nem született köztünk. A gyereket hozzám nem engedte.
1992 júniusában kaptam egy ajánlatot hogy külfőldre menjek.
Természetesen éltem ezzel a lehetőséggel .
1995 októberében hivatalosan elváltunk. Abban a pillanatban a fiam az apjánál volt hivatalosan de az én szüleimnél volt legtöbbet. Ez 1995 decemberben teljesen megváltozott. Azóta fiam a szüleimnél lakott. (Mi több még most is abban a lakásban lakik)
Én havonta segítettem fiamat , ruháztam mindig gondoskodtam róla. Évente az iskola szüneteket nálam töltötte.
A kapcsolatom fiammal most is kiváló. Látogat és heti szinten beszélünk egymással.
A probléma a volt férjem. A válás pillanatában én nem laktam Magyarországon. Nem fordítottam nagy hansúlyt arra hog egyedül ő használja a lakást. (1+2fél szoba)
Az évek múlásával többször személyesen is beszéltünk egymással a tulajdonjog rendezéséről . Utolsó alkalommal 2017 - Ben és ugy tűnt hogy közös megegyezésre jutottunk.
Sajnos újra nem sikerült. Azóta megin eltelt egy év és semmire nem reagál.
Azt mondja semmi közöm a lakáshoz. Ő már az új feleségével lakik ott és felejtsem el a lakást.
Kérdésem???? Ez valóban így működik ???
Ha nem milyen lépéseket tudok tenni hogy egyszer rendeződjön a dolgaim. 25 évig egyedül használta a lakást én a lábamat be sem tehettem. Gyermekem sem lakott ott. Mit tehetek ???
Tanácsukat , segitségüket előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Zsuzsa
"de ha eleve szabálytalan helyre szerelte, akkor is áll ez az érv?"
Alapban ...igen.
„hamarosan kezdődik a társasház külső szigetelése, így szerintem ígyis-úgyis le kell onnan szerelnie gondolom, tehát akkor az áthelyezés is megoldható.”
Na ez fog mindent megoldani.
De ha makacs a szomszéd az a klíma pillanatok alatt használhatatlanná válhat és a balhét a szigetelési projektre lehet kenni.
A háborút nem mindig úri módszerekkel vívják !
6 éve már biztos ott volt a klíma, de korábban ugye olyan - haszonélvezettel rendelkező - családtag lakta az ingatlant, aki nem törődött semmivel, emiatt az ingatlan le is romlott, sokat költöttünk a felújításra, most szeretnénk használni. az eltűrés is a nemtörődömségéből eredt.
a felújítás során mondták szakemberek azt is, hogy mivel a klíma tetején esőzésnél veri a vizet, így egy része a szellőzőn keresztül bejut, és áztatja a falat, beépített szekrényt, és ott a hűtő helye is.
Továbbá a klíma ventilátora olyan port fúj be a lakásba, hogy a nyílászáróknál mindenhol fekete, koromszerű anyag van lerakódva.
hamarosan kezdődik a társasház külső szigetelése, így szerintem ígyis-úgyis le kell onnan szerelnie gondolom, tehát akkor az áthelyezés is megoldható.
tehát már csak annyi kérdésem van: kihez kell forduljak első körben?
- jegyző
- kerületi építési hatóság
be kell-e vonnom a közösképviselőt? (érdemes-e?)
„jogosan mondja, hogy ott van ezeréve”
normál esetben ezt elfogadnám, de ha eleve szabálytalan helyre szerelte, akkor is áll ez az érv?
köszönöm
„Sajnos nem tudom bizonyítani...”
Akkor innen kezdve a kérdés nem jogi természetű, hanem technikai és anyagi.
A jegyzői birtokvédelem talán gyorsabb. Vita esetén tudod bizonyítani, hogy pont a szomszéd volt?
drbjozsef
"Szabálytalanul helyre szerelték, az ott nem maradhat."
Csakhátugye kinek a költség lesz... most a varia.
Lásd alább, hogy miért.
- -
Jogosan mondja, hogy ott van már ezeréve!
Akinek nem tetszik oldja meg...
kötelezett
"attól a szerzett jog még létezik?"
Ott van hosszú ideje háborítatlanul, eltűrve?
IGEN!
Akkor létezik... létrejött.
Az idő múlása és az eltűrés ezt okozza!
- -
Persze ettől még lehet szabálytalan...
A szerzett jog csak a költség viselést befolyásolja.
kötelezett,
a helyi jegyzőnél egy birtokvédelmet meg lehet próbálni, végülis akadályoz a lakásod rendeltetés szerű használatában.
Esetleg konzultálj egy gázművekes emberrel, hátha tud valami tanácsot mondani, mitvel szuttyogtasd meg a szomszédot és/vagy a közös képviselőt.
Kötelezett,
Szerintem itt szó se lehet szerzett jogról, meg ilyen marhaságokról, ha egyszer a konyhai szellőző elé szerelte, ami kötelező a gáztűzhely üzemeltetéséhez.
Szabálytalanul helyre szerelték, az ott nem maradhat.
Közelítsd meg máshogy a szomszédot : közöld vele (ne kérd, meg beszélgess), hogy volt kint a gázművek embere, és szólt, amiről Te eddig nem tudtál, hogy a szellőző elé szerelték a klímát, ott nem maradhat, mert közveszélelyes a gázszolgáltatásra.
Aztán próbálkozhatsz kamuval, ha nem csinálja meg mondjuk pár héten belül, hogy szólsz neki, hogy kénytelen leszel a gázműveknél is és a társasháznál is bejelenteni, hogy gázszag meg égéstermék visszamaradás van a lakásban, le fogod záratni a házban a gáz szolgáltatást, amig nem oldják meg. Meg ezt a lakóközösséggel is közölheted, annak biztos nem fognak örülni. Mondjuk kamu, nem tudnál ilyet csinálni, nálad zárják csak le ha a konyhában van gond, de egy próbát megér esetleg. Vagy valami ilyesmi. Hőzőngeni a szolgáltató belengetésével, hátha lesz hatása.
Aztán lehet, hogy Te leszel kénytelen odább szereltetni. Én mondjuk ezzel egyben telefujnam purhabbal a szomszed szellőzőit, hopp, bocsika, de hát nem számít, ő mondta, hogy nem olyan fontos az a szellőzés. Vagy csak neki fontos, neked meg nem?
Szóval küzdjél egy kicsit. :)
Közben megnéztem streetviewon a társasházat, és a szomszédos épületeket. Az ugyanezen a helyen lévő lakásoknál minden esetben az erkély külső falára van feltéve a klíma, sehol sem a szomszéd konyhájának falára, a szellőző elé. Ezzel érvelhetek?
Még annyit: kihez kell fordulni első körben, ha a jogi utat választom? Kerületi építési hatóság?
Köszönöm
Nonolet - köszi a választ.
Egyszer már beszéltem a közös képviselővel, ő csak szét tette a kezét, közösség részéről semmilyen jóváhagyás nem volt, csak egyszerűen fogta és felszereltette oda.
Ebben az esetben mi a szerzett jog? Hogy x évig eltűrtük, hogy ott van?
Ha a fentebb ok fenn áll, azaz semmilyen engedélye nem volt sem a ház, sem a lakás korábbi tulajdonosa részéről, attól a szerzett jog még létezik?
Az elegendő biztonsági ok, hogy kell a gáztűzhelyhez, meg úgy önmagában is a szellőző? Műszaki ok pedig, hogy folyik róla a víz az ablakra, ezáltal vetemedik, rongálódik. Továbbá zajos, és a mi falunk remeg tőle.
Ha jól gondolom, akkor ahhoz, hogy a mi konyhánk homlokzatára rakhassa, engedélyt kellett volna kérnie, de szellőző elé még ebben az esetben sem tehette volna.
"nem is túl drága."
Fogalmam nincs mennyibe kerülne, de ő beépítette az erkélyét, így gondolom azért rakatta a mi falunkra.
Gina79
Aki nem körültekintő... az szív.
A jó ügyvéd, jó szerződésében benne szokott lenni,
hogy
akkor fizetsz, ha mindenkit kirak/kijelent onnan!
- -
De ez a hajó már elment...
A cégbíróságnál kell jelezned,
hogy
NEM járulsz hozzá a cím székhelykénti használatához.
A többi megy magától... bár lassan.
kötelezett
Szerzett jogon van ott vélhetően a "közösség" tudomásul vételével.
HA NEKED gondod van vele az a te bajod...
Két lehetőséged van.
1.
Saját költségeden rakod odébb.
(persze a tulaj és a "közösség" jóváhagyása kell az új helyhez)
2.
Találsz valami jogos műszaki/biztonsági okot!
Amire hivatkozva kéred az odébb rakást...
A tulajdonos költségére.
(persze a tulaj és a "közösség" jóváhagyása kell az új helyhez)
Ha az OK alapos, akkor ezt szükség esetén jogi úton is ki tudod kényszeríteni (előbb-utóbb).
Jómagam az 1. pontot választanám.
(még ha esetleg van is jogos okom)
Mert gyors, nem okoz konfliktust... és nem is túl drága.
Segítséget szeretnék kérni: három éve vásároltunk egy ingatlant a probléma hogy az eladók nem voltak hajlandók kijelentkezni, sőt később kiderült, hogy volt bérlőik is be voltak jelentve így őket is ki kellett tenni. Újabb probléma így évek után, hogy eladósodott cégük székhelye is még mindig az általunk vásárolt ingatlan címére van bejelentve. Mi a teendők, hogy el tudjuk tüntetni ingatlanunk címéről a céget, ugyanis erről az adás-vételkor nem tudtunk, de persze addigra már rég el kellett volna tenniük cégük székhelyét.
Üdv!
Panel lakásban a szomszéd anno a klíma külső egységét a mi lakásunkhoz tartozó homlokzati elemre szerelte fel, ráadásul a konyhai szellőző elé.
A lakás 2005-ben lett megvéve anyám nevére, aki 2006-ban testvéremnek ajándékozta haszonélvezet fenntartása mellett. Ő nem foglalkozott ezzel, sőt a lakás nagyon leromlott a használat alatt, így őt kiköltöztettük, és most gondnokság alá helyezés van folyamatban.
Közben mi a lakást nagyjából felújítottuk, és a gázszerelő szólt, hogy csak azért szereli be az új gáztűzhelyt, mert a régi, fa ablak van a konyhában. Ha új, műanyag nyílászáró lenne, akkor nem is engedélyeznék, mert a konyhai szellőző le lett zárva, és elé lett téve a szomszéd klímája. Ráadásul a kondenzvíz rendszeresen az ablakra folyik, amitől az vetemedik (festő jelezte)
Szeretnénk civilizáltan rendezni, de félek, egy sima kérés, mondjuk 3 hónap határidő adása (nyári klímás szezon kezdete)esetén is felháborodás és nemleges válasz lenne a reakció.
Ebben az esetben kihez, hova lehet fordulni? Lehet-e jogilag kötelezni a szomszédot, hogy a klímáját tegye a saját lakásához tartozó homlokzati panel elemre?
A klíma már több éve ott van, csak anyám, mint írtam nem foglalkozott ezzel (sem mással a lakással kapcsolatban), de most szeretnénk használatba venni a lakást.
http://www.jogiforum.hu/forum/32/72237
Ezt a topikot olvasd végig.
Egy sorstársad betű szerint ezt írta egy másik topikban. Vagy Te voltál az? Ha nem, keresd meg, ott születtek válaszok.
Kedves Fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni.2 évvel ez előtt befizettünk egy lakásra egy új onnan épülő lakóparkban.6 részletben kérték a pénzt,amiből 5-öt már ki is fizettünk(mindig időben) és csak az utolsó,ami a kulcsátadásra vonatkozó,relatív kis összeg,maradt hátra.2017.Dec. 31-ig kellett volna megtörténnie az átadásnak,semmilyen tájékoztatást nem kaptunk,azóta sem,de várható volt,hogy csúszni fog,mert majdnem minden ilyen jellegű építkezés csúszni szokott.Tavaly nyáron kiválasztatták velünk a burkolatokat,ajtókat,stb.Többször volt is lehetőségünk felmenni az építkezésre és megnézni a leendő lakást.Tavaly ősszel jött a fekete leves,amikor is felkeresett bennünket a cég ügyvédje,hogy szeretne velünk azonnal beszélni.Bementünk,meghallgattuk,de igazából semmit sem mondott azon kívül,hogy megemelkedett az építőanyag ára,a munkások bére stb és,hogy így már nem ennyit ér az ingatlan mint,amennyiért anno aláírtuk a szerződést,úgyhogy esetleg visszaadnák a befizetett összeget,természetesen kötbér nélkül.Mondtuk,hogy köszönjük ezt a remek lehetőséget,de nem élnénk vele.Igazából teljesen normális volt velünk,így betudtuk egy bepróbálkozásnak,miután tisztában voltuk vele,hogy mi anno nagyon jó áron jutottunk az ingatlanhoz és ahhoz képest most nagyon felszöktek az árak.Egyértelmű,hogy másnak szeretnék eladni egy ennél sokkal magasabb árért.Ettől függetlenül pár nappal később,telefonon kértük,biztos ami biztos alapon,hogy az ügyvéd úr legyen szíves írásba adni,hogy mit is szeretne a cég,de erre annyit reagált,hogy nem biztos,hogy ezt megteheti,meg kell előbb beszélnie a céggel.Na azóta is vártuk,hogy jelentkezzen.A cég dolgozói nagyon passzív magatartást gyakoroltak irányunkban,innentől nem nézhettük meg többet a lakást és ebbe nagyon belekötni sem tudtunk,mert nem kötelességük az építkezési területre beengedni,de azért csak zavart a tudat,hogyha más bemehet,akkor mi miért nem.Közölték,hogy nem adhatnak nekünk információt mostantól,amíg nem rendezzük az ügyvéddel a rendeznivalót,aki ugyebár azóta sem jelentkezett...kvázi fogalmunk nem volt róla,hogy mit is kéne rendezni.Nagyon nehezen összehoztunk az ügyvezető igazgatójukkal egy találkozót,aki közölte,hogy akkor két opció közül választhatunk: 1.visszaadják a pénzt amit eddig befizettünk 2.fizetünk még 8 millió forintot.Indok:vis maior(építőanyag drágulás,munkások bérének emelkedése).Nem hinném,hogy ez a vis maior kategóriába tartozik,de mindegy is.Kértük nagyon sokszor,hogy amit most mond,legyen kedves leírni,de közölte,hogy nem fogja,mert ez pofon egyszerű,nincs mit nem érteni rajta,"A" verzió vagy "B" verzió.Elmondta azt is,hogy nagyon sajnálja ami történt,de ők nem hibásak,természetesen mi sem,de azért még megismételte 100Xszor,hogy de ők végképp nem azok és hogy az élet igazságtalan és,hogy ilyen alapon mennyi problémával foglalkozhatna nap mint nap az ember.Fel kell szépen dolgoznunk,hogy ez van és örüljünk neki,hogy felajánlják,hogy a pénzt visszaadják.Szeretném kérdezni,hogy mit lehet most tenni?Tudomásom szerint egy adásvételi szerződésből bármelyik fél visszaléphet(foglaló és meghiúsulási kötbér fogalmával tisztában vagyok),de indoklásukat akkor sem tartom jogosnak és az írásbeli kommunikáció megtagadása egyenesen felháborító.Ha bárkinek van hasznos tanácsa/észrevétele,szívesen venném.A válaszokat előre is nagyon köszönöm.
Drbjozsef, nonolet elnézést, hogy ilyen későn reagálok, köszönöm a tanácsaitokat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02