Ingatlanügyek

matthiasi # 2017.12.27. 19:42

Csuklósbusznak... mint régi ismerősnek más topiokról !
Tehát vettél egy házat, amiben egy ürge lakik.
Talán tárgyalj vele , hogy mégis miért nem megy ki ?
Addig is, mintulaj a villanyt is írasd a nevedre és aztán nem fizeted ezt sem és a többit sem.

Csak a villanyt fizeti, az a nevén is van, mást nem, mert a többit ( gáz, víz, fűtés) általánydíjjas,

Közben bepereled az illetőt, sőt kártérítést is követelsz tőle.
Közben várod a fejleményeket !

nonolet # 2017.12.27. 17:28

Mivel alighanem "Szívességi lakáshasználó"-ként került oda...

Elsőként

• ÍRÁSBAN mondd fel a szívességi lakáshasználatot
  • 15 napos határidővel

(két tanú nem árt az átadáskor, jól jön még)

Így a határidő lejárat után már nem lesz jogalapja ott lakni!

Egyúttal közöld azt is felmondásban, hogy:
A határidő utántól lakáshasználati díjat fogsz szedni tőle.

A határidő letelte után pedig meg kel indítani a lakás kiürítési pert ellene.
Ami röpke egy-másfél év alatt lezajlik és párszázezerbe kerül.

Az ítélet alapján tudod a végrehajtóval kirakatni, majd... egyszercsak.

- -

A másik út, hogy ügyvédi letétbe helyezel egy számára már vonzó összeget.
Amit akkor kap meg ha önként kiköltözik és KI is JELENTKEZIK onnan.

Ez a gyorsabb és olcsóbb bút, általában.

- -

A kizárom, kirakom és más hasonló törvénytelen utak van, hogy működnek, de tipikusan nem, ha van egy csöpp esze.

Sőt még téged meszelnek el nem is kicsit, ha feljelent.

- -

Ő ugyanis ott LAKIK és ez komoly jogokat ad neki!
Magánlakás sérthetetlensége, stb.

Az ott lakása 3 módon szűnhet meg.

• önként távozik (ingyen vagy lelépési pénzért)
  • törvényes úton (felmondás+per+kirakás, ha kell...)
  • törvénytelenül...
Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.27. 12:27

Valahogy csak oda került a lakásba, nem?

Csuklósbusz # 2017.12.27. 11:17

Vásároltam egy lakást. De lakik benne valaki aki nem hajlandó kiköltözni. Lakcímkártyája odaszól, de sem haszonélvezői és sem tulajdonjoga nincs neki.

Csak a villanyt fizeti, az a nevén is van, mást nem, mert a többit ( gáz, víz, fűtés) általánydíjjas, kikapcsoltatni nem lehet de azok az én nevemen is vannak. Vagyis jobban járok ha fizetem mert ráterhelik a lakásomra és ugyanúgy fizethetem.

A kérdés: mitévő legyek?

Van jogom bemenni és ellenőrizni a lakás állapotát? Közműveket amiket Ő élvez hogyan lehet ráterhelni utólag?

Illetve ha elhagyja otthonát mi van ha én megyek be és Ő ragad kint? :-)

BV201 # 2017.12.13. 17:50

Nem is kell, hogy élettársi jogviszony legyen, sőt az lenne jó, ha valami módon nem minősülne életközösségnek, mert akkor nem lenne jogalapja bármit is követelni. ...gondolom én.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.13. 05:48

Csak az úgy már nem lesz élettársi jogviszony.

tns161 # 2017.12.12. 20:59

BV201

Írjatok élettársi szerződést, amiben rögzítitek, hogy csak a közös költségek és a háztartás fenntartásának költségeit finanszírozzátok közösen az életközösségben. A jelenlegi és a jövőben szerzett vagyon mindkettőtöknek a magán tulajdona marad.
Ezt egy ügyvéd megírja.

teccikerteni # 2017.12.12. 18:17

Az SZJA alappal tisztában vagyok. Az volt kérdéses, hogy az illetékalap jogy alakul. A 2 éve vásárolt lakás eladása és az új vásárlása között nem fog 1 év se eltelni, az eladási ár magasabb lesz, mint a vételi ár. Ezek szerint nem kell egyáltalán ingatlanszerzési illetéket fizetni. Köszönöm a gyors segítséget mindenkinek!

nonolet # 2017.12.12. 17:51

Vagy inkább ...

1. 100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,
  2. 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,
  3. 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,
  4. 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,
  5. 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.
nonolet # 2017.12.12. 17:31

Az adó alap pedig 5 év alatt fogy el...

1 évnyi tulajdonlás 20%-al csökkenti az adóalapot LAKÓ ingatlan esetén.

nonolet # 2017.12.12. 17:28

teccikerteni

MOST MÉG nem, mert 1 év a beszámítási idő...

DE!!!!
2018. Január 1.-től már 3 évre nő :-)

Szóval, jövőre már: igen.

drbjozsef # 2017.12.12. 17:21

Bocsánat, lehet én értettem félre : ha 2 éven belül vett lakást eladsz, akkor adót fizetsz úgy, ahogy írtad. Ha ez UTÁN 1 éven belül veszel EGY MÁSIKAT, akkor a vett lakás illetékfizetésekor élhetsz az illetékkedvezménnyel a lakások értéke közötti különbözet szerint.

drbjozsef # 2017.12.12. 17:19

Nem.
Illetékfizetésnél az eladás és a vétel között legfeljebb 1 év telhet el a kedvezmény igénybevételéhez. (Talán az lehetett félreérthető, hogy +/- 1 év van, tehát előbb vehetsz, és egy éven belül eladhatod a régit, de az akkor sem két év. A két tranzakció között, sorrendtől függetlenül, nem lehet több, mint 1 év)

teccikerteni # 2017.12.12. 17:04

Érdeklődnék, hogy amennyiben 2 éven belül vett lakást eladok, majd veszek egy másikat -egyetlen ingatlantulajdon-, akkor az ingatlan eladási ára levonható az új lakás utána megfizetett árból, ami után meg kellene fizetni az ingatlanszerzési illetéket? Azzal tisztában vagyok, hogy az egykori vételár (plusz igazolt felújötási ktg., egyéb igazolt költségek) és eladási ár különbözetének 90%-a után 15% SZJA gizetenfő. Előre 8s köszönöm a segítséget!

nonolet # 2017.12.12. 11:24

"A tulajdoni hányad arányában érint engem a végrehajtás? "

NEM.

HA nincs önálló részed, amit nem terhel a jelzálog.
Akkor elviszik a te házad is aztán perelheted az eladót a pénzedért.

nonolet # 2017.12.12. 11:21

Kata5825

Hülyeséget készülsz csinálni... éppen.

Először LEGYEN külön albetét!!!
Oldja meg az eladó.
Csak aztán vedd meg.

Ezzel a jelzálog kérédse is megoldódik egyúttal.

- -

• jelzáloggal terhelt ingatlan részt
  • osztatlan közösbe

Ráadásul!!! úgy, hogy

• a pénzemet az eladó
  • nem a jelzálog leszedésére fordítja.

Hanem etet, mert érzi, hogy épp egy marhaságot szeretnék elkövetni a jó ár bűvöletében...

Ép ésszel gondolkodva BIZTOSAN nem vennék meg.

- -

A vétel feltétele, hogy
Legyen minimum egy bejegyezett "használati megosztás" az 1/6 részre.
A használati megosztásra azaz az 1/6-ra a jelzálog NE vonatkozzon.

Az, hogy az eladó nem akarja hitelezője orrára kötni, hogy pénzhez jut...nem érdekel, de oldja meg a fentieket.

Azonban tartom, hogy: épeszű ember nem vesz meg 1/6 részt.
Csak végső kétségbe esésében és akkor is minimum a fenti biztonsági intézkedésekkel.

Azonban még ez sem menti meg az osztatlan közös tulajon átkaitól.
Pláne ekkora kisebbségben!!!! amikor is a döntésekbe beleszólni se igazán tud majd a szaros 1/6 szavazatával.

Kerülném az ilyesmit, mint ördög a tömjént...

Kata5825 # 2017.12.12. 11:09

Jól van, mostmár tiszta! Köszönöm!!

drbjozsef # 2017.12.12. 10:44

Megrágjuk még háromszor? Jó. Tehát, ha az 1/1 tulajdonon van a jelzálog, és elidegenítési tilalom hiányában meg tudod venni egy részét, akkor arra a részre is vonatkozni fog a jelzálog, ha másban nem tudsz megegyezni a jogosultjával. Tök mindegy milyen nyilatkozatot, vagy szerződést íratsz alá az eladóval, ha gond van, és végrehajtás, úgyse fogja tudni betartani ha elköltötte a pénzt, és ha nem tud teljesíteni, futhatsz a pénzed után, árverezik a Te részedet is, és perelheted az eladódat, sok év, sok költség, sok szívás.

Kata5825 # 2017.12.12. 10:10

Köszönöm a választ. Itt éppen az a probléma, hogy az eladómnak kell az összes pénz, mert másfelé is van sürgető tartozása. Azért adná el a kisházat. A tulajdoni hányad arányában érint engem a végrehajtás? És ha az eladóval aláíratok egy nyilatkozatfélét, hogy végrehajtás esetén csak őt terheli a tartozás? Vagy ha elárvereznék a házat, akkor az enyémet is elárverezik?

drbjozsef # 2017.12.12. 09:39

Ha be akarod biztosítani magad, akkor vagy a jogosult bevonása kell - hogy a Te részed mentes legyen a jelzálog alól -, ami nem járható, ha jól értem, vagy esetleg úgy tudnád biztosítani magad, ha a hátralévő tartozás összegét letétbe raknád (vagy esetleg csak simán egy bankszámlára, amihez csak ketten EGYSZERRE az eladóddal fértek hozzá), és onnan lenne folyamatosan törlesztve a tartozás, és csak az efeletti részt adnád oda az eladónak. Így biztos lehetsz benne, hogy a tartozásra fordítja a vételárat. Ha odaadod neki az egészet, akkor semmi sem fog biztosítani, hogy nem költi el másra, és ha a jogosult végrehajtást indít, az a Te részedet is érinteni fogja.

Kata5825 # 2017.12.11. 20:32

Most még csak a jelenlegi tulaj 1/1 részén van a jelzálog. Engem az érdekel, milyen anyagi hátránnyal jár a számomra, ha az 1/6 részt megveszem? A tulaj nem akarja kifizetni egyszerre a terhelést, mert a rokona a hitelező, kamatmentes részletre kapta a kölcsönt, és neki kényelmesebb így, hogy nem fizeti ki egyszerre. Neki a pénzre van szüksége. Azt sem akarja, hogy megkérje a nagybátyját, nyilatkozzon arról, hogy a kisházra ne vonatkozzon a terhelés. Tehát ha minden így marad, nekem lesz-e valamilyen anyagi károm belőle? A teljes ingatlan értéke a bank szerint 36 millió. a jelzálogterhelés 2,2 millió. A kisház jelenleg csak egy melléképület, régen az volt a lakóház, le kellett volna bontani, de már elévült. Rossz állapotban volt, felújítás előtt a telekrésszel együtt 4 millió forintban állapodtunk meg. Mivel én újítottam fel, most is csak 4 millát fizetnék érte. Most még nem is önálló albetét, azt én szeretném rendezni, ha már az enyém lesz.

nonolet # 2017.12.11. 20:11

Flokinda

NEM LÉTEZIK JÓ MEGOLDÁS...

Mert közös tulajdonod lesz a céggel, ami komoly szívás lesz/lehet neked.

Az osztatlan közös tulajdon kerülendő, kb. bármi áron.

nonolet # 2017.12.11. 20:08

Kata5825

Az a lényegi kérdés, hogy
KINEK?!!!
a nevéhez (tulajdonrészéhez) van kapcsolva az a jelzálog?!

drbjozsef # 2017.12.11. 20:06

Kata,

ha az osztatlan közös tulajdonnak 1/1 tulajdonosa van most a tulajdoni lap szerint, és azon van a jelzálog, akkor ha abból megveszel bármekkora részt, akkor a jelzálog azon is rajta lesz. Ha a jelzálog jogosultja hozzájárul, hogy a Te tulajdonrészedet ne terhelje a jelzálog, az más, akkor lehet, de miért tenne ilyet? Legfeljebb ha rendezi az eladód a tartozást a vételárból.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.11. 19:54

Pl. ráépítés. Vagy tulajdoni hányad vásárlása használati megállapodással.