Nem egy ökör ára.
Ingatlanügyek
Hogy szerinted így fair ?
Ugye, viccelsz?
„Ugye, viccelsz?”
Úgy tűnik nem viccel. Neki ez tűnik fairnek.
„nyilván ki lehetne matekozni, h azóta nekem mennyi pénz van benne”
Hát akkor matekozzad ki. Gondolom a feleséged is tud számolni.
traveller905,
Ezt hívják vagyonmegosztásnak. Ki mit vitt a házasságba. Számolni kell. Simán lehet, hogy jár belőle egy csomó pénz.
De hogy ha szerinted beismerve is "ők" adták rá a pénzt, akkor az biztos, hogy nem "fair" hogy abból kérsz.
„Nem én akarok válni, ő.”
A házasságkötéshez kellett mindkettőtök 'igen"-je a váláshoz elég az övé. Még csak ott sem kell lenned. Nélküled is elválasztanak.
"számít-e egy esetleges bírósági válási tárgyaláson ez a tény, h ők adták a pénzt"
Bizony számít! Egyébként a különvagyon tényét annak kell bizonyítani aki erre hivatkozik.
traveller,
Helyes. Forintosítsd, írd össze mit költöttél rá, és terjeszd elő az igényedet. UPC? Víz? Villany? Ezeket Te szerelted be a saját pénzeden ? (Ugye, nem arra gondolsz, hogy fizetted a számlákat, amiket HASZNÁLTÁL)
Áruhitel? Az valszeg közös, de házasság alatt NINCS olyan, hogy TE fizetted.
Szerinted mi közöd van ahhoz, hogy 9 milliót toltak a lakásban, és az most 40-et ér? Semmi.
Ha csak 4 milliót érne, akkor kifizetnél neki öt milliót szó nélkül? Ugye, nem. Nem is kellene. Mert nincs a különvagyonához közöd.
(Legalábbis főszabály szerint, de sok minden körülmény lehet, erre valók az ügyvédek)
"bőven nekem is milliók vannak már benne a lakásban, amit arra költöttem,
Ha tudod mindezt bizonyítani, akkor esetleg megtérítési igényed lehet.
Minden fórumon vesziteni fogsz..
.
okosabban jársz el,ha kérsz némi lelépési pénzt,mondjuk 4 millió ft-ot. meg fogják adni.
.más reményed nem lehet.
Segítséget szeretnék kérni olyan ügyben, hogy most készülünk egy örökölt ingatlannál közös tulajdon megszüntetésével járó perre, mivel testvéremmel nem tudunk megegyezni. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor a per-be bele tud vonni a testvérem más pénzügyi vitánkat is, aminek nincs köze a ingatlanhoz, vagy a bíróság csak és kizárólag a közös tulajdon megszüntetésével foglalkozik?
Ha akarja.
A testvérem benne lakik az ingatlanban, nem is akar kiköltözni. Engem nem akar kifizetni, én nem tudom őt kifizetni, ezért azt javasolták, hogy árverezés útján szüntessük meg a közös tulajdont. De ő bele akar keverni más pénzbeli követeléseket. Ezekkel előhozakodhat a bíróságon? Mert szerintem nem.
Ha jobban tudod, miért kérdezed?
Nem mondtam, hogy jobban tudom. De ezekkel a válaszokkal nem lettem előrébb.
Egy eldöntendő kérdést tettél fel; válaszoltam rá, hogy "igen". Mi többet szeretnél?
Üdvözletem! Tanácsot szeretnék kérni.
Be nem jegyzett élettársammal tavaly augusztusban vásároltunk egy ingatlant 5 millió forintért, kizárólag az én pénzemből, viszont - mivel közös terveink voltak -, naivan átengedtem neki a fele tulajdonrészt anélkül, hogy valamiféle jogi iratot fogalmaztunk volna meg. Most úgy döntött, jobb neki nélkülünk, de követeli tőlem az ingatlan aktuális piaci értékének 25%-át, ahhoz, hogy a nevemre jöhessen a ház. Joga van ehhez? Tanúkkal tudom bizonyítani, hogy az ingatlant teljes egészében az én pénzemből fizettük ki. Neki akkoriban fél millió forintja volt, de az azóta eltelt idő alatt elköltöttünk további 5 millió forintot, amiből három az ő szerzeménye volt. Hozzátenném, hogy két gyermeket nevelek egyedül, és az ő javaslatára telepedtünk az országba Romániából. Követelheti tőlem jogosan az elköltött pénz, vagy az ingatlan értékének egy részét?
Az általa - bizonyithatóan - adott hozzájárulás arányában
természetesen.
Osztozzatok meg 7-3,5 arányban.
ehhez képest gáláns az élettársad,mert csak 25 %-ot kér.
„Neki akkoriban fél millió forintja volt, de az azóta eltelt idő alatt elköltöttünk további 5 millió forintot, amiből három az ő szerzeménye volt.”
Már úgy érted, hogy feléltétek, szóval nem a házra költöttétek? Mert akkor abból mégse igen jár neki.
Ez azért nem ilyen egyszerű. (És főleg nem lenne méltányos.)
felújitás
Tisztelt Jogifórum,
Földhivatali ingatlanbejegyzés szerinti 47 nm alapterületű házrészt vásároltam wekerletelepen, ami műemléki jelentőségű terület. A házrész eredeti területe 44,66 nm amihez a 1991-es Alapító okirat és wekerletelep helyrajzi térképe szerint szélfogó előtér tartozik, ennek fele része az ingatlan alapterületébe beszámításra került.
A szélfogó romos volt így fala és tetőszerkezete elbontásra majd azonos méretben új falazattal újraépítésre került (az alap maradt). Lakossági feljelentés folytán, hivatkozással arra, hogy az újraépítés nem tekinthető felújításnak az építésügyi hatóság bontást rendelt el és a 1910-es építéskori homlokzat visszaállítása kívánatos (szélfogó előtér és bármi toldalék nélkül).
A bontás révén az általam vett ingatlan 47 nm alapterülete 44 nm-re csökken. Ilyen esetben mit lehet tenni a vásárolt és bejegyzett alapterület megtartására?
Segítségüket előre is köszönöm!
@Brusika: Véleményem szerint az építésügyi hatóság határozatával szemben fellebbezést lehet benyújtani, ha a másodfokon eljáró hatóság is ugyanígy dönt, akkor pedig pert lehet kezdeményezni. De a határozat jogorvoslati része általában pontosan tájékoztat erről.
Ugyanakkor javaslom ügyvéd felkeresését és megbízását, ha neked lényeges az a 3 nm terület.
(Megjegyzem: nem "lakossági feljelentés" történt, hanem bejelentés. Feljelentés bűnügyek esetén van, arról pedig nem írtál, hogy rendőrségen kihallgattak volna.)
Tisztelt Jogi Fórum!
Adott egy faluhelyen lévő két családi házas ingatlan, gazdasági udvarokkal, kertekkel, mely ingatlanok külön helyrajzi számon szerepelnek, külön tulajdont képeznek, azonban ún. közös udvarban helyezkednek el, egy bejárattal.
A telkek felosztása (dédszüleink idejében, tehát nagyon régen) úgy történt, hogy az egyik családi ház az utcafronton épült, konyhakerttel. Mögötte egy vonalban a másik ház.
Ezt a területet követik a gazdasági udvarok - telekszélesség fele-fele arányában hosszában szétosztva. Majd következnek a gyümölcsös és szántó művelésű kertek, szintén hosszirányban kettéosztva. Szolgalmi jog egyik telekre sincs bejegyezve.
A hátsó házban lakik egy 6 tagú család, akik 5 gépkocsival rendelkeznek, mindenki külön autóval közlekedik, naponta jön-megy, valamennyien az udvarukban parkolnak úgy, hogy mi, akik az első házban lakunk nem tudjuk akadály nélkül megközelíteni a saját gazdasági udvarunkat, sem a kertünket. Ők a főbejárati kaput soha be nem csukják, annak karbantartásában, javításában részt nem vesznek. Megbeszélni, vagy értelmes ember módjára szót érteni velük nem lehetséges, minősíteni nem szeretném őket.A viszony már teljesen megromlott.
Nővérem, aki az egész elszenvedője -lévén ő lakik ott egyedül - felkereste a helyi jegyzőt. A jegyző azt mondta, hogy ő a szolgalmi joggal nincs tisztában (nem is csodálkozom, hiszen "Bugyberek" községről beszélünk), kérjen a testvérem birtokvédelmet. Ezzel nem vagyok tisztában, hogy pontosan mit jelent, bár a jegyző sem magyarázta el.
Szeretném kérni a Tisztelt Fórumozók segítségét, hogy mit tanácsolnának erre a lehetetlen és már élhetetlen helyzet megoldására. Ja, eladni nem lehet, hiszen mai világban már ki akarna egy "közös lovat", főleg egy hátrányos helyzetű kistelepülésen?
Mindenki segítségét előre is köszönöm.
Szerintem a szomszéd megvenné!
ha egyedül lakik ott,nem érdemes belemenni a konflktusokba.
lehet,hogy igazat adnak neki,de mire megy vele?
.
érdemesebb eladni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02