Ingatlanügyek

lajcsó # 2019.06.01. 21:52

"vagyis továbbra sem értem a különbségtételt. :)"
Pedig a példáddal pont azt mutattad be, hogy mi a különbség kártalanítás és károkozás között.

lajcsó # 2019.06.01. 21:53

Rosszul írtam, helyesen: "kártalanítás és kártérítés" között.

Avalona # 2019.06.02. 05:50

Tisztelt Fórumozók!

Egy gyors kérdésem lenne. Ha már volt ilyen, elnézést, én nem találtam.

Az alapszituáció: 5 éve tart egy társasház kapcsán egy birtokvédelmi pereskedés, jelenleg a fellebbezés zajlik a Törvényszék felé.

Kiderült, hogy a Felperesek eladják a házukat. Mi lesz a helyzet a perrel? Esetleg az új tulaj veszi át a mostani felperesek helyét a perben?
Új Társasháztulajdont Alapító Okirat fog készülni, de azt ők elvileg már nem tudják majd aláírni, hiszen nem ők lesznek a tulajdonosok, vagy mégis?

Köszönök szépen minden segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.02. 10:56

MI a konkrét problémád?

MajorDomus # 2019.06.02. 22:15

És érthetően..

Avalona # 2019.06.03. 05:58

A konkrét probléma az, hogy nem tudom milyen hatással lesz a perre egy tulajdonosváltás a felperesek részéről. Erről szerettem volna érdeklődni, nem a per tárgyát megbeszélni.
5 éve tart, hosszú lenne most elmondani minden részletet, ha viszont ez nélkül nem lehet válaszolni a kérdésemre, akkor kérem írják le miért, hátha abból is tanulok.

vici # 2019.06.04. 03:15

Tisztelt Fórumozók!
Van egy kb. 1980-ban építési engedéllyel épült nyaraló, amire a használatba vételi engedély nem lett megkérve. Lehet ezt az épületet "legalizálni" és ha igen, akkor hogyan és milyen költséggel jár?
Érdemes megvenni egy ilyen épületet? Ha megvennénk, akkor átalakítanánk. A tulajdonos nem találja az akkori építési engedélyt.
Köszönöm a válaszokat!

Szomorú örökös # 2019.06.04. 04:53

vici

Van egy kb. 1980-ban építési engedéllyel épült nyaraló, amire a használatba vételi engedély nem lett megkérve......A tulajdonos nem találja az akkori építési engedélyt.

Biztos, hogy engedély birtokában épült az az épület? Én azért ebben ezek után annyira nem lennék biztos.
A helyi építési iroda szerintem simán megmondja kérésre.

drbjozsef # 2019.06.04. 05:49

Avalona,

Nekem még laikusként is úgy tűnik, hogy a "birtokvédelem" részletei nélkül igen nehéz jósolni mi lesz a perrel, hiszen az sok minden lehet.

Mi lesz a helyzet a perrel?
Amit a felperes szeretne.

Esetleg az új tulaj veszi át a mostani felperesek helyét a perben?
Elképzelhető.

Új Társasháztulajdont Alapító Okirat fog készülni, de azt ők elvileg már nem tudják majd aláírni, hiszen nem ők lesznek a tulajdonosok, vagy mégis?
Nem. Azt a mindenkori tulajdonosok "írják alá".

vici # 2019.06.04. 05:54

Igen, biztos hogy volt építési engedély.

Alibaba881 # 2019.06.04. 18:24

T. Fórumozók!

Párom 1998-ban megvette a nagymamája önkormányzati lakását, a vételkor a nagymamának holtig tartó haszonélvezeti jogot jegyzetek be. Tehát a tulajdonos a párom a haszonélvező a nagymama volt.
2019-ben a nagymama lemondott a haszonélvezeti jogáról a párom (vagyis unokája) javára ajándékozás keretében.
Az ügyvéd a haszonélvezeti jog értékét az ingatlan forgalmi értéke (26 millió) alapján 5,2 millió értékben határozta meg.
A kérdésem az lenne, hogy ha egy éven belül értékesítésre kerülne az ingatlan, akkor mi alapján kellene a páromnak szja-t fizetnie?
1998-óta tulajdonos, de 2019-ben a haszonélvezet lemondása miatt borul az "5 éves terv"? (miszerint 5 év után szja mentesen el lehet adni a lakást)
Köszönöm előre is a válaszokat!

MajorDomus # 2019.06.04. 20:12

A másikban leirtam.

Toto002 # 2019.06.05. 18:11

T.Fórumozók!Van egy 1/1 és tulajdonú ingatlanom (külön HRSZ),mellette van egy másik ingatlanom 1/2 tulajdon(külön HRSZ)ezen két hrsz- ú ingatlanhoz tartozik egy közös udvar.Az lenne a kérdésem nekem több tulajdonom van a közös udvarba mint a másiknak?

drbjozsef # 2019.06.05. 19:45

.Az lenne a kérdésem nekem több tulajdonom van a közös udvarba mint a másiknak?

Ezt fogalmazd át. Így nincs értelme.
A közös udvarban nincs tulajdonod, önmagában.
Tulajdonod a két külön helyrajzi számú ingatlanban van. Az egyikben 100%, a másik, osztatlan közös tulajdonban 50%.

Ha a kérdésed az, hogy ki mekkora területet használhat a "közös" udvarból, arra az egyszerű válasz az, hogy ez a mindenkori tulajdonviszonyoktól független, pusztán megegyezés kérdése.

Lehet az udvar teljesen a tulajdonostársad használatában, lehet kizárólag a tiedben, és bármilyen arány a kettő között.

Maguk a tulajdonviszonyok alapesetben a használt terület arányához egy zsinórmérték, számítási elv lehet, de egyáltalán nem kötelező jellegű.

Toto002 # 2019.06.05. 19:54

Tehát ha a közös udvaron lévő területet lefűnyíroztatják ( tulajtárs),nekem sem kell többet fizetnem mint neki.?

drbjozsef # 2019.06.05. 20:06

Tehát ha a közös udvaron lévő területet lefűnyíroztatják ( tulajtárs),nekem sem kell többet fizetnem mint neki.?

Ha ő fűnyíróztatja le, akkor neked semmit sem kell fizetned. Miért kellene?

A kérdés az, hogyan használtátok eddig a területet?
(Ezek után joggal feltételezem azt hiszem, hogy írásbeli használati szerződés nem nagyon van).

Toto002 # 2019.06.05. 20:12

Nincs használati szerződésünk,én szerettem volna beültetni fenyőcsemetével(kicsit több mint fele területet)de azt hittem több jogom van a közös területbe.Még az a variáció jutott eszembe,ha a feleségemnek elajándékozom az 1/1- es tulajdont,akkor sem változik a helyzet az udvarral kapcsolatban( mert akkor már 3 tulaj)?

MajorDomus # 2019.06.05. 20:24

Az udvar attól nem fog megnőni.
És a közös tulajdon sem. Ha az udvar a két ingatlanhoz tartozik és nincs használati megosztás,akkor annyi részét használhatod,amekkora részed a két ingatlanban van.

Toto002 # 2019.06.05. 20:39

A két ingatlan után nekem 3/4 részem van,akkor tehát használhatók nagyobb területet?Vagy rosszul értelmezem az utolsó mondatot?

drbjozsef # 2019.06.06. 04:14

Toto002,

Jól értelmezed, csak az hülyeség.

Annyit használhatsz, amennyit eddig is használtál, a szokásjog alapján. Ez tulajdonképpen egy ráutaló magatartással kötött használati szerződés.

Ha csak a negyedét használtad, akkor annyit. Teljesen függetlenül a tulajdoni hányadodtól. Az a tulajdonhoz kapcsolódik, nem a használathoz.

Ha ettől el akarsz térni, mert szerinted ez így nem igazságos, akkor két lehetőséged van. Megegyezel a másik tulajdonossal (és ezt az új egyezséget lehetőleg írásba foglaljátok), vagy pert indítasz.

Előbbi esetben bármit lehet, bármiben megegyezhettek, és ekkor az, hogy kinek mennyi a tulajdona jó alap lehet. De nem biztos, hogy az az "igazságos" (mert pl. azt sem tudjuk, hogy a "közös udvar" hogyan viszonyul a telkekhez, akár méretben, akár elhelyezkedésben).

Utóbbi esetben pedig majd a bíróság eldönti, de valamilyen igen nyomós érv kell ahhoz, hogy a kialakult, és most érvényben lévő "szerződést" megváltoztassa.

Toto002 # 2019.06.06. 06:46

Eddig senki sem használta(a fél tulaj sem),mi most vásároltuk az 1/1+1/2 részt most szeretnénk használatba venni a tulajdonunk után (eddig gondozatlan gazos terület volt). Ezért kérdeztem hogy mekkora területet használhatunk.

drbjozsef # 2019.06.06. 06:55

Osztatlan közös tulajdonba bevásárolni úgy, hogy nincs megosztási szerződés, több mint botorság.

De ha tényleg nincs használva, akkor vedd haználatba amekkora tetszik, majd portestál a szomszéd, ha nem tetszik neki. És akkor nekiülhettek megegyezni, és kidolgozni egy mindkettőtöknek elfogadható verziót.

De mondom : az adott udvar elhelyezkedése a két telken, és a tényleges mérete a telkekhez képest sok mindent befolyásolhat, egyáltalán nem biztos, hogy az 1/4-3/4 a korrekt megosztás. (pl.: ha az "udvar" nagyobbik része a te saját telkeden van, akkor ahhoz sok köze nem lehet a szomszédnak. De ha szinte teljesen a közösön van, akkor legfeljebb a fele lehetne a "jogos".)

Vedd birtokba. Aztán elválik, mi lesz.

Toto002 # 2019.06.06. 07:13

A mi 1/1 és tulajdonunk mögött van az udvar.Nagyon köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2019.06.06. 08:20

(ha "mögött", akkor az nem jó, érdemes jogi kérdésekben pontosnak lenni. Ha a Te "házad mögött" mondjuk, a saját, 1/1 tulajdonu ingatlanodon, akkor arra sok igénye nem lehet)

Toto002 # 2019.06.06. 08:58

A mi 1/1 ingatlanunk(550nm),a másik ingatlan összesen 50nm,a mi ingatlanunk mögött húzódik a közös udvar 800 nm-nyi területének a kb 75 százaléka.( Nem tudom elküldeni a fotót az ingatlan elosztásokról).