Ingatlanügyek

ZZ24 # 2019.10.27. 20:22

A gazdával sikerült egy korrekt megállapodást kötnünk, ügy megoldva.

bimbus # 2019.10.28. 20:11

A szomszéd a két földrészletet elválasztó kerítést évekkel ezelőtt elbontotta. Ma már nem lehet megállapítani, hogy a valóságban hol volt a telekhatár. Az ingatlannyilvántartási térkép szerint kimért határt kell ilyenkor a közös határnak tekinteni? A szomszéd szerint az így kimért talekhatár nem pontosan egyezik a korábban tényleges telekhatárral. Mi ilyenkor a jogi helyzet?

drbjozsef # 2019.10.28. 20:20

bimbus,

A "jogi" helyzetet minden esetben az ingatlannyilvántartási térkép tartalmazza.

bimbus # 2019.10.28. 20:42

drbjozsef!
Rendben és köszönöm a választ. Akkor másként kérdezem, mert rosszul kérdeztem. A most megépítendő kerítést a földmérő által, az ingatlannyilvántartási térkép szerint kijelölt vonalon kell megépíteni? A szomszéd szerint nem, hanem a régi kerítés nyomvonalában. De a régi kerítéshelye nem állapítható meg.

drbjozsef # 2019.10.28. 21:09

Ha valaki azt mondaná, hogy a régi kerítés nyomvonalában, de az nem állapítható meg, akkor mit fogtok tenni?

bimbus # 2019.10.28. 21:18

drbjozsef!
A szomszéd saccol, hogy kb. itt volt a régi kerítés nyomvonala. Ő ott szeretné, szerintem meg amit kimért a földmérő az az igazi helye a kerítésnak.
A kérdésedre válaszolva, akkor a szomszéd saccolása által meghatározott helyen épül.

drbjozsef # 2019.10.29. 08:26

Akkor nem is értem a problémát.

geriga # 2019.11.02. 19:05

Szép estét!
Most vettünk egy családi házat, az ingatlan iroda és a vevő is úgy hirdette hogy 4 éve teljeskörű villany vezetékek cseréje megtörtént. Ez kiderült hogy mégsem így van. Mi naivan nem jártunk utána vásárlás előtt. Több villany szerelő is megnézte és valóban semmi csere nem történt. A hirdetés le lett mentve, tehát megvan hogy mi hogy vettük. Mit tudunk most tenni?
Köszönöm a segítséget

Kisstimi # 2019.11.03. 06:03

Jó reggelt kívánok!
A kérdésem az, hogy a válófélben lévő férjem átruházhatja e idegenre a fél tulajdonát a házunkban? Most ezzel fenyegetőzik, hogy idegeneket költöztet be én és a gyerekeink mellé.
Nem tudom, hogy el akarja ajándékozni vagy adni. Van rajta még lakáskölcsön jelzáloggal.
Mit tehetnék? Válóper, közös vagyon megszüntetése még folyamatban.
Köszönöm

Zoltanuss # 2019.11.03. 07:47

geriga !

ingatlan iroda és a vevő is úgy hirdette hogy 4 éve teljeskörű villany vezetékek cseréje megtörtént...…. mégsem így van...…
Mit tudunk most tenni?

Rengeteg dolgot.
Pl. elsőnek szépudvarias levélben jelzitek az irodának és az eladónak is ezt a tényt, majd egyre határozottabban kéritek a reperációt. pl. az árcsökkentést.
Ha nem megy egyre határozottabban kell fellépni … végül a per.
Amúgy lehet hogy elmegy az az ingatlan a régi vezetékekkel is. Lehet a villanyszerelők zsíros megrendelés reményében élezték a helyzetet,. de hát ha van egy állítás, hogy cseretörtént és az nem igaz az félrevezetés

Zoltanuss # 2019.11.03. 07:54

a válófélben lévő férjem átruházhatja e idegenre a fél tulajdonát a házunkban? Most ezzel fenyegetőzik, hogy idegeneket költöztet be én és a gyerekeink mellé.
Nem tudom, hogy el akarja ajándékozni vagy adni. Van rajta még lakáskölcsön jelzáloggal.
Mit tehetnék? Válóper, közös vagyon megszüntetése még folyamatban.
Köszönöm

Ha férj birtokban van, akkor azt hoz oda akit akar.
Lehet tiltakozni ez ellen, de ez is egy nyomásgyakorlási eszköz, elvileg nem törvénytelen.
Eladhatja a részét, elajándékozhatja, csak vevő kell hozzá és megfelelő ár.

Kisstimi # 2019.11.03. 08:16

Köszönöm Zoltannus!

geriga # 2019.11.03. 08:39

Köszönöm szépen a választ! A helyzet hogy kb 1 hete költöztünk be, tehát kíván fizetve. Hívtam két különböző villanyszerelot is akik úgy tájékoztattak hogy semmilyen csere nem történt és nagy mokány munka történt. A tulajdonossal felvettem a kapcsolatot hogy vagy ő hoz egy szerelőt és helyre állítja vagy megtéríti nekem a helyreállítás költségeit. Ígérgetés megy... Meg hogy jó ez így... Jogi szempontból mit tehetünk? Jelenleg ezek a vezetékek a villanyszerelő elmondása alapján alkalmatlanok arra hogy pl mosógép, mosogatógép és akár egy tv egyszerre menjen, rgo életvitel szerűen nem tudunk itt élni...

gerbera317 # 2019.11.03. 09:01

Hőzöngéstől még senkinek nem lett korszerű elektromos hálózata. Meg kell csináltatni (300-400 ezer véséssel együtt), aztán a felújítási költségekre perelni az eladót. Persze, az nem baj, ha előre tud már a majdani fizetési kötelezettségéről, hátha önként fizet, és nem is utólag. A nagyobbik gond, hogy 3-4 hónapra adnak időpontot a szakik.
ergo életvitel szerűen nem tudunk itt élni...
Naaa...

Csuklósbusz # 2019.11.03. 15:29

Üdv!

Adott egy kivett tanya, ami külterületen van. Mennyire bonyolult ezt átminősíttetni lakóingatlanná és milyen költségei vannak?

Illetve hogyan járnék jobban?

Tanyára lehet esetleg tanyapályázatot intézni, de több hónap mire a földbizottság engedélyezi az átírást eladásnál. De így lehet szemétszállítást meg hasonlókat nem kell fizetni.

De viszont attól hogy szemetet nem kell fizetni az önkormányzat a vízellátásra sem kötelezett.

De ha lakóépület akkor hitelképes, földbizottság nélkül átírják stb.

lajcsó # 2019.11.03. 17:55

Ne essél tévedésbe!
Attól, hogy a épületet átminősitteted lakásnak, az a telek besorolását nem érinti, attól még továbbra is tanya marad. Olvasd el a Fölforgalmi törvényben a tanya fogalmát!

Csuklósbusz # 2019.11.03. 19:33

De a tanya fogalmának nem felelünk meg.

De én az egész telek besorolást átakarom minősíttetni.

Tehát hogy adásvétel esetén ne essen földforgalmi törvény alá.

1Peter # 2019.11.05. 16:02

Kedves Fórumozók!

Édesapám testvérével örökölt vagy 15 éve egy ingatlant. Édesapám időközben elhunyt, így az ő része ránk szállt. Korábban már találtunk vevőt az ingatlanra, de a tranzakciót nagybátyám szépen megtorpedózta. Nem akarta eladni. Az elmúlt időszakban hiába volt gondozva az udvar, a ház, nem kevés pénzt költöttünk rá (mi, tehát a másik tulajdonos semmit) az egykor jobb állapotot látott vidéki ingatlan mára az összedőlés közelébe került. Tehát kidobott pénz volt, amit a házra költöttünk.

Mivel nagybátyám és családja hajthatatlan (nem is érdekli igazából a közös tulajdon állapota, neki már - kora miatt, és más településen lakik - nem kell ingatlanadót sem fizetnie), patthelyzet. A rosszalló vélemények, szomszédok panaszai viszont minket találnak meg. Elfogadtuk (mi mást tudunk tenni?), hogy abból már pénzt nem látunk, csak további költségek jöhetnek (bontás, további gondozás stb).

Már ott tartunk, hogy lemondanánk a mi részünkről, csak hogy szabaduljunk az ingatlantól. Le tudunk mondani a saját részünkről? Van olyan végkifejlet, ami számunkra kedvező lehet?

Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.05. 17:27

Nem. Az attól függ, mit tartasz "kedvezőnek".

drbjozsef # 2019.11.05. 18:17

1Peter,

Ingatlanról lemondani nem lehetséges.

A saját részeteket bármikor bárkinek elajándékozhatjátok.

De akár el is adhatjátok, nem kell a tulajdonostárs beleegyezése, csak elővételi joga lesz. Keresel vevőt, aki megveszi így, megkötöd vele a szerződést, aztán megküldöd neki, és vagy az eredeti vevőé lesz, vagy a tulajdonostársé, ha él a jogával. Ha jól értem, nektek mindegy.

Nincs a környéken valaki helyi, aki jelképes összegért megvenné? Hogy legalább a szerződés néhány tízezer forintos költséget fedezze?

1Peter # 2019.11.06. 02:36

drbjozsef: eladni belátható időn belül szerintem már nem tudjuk (ha lenne is vevő, egy másik tulaj mellé biztos nem fogja magát "bevásárolni"), és mivel csak a pénzt viszi (és mivel reménytelen a másik tulajdonossal megegyezni), ezért szabadulnánk az ingatlantól. Igen, nem kevés pénzt költöttünk mi a karbantartásra (a másik fél egy fillért sem), de nyilvánvalóan feneketlen kútba nem öntenénk tovább a pénzt.

Ha elajándékoznánk a másik tulajnak? Köteles egyáltalán elfogadni az ingyen "ajándékot"?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.06. 06:38

Miért lenne köteles? De a megváltásra kötelezhetik. Igaz, titeket is.

drbjozsef # 2019.11.06. 07:18

1Peter,

Nincs senki aki megvenné ötvenezer forintért helyben? Fura. Utána csak megéri neki, hogy ő rendezze le ott a tuladjonostársaddal a dolgot...

Ha máshogy nem megy, indíthattok osztatlan közös tulajdon megszüntetése iránti pert. Ha egyikőtök sem tudja vagy akarja megvenni a másik részét, akkor elárverezik az ingatlant, és megszabadultok tőle.

Tovaria # 2019.11.06. 08:21

Tisztelt Fórum!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy új építési társasházba költöztünk (szüleim) de sajnos most látszódik, hogy a teremgarázsok nem a megfelelő méretben lettek kialakítva, az autók sehogy nem férnek be egymás mellé. Az autók ajtaját már nem lehet kinyitni. Azt szeretném tudni, hogy van ennek valamiféle jogi útja, hogy az épitetőtt pereljük vagy szóra bírjuk.
köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.06. 10:11

??