Ingatlanügyek

drbjozsef # 2019.11.06. 10:54

Tovaria,

A "perelni" az pont egy jogi út.

Hogy "szóra bírni"? Arra nincs jogi út. Izzó piszkavassal lehet, de az nem igazán számít jogszerűnek manapság a világ legtöbb országában.

Biztos ezeket akartad kérdezni?

Szil14 # 2019.11.06. 12:55

Tisztelt Fórumozók!

Kérem szíves segítségüket, abban hogy ingatlan nyilvántartáson be nem jegyzett tulajdonos el ajándékozhatja vagy végrendelkezhet e ezen tulajdonával? Vagy csak azután rendelkezhet vele, ha már bejegyzésre került az ingatlan-nyilvántartáson?

Előre is köszönöm minden válaszadónak!

drbjozsef # 2019.11.06. 13:18

Szil14,

Rendelkezhet vele, elidegenítheti, ha a szerzőt erről informálja - bár az ha körültekintő, úgyis látja az anomáliát a nyilvántartásban- , de a szerzőnek ez azzal a kockázattal jár, hogy ha a közhiteles nyilvántarás alapján, ellenérték fejében jóhiszemű harmadik fél tulajdont szerez, akkor két szék közt a pad alá kerülhet. Meg kockáztatja azt, hogy őt sem jegyzik be ha valami gikszer lesz.

Ha az eladó/ajándékozó tulajdonszerését igazoló okirat alkalmas a tulajdonjog bejegyzésére, csak valamilyen okból az késik, akkor előfordul ilyen. Például örökölt ingatlannál akár az elhunyt halálát követő napon, hónapokkal a hagyatéki végzés előtt köthet szerződést az örökös, de a vevőt nem fogják bejegyezni, csak a jogerős végzés után (és itt is azt kockáztatja, hogy ha valami miatt mégse az örökli az ingatlant, akivel szerződött, akkor bukta lehet a dologból).

Zoltanuss # 2019.11.06. 18:11

Tovaria !
Talán csak nem egy XIII. kerületi csoda házról van szó. Most épült, egy rakás elb.szottság benne a terem garázsok is !!
Mondtam is a lányomnak, hogy vegyél kisebb autót !!

Zoltanuss # 2019.11.06. 18:21

A híres ház Angyalföldön a Váci út és a Dagály között félúton van. Bodor u. 2 -4 150 db. elcseszett lakás méregdrágán.
A szokásos bp. közösköltségnek a duplája van itt.
A kivitelező a saját embereit ültette …. betonozta bé 5 évre. Gondnok - közösképviselő - mihaszna takarítók.
A teremgarázs annyira szűk hogy naponta húzzák meg az autókat.
Sokat nem lehet tenni, de az ajánlott tüzes piszkavas még sorra kerülhet !!

wers # 2019.11.07. 07:35
drbjozsef # 2019.11.07. 08:47

A férfi erre azt mondta, hogy a tulajdonos Ausztriában él, és éppen válófélben van, ezért minél diszkrétebben szeretné őrajta keresztül lefolytatni a tárgyalásokat, és azt is mondta, hogy a válás miatt az osztrák tulajdonosnő a gyorsaságért cserébe akár jelentős értékvesztés árán is túladna a telken, hogy a férje ne szerezzen tudomást a tranzakcióról.

Tehát a megbízott gond nélkül bevallotta, hogy feltehetőleg vagyonmegosztási csalást fognak elkövetni, az eladás semmis lehet, és ezt az ingatlaniroda vidáman elfogadta, és aszisztált hozzá kérdés nélkül. Gratula.

drbjozsef # 2019.11.07. 08:50

(már persze eltekintve attól, hogy az egész csalás volt, ez a magyarázat is csak mese, de hogy itt már nem állt meg az egész, az a mókás. A jutalék iránti mohóság felülír mindent - pláne, hogy moshatják kezeiket)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.07. 10:22

A vevő pedig költségvetési csalást követett el. Szép kis ügy.

Forszájt # 2019.11.07. 11:22

Tisztelt Fórum!
Vettem egy házat részletre.Öt évvel ezelőtt közjegyzővel lett megírva a szerződés.Most telt le az utolsó törlesztésem tehát az ingatlant kifizettem.Mentünk a közjegyzőhöz az adás-vételi suerződésért amikor lekért a földhivataltól egy friss tul.lapot.Ekkor jött az én problémám,mint kiderült a tul.lapról fél éve egy végrehajtó bejegyeztetett az ingatlanra kb.600 000 ft.végrehajtást.Akitől vásároltam az ingatlant a tartozását.Így mikor nevemre kerül az ingatlan azon is szerepelni fog.Az adóssal(eladó) nem lehet beszélni a tartozás rendezéséről.Ha beperelném szerződés szegésért csak nekem lenne plusz költségem mert se munkahelye se ingatlanja nincs amin ketesztül rendezni lehetne az adóságát.
Két kérdésem lenne:1,A közjegyzőnek nem lett volna kötelessége tájékoztatni hogy a fent említett bejegyzés a tul.lapra adott esetben megtörténhet?
2.A földhivatalnak nem kellett volna értesítenie szintén a bejegyzésről? Ugyanis a tul. lapon már öt éve én is szerepelek.
Köszönöm a megtisztelő hozzászólásokat!

gerbera317 # 2019.11.07. 11:27

1. Nem. 2. De.
Pöcse nőtt időközben a menyasszonynak? Akkor kellett volna elvenni, amikor még nem volt neki.

Csuklósbusz # 2019.11.10. 13:53

Adott egy földtörvénnyel vásárolt tanya. A szerződésben, a rutin földtörvényesben ugye bennevan hogy 5 évig művelni kell, nem szabad elidegeníteni stb.

Nade ha én átminősítettem lakóházzá akkor azzal nem követek el szerződésszegést?

Bam70 # 2019.11.10. 15:35

Üdv. Adott egy ál szívességi lakáshasználat, 2 havi kaucióval, közüzemi fizetésekkel 1 évre. A számlák nincsenek átírva, a ház nincs rákötve a csatornára. Ki fizeti a talajterhelést?
Ez nincs konkrétan a "szerződésben"
Egy címen van 2 család, de a közművek nincsenek bontva, csak a villanyon van egy almérő, ami nem tudjuk pontosan kinek mit mér.
Számlát sosem látunk, csak egy összeggel jelölt csekket, amiről nem lehet tudni, hogy gáz vagy villany.
Mik a lehetőségek?
Köszönöm.

gerbera317 # 2019.11.10. 16:39

Mik a lehetőségek?

1. Elköltözöl, mert eleged van ebből a bizonytalanságból.
  2. Nem költözöl el, és

2a) minden marad a régiben.
2b) nem fizetsz, mert nehogymá'.
2c) többet fizetsz, mer' mé' ne.

Bam70 # 2019.11.10. 18:49

Köszönöm a választ, de ezeket már én is megfogalmaztam.
Jogilag gondoltam a kérdésem.

drbjozsef # 2019.11.10. 20:12

Bam70,

Egy ÁLSZÍVESSÉGI használatnál? Jogszerűtlen ügylet mindkét fél részéről, ilyenkor egyiket sem igen védi különösebben a jog...

Az ilyen okosságnál ezt illik tudomásul venni.

"első pillanatban jó ötletnek tűnt..." (ismeretlen költő)

Grave7 # 2019.11.10. 20:15

@Bam70: A "jogi lehetőségek" attól függenek, hogy te mit szeretnél, mi a célod. Meg persze az is lényeges, hogy pontosan ki vagy a leírt esetben ("mi közöd a házhoz").

Bam70 # 2019.11.11. 05:57

Üdv Gvave7! Az egyik bérlő vagyok és nem akarok olyat fizetni, ami nem engem illet. Érvek kellenek, hogy meggyőzzem (pl. a talajterheléssel kapcs.). Minden nem az én sátán magas bérleti díj mellett. Menni most nincs lehetőség 1 évig, mert úszna a kaució.

Bam70 # 2019.11.11. 06:12

Jav: sátán=saram.

drbjozsef # 2019.11.11. 06:47

Bam70,

A wc-t gondolom használod. A szippantások díját Te fizeted?

wers # 2019.11.11. 07:05

a ház nincs rákötve a csatornára

. A szippantások díját Te fizeted?

Azért ez nem egészen így van, már régóta nem csak a szippantások díja a horror költség, hanem a talajterhelési bizé. Az pedig szerintem a tulajé. Nemár a bérlőnek kelljen rákötni a csatornára. Tetőt is ő cseréljen?

drbjozsef # 2019.11.11. 08:17

Szerinted, miért kérdezem?

wers # 2019.11.11. 08:25

A szippantások díja nem tartalmazza a talajterhelés díjat. Azt külön kell fizetni az önkormányzatnak (az igazolható szippantások mennyiségével lehet csökkenteni a talajterhelési díj alapmennyiségét)
Sokkal olcsóbb rákötni a csatornára, mert az 1200 Ft/m3 elég húzós. De persze a ha a tulaj ezt a bérlőre tuszkolja neki nem érdeke rákötni.

Bam70 # 2019.11.11. 08:35

Szóval: vizet és szippantást mi fizetjük, habár a szippantást nem számolja vissza. Csatornára nem akar csatlakozni és ezért mi nem akarjuk a talajterhelést fizetni.

Zöldövezeti11 # 2019.11.11. 08:54

Bam !
Mennyi az a magas bérleti díj ?