Tisztelt Fórumozók!
Érdekes esetben szeretnék tanácsot kapni.
Egy lakás vásárlást követően az okmányirodában szerettem volna lecserélni a lakcímkártyámat, de nem sikerült.
A sikertelenség oka az, hogy a lakcímem, mind a földhivatali nyilvántartóban, mind a társasházi alapító okiratban Fsz. 0. azaz földszint nulla. A KEKKH rendszerük Fsz. 0-ra nem tud kiadni lakcímigazoló okmányt. (azért 0 az ajtószám, mert ez régen gondnoki lakás volt). Jelenleg a helyi jegyzőnél van az ügy, aki telefonban azt mondta, az ajtó átszámozása az egyetlen lehetőség. De ehhez alapító okiratot kell módosítani és a társasház nem kívánja megszavazni, a súlyos ezrek elköltését a büdzséből.
Én azt gondolom, hogy a jegyző és akárki más sem teheti függővé a lakcímkártya kiadhatóságát attól, hogy egy társasház megszavazza e a változtatást vagy sem. Van valakinek hasonló tapasztalata? Esetleg javaslat a megoldásra? Köszönöm!
Ingatlanügyek
"A kérdésem az hogy megteheti-e ezt úgy hogy nem hozzátartozónak ajándékozza??"
Föld ingatlant csak közeli hozzátartozó számára lehet ajándékozni. Meg kell vásárolni a tulajdoni hányadot!
Keresni kell másik ingatlant!
Nem.
Adott egy ingatlan de nincs bejegyezve a földhivatalban, csak úgy hogy zártkert, szőlő.
3 tulaj van rá, kettő elérhetetlen, egy meg elajándékozná. A kérdésem az hogy megteheti-e ezt úgy hogy nem hozzátartozónak ajándékozza??
De ha eladásra kerülne a sor, a többi meg elérhetetlen tehát elővételi jogról sem tudnának lemondani...
Ilyenkor mi a teendő?
Attila57
A konzulátuson vagy követségen tudnak olyan meghatalmazást csinálni amelyet elfogadnak itthon mindenhol. Érdeklődj ott az áráról stb.
Ha ezt tudod, akkor már csak a megfelelő embert kell itt megtalálni ahhoz, hogy működjön minden.
Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
Udvozlom a Forumozokat.
Eloljaroban elnezest szeretnek kerni az ekezetek miatt Amaerikabol irok es sajnos itt nincs ekezet.
Kerdesem lenne hogyan fogjak hozza az ugyem intezesehez. Kozos ingatlannal rendelkezem a volt felesegemmel 6 eve elvaltunk biroi vegzessel a fele ingatlan az enyem a fele az ove a lakhatast o kapta meg, Azota kulfoldon dolgozom es sporolok hogy ki tudjam fizetni az o reszet, rendszeresen fizetem a gyerektartast is. Neki igy kenyelmes eszebe nem jut kifizetni engem , de en nem akarom hagyni veszendobe a fel lakas arat. hogyan kell meginditanom egy ilyen ugyet gondolom meghatalmazast kell adjak valami ugyvednek hogy eljarjon a nevemben, haza nem tudok menni. milyen kilatasaim vannak hogyan tudom ravenni hogy fogadja el a fel lakas arat. hozza teszem hogy a fel lakas arabol kielegiti lakhatast tudna biztositani maganak es a gyerekeknek, ez egy nagyon ertekes belvarosi lakas , a felebol egy lakotelepi 2 es felszobas lakast lazan tudna venni.Amikor vettuk akkor szocpolt igenyeltunk ra ami 10 ev elidegenitesi tilalmat biztosit a magyar allam reszere. Ez mar letelt a bejegyzes gondolom meg rajta van ezt is torolni kellene. Ki szeretnem fizetni a reszet mi a modja ennek. Valamint ha kifizetem es nem akar kikoltozni akkor mi a teendo. Nem tudom sajat magam intezni a munkam ide kot.
Elore is koszonom a segitseget.
A telek egy saroktelek egy hegyoldalban, szinte a fél hegyoldal elvadult, cserjékkel benőtt, a mellettünk lévő egyetlen szomszéd (alul, felül földút van) telke is ilyen volt, budapestiek és szinte sosem látogatták az ingatlant. Ezért érdekes. Hogyaqn lehet "használat" szerint úgy felmérni telkeket, hogy bozótos-xcserjés minden?
de köszönöm a válaszokat.
Az még mindig érdekeklne, hogy valóban létezik ilyen, hogy se a földhivataltól, se senkitől semmiféle értesítést nem kellett volna kapnunk ezekről a dolgokról?
Azt szólítsd fel a visszaadásra, aki birtokolja a területedet. Ha az nem hat, akkor lehet perelni.
Honnan fog kiderülni, hogy tulajdonképpen mekkora a telkünk? Hogy honnan hiányzik az a 150nm? Jó pénzért felmérethetem egy földmérővel?
Tényleg semmiféle értesítést nem kellett volna kapni erről a felmérésről, annak hatályba lépéséről (a felmérés után 7 évvel???) az ott kertet tulajdonló akár 100 tulajdonosnak sem?
Tiszteletem!
3 éve örököltem több földterületet és az egyikből egy jelentős darabot kb.350nm-ert még régebben/7-8 év/ elkerített az akkori szomszéd. Hogy tudom ezt az állapotot megszüntetni? Az új tulaj Ausztriában él, a tértivevényes levelet átvette, de nem reagált rá.
Földi9
Nem biztos, hogy jogszerű volt, de 1 év után akkor sincs jogorvoslatra lehetőség, ha bizonyítottan jogszabálysértés történt.
Mellesleg, ha a felmérés és a módosítás még 2000 körül volt, akkor ez hogy nem derült ki a 2004-es adásvételkor?
bartaldora !
azért lehetnek ott törvényes örökösök is, akik nem tudnak erről a bomba üzletről. Útóbb feltűnő aránytalanság cimén megtámadhatják az ügyletet és még nyerhetnek is.
De ha nincs örökös akkor mindent bele.
Tisztelt Fórunozók!
Az alábbi ügyben kérem segítségüket.
2004-ben vásároltam egy zártkertet. Néhánynapja levelet írtam a Földhivatalnak, amiben érdeklődtem bizonyoss ügyben. A földhivatal válaszolt a kérdésemre, egyúttal azt is tudatta velem, hogy az általam birtokolt kert mérete és aranykorona értéke megváltozott, a kert területe majd 150nm-el kisebb lett. Az okára kérdeztem és a következő választ kaptam:
"Ön 2004 évben vásárolta az ingatlant, akkor valóban 1404 m2 és 0,37 Ak szerepelt a tulajdoni lapon.
xxx város zártkertjeit, bel- és külterületét érintően 1999-2000 években geodéziai felmérés zajlott, amely a helyszínen kialakult határvonalak, a tényleges használat rögzítésére volt hivatott. A felmérés eredménye az ingatlan-nyilvántartáson történő átvezetés előtt 1 hónap időtartamra kifüggesztésre került a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján. A kifüggesztés idejealatt érkezett reklamációkat, észrevételeket a földhivatal kivizsgálta, szükséges esetben módosította a felmérés adatait.
A kifüggesztés lejárta és az észrevételek kivizsgálása után a felmérés adatai 2007. december 30. napján kerültek rögzítésre az ingatlanok tulajdoni lapjain.
Ez így teljesen jogszerű, hogy semmiről semmiféle értesítést nem kaptam?
Nagy tudomány az értő olvasás!
Dóra!
Magyar forditasban ez azt jelenti, hogy a bácsi életében megszerzése a lakás tulajdonjogát az eltartó, és természetesen az eltartó fizeti a költségeket.
Ha te akarsz tulajdonos lenni, kösd meg te a szerződést a bácsival, ettől még takaríthat anyukád ott.
Bár nem értem hogy jössz te a képbe, mivel semmi szerepel nincs az ügyben.
Hacsak nem mint lakás szükséglet miatt érdeklődsz.
Feladtam.
Gondolom, ez azzal jár, hogy a bácsi arra íratja a házat, aki eltartja majd. Az átíratás mekkora összeggel jár? Az már megbeszélés kérdése lehet, hogy a rezsit ki fizesse.
Talán nem voltam egyértelmű: A tartás a kötelezett költségére teljesített tartást jelent. (Bár a hatályos Ptk. mintha lehetővé tenné azt is, hogy gondozás ellenében ruházza át a jogosult az ingatlanját. De szerintem itt a szolgáltatás viszonylag kisebb értéke miatt azért felmerülhet, hogy a szolgáltatás-ellenszolgáltatás már a szerződés megkötésekor kirívóan aránytalan volt. Különösen, ha a jogosult 90 éves.)
És úgy meg lehet kötni egy ilyen eltartási szerződést, hogy csak a halála után fizesse az, akivel megköti a szerződést?
Az utóbbi lenne a célszerű, ha már őt terhelik ezek a költségek.
Igen, az világos, hogy az eltartási szerződés azt jelenti, hogy gondoskodni arról, akivel a szerződést megkötöm. De ha én kötök egy ilyen szerződést, és él a bácsi, akkor ő fogja kapni a házra a költségeket, rezsit, stb., vagy az, akivel megköti az eltartási szerződést?
A tartás a kötelezett költségére teljesített tartást jelent. Az eltartási szerződés jogosultja nem a jogosult halálával szerzi meg a tartás ellenszolgáltatását, hanem már élők közötti átruházással.
Tisztelt Fórumozók!
A következőben szeretnék segítséget kérni.
Édesanyám takarítást vállalt egy 90 éves bácsinál, aki felajánlotta neki, hogy kössenek eltartási szerződést. A kérdésem az lenne, hogy úgy meg lehet-e oldani az eltartási szerződést, hogy nem édesanyám nevére írnánk, hanem az én nevemen lenne, de édesanyám járna hozzá tovább takarítani, főzni, ilyesmik, és amikor meghal a bácsi, az enyém lenne a ház. Ha ez a dolog létrejön, kell fizetni nekem valamit a ház után? Meg lehet úgy oldani ezt a szerződéskötést, hogy a számlákat a bácsi fizesse haláláig, és csak utána az, akivel kötötte a szerződést?
Várom a mihamarabbi válaszukat!
Köszönettel: Bartal Dóra
Tisztelt Fórumozók!
2010-ben örököltem édesapámtól egy belterületi beépítetlen ingatlant a hugommal együtt 1/2-ed, 1/2-ed tulajdoni hányadban. A telken ott volt és jelenleg is ott van apám testvérének holtig tartó haszonélvezeti joga. Szeretnénk eladni a telket, vételár 3.500.000 HUF, amikor megörököltük, akkor a hagyatéki szerint az értéke 5.400.000 HUF volt. A vevő részletekben fizetne, most 400.000 HUF-ot, februárba 1 milliót és jóniusba a maradék 2 milliót. Ja és ingatlanközvetítőn keresztül adtuk el, neki is jár díj, elvielg 3 %, de min 150.000 HUF + ÁFA. Szeretném megkérdezni, hogy az adásvételi szerződésben mikre kell figyelni? Mivel részletekben fizet a vevő, ezért a részleteket foglalóként kell írni, vagy más címen? A haszonélvezeti joggal kapcsolatban mit kell tartalmaznia? A haszonélvező lemond erről a jogáról, nem kér érte elvileg semmit, mármint pénzt, erről kell külön nyilatkoznia, vagy elég beleírni az adásvételibe? Nekünk, mint eladóknak milyen költségek merülhetnek fel? Illeték vagy adó? Úgy tudom adót nem kell fizetni, mert kevesebbért adjuk el, mint ami a hagyatékiba van. A haszonélvezeti joggal kapcsolatos rész érdekelne leginkább, az nem tiszta teljesen. A választ előre is köszönöm!
Mire adtad be a hagyatéki hitelezői igényt? Mit és milyen jogcímen követelsz a hagyatékból?
(Hogy tudnál kiszállni? Adós vagy, tartozol. Méghozzá egyetemlegesen.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02