Ingatlanügyek

blue2014 # 2014.12.10. 16:56

Tisztelt Fórumozók,

Tanácsot szeretnék kérni, adott egy magyar bank hitelkövetelése ingatlanon bejegyzett jelzálogként.
A követelés fel van mondva, végrehajtónál van, de még nem indult árverés. Ingatlanban nem laknak, a tulajjal lehet, hogy meg tudok egyezni.

Szerintetek érdemes e a követelést megvenni, és akár a tulajjal megegyezve a végrehajtáson kívűl megszerezni a tulajdonjogát, vagy ha nem megy , folytatni a végrehajtást.

Azt szeretném belőni, hogy rossz esetben max mennyi plusz ktsg-em lehet, azt tudom, hogy árverés esetén a licitem 10%-át be kell fizetni, de gondolom ezt visszakapom, mivel enyém a követelés.

Ha nem én nyerek árverésen, de a vételár kisebb mint a követelés, a különbözet továbbra is terheli az ingatlant?

Köszönöm!

ssacc # 2014.11.26. 18:31

Tisztelt fórumozók!

több mint 10 éve jogerős építési engedéllyel építkeztünk, de használatbavételi engedéllyel nem rendelkezünk. Szeretnénk a földhivatalnál rendezni a nyilvántartást.
Ehhez hatósági bizonyítványt szerettünk volna kérni, de használatbavétel tudomásul vételi eljárást indíttatnak velünk. Mi a különbség a két eljárás között?

Nem mellesleg egy 3 tulajdonosú társasházról van szó, osztatlan közös tulajdonú telken. A harmadik, új tulajdonos a másik két tulajdonos hozzájárulása nélkül kapott bontási engedélyt a különálló épületére. Szerencsétlen módon 1995-ben egy olyan t.házi alapító okirat született, mint egy soklakásos t.ház esetében, azaz közös tulajdonban vannak a falak, a tető tetőtér stb. Jelenleg építési engedélyezési eljárás is folyamatban van részükről, amihez nem kaptak tőlünk hozzájárulást.

jakaji # 2014.11.21. 23:23

Tisztelt Fórumozók!
Érdekes esetben szeretnék tanácsot kapni.
Egy lakás vásárlást követően az okmányirodában szerettem volna lecserélni a lakcímkártyámat, de nem sikerült.
A sikertelenség oka az, hogy a lakcímem, mind a földhivatali nyilvántartóban, mind a társasházi alapító okiratban Fsz. 0. azaz földszint nulla. A KEKKH rendszerük Fsz. 0-ra nem tud kiadni lakcímigazoló okmányt. (azért 0 az ajtószám, mert ez régen gondnoki lakás volt). Jelenleg a helyi jegyzőnél van az ügy, aki telefonban azt mondta, az ajtó átszámozása az egyetlen lehetőség. De ehhez alapító okiratot kell módosítani és a társasház nem kívánja megszavazni, a súlyos ezrek elköltését a büdzséből.
Én azt gondolom, hogy a jegyző és akárki más sem teheti függővé a lakcímkártya kiadhatóságát attól, hogy egy társasház megszavazza e a változtatást vagy sem. Van valakinek hasonló tapasztalata? Esetleg javaslat a megoldásra? Köszönöm!

lajcsó # 2014.11.19. 07:44

"A kérdésem az hogy megteheti-e ezt úgy hogy nem hozzátartozónak ajándékozza??"
Föld ingatlant csak közeli hozzátartozó számára lehet ajándékozni. Meg kell vásárolni a tulajdoni hányadot!

MajorDomus # 2014.11.18. 20:54

Keresni kell másik ingatlant!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.18. 18:35

Nem.

Csuklósbusz # 2014.11.18. 18:17

Adott egy ingatlan de nincs bejegyezve a földhivatalban, csak úgy hogy zártkert, szőlő.
3 tulaj van rá, kettő elérhetetlen, egy meg elajándékozná. A kérdésem az hogy megteheti-e ezt úgy hogy nem hozzátartozónak ajándékozza??

De ha eladásra kerülne a sor, a többi meg elérhetetlen tehát elővételi jogról sem tudnának lemondani...

Ilyenkor mi a teendő?

Wildmann # 2014.11.18. 12:19

Attila57

A konzulátuson vagy követségen tudnak olyan meghatalmazást csinálni amelyet elfogadnak itthon mindenhol. Érdeklődj ott az áráról stb.

Ha ezt tudod, akkor már csak a megfelelő embert kell itt megtalálni ahhoz, hogy működjön minden.

Attila57 # 2014.11.16. 17:42

Udvozlom a Forumozokat.
Eloljaroban elnezest szeretnek kerni az ekezetek miatt Amaerikabol irok es sajnos itt nincs ekezet.
Kerdesem lenne hogyan fogjak hozza az ugyem intezesehez. Kozos ingatlannal rendelkezem a volt felesegemmel 6 eve elvaltunk biroi vegzessel a fele ingatlan az enyem a fele az ove a lakhatast o kapta meg, Azota kulfoldon dolgozom es sporolok hogy ki tudjam fizetni az o reszet, rendszeresen fizetem a gyerektartast is. Neki igy kenyelmes eszebe nem jut kifizetni engem , de en nem akarom hagyni veszendobe a fel lakas arat. hogyan kell meginditanom egy ilyen ugyet gondolom meghatalmazast kell adjak valami ugyvednek hogy eljarjon a nevemben, haza nem tudok menni. milyen kilatasaim vannak hogyan tudom ravenni hogy fogadja el a fel lakas arat. hozza teszem hogy a fel lakas arabol kielegiti lakhatast tudna biztositani maganak es a gyerekeknek, ez egy nagyon ertekes belvarosi lakas , a felebol egy lakotelepi 2 es felszobas lakast lazan tudna venni.Amikor vettuk akkor szocpolt igenyeltunk ra ami 10 ev elidegenitesi tilalmat biztosit a magyar allam reszere. Ez mar letelt a bejegyzes gondolom meg rajta van ezt is torolni kellene. Ki szeretnem fizetni a reszet mi a modja ennek. Valamint ha kifizetem es nem akar kikoltozni akkor mi a teendo. Nem tudom sajat magam intezni a munkam ide kot.
Elore is koszonom a segitseget.

Földi9 # 2014.11.12. 17:29

A telek egy saroktelek egy hegyoldalban, szinte a fél hegyoldal elvadult, cserjékkel benőtt, a mellettünk lévő egyetlen szomszéd (alul, felül földút van) telke is ilyen volt, budapestiek és szinte sosem látogatták az ingatlant. Ezért érdekes. Hogyaqn lehet "használat" szerint úgy felmérni telkeket, hogy bozótos-xcserjés minden?
de köszönöm a válaszokat.
Az még mindig érdekeklne, hogy valóban létezik ilyen, hogy se a földhivataltól, se senkitől semmiféle értesítést nem kellett volna kapnunk ezekről a dolgokról?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.06. 19:53

Azt szólítsd fel a visszaadásra, aki birtokolja a területedet. Ha az nem hat, akkor lehet perelni.

Földi9 # 2014.11.06. 18:45

Honnan fog kiderülni, hogy tulajdonképpen mekkora a telkünk? Hogy honnan hiányzik az a 150nm? Jó pénzért felmérethetem egy földmérővel?
Tényleg semmiféle értesítést nem kellett volna kapni erről a felmérésről, annak hatályba lépéséről (a felmérés után 7 évvel???) az ott kertet tulajdonló akár 100 tulajdonosnak sem?

gumba # 2014.11.06. 18:10

Tiszteletem!

3 éve örököltem több földterületet és az egyikből egy jelentős darabot kb.350nm-ert még régebben/7-8 év/ elkerített az akkori szomszéd. Hogy tudom ezt az állapotot megszüntetni? Az új tulaj Ausztriában él, a tértivevényes levelet átvette, de nem reagált rá.

nanemaaa # 2014.11.06. 09:55

Földi9
Nem biztos, hogy jogszerű volt, de 1 év után akkor sincs jogorvoslatra lehetőség, ha bizonyítottan jogszabálysértés történt.

Mellesleg, ha a felmérés és a módosítás még 2000 körül volt, akkor ez hogy nem derült ki a 2004-es adásvételkor?

Zoltanuss # 2014.11.05. 17:45

bartaldora !

azért lehetnek ott törvényes örökösök is, akik nem tudnak erről a bomba üzletről. Útóbb feltűnő aránytalanság cimén megtámadhatják az ügyletet és még nyerhetnek is.
De ha nincs örökös akkor mindent bele.

Földi9 # 2014.11.05. 08:12

Tisztelt Fórunozók!

Az alábbi ügyben kérem segítségüket.
2004-ben vásároltam egy zártkertet. Néhánynapja levelet írtam a Földhivatalnak, amiben érdeklődtem bizonyoss ügyben. A földhivatal válaszolt a kérdésemre, egyúttal azt is tudatta velem, hogy az általam birtokolt kert mérete és aranykorona értéke megváltozott, a kert területe majd 150nm-el kisebb lett. Az okára kérdeztem és a következő választ kaptam:

"Ön 2004 évben vásárolta az ingatlant, akkor valóban 1404 m2 és 0,37 Ak szerepelt a tulajdoni lapon.
xxx város zártkertjeit, bel- és külterületét érintően 1999-2000 években geodéziai felmérés zajlott, amely a helyszínen kialakult határvonalak, a tényleges használat rögzítésére volt hivatott. A felmérés eredménye az ingatlan-nyilvántartáson történő átvezetés előtt 1 hónap időtartamra kifüggesztésre került a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján. A kifüggesztés idejealatt érkezett reklamációkat, észrevételeket a földhivatal kivizsgálta, szükséges esetben módosította a felmérés adatait.
A kifüggesztés lejárta és az észrevételek kivizsgálása után a felmérés adatai 2007. december 30. napján kerültek rögzítésre az ingatlanok tulajdoni lapjain.

Ez így teljesen jogszerű, hogy semmiről semmiféle értesítést nem kaptam?

MajorDomus # 2014.11.04. 21:23

Nagy tudomány az értő olvasás!
Dóra!

Magyar forditasban ez azt jelenti, hogy a bácsi életében megszerzése a lakás tulajdonjogát az eltartó, és természetesen az eltartó fizeti a költségeket.

Ha te akarsz tulajdonos lenni, kösd meg te a szerződést a bácsival, ettől még takaríthat anyukád ott.

Bár nem értem hogy jössz te a képbe, mivel semmi szerepel nincs az ügyben.

Hacsak nem mint lakás szükséglet miatt érdeklődsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.04. 17:44

Feladtam.

bartaldora # 2014.11.04. 17:21

Gondolom, ez azzal jár, hogy a bácsi arra íratja a házat, aki eltartja majd. Az átíratás mekkora összeggel jár? Az már megbeszélés kérdése lehet, hogy a rezsit ki fizesse.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.04. 17:17

Talán nem voltam egyértelmű: A tartás a kötelezett költségére teljesített tartást jelent. (Bár a hatályos Ptk. mintha lehetővé tenné azt is, hogy gondozás ellenében ruházza át a jogosult az ingatlanját. De szerintem itt a szolgáltatás viszonylag kisebb értéke miatt azért felmerülhet, hogy a szolgáltatás-ellenszolgáltatás már a szerződés megkötésekor kirívóan aránytalan volt. Különösen, ha a jogosult 90 éves.)

bartaldora # 2014.11.04. 16:51

És úgy meg lehet kötni egy ilyen eltartási szerződést, hogy csak a halála után fizesse az, akivel megköti a szerződést?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.04. 16:42

Az utóbbi lenne a célszerű, ha már őt terhelik ezek a költségek.

bartaldora # 2014.11.04. 16:25

Igen, az világos, hogy az eltartási szerződés azt jelenti, hogy gondoskodni arról, akivel a szerződést megkötöm. De ha én kötök egy ilyen szerződést, és él a bácsi, akkor ő fogja kapni a házra a költségeket, rezsit, stb., vagy az, akivel megköti az eltartási szerződést?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.04. 16:14

A tartás a kötelezett költségére teljesített tartást jelent. Az eltartási szerződés jogosultja nem a jogosult halálával szerzi meg a tartás ellenszolgáltatását, hanem már élők közötti átruházással.

bartaldora # 2014.11.04. 15:14

Tisztelt Fórumozók!

A következőben szeretnék segítséget kérni.
Édesanyám takarítást vállalt egy 90 éves bácsinál, aki felajánlotta neki, hogy kössenek eltartási szerződést. A kérdésem az lenne, hogy úgy meg lehet-e oldani az eltartási szerződést, hogy nem édesanyám nevére írnánk, hanem az én nevemen lenne, de édesanyám járna hozzá tovább takarítani, főzni, ilyesmik, és amikor meghal a bácsi, az enyém lenne a ház. Ha ez a dolog létrejön, kell fizetni nekem valamit a ház után? Meg lehet úgy oldani ezt a szerződéskötést, hogy a számlákat a bácsi fizesse haláláig, és csak utána az, akivel kötötte a szerződést?
Várom a mihamarabbi válaszukat!

Köszönettel: Bartal Dóra