Ingatlanügyek


Majordomus # 2022.06.20. 19:49

Akkor vagy magához váltja és kifizet benneteket vagy elárverezik az egészet.

Mennyit ér a telek?

Szomorú örökös # 2022.06.21. 05:17

Teljes

Van egy közös építési telkünk a testvéreimmel, egyenlő arányban vagyunk tulajdonosok 4en. Igazából el szerettük volna adni, de most az egyik testvér építkezni szeretne rá. Hárman mondtuk, hogy oké akkor vegye meg hármunk részét, de ő nem szeretné, mert azt mondta, ha kifizetne akkor már nem tudna építkezni. Szóval most gyakorlatilag, a hozzájárulásunk nélkül akar felépíteni egy házat.

Azért eléggé vastag bőr van a képén a tesónak. Még a közös tulajdon megszüntetése per is egy járható út lehet, igaz akkor ha ő nem váltja ki a részeteket, akkor elárverezik és nem fog tudni rá építeni, mert az ő része is máshoz fog kerülni. De azt hiszem, hogy nagy valószínűséggel ez lesz a jó testvéri kapcsolatotok vége.

drbjozsef # 2022.06.21. 05:21

Aki szarik a testvérei kifizetésére. és engedélyük nélkül építkezne, azzal már rég nincs meg az a kapcsolat, vagy legalábbis, ha esetleg még megvan, nemigen érdemes fenntartani...

Tadegi # 2022.06.21. 12:34

Mindenki mennyire szereti élezni a konfliktust... Szerintem normális emberek tudnak egymással olyan szerződést kötni, aminek a végén mindenki jól jár. Mondjuk a negyedik testvér részletekben vállalja, hogy részletekben fizeti ki a telekrészek vételárát. Vagy ha mondjuk a többi testvér tulajdonrészt kap a házból.

horvathklaudia # 2022.06.21. 13:19

Lakásvásárlásra esetleg van-e támogatás fogyatékkal élő személyek részére (értelmi fogyatékosról lenne szó)? Vagy bármilyen olyan támogatás, ami hozzájárulna a lakásvásárláshoz, esetleg felújításhoz (otthonfelújítási támogatáson felül), és alacsony jövedelemmel rendelkező (közmunkás) édesanya, és fogyatékkal élő fia kaphatna? Akár előfinanszírozással is.
Pályázati oldalakon nem találtam.
Bocsánat, ha ez a kérdés nem ide tartozna mégsem.
Válaszokat előre is köszönöm!

Majordomus # 2022.06.21. 19:11

Nincs megkülönböztetés a hiteleknél és támogatásoknál.

Van viszont lehetőség szociális támogatásokat kérni

horvathklaudia # 2022.06.21. 19:14

Köszönöm a választ! Helyi önkormányzatnál érdeklődtem, itt nincs mód rá sajnos.

Majordomus # 2022.06.21. 19:30

Egy megoldás van. Alacsony kamatozásu hosszu futamidejű hitel minek elbírsz a törlesztőjével.

Kérdés hogy a bank elfogad e hitelképesnek?

Teljes # 2022.06.24. 06:38

A telek 30millió forintot ér, nem tudja kifizetni a részünk. Ő most családot akar alapítani a feleségével, építkezni szeretne. nekik erre kb. 20 millió forintjuk van, de célozgatásuk alapján a ház amit szeretnének kb. telek nélkül 40-50 millió lenne kulcsrakészen. Hitel, babáváró, csok mindent fel akarnak venni, a házra telekre meg jelzálogot bejegyeztetni. Szóval a telket biztosa nem tudják nekünk kifizetni, sem egyben sem részletekben, mert bőven elég lesz nekik a hitelt kifizetni, két átlagos fizetésből. Az eladást, osztozkodást nem akarják, mert akkor ők olyan kevés pénzt kapnának a részükként, hogy ahhoz még sok pénzt kellene hozzárakniuk, ami nincs hogy vegyenek egy telket. Megértem a problémáikat, hogy boldogulni akarnak, de nem akarok egy olyan telek résztulajdonosa lenni, amin jelzálog van, és mi van ha nem fizetnek? Hogyan érinti ez az én jövőbeni hitelfelvételemet? Egyébként pedig nekem is szükségem lenne majd a telek után befolyt pénzre, mert egy kis lakás vásárlásnál kipótlásához szükség lenne rá. Volt egy formális jó viszonyunk, ritkán találkoztunk(össze-vissza élünk a világban) de azt látom hogy ők most, ezt nagyon makacsul a fejükbe vették, az érvekre csak csendesen mosolygnak a feleséggel, titkolóznak és egy egy megjegyzésük arra vonatkozik, hogy mi úgysem lakunk itt, nem mindegy nekünk, hogy üres vagy van rajta egy ház?

drbjozsef # 2022.06.24. 08:37

Teljes,

Ez kellemetlen, de a jogi része elég tiszta és egyszerű. Ha nincs megegyezés, pert kell indítanod, és ha meg akarod akadályozni a beépítést, akkor minél előbb. Nincs más megoldás.

Ez lényegében nem jogi probléma, már a megegyezés szempontjából. Próbáld meg presszionálni, hogy kitalálják a kifizetéseteket 3 napon belül, vagy indítod a pert. Hátha az hat.

Aki nem tud a saját telkére építkezni, az ne akarjon építkezni.

osztap # 2022.06.24. 08:45

Teljes,

Mielőtt elindítod a pert, hívd fel a testvér figyelmét arra, hogy a bank nem fog adni nekik hitelt/CSOK-ot akkor, ha nem jegyeztethet be jelzálogot meg elidegenítési és terhelési tilalmat a teljes telekre. Te mint tulajdonostárs pedig nem fogsz ehhez hozzájárulni. Ha nem hiszi, kérdezze meg a bankot!

Lehet, hogy ez is elég lesz, hogy felébredjenek.

Szomorú örökös # 2022.06.24. 11:47

osztap

Sajnos az építkezni kívánó tulajdonostárs részére is simán bejegyzik, ha az elég lesz nekik. Én is osztatlan közösben laktam, ott egyértelműen a másik tulajdonos részére történő utalással jegyezte be a bank a jelzálogot, ami egyáltalán nem érintette az én részemet.

Szomorú örökös # 2022.06.24. 11:47

osztap

CSOK esetén lehet csak más a helyzet, de egy sima ingatlanhitelnél a bank lazán megteszi.

drbjozsef # 2022.06.24. 11:53

tulajdonostárs részére is simán bejegyzik, ha az elég lesz nekik

Csak használati megosztási szerződés esetén. Csoknál ugyanez.

Szomorú örökös # 2022.06.24. 13:21

drbjozsef

Csak használati megosztási szerződés esetén.

Igazad van, nálunk akkor már készült ilyen. Jelen esetben a kérdezőnél erre nem sok esély van, mivel ők nem szeretnék, ha a testvér építene, ők inkább megválnának a részüktől.

Majordomus # 2022.06.24. 19:39

drb..nek van igaza.
Nincs miért aggódnia Teljes-nek.
Ha 20 milliókat akar felvenni egy telek negyedrészére,a bank simán kiröhögi! A Csoknál az állam is.
A másik 3 testvér egymás javára jegyeztessen be haszonélvezeti jogot.

A bank be sem fogadja a hitelkérelmet.

Akkor lehet szólni a bátyusnak,hogy most vigyorogjál tesó!

Szomorú örökös # 2022.06.25. 06:19

Majordomus

A bank be sem fogadja a hitelkérelmet.

Azért az a pártízezer forintos hitelbírálati kérelem díja viszont kirepülni fog a kasszájából. Nekem a nem igazán kedves rokonom két hitelbírálatot bukott el - ráadásul ő is CSOK-ra utazott (használt lakásra) - mire a végén szabadfelhasználású hitelből vette meg a lakásomat. Volt sírás részéről rendesen, hogy nem volt bekalkulálva az a veszteség „szegény csórónak”. Én meg csendben mosolyogtam a háttérben, hogy a sok szemétségért, amit elkövetett ellenem, megkapta a sorstól a jutalmát. Utána pedig szépen csendben elköltöztem és azóta nyugalmam van tőle.

Majordomus # 2022.06.25. 19:06

A nemleges bírálat is pénzbe kerül.

noemierdei # 2022.07.16. 18:50

Szisztok!
Segítséget szeretnénk kérni. Vettünk egy házat függőben tartással, az INY-ban széljegyre kerültünk. Volt màr pozitív hitelbírálatunk, de a bank megtagadta a szerződéskötést arra hivatkozással, hogy AZÓTA két végrehajtási kérelem került széljegyre és a bank szerint ha bennünket tulajdonosként bejegyeznek, akkor a végrehajtást is bejegyzik. A földhivatal arról tájékoztatott minket, hogy ha mi tulajdonosok leszünk a függőben tartás ideje alatt, akkor el fogjàk utasítani a vegrehajtasi kerelmeket, mert a fuggoben tartás ettől véd. Google-ben is találtunk pár állásfoglalást arra vonatkozóan, hogy a függőben tartás valóban véd a végrehajtási jog bejegyzésétől, viszont ennek a jogi alapjàt nem találjuk. Tudnàtok segíteni a jogszabályi alap megtalálásában? Nagyon köszönjük!

drbjozsef # 2022.07.16. 20:32

noemierdei,

Ez implicite nincsen benne a törvényben, de az Inytv. 47/A.§ (1) bekezés "a" és "b" pontja egymás utániságából logikusan következik.

Függőben kell tartani (úgymond, hivatalból, a törvény szerint) mindent, amíg van előtte rangsorban más elintézendő kérelem. Valamint függőben kell tartani - legfeljebb 6 hónapig - a tulajdonjog bejegyzési kérelmet, ha azt a felek így kérik. A kettőből következik, hogy amíg az utóbbi nem intéződik el, addig semmi más bejegyzéssel nem foglalkozhat a földhivatal el előbbi miatt, azokat is függőben kell tartani. Ha 6 hónapon belül benyújtásra kerül a végleges bejegyzési kérelem és a függőben tartás megszüntetése, akkor azt elintézi a földhivatal, bejegyzi a vevő tulajdonjogát - természetesen tehermentesen -, aztán foglalkozik a következő kérelmekkel. Ha a következő egy végrehajtási jog bejegyzés még az eladó nevére, akkor azt elutasítja, hiszen már nem ő a tulajdonos. Ha ezután jön a bank jelzálogjoga (és elidegenítési és terhelési tilalma), akkor azt már bejegyzi, hiszen a vevő a tulajdonos.

Fontos, de feltételezem ezt nem kell külön mondani, hogy ez csak és kizárólag a függőben tartásra vonatkozik, a tulajdonjog fenntartással történő eladásra NEM! Biztos nem utóbbi van nálatok?
Ha nem, akkor rá kell szabadítani egy ügyvédet a bankra, vagy eleve azonnal zaklatni kell a bank jogi osztályát, hogy tegyék helyére az elbírólót, vagy aki akadékoskodik.
Persze, azt érdemes tudni, hogy a banknak nem kötelező hitelt adnia, ha konkrét ajánlatot még nem tett...

noemierdei # 2022.07.16. 21:17

Nagyon szépen köszönjük a választ! Igen, biztosan függőben tartássa van, mert már 3x is módosítanunk kellett a szerződést amiatt, hogy lejárt a 6 hónap és újra be kellett adni a földhivatalhoz. Maga a bank kérte azt, hogy függőben tartással szerződjünk, ez volt az egyik feltétele! Van pozitív hitelbírálatunk, augusztus végéig szól a hitelösszeg rendelkezésre tartása…

drbjozsef # 2022.07.16. 21:31

Háromszor járt le a 6 hónap? Hú, ott valami nagy gáznak kell lennie...

noemierdei # 2022.07.16. 21:34

Újépítésű ház és ennyi idő alatt sikerült “befejeznie”….

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.17. 07:05

Ha ismét lejár a 6 hónap, akkor bejegyzik a végrehajtási jogokat. (Ha mégis a te tulajdonjogodat jegyzik be, akkor pedig jöhet a vita, hogy nem volt-e a szerződés fedezetelvonó. Úgy lehet, ezért nem akar kölcsönt adni a bank.)

noemierdei # 2022.07.17. 10:15

És azt hogy bizonyítjuk, hogy nem fedezetelvonás történt? Korábban nem ismertük az eladót, lakhatási céllal vesszük az ingatlant CSOK-kal, ÁFA visszatérítéssel, szeretnénk beköltözni… a vételár piaci ár volt mikor kötöttük a szerződést és már másfél éve várjuk, hogy átadja…