Ingatlanügyek


Sherlock # 2012.11.07. 09:57

Ha adnak akkor persze. :)

pazs # 2012.11.07. 09:20

Mi az a "bejegyzett kötelesrész"?

Vitos # 2012.11.06. 23:16

Kedves Mindenki,

A kérdésem: Lehet-e felvenni bejegyzett kötelesrészre hitelt?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.06. 19:40

Nem lehet "visszalépni".

zsebi0202 # 2012.11.06. 19:09

Az lenne még a kérdésem, ha visszalép a szerződéstől, az átutalt összeggel mi lesz? Csak a készpénzben átadott foglaló összegét kell visszatartanom belőle? Egyáltalán van még lehetősége elállni a vásárlástól azok után, hogy már a szerződés 05.-én lejárt. Nekem van lehetőségem póthatáridőt biztosítani, ami 15 nap +. Az ingatlanban végzett javításokat és szépészeti munkákat (laminált lap lerakása) pedig ha jól sejtem nem vagyok köteles kifizetni.

zsebi0202 # 2012.11.06. 18:51

A szerződés ide vágó szövege:
A felek tudomással bírnak arról, hogy az ingatlan értékesítése miatt, a 176/2008(V/30)Korm. rendelete alapján az Eladó köteles beszerezni és átadni a Vevőnek az ingatlanra kiállított az energetikai tanúsítványt. A Vevő hozzájárulásával az Eladó legkésőbb a vételár teljes megfizetésekor adja át a Vevőnek a tanúsítvány eredeti példányát.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.06. 18:44

Nem akarok nagyon beledumálni a szerződést készítő kolléga dolgába, de szerintem - ha valóban úgy szól az irat, ahogyan te mondod - az nem lesz jó. A szerződésnek tartalmaznia kell a vevő nyilatkozatát, mely szerint a tanúsítványt megkapta. A tietekből ezek szerint ez hiányzik - ergo visszadobja a földhivatal. Szerintem.

zsebi0202 # 2012.11.06. 18:35

Nagyon köszönöm. A legszebb, együtt egy kőműves szakemberrel átnéztük a házat tételesen, és a javítási költségeket is elküldtem levélben, anyagár nélkül. Nekem is sántít nagyon a történet.
Még van több mint 10 napom az energetikai tanúsítvány kiállíttatására. Én a levélből úgy vettem ki, nem akar lejönni a házhoz hogy ez a papír elkészülhessen, és a szerződésszegést így áthárítsa rám.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.06. 18:00

Még tartozom az energetikai tanúsítvánnyal,
Ha aláírtátok a szerződést - és jól van szövegezve -, akkor azzal sem.

Megnézném én azt a jogi szakértőt, akire a vevő hivatkozik.

Miért akarnál bejutni? A vételárhátralékot követeld. Felszólító levél, fizetési meghagyás és per, ha akarja.

zsebi0202 # 2012.11.06. 17:34

Jelenleg folyó adás-vételi szerződésemből nagy részt a vevő kifizetett. Egy összeg foglalót az ügyvédnél, egy nagyobb összeget pedig átutalt később. Tartozik még pár százezer forinttal. Eladásnál semmi probléma nem volt, három hétig jártak a házat megnézni, rokonokkal, barátnőkkel. Mindenről részletesen lettek tájékoztatva. Az ingatlan értéke 2007-ben fel lett mérve, ehhez képest most alig haladta meg az 50 %-ot az eladási ár. A lényeg, mivel nagyon akart költözni, megengedtem hogy kifestessen, a festőt és a többi embert is én kerestem, a padló lerakásakor is én felügyeltem, pusztán baráti szívességből. A lényeg, beköltözött egy hete kb, azóta szintén mentek javítgatni. Ma kaptam egy megdöbbentő levelet, hogy konzultált jogi szakértővel, meg építésügyi szakértővel, és a ház állapota rosszabb mint én tájékoztattam, ami természetesen nem igaz, ezt igazolhatják a vele lévő rokonok és ismerősök is, és a munkások akiket én felügyeltem. Kéri, hogy vagy fizessem vissza a vételárat, vagy engedjek az árból. Még tartozom az energetikai tanúsítvánnyal, ez már megbeszélve egy építésszel, a gond a vevő már lecseréltette a zárakat, beköltözött, de jelenleg nem tartózkodik a házban. Telefonon sem tudom elérni. A szerződés úgy szól, a fennmaradó összeget akkor kell fizetnie, ha ez a papír meglesz. Kérdésem, milyen lehetőségeim vannak, jogi úton hol kell feljelentést tennem ez ügyben, illetve a saját ingatlanomba hogy jutok be egyáltalán, hogy ne sértsek törvényt. A közmű és egyéb még az én nevemen vannak, egy papírt írtunk az óraállásokról.

gayana18 # 2012.11.06. 15:59

Tisztelt Szakértők!

Olyan problémám van, hogy édesanyám és testvére a szülők után örökölt egy házat, ahol 1/4-ed rész anyukámé. A testvére nagy összegű hitelt vett fel, beleegyezett hogy az ő részére is felvegyék, arról volt szó, hogy nem kezes, vagy adóstárs lesz, de mégis az lett. A testvére nem fizetett és az adósság fejében mindkét (tehát anyukám saját házát is) árverezésre bocsátották volna. A testvérét el is árverezték, de anyukám a testvér fiával hitelt vett fel, és megvette a házat. Az unokaöcs viszont nem fizeti a saját részét, arról a számláról, melyre a hitelt felvette, elvitte fizetését, és a megbeszélt közüzemi díjakat valamint a hitelt is teljes egészében mi fizetjük. Adnak valamennyit, de a hatalmas tartozásuk miatt anyukám a saját házát is kénytelen volt visszavásárolni, így két házat fizetne.
A testvér háza az Ő és az unokaöcs nevén van, de nem fizetnek, anya fizet mindent. Hogyan lehetne megoldani, hogy az egész ház anya nevére kerüljön? Milyen lehetőségek vannak, hogy fizessék a hitelt?

Megegyezés szerint anya házát is nekik kéne fizetniük, hiszen az ő tartozásuk volt a baj okozója, de sajnos még a sajátjukat sem fizetik. Lassan az ő hibájukból mi fogunk rosszul járni, és szeretnénk valami megoldást.
Úgy tudom voltak a hitelnek bizonyos feltételei, ha ezt nem teljesíti valamelyik fél, lehet e tenni valamit? (ez esetben az unokaöcs).

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.06. 15:44

Teleknél se kell hirdetmény - csak termőföldnél. (Egyébként az is ingatlan.)
Az elővásárlásra jogosultakat meg kell kínálni.

birozsu # 2012.11.06. 15:39

Tisztelt Szakértők!
Van 1/4 rész tulajdonom egy ingatlanban, osztatlan közös tulajdon. Ha szeretném eladni, akkor ugye van elővásárlási joga a másik két tulajdonosnak! 1/4, 2/4 részben tulajdonosok! Ingatlannál is ugyan úgy ki kell függeszteni az elővásárlást az önkormányzatnál, mint teleknél, vagy simán eladhatom akinek szeretném? Remélem érthető amit kérdezni szeretné!
Előre is köszönöm a választ!
üdvözlettel: birozsu

Vitos # 2012.11.06. 13:04

Üdv Mindenkinek!

A kérdésem: bejegyzett kötelesrészre vehetek-e fel hitelt,vagy meg kell várni,míg az ingatlan a hozzátartozó halála után értékesítésre kerül? Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2012.11.06. 10:47

Mármint a lakáshasználati jog ellenértékének.

ObudaFan # 2012.11.06. 10:47

A lakáshasználati díj ellenértékének a többlethasználati díjhoz nem sok köze van. Az előbbit valóban házastársak követelhetik, az utóbbi esetben viszont csak az a lényeg, hogy tulajdonostársak-e. Meg persze, hogy a használatot akadályozza-e a tulajdonostárs, vagy sem.

dr.VV # 2012.11.06. 09:43

Kbs!

Köszi!

mert a lakáshasználati jog ellenértékét házassági perekben szokták követelni, de itt anyja-lánya viszonyról van szó.

Köszi mégegyszer!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.06. 08:33

Ha a tényállás valós, akkor nem jár használati díj. Szvsz még akkor is csak kártérítés járna, ha ténylegesen kizárnák a használatból.

Hogy kik nem házastársak, és hogy ez hogy jön ide, azt nem tudom.

dr.VV # 2012.11.06. 08:11

Sziasztok!

Remélem tudsz segíteni.

Az ügy: felperesnek lakáshasználati joga van egy különálló lakrészre.( nem tulajdonos az ingatlanban) Már 2004-ben önként elköltözött, saját lakást vásárolt. azóta a lakrész felé se nézett. Megélhetése biztosított..., lakása van! nem lett elüldözve a lakrészből...
Most 2012-ben követel a tulajtól ( alperes) havi 20.000,-Ft lakáshasználati díjat, arra hivatkozással, hogy nyugdíja csökken, mert megszűnik az özvegyi nyugdíja:-)

Kérdés: jár neki a használati díj?

A jogalapot nem indokolták a keresetben.

Egyáltalán hol van szabályozva a használati díj????
Szóval nem házastársak és nem közös tulajdon az ingatlan, a felperesnek csak lakáshasználati jogot jegyeztek fel az ingatlan egy lakrészére még 1995-ben.

Előre is köszi a segítséget!

VV

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.06. 06:09

Pert indítatok a közös tulajdon megszüntetése érdekében, vagy eladjátok a saját hányadokat, és a vevő indít pert.

mucogi # 2012.11.05. 23:45

Kedves Fórumozók!

Van egy családi házunk amit el akarunk adni. Több tulajdonos van midenki benne van az eladásban, de egy gondunk van 1 tulajdonos külföldön él nem tudjuk, hol. Ebben az esetben, hogy tudjuk eladni a házat?

Köszönöm a választ!

lajcsó # 2012.11.01. 07:26

Ha nem tudtok megegyezni, akkor per lesz az ügyből. Amennyiben a szolgáltató a szomszéd tartozását - jogalap nélkül - rajtad követeli, simán bukni fogja a pert.

Riaa # 2012.11.01. 07:19

Tisztelt Fórumozók,

Elművel keveredtem levelezésbe, tényállás a következő:
Lekértem az Elmütől a "szerződésemet" azt írták vissza, hogy az nem fellelhető irattárukban, mégis velem levelezgetnek,engem az elmü 1979. óta (akkor vettük közösen a vidéki telket, semmilyen levélben nem keresett meg, semmiről nem értesített, mi ez nem értem, balekot akarnak fogni, úgyis tiltakozom és megkifogásolom, már naponta kétszer járok az ügyfélszolgálathoz, bejelentettem levélben nekik a meghalt szomszédom jogutódjait, ők azt a nemlétező??? szerződés felbontásnak minősítették, leírták, hogy küldik a végszámlát nekem!!!??? Annak ellenére, hogy másolatban mellékeltem a saját ügyintézőjük által leírt levelet, hogy "nem találják az irattárukban a nem létező szerződésemet" Leírtam levélben az egész 30 év történetét, földhivatali és egyéb hivatalos papírok alátámasztásával. Jelenleg várom a visszajelzésüket, a kérdésem az, hogy az ombudsmannak, az Energiahivatalnak és a Fogyasztóvédelemnek együttesen küldjem el a panaszomat, vagy várjam türelemmel a 15 napos kivizsgálási időt, a szomszédom hat jegyű, a leolvasó elmondása szerint, 30 éves villanyszámlával tartozik a mérő szerint, de én a túloldali telken vagyok, nekem a villanyórájukhoz, házukhoz semmi közöm nincs. (Elmü szerint a szomszédom az elmúlt fél évben keletkeztette a villanyszámlát, de nem értem, nekem ehhez mi közöm?) Valami elírás van szerintem az Elmünél, de hogy erre 1979. óta nem jöhettem rá, (engem nem értesítettek) nem tudtam időben korrigálni, amig élt a szomszédom csak most,amikor már meghalt, milyen érdekes, balek azért nem vagyok.

Ha valaki tud segítsen ebben a borzalomban, hol kezdjem, azon kívül, hogy elküldtem levelemet az elmünek és az álláspontomat bizonyító mellékleteket.

Tisztelettel megköszönöm előre is a segítséget ebben a gubancban, amit nem én okoztam.

ObudaFan # 2012.10.29. 21:18

Viszont elővásárlási jogod van.

Ancsika1 # 2012.10.29. 21:01

Kedves Alle,

A saját tulajdonrészével mindenki szabadon rendelkezik, így ez képezheti adásvétel tárgyát. Az elvált státusz ilyen értelemben nem lényegi elem.