Ingatlanügyek


gyadri1983 # 2012.03.07. 13:29

A jelzálog jog bejegyzéséhez elegendő-e a saját kézzel írt tartozáselismerő nyilatkozat megléte?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.07. 18:03

Nem, dehogy.

jokesz # 2012.03.09. 20:03

Segitséget szeretnék kérni..
a volt élettársammal van egy közös ingatlanunk amit ő szeretne megtartani. 5.5 millió volt az ingatlan ebből 5 milliót hitelre vettünk ami mostmár 8.7millió .. persze nekem volt pénzem ezeket intézni. a bejegyzés fel-fel arányban lett SAJNOS.mivel az ingatlanra igény tartott nem is foglalkoztam vele mert mindig egyezkedtünk szóban hogy kifizet..sajnos az idő neki kedvezett mert a fix törlesztés most márciusba 80.000 ezer lett a 30.000 helyett...így már abszolult nem akar kifizetni sőt azt ajánlotta fel hogy költözzek oda és fizessük közösen..eddig kulcsom sem volt mert lecserélte a zárakat ezt most pótolta.. van számlám is arról hogy mennyit költöttem a házra ami miatt az érétke most annyi mint a hitel... ha most belemegyek,hogy fizetem a hitel felét, akkor ő mint aki használja a házat kell-e részemre használati díjat fizetnie??nem szeretnék oda költözni mert ez csak vitát szülne...
vagy milyen lehetőségeim vannak??
Válaszukat előre is köszönöm.

Wentzl # 2012.03.11. 19:48

"Immaculata 2012.03.04. 08:46

Jól tetted a kiméretést. Az a biztos, amit egy független földmérő állapít meg.
Aki vitatja, annak kell az ellenkezőjét bizonyítania.

Szerintem nem jó ügyvédet választottál. 400 nm alatt nem is lehet telket kialakítani. Nézd meg, hogy nálatok helyi szinten mi a legkisebb kialakítandó teleknagyság. Ha még a 398 nm-ből is hiányzik, akkor bizony az egész telket ki kellett volna sajátítaniuk.

A szomszédok miatt ne aggódj, te már kiméretted, most már rajtuk a sor."

Szeretném eladni azt a 385 nm-es területet mert nagyon kéne a pénz. Sajnos mivel a szomszéd vitatja a mérést,ezért se rendbetenni, se hirdetni nem akarom. Pl.: Lejárathatna a szomszéd az esetleges vevő előtt amikor éppen szemléli az ingatlant, kijönne és elriasztaná azzal, hogy az övét árulom.
Mert sajnos ahelyett hogy kiméretné (pénze van rá béven), sajnos nálam áskálodik (szú szerint:-)), méteres gödröket ás és valamilyen több mint húsz évvel ezelőtti karókat keres. Köteles méretni, vagy addig tarthat mattban amíg élek?


Glaube an Wunder, Liebe und Glück, schaue nach vorne und niemals zurück, tu was du willst und stehe dazu, denn dieses Leben lebst nur du!!!

Ádee # 2012.03.12. 11:15

Üdv mnkinek!

Adott egy ingatlan aminek jelenleg 4 tulajdonosa van.
Az egyik tulajnak(övé 4/8 rész)~400e Ft végrehajtási jog
terheli a tulajdonrészét.Kérdésem,hogy ezen ingatlant hogyan lehet megvásárolni,hogy tehermentes legyen?

Sherlock # 2012.03.12. 11:32

A vásárláskor a tehermentesítéshez szükséges összeget visszatarthatod és ha az eladó nem tehermentesíti, akkor abból az összegből te megteheted.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.12. 11:33

A végrehajtási vevő főszabályként tehermentes tulajdont szerez.

Ádee # 2012.03.12. 12:28

Köszönöm a válaszokat.
Máshogyan tenném föl a kérdést,nekem vevőként az ügyvédi adásvételi aláírása és a kialkudott vételár
kifizetésén kívül futnom kell még más köröket?(végrehajtó..stb) ??

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.12. 12:37

Eleve a végrehajtóhoz kellene menni, legalább azt megkérdezni, hogy mennyi is a teljes tartozás.

Ádee # 2012.03.12. 12:50

"Eleve a végrehajtóhoz kellene menni"

Akkor addig nem is tudunk adásvételit kötni?

Az eladó szerint a tartozás összegét letétbe kell
helyezni az ügyvédnél és akkor én "tisztán" veszem meg.
(?)

Chapel # 2012.03.12. 12:52

Sziasztok!

A véleményétekre lennék kíváncsi.

A közeljövőben társasházunk tetőtere beépítésre kerül. Sok-sok mindent hallottunk a projektről, legutóbb például azt, hogy a meglévő lakásokban teljes közüzemi felújításra van szükség - csőcsere - a tetőtérben kezdődő építkezés miatt.

A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen építkezés miatt terhelhetnek plusz költségeket a már ott lakó családokra, lakástulajdonosokra? A csőcsere gondolom a lakásban (akár) kárt is okoz(hat), ezt mindenképpen tűrnünk kell?
A másik dolog, amit szintén hallottam, hogy a csőcsere alatti időszakban elzárják a gázt. Akinek gázzal működő eszközei vannak, annak az adott időszakban nem lesz meleg vize, nem fog tudni főzni. Ezt az előidézett kárt, kellemetlenséget is köteles a lakástulajdonos eltűrni?

Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.12. 13:11

Ádee, az eladó valószínűleg nem pont ezt mondta. Az igaz, hogy ha a végrehajtandó tartozást a vételár betakarja, és ezt a részt egy megfelelően szövegezett letéti szerződéssel letétbe helyezed, akkor nincs kockázatod. De, hogy így "tisztán" veszed meg, az nem igaz, azt a végrehajtási jogot utólag fogják törölni.

Ha nem tudod a tartozás pontos összegét, akkor honnan tudnád, mennyit kell letétbe teljesíteni? (Mellesleg a letét talán felesleges is, eleve megállapodhattok úgy a szerződésben, hogy a kiegyenlíted a végrehajtandó tartozást, és a maradékot kapja az eladó. A hozzájáruló nyilatkozata az, amit tényleg letétbe kellene tenni.)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.03.12. 13:44

Wentzl!

Az ingatlanoddal tulajdonosként rendelkezel.

Ha zavarnak a birtoklásodban, akkor birtokháborítás miatt a helyi jegyzőnél tudsz eljárást indítani.

Ha el akarod adni az ingatlant, hát eladod. Ahogy értelmezem az új ingatlan nyilvántartása már rendezett, sőt a terhelést sem vezették át, így teljesen tiszta a tulajdoni lapod. Azon rajta vannak a méretek, te ennyit adsz el.
A földmérő a földhivatali adatok, koordináták alapján mérte ki a telekhatárokat, ezzel a vevőt meg tudod nyugtatni. Ha a szomszédnak gondja van, te ne tárgyalj vele, mondd neki, hogy nyugodtan forduljon bírósághoz és bizonyítsa az igazát.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.03.12. 13:49

Chapel!

Mindenről a szerződésben kell, vagy kellett volna rendelkezni.
Ha ezek a fontos dolgok csak most derültek ki, és erre a közös képviselő nem tud válaszolni, az azt jelenti, hogy az építtető akaratán múlnak a dolgok.
A gáz lezárása idejére is kellett volna valamilyen egyéb főzési, fűtési lehetőset biztosítani számotokra.

Chapel # 2012.03.12. 14:05

@Immaculata: köszi a választ.

Még az egész hajcihő előtt vagyunk, és most jönnek ezek az infók szépen lassan elő.

Megmondom őszintén, hogy nem szívesen engedném, hogy szétverjék a padlót meg a plafont az új cső miatt (építsenek a tetőtérbe, az nem érdekel, de a lakásomat hagyják békén), meg egyáltalán nem szívesen engednék vadidegeneket a lakásba. És nagyon nem szeretném a csőcserével együtt járó kárt finanszírozni...

Ádee # 2012.03.12. 14:43

"azt a végrehajtási jogot utólag fogják törölni."

Ok,ezt értem.

Elvileg akkor úgy lenne,hogy az adós tulaj hoz egy igazolást,ezt visszaellenőrizzük,hogy akkor mennyi is az annyi,és ezen összeg levonásra kerül a vételárból,amit letétbe helyezek az ügyvédnél.

Közben kiderült a 4 tulajból 1 még jun.ban elhunyt,viszont a tul.lapon még szerepel,ez mennyire
gond?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.12. 15:50

Akkor az örökösei a tulajdonosok. Így már lehet, hogy az egész vételárat letétbe kellene fizetni; hacsak nem akarod megvásárolni a többiek tulajdoni hányadát az elhunyt része nélkül is.

Ádee # 2012.03.12. 17:07

"Akkor az örökösei a tulajdonosok."

Azok egyébként is tulajdonosok.
A tul.lap szerint 4 tulaj van(apa-aki már elhalálozott,apa testvére,apa lánya,apa fia)
A nagybácsi tul.részén van jelenleg kb 400e Ft végreh.jog.
Ezt a ügyvédnél letétbe helyezném,a maradékot meg kp-ben
kifizetném(azt már nyilván úgy osztják szét ahogy akarják)Így ok?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.03.12. 17:10

Chapel

Én sem engedném, vannak közös területek, folyosók, külső falak, aminek a mentén szintén fel lehetne vezetni ezeket a vezetékeket.

Wentzl # 2012.03.12. 20:38

Immaculata!

Köszönöm szépen a megnyugtató sorokat és azt, hogy időt szánt a válaszra!


Glaube an Wunder, Liebe und Glück, schaue nach vorne und niemals zurück, tu was du willst und stehe dazu, denn dieses Leben lebst nur du!!!

tanácstalan72 # 2012.03.13. 05:25

Hozzáértőktől kérdezném!
AZ ingatlanomat eladtam,már csak az utolsó bankkölcsön átutalásra várok.A vevőknek ez év június 15 -ig kellene ezt az összeget kiegyenlíteni utolsó határidőként.Lehet hogy ez előbb is menni fog,ami nem lenne probléma a számomra csak kérdés merült fel az ügyben hogy nekem mikor is kellene akkor kiköltöznöm az ingatlanomból.A vevő szerint-szó szerint- az átutalás utáni 1-2 napom van hogy eltakarodjak az ő ingatlanából.Sajnos az ügyvéd nem írta bele a szerződésbe hogy a kifizetések után (legyen az előbb vagy a határidő pontos teljesítésekor) hány napom van az ingatlan elhagyására.Igaz szóban meg egyeztünk a 2hétben de ezt most a vevő tagadja és kilakoltatással fenyeget,vagy hogy " majd én kiköltöztetlek címszóvalˇ".Holott még el sem jutottunk odáig hogy itt lenne a pénz,és ha meg is érkezik még mindig a nevemen lesz az ingatlan úgy tudom míg nem adok törlési engedélyről nyilatkozatot.Van e valami jogszabály ami engem is véd hogy kitudjak pakolni rendesen(családi ház).Vagy tényleg megtehetik hogy másnap kilakoltat,vagy bejöhet az ingatlanomba,rám törheti az ajtót?Azt hozzáfűzöm hogy nem akarok természetesen egy nappal sem tovább az ingatlanban maradni mint amennyit az elpakolás igényel(már most is csomagolgatok előre) csak annyit kérek amiben meggyeztünk-igaz sajnos nem írta bele az ügyvéd ezt a papírokba.Mivel véd a jog mivel tudom védeni magam az ilyen erkölcstelen vevőkkel szemben???Sürgős lenne a válasz!Előre is köszönöm!

Wentzl # 2012.03.13. 06:53

Immaculata!

Kikértem ismerősök véleményét, azt mondták egytől-egyig, hogy nem fog lépni a szomszéd.

Mivel zavar a birtoklásban, ezért muszáj megbízni egy ügyvédet, hogy rendezze vele a vitát. Sajnos nekem erre se időm, se energiám nincsen.


Glaube an Wunder, Liebe und Glück, schaue nach vorne und niemals zurück, tu was du willst und stehe dazu, denn dieses Leben lebst nur du!!!

Ádee # 2012.03.18. 07:47

Amennyiben egy ingatlan adásvételnél az adásvétel napja
és a birtokba adás napja eltér,annak van vmi jelentősége?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.18. 08:18

Általában eltér. Van jelentősége.
Mi a konkrét kérdés?

Ádee # 2012.03.18. 08:24

A vevő szerdán fogja kifizetni a teljes vételárat,a közüzemi átírással kapcs.nyomtatványokat is lerendezzük.Mi kb 2-3 nap és költözünk,viszont ő csak kb jún.ban szeretne idepakolni.Az adásvétel után semmi kedvem és időm ideszaladgálni.