Ingatlanügyek


Ádee # 2012.03.18. 08:31

Én arra gondoltam,hogy az adásvétel napjába foglaljuk a birtokba adást is,a kulcsokat meg vagy leadom az ügyvédnél,vagy egy tértis levélben elküldöm neki.
(mivel jelenleg 150km-re lakik)

ObudaFan # 2012.03.18. 12:43

Nem tudod addig használni, vagy hasznosítani (pl. bérbe adni) az ingatlant? Mert egyébként tiszta haszon, ha a vevő fizet, de még egy darabig be sem akar költözni.

Ádee # 2012.03.18. 13:17

"Nem tudod addig használni, vagy hasznosítani (pl. bérbe adni) az ingatlant?"

Igazából nem is akarom,máshová költözünk.
A vevő elég problémás eset,semmi kedvem még 2 hónapig neki egy univerzális csicskát játszani.Azt szerette volna,ha még nyárig itt lakunk(burkoltan persze azért,hogy xy dolgokat még én intézzek el..stb neki)
mi viszont a nem túl happy szomszédi viszony miatt is
mihamarabb pakolunk az adásvétel után.
Ezért kérdeztem,hogy a birtokba adásnak mit célszerű írni ilyen esetben.

Gabicsek # 2012.03.18. 19:57

Amikor kiüríted, odahívod, birtokbaadod jegyzőkönyvileg, órák leolvasásával, kulcsok átadásával és kész, ha a vételár ki van fizetve. Onnantól már az ő gondja és az ő dolga, hogy mikor költözik be.

ObudaFan # 2012.03.18. 22:03

Számomra az is kérdés, hogy így a tulajdonjog bejegyezhető-e , a tulajdonszerzéshez ugyanis birtokba adás is szükséges.

Gabicsek # 2012.03.18. 22:06

Elvileg az adásvételi szerződés szokta tartalmazni, hogy mikor adja birtokba eladó a vevőnek az ingatlant. Viszont a földhivatal nem kéri a birtokbaadásról az iratot a bejegyzéshez.

Ádee # 2012.03.19. 07:41

Gabicsek"

Akkor csak az a legegyszerűbb ha adásvételibe beleíratjuk,hogy a birtokba adás az adásvétel napján megtörtént.

Gabicsek # 2012.03.19. 08:58

De akkor addigra ürítsétek is ki a lakást, olvassátok le az órákat közösen, és add is át a kulcsokat.

Ádee # 2012.03.19. 10:15

Gabicsek"

Az óraolvasás meglesz,nekünk viszont kell kb 2-3 nap a költözésre,tehát a kulcsokat utólag kapja meg.

Gabicsek # 2012.03.19. 10:22

Hát, ha belemegy, írjátok bele.

Ádee # 2012.03.19. 11:04

Gabicsek"

Azt már megoldom. :-)

secreth # 2012.03.21. 07:36

Nem tudom, jól helyen érdeklődök-e, de megpróbálom:)
Kertes házat szeretnénk venni, csütörtökön megyünk az ügyvédhez. Egy millió Ft-ot készpénzben fizetünk, foglalóként. 10,5 millió Ft-ba kerül a ház. Csütörtökön 4,5 millió Ft-ot kell majd átutalni a tulajnak, május végén, amikor költözhetünk, akkor pedig 5 millió Ft-ot.

Kérdésem az, hogy ilyenkor nem ügyvédi letétbe kellene fizetni a 4,5 milliót? Rögtön a tulajnak? És ha május végéig történik valami, akkor elvesztem a 4,5 milliómat?
Az ingatlanos telefonon azt mondta, hogy ne aggályoskodjak, nyugodjak meg, ez így szokás, beszélt az ügyvéddel is.

Mit tehetnék, fogadjam el, vagy ne?
Köszönöm előre is a választ!

lajcsó # 2012.03.21. 08:09

Ragaszkodj hozzá, hogy - a vételár kifizetésétől függetlenül - az ingatlan kerüljön a nevedre!

secreth # 2012.03.21. 08:18

De most még csak a felét fizetem ki, ilyen esetben még nem kerülhet a nevemre, nem?

wers # 2012.03.21. 09:23

Az adás-vételi szerződést aláírtátok?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.21. 12:06

Én ilyen esetekre a vételár és a hozzájáruló nyilatkozat kölcsönös letétbe helyezését szoktam javasolni. De legalább a hozzájáruló nyilatkozatét, különben a vevő nincs biztonságban.
Ja, és azonnal benyújtom a bejegyzési kérelmet függőben tartással.

Ádee # 2012.03.21. 18:55

secreth

Sztem ez fölösleges bonyolítás,ha lefoglalóztad minek 2
részletben még utalgatni?Akkor legyen a foglaló összege magasabb,a határidőig meg kifizeted a többit.

lajcsó # 2012.03.21. 20:37

secreth!

Az ingatlan már akkor is a nevedre kerülhet, ha még egy forintot sem fizettél a vételárból. A tulajdonjog bejegyzése és a vételár teljesítése időben eltérhet egymástól.

secreth # 2012.03.21. 21:01

Köszönöm a hozzászólásokat! Holnap 12 órára megyünk az ügyvédhez. Még nem tudjuk, hogyan döntünk. Egyik ismerősöm azt mondta, hogy nagyon nem korrekt 4,5 milliót kifizetni úgy, hogy ők csak május végén ürítik ki a házat. Ő azt javasolta, hogy amikor átadják a házat, akkor adjuk oda egyösszegben a 10,5 milliót. Szívesen veszem, ha még írtok:)

Gabicsek # 2012.03.21. 21:49

Ezt is lehet, megállapodás kérdése.

lajcsó # 2012.03.22. 05:58

Végül is ez volna a tiszta munka. A vételár kp-ban a lakás meg rögtön a nevedre.

erikakriszta # 2012.03.23. 13:24

Nem tudom , hogy jó helyen teszem -e fel a kérdéseimet vagy sem ! de megpróbálom ! Bármilyen választ szívesen veszek!
Bonyolult helyzet állt elő egy örökléssel kapcsolatban ! Férjem szülei a gyereküktől 1997 őszén örököltek egy lakást! ezt az ingatlant eladták 1998-ban egy jogász vagy ügyvéd hölgynek ! Ami egy gépelt adásvételi szerződés volt 2 tanúval alá írva és senki nem jegyezte ellen, holott ígérte hogy ő mindent elintéz! /nincs sem ügyvédi pecsét sem ellenjegyzés a papíron amit 14 év után most láttunk először! / A férjem édesapja 2007-ben elhalálozott és a hagyatéki leltárba ez az ingatlan nem került bele mivel nem tudtuk hogy ez még a nevükön van! majd 2010-ben az édesanyja is elhalálozott és amikor az ő hagyatéki leltárát intéztük majd akkor derült ki a polgármesteri hivatalba hogy ez még a szülők 1/2-1/2 arányba a tulajdonukba van! Na ekkor felvettük telefonon a kapcsolatot a hölggyel aki azóta is birtokolja a lakást /időnként mivel nem ott lakik /hogy mi az hogy még nincs a nevén több mint egy évtized telt el azóta, és mi nem szeretnénk ezt megörökölni tegyen lépéseket ez irányba! Na azóta eltelt újabb két év és ma megjött a póthagyaték átadó végzés a közjegyzőtől hogy a gyerekekre száll a tulajdonjog mivel nincs bejegyezve az adásvétel! 14 év után nincs senki aki ellenjegyezze és így nem tud a nevére kerülni! Mi megörökölni sem akarjuk , sem pénzt kapni érte ,de mindezek után az az igazság hogy nem tudjuk mit tegyünk , mert nem tudjuk az okát hogy miért nem tetette a vevő a nevére főleg hogy a jogokkal tisztában van mert jogász vagy ügyvéd végzettségű és egy nagy jó értékű ingatlanról van szó! Többször is beszéltünk vele és nem volt hajlandó tenni ez ellen semmit sem pedig kértük hogy a mama hagyatékijáig jöjjön haza és írnak a gyerekek egy papírt hogy az övé a lakás erre csak azt válaszolta most is hogy ha nem megy közjegyző által akkor elbirtokolja! könyörgöm akkor pereskedni fogunk és mi fizetünk? Vagy a mai világba nemérdemes tisztességesnek lenni? De akkor mi kaparjuk ki neki a sült gesztenyét?? Vagy mi ilyenkor a teendő??Jelenleg mi a közjegyzőnek ezt a póthagyaték átadói végzését vissza utasítottuk! Nem tudjuk mi ilyenkor a teendő! Kérném a véleményeket! köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.23. 17:46

a hagyatéki leltárba ez az ingatlan nem került bele mivel nem tudtuk hogy ez még a nevükön van
Itt kezd el kételkedni az ember a tényállásban. Az ingatlanvagyont hivatalból deríti fel a hagyatéki leltár készítője, ettől nem tekinthet el. És könnyű dolga van, mert név szerint tud listázni az adatbázisban.

Aztán, amikor azt olvassa az ember, hogy valaki nem akar egy nagyértékű ingatlan tulajdonosa lenni, a kétely bizonyossággá érik.

De akkora szívem van, és olyan hiszékeny vagyok, úgyhogy válaszolok mégis.
A vevő a hagyatéki eljárásban jelentse be az igényét, ti meg ismerjétek el. Ennyi.

erikakriszta # 2012.03.23. 17:57

Sajnos tényleg nem került a hagyatéki leltárba bele mivel mi gyerekei csak most hétfőn láttunk először adásvételi szerződést! És mivel ő jól ismerte a szülőket hisz annak idején ő is odavaló volt, a vételkor biztosította az öregeket róla , hogy mivel ő ügyvéd /vagy jogász/ mindent hivatalosan elintéz!! De ez nem történt meg ! És még most is elbirtokolni akar nem megszerezni! Hisz a mama hagyatéka rendezése közben mikor kiderült ez a tény akkor is mi kerestük hogy jöjjön haza írunk papírt és ne kerüljön be a hagyatékba!!! Ugy hogy nekünk is jó szívünk van nem csak neked!!!!! És azóta több jogászt sőt közjegyzőt is megkérdeztünk de senki nem tudja rá a helyes választ hogy miért is nem tetette az elmúlt 14 év alatt a nevére a vevő!!!!!!!!!!! Elképzelésünk van , de az nem publikus ! MI motiválhatja inkább az elbirtoklás felé? Első perctől ez volt a reakciója csak módosult a törvény 10 évről 15 évre! Szerintünk!

MiLeszVele # 2012.03.27. 21:46

Tisztelt Jogászok!

A következő ügyben szeretném kérdni a segítségüket:
Nagymamánk után örököltünk egy lakást, összesen 4 tulajdonos van: unokatestvérünk(a lakás fele része) és mi hárman testvérek( a másik fele 3 részre osztva). Mamánk halála óta unokatestvérünk bent lakik a lakásban, utólag tudtuk meg ezt is, hogy azonnal beköltözött oda, ő fizette eddig a rezsit, közös költséget, de nekünk a mi tulajdonrészünk végett nem fizetett havonta semmilyen lakbért részünkre. Hitegetett bennünket, hogy megveszi a lakást (3 éve), aztán nemrég kiderült, hogy mégsem, ezért most a lakás értékesítésre kerül. Azzal jött elő, hogy mi fizessük ki neki majd utólag az általa kifizetett eddigi közös költséget, és még ami az ablakfeljújításból visszavan. Ezzel persze egyáltalán nem értünk egyet, mert ő lakott ott és átvállalta a fizetnivalókat. Ezért a következőek lennének a kérdéseim:
Hogyan lehetne elérni valahogy, hogy ne kelljen kifizetnünk az eddig általa kifizetett közös költséget és még visszamaradt felújítási díjat, annak fejében, hogy mi meg nem kértünk tőle lakbért az ottlakásáért cserébe, mivel 3 éven keresztül ingyen élhetett ott (csak rezsit és közös költséget kellett fizetnie)? Kérhetnénk egyáltalán tőle utólag 3 évre a fele lakásra lakbért (tudnánk is igazolni amúgy, hogy bent lakott közös képviselő által)? Milyen lépéseket lehet tenni Önök szerint? Magától egyáltalán nem fizetne ki nekünk több százezret, az biztos. Lehetne úgy kérni jogilag, hogy vagy elengedi a közös költséget és felújítási díjat mi meg nem igényeljük a visszamenőleges lakbért?
Ingatlanos segítségével lesz értékesítve, jogilag a tulajdonosoknak milyen arányban kell fizetnie? Tehát az ingatlanos által kért összegnek a fele őt illeti a másik fele meg 3 részre osztva egyenlő arányban minket (testvéreket) vagy teljesen egyenlően 4 részre osztva? Hogy megy ez jogilag? A hagyatéki tárgyalásnál anno még úgy volt, hogy a tárgyalási összeg 2 részre osztódott: felét ő fizette, a másik felét 3 részre osztav pedig mi, ezért kérdezem, hogy ezt is így kell?
Hagyatéki tárgyak ügyében pedig a következőt kérdezném: néhány dolog, szőnyeg, hűtő, mosógép, bútor maradtak bent a lakásban és szeretnénk majd mi is kapni ezekből valamit és ilyenkor mi a teendő, ha unokatestvérünk több dolgot is akarna vinni magával, nem csak egyet, amikor bennünket is ugyanúgy megilletne valami kis örökség Mamánk után? Egyikőnk vinné a bútort, másikónk a szőnyeget, a hűtő utolsó néhány törlesztőrészletét fizette ő mikor beköltözött, így azt vinné magával, de még kéne neki a mosógép is, de akkor a harmadiknak már nem maradna semmi hagyaték. Mit lehet ilyenkor tenni jogilag, ha nem megy megbeszélés útján?
Hálásan megköszönöm megtisztelő válaszukat!
Rajmund