1988-ban költöztem a jelenlegi önkormányzati lakásba, akkor még IKV. volt.
Kértem irásban - megvannak a dokumentumok, hogy beépithessem a padlásteret. A válasz nemleges volt, arra hivatkozva, hogy a székállások nem teszik lehetővé a beépitést. Azóta megszünt természetesen az IKV. de van helyette más néven, de szerintem ugyanaz a funkciója, mint az IKV-nak volt. Megvásároltam az igatlant, 1986-ban, de még van rajta tartozásom, igy az "IKV" - jogutódjával még kontaktusban vagyok.
A lényeg az, hogy nekem nem engedték beépíteni a padlásteret, de a környező ugyanolyan konstrukciójú házak , sőt a mellettem lévő két lakás / 4 lakásos kertes családi ház / -padlásterét beépítették, /tudomásom szerint engedély nélkül, de nem ez a lényeg/, hanem az, hogy életszerütlen dolgot állitottak annó amikor elutasitották a padlásterem beépitését !!!!
Szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e pereskednem, hogy annó nem engedélyezték a padlásterem beépitését ??? Ha akkor engedélyezik már lenne lakható padlásterem, ami az életterem és az ingatlanrészem értékét növelné. Annó 200 .-Ft-ból megcsinálták volna, mostani árak szerint közel 8-900 eft-ot kérnének a munkálatokért, amit már semmiképpen nem tudok finanszirozni.
Megköszönve várom válaszát.
Tisztelettel
Ingatlanügyek
Ha adnak akkor persze. :)
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Mi az a "bejegyzett kötelesrész"?
Kedves Mindenki,
A kérdésem: Lehet-e felvenni bejegyzett kötelesrészre hitelt?
Nem lehet "visszalépni".
Az lenne még a kérdésem, ha visszalép a szerződéstől, az átutalt összeggel mi lesz? Csak a készpénzben átadott foglaló összegét kell visszatartanom belőle? Egyáltalán van még lehetősége elállni a vásárlástól azok után, hogy már a szerződés 05.-én lejárt. Nekem van lehetőségem póthatáridőt biztosítani, ami 15 nap +. Az ingatlanban végzett javításokat és szépészeti munkákat (laminált lap lerakása) pedig ha jól sejtem nem vagyok köteles kifizetni.
A szerződés ide vágó szövege:
A felek tudomással bírnak arról, hogy az ingatlan értékesítése miatt, a 176/2008(V/30)Korm. rendelete alapján az Eladó köteles beszerezni és átadni a Vevőnek az ingatlanra kiállított az energetikai tanúsítványt. A Vevő hozzájárulásával az Eladó legkésőbb a vételár teljes megfizetésekor adja át a Vevőnek a tanúsítvány eredeti példányát.
Nem akarok nagyon beledumálni a szerződést készítő kolléga dolgába, de szerintem - ha valóban úgy szól az irat, ahogyan te mondod - az nem lesz jó. A szerződésnek tartalmaznia kell a vevő nyilatkozatát, mely szerint a tanúsítványt megkapta. A tietekből ezek szerint ez hiányzik - ergo visszadobja a földhivatal. Szerintem.
Nagyon köszönöm. A legszebb, együtt egy kőműves szakemberrel átnéztük a házat tételesen, és a javítási költségeket is elküldtem levélben, anyagár nélkül. Nekem is sántít nagyon a történet.
Még van több mint 10 napom az energetikai tanúsítvány kiállíttatására. Én a levélből úgy vettem ki, nem akar lejönni a házhoz hogy ez a papír elkészülhessen, és a szerződésszegést így áthárítsa rám.
„Még tartozom az energetikai tanúsítvánnyal,”
Ha aláírtátok a szerződést - és jól van szövegezve -, akkor azzal sem.
Megnézném én azt a jogi szakértőt, akire a vevő hivatkozik.
Miért akarnál bejutni? A vételárhátralékot követeld. Felszólító levél, fizetési meghagyás és per, ha akarja.
Jelenleg folyó adás-vételi szerződésemből nagy részt a vevő kifizetett. Egy összeg foglalót az ügyvédnél, egy nagyobb összeget pedig átutalt később. Tartozik még pár százezer forinttal. Eladásnál semmi probléma nem volt, három hétig jártak a házat megnézni, rokonokkal, barátnőkkel. Mindenről részletesen lettek tájékoztatva. Az ingatlan értéke 2007-ben fel lett mérve, ehhez képest most alig haladta meg az 50 %-ot az eladási ár. A lényeg, mivel nagyon akart költözni, megengedtem hogy kifestessen, a festőt és a többi embert is én kerestem, a padló lerakásakor is én felügyeltem, pusztán baráti szívességből. A lényeg, beköltözött egy hete kb, azóta szintén mentek javítgatni. Ma kaptam egy megdöbbentő levelet, hogy konzultált jogi szakértővel, meg építésügyi szakértővel, és a ház állapota rosszabb mint én tájékoztattam, ami természetesen nem igaz, ezt igazolhatják a vele lévő rokonok és ismerősök is, és a munkások akiket én felügyeltem. Kéri, hogy vagy fizessem vissza a vételárat, vagy engedjek az árból. Még tartozom az energetikai tanúsítvánnyal, ez már megbeszélve egy építésszel, a gond a vevő már lecseréltette a zárakat, beköltözött, de jelenleg nem tartózkodik a házban. Telefonon sem tudom elérni. A szerződés úgy szól, a fennmaradó összeget akkor kell fizetnie, ha ez a papír meglesz. Kérdésem, milyen lehetőségeim vannak, jogi úton hol kell feljelentést tennem ez ügyben, illetve a saját ingatlanomba hogy jutok be egyáltalán, hogy ne sértsek törvényt. A közmű és egyéb még az én nevemen vannak, egy papírt írtunk az óraállásokról.
Tisztelt Szakértők!
Olyan problémám van, hogy édesanyám és testvére a szülők után örökölt egy házat, ahol 1/4-ed rész anyukámé. A testvére nagy összegű hitelt vett fel, beleegyezett hogy az ő részére is felvegyék, arról volt szó, hogy nem kezes, vagy adóstárs lesz, de mégis az lett. A testvére nem fizetett és az adósság fejében mindkét (tehát anyukám saját házát is) árverezésre bocsátották volna. A testvérét el is árverezték, de anyukám a testvér fiával hitelt vett fel, és megvette a házat. Az unokaöcs viszont nem fizeti a saját részét, arról a számláról, melyre a hitelt felvette, elvitte fizetését, és a megbeszélt közüzemi díjakat valamint a hitelt is teljes egészében mi fizetjük. Adnak valamennyit, de a hatalmas tartozásuk miatt anyukám a saját házát is kénytelen volt visszavásárolni, így két házat fizetne.
A testvér háza az Ő és az unokaöcs nevén van, de nem fizetnek, anya fizet mindent. Hogyan lehetne megoldani, hogy az egész ház anya nevére kerüljön? Milyen lehetőségek vannak, hogy fizessék a hitelt?
Megegyezés szerint anya házát is nekik kéne fizetniük, hiszen az ő tartozásuk volt a baj okozója, de sajnos még a sajátjukat sem fizetik. Lassan az ő hibájukból mi fogunk rosszul járni, és szeretnénk valami megoldást.
Úgy tudom voltak a hitelnek bizonyos feltételei, ha ezt nem teljesíti valamelyik fél, lehet e tenni valamit? (ez esetben az unokaöcs).
Válaszukat előre is köszönöm!
Teleknél se kell hirdetmény - csak termőföldnél. (Egyébként az is ingatlan.)
Az elővásárlásra jogosultakat meg kell kínálni.
Tisztelt Szakértők!
Van 1/4 rész tulajdonom egy ingatlanban, osztatlan közös tulajdon. Ha szeretném eladni, akkor ugye van elővásárlási joga a másik két tulajdonosnak! 1/4, 2/4 részben tulajdonosok! Ingatlannál is ugyan úgy ki kell függeszteni az elővásárlást az önkormányzatnál, mint teleknél, vagy simán eladhatom akinek szeretném? Remélem érthető amit kérdezni szeretné!
Előre is köszönöm a választ!
üdvözlettel: birozsu
Üdv Mindenkinek!
A kérdésem: bejegyzett kötelesrészre vehetek-e fel hitelt,vagy meg kell várni,míg az ingatlan a hozzátartozó halála után értékesítésre kerül? Köszönöm a válaszokat.
Mármint a lakáshasználati jog ellenértékének.
A lakáshasználati díj ellenértékének a többlethasználati díjhoz nem sok köze van. Az előbbit valóban házastársak követelhetik, az utóbbi esetben viszont csak az a lényeg, hogy tulajdonostársak-e. Meg persze, hogy a használatot akadályozza-e a tulajdonostárs, vagy sem.
Kbs!
Köszi!
mert a lakáshasználati jog ellenértékét házassági perekben szokták követelni, de itt anyja-lánya viszonyról van szó.
Köszi mégegyszer!
Ha a tényállás valós, akkor nem jár használati díj. Szvsz még akkor is csak kártérítés járna, ha ténylegesen kizárnák a használatból.
Hogy kik nem házastársak, és hogy ez hogy jön ide, azt nem tudom.
Sziasztok!
Remélem tudsz segíteni.
Az ügy: felperesnek lakáshasználati joga van egy különálló lakrészre.( nem tulajdonos az ingatlanban) Már 2004-ben önként elköltözött, saját lakást vásárolt. azóta a lakrész felé se nézett. Megélhetése biztosított..., lakása van! nem lett elüldözve a lakrészből...
Most 2012-ben követel a tulajtól ( alperes) havi 20.000,-Ft lakáshasználati díjat, arra hivatkozással, hogy nyugdíja csökken, mert megszűnik az özvegyi nyugdíja:-)
Kérdés: jár neki a használati díj?
A jogalapot nem indokolták a keresetben.
Egyáltalán hol van szabályozva a használati díj????
Szóval nem házastársak és nem közös tulajdon az ingatlan, a felperesnek csak lakáshasználati jogot jegyeztek fel az ingatlan egy lakrészére még 1995-ben.
Előre is köszi a segítséget!
VV
Pert indítatok a közös tulajdon megszüntetése érdekében, vagy eladjátok a saját hányadokat, és a vevő indít pert.
Kedves Fórumozók!
Van egy családi házunk amit el akarunk adni. Több tulajdonos van midenki benne van az eladásban, de egy gondunk van 1 tulajdonos külföldön él nem tudjuk, hol. Ebben az esetben, hogy tudjuk eladni a házat?
Köszönöm a választ!
Ha nem tudtok megegyezni, akkor per lesz az ügyből. Amennyiben a szolgáltató a szomszéd tartozását - jogalap nélkül - rajtad követeli, simán bukni fogja a pert.
Tisztelt Fórumozók,
Elművel keveredtem levelezésbe, tényállás a következő:
Lekértem az Elmütől a "szerződésemet" azt írták vissza, hogy az nem fellelhető irattárukban, mégis velem levelezgetnek,engem az elmü 1979. óta (akkor vettük közösen a vidéki telket, semmilyen levélben nem keresett meg, semmiről nem értesített, mi ez nem értem, balekot akarnak fogni, úgyis tiltakozom és megkifogásolom, már naponta kétszer járok az ügyfélszolgálathoz, bejelentettem levélben nekik a meghalt szomszédom jogutódjait, ők azt a nemlétező??? szerződés felbontásnak minősítették, leírták, hogy küldik a végszámlát nekem!!!??? Annak ellenére, hogy másolatban mellékeltem a saját ügyintézőjük által leírt levelet, hogy "nem találják az irattárukban a nem létező szerződésemet" Leírtam levélben az egész 30 év történetét, földhivatali és egyéb hivatalos papírok alátámasztásával. Jelenleg várom a visszajelzésüket, a kérdésem az, hogy az ombudsmannak, az Energiahivatalnak és a Fogyasztóvédelemnek együttesen küldjem el a panaszomat, vagy várjam türelemmel a 15 napos kivizsgálási időt, a szomszédom hat jegyű, a leolvasó elmondása szerint, 30 éves villanyszámlával tartozik a mérő szerint, de én a túloldali telken vagyok, nekem a villanyórájukhoz, házukhoz semmi közöm nincs. (Elmü szerint a szomszédom az elmúlt fél évben keletkeztette a villanyszámlát, de nem értem, nekem ehhez mi közöm?) Valami elírás van szerintem az Elmünél, de hogy erre 1979. óta nem jöhettem rá, (engem nem értesítettek) nem tudtam időben korrigálni, amig élt a szomszédom csak most,amikor már meghalt, milyen érdekes, balek azért nem vagyok.
Ha valaki tud segítsen ebben a borzalomban, hol kezdjem, azon kívül, hogy elküldtem levelemet az elmünek és az álláspontomat bizonyító mellékleteket.
Tisztelettel megköszönöm előre is a segítséget ebben a gubancban, amit nem én okoztam.
Viszont elővásárlási jogod van.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02