Tiszteletem!
Egyszerű laikusként lakás adás-vételi szerződéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Adott egy adás-vételi szerződés, amiben én vagyok az eladó. A szerződés megkötésekor az ügyvéd (vevő hozta) szóban azt mondta, a lakásról amikor a bank kiadja nekem az igazolást, hogy tehermentes (egy hitelt kellett visszafizetni), adjam neki oda a törlési engedélyt, utána ő intéz mindent. Így is lett. Utolsó lépésnél a kulcsok átadásakor a vevő megsértődött, mert keveselte a kulcsok számát. Pár nappal később, felhívott az ügyvédje, hogy tartozok neki 6600Ft-al, mert a földhivatalnál helyettem intézkedett. Kérdeztem, ez miért csak most derül ki, miért nem mondta a szerződéskötéskor, vagy kérte akkor a pénzt amikor a törlési engedélyt. Állítása szerint ezt nekem tudnom kellett. A lényeg, hogy szeretném tudni, jogilag nekem most fizetnem kell? Mert úgy érzem, mintha a kulcsokért "bosszú" lenne a vevőtől, hogy helyette fizessem ezt én. A földhivatalnál a törlés már megtörtént, állítólag a nevemre lett kiállítatva a számla is. Az ügyvéd azt mondja, jogi útra viszi, ha nem fizetek.
Az adás-vételiben a következő ide tartozó mondatok vannak:
"Eladó kötelezettséget vállal arra, hogy a mai napon átvett x Ft-ból 15 napon belül az ingatlant tehermentesíti és a törlési engedélyt vevő részére (jogi képviselő útján) kiadja."
"A jelen szerződéssel felmerülő költségeket - a tehermentesítés költségét kivéve - a vevő viseli. (Földhivatali eljárás költsége, átírási illeték, ügyvédi munkadíj.)
Köszönök előre is minden segítő választ.
Kati