Lakásszövetkezet

MajorDomus # 2016.04.23. 17:14

Akkor - még - nincs gond.

gabguru # 2016.04.23. 09:01

Veszekedésbe fulladt a közgyűlés. Szétszéledtek a tagok. Nem volt szavazás.

MajorDomus # 2016.04.22. 21:54

Megtámadni! Bíróságon.

gabguru # 2016.04.22. 06:59

Pedig megpróbálták. Jelen volt elnök, felügyelő és a tagok között ügyvéd. Ő is támogatta ilyen körülmények között.

MajorDomus # 2016.04.21. 22:04

Az kevés, és így nem fog menni.

gabguru # 2016.04.21. 11:03

Ja és összesen 14-en voltunk a közgyűlésen.

gabguru # 2016.04.21. 10:46

A mostani közgyűlésen sima szótöbbséggel akarták megszavaztatni a negyedik szétbontást. De ugye ehhez alapszabályt kell módosítani. Előbb vagy utóbb vagy egyszerre mindkettőt.Ilyenkor mi van?

MajorDomus # 2016.04.20. 21:35

Ebben nincs különbség!
Alapitó Okirat módosítás 100 %

gabguru # 2016.04.20. 20:21

Társasházra gondolsz? Ez sajnos lakásszövetkezet. Itt nincs tulajdoni hányad. Lakásszövetkezetnél a közös tulajdonrész a lakásszövetkezet osztatlan közös tulajdona. Tehát kifizettem a telekár 44-ed részét, valamint mindent ami közös, és nem én lettem a tulajdonosa, hanem a lakásszövetkezet. Tulajdont nem, csak használati jogot szereztem. A lakásom és a garázsom a saját tulajdonom.

MajorDomus # 2016.04.20. 19:44

Kell a 100 %, mert minden tulajdonosnak változik a tulajdoni hányada.

A világ meg az ügyeskedésről szól.

MajorDomus # 2016.04.20. 19:43

Kell a 100 %, mert minden tulajdonosnak változik a tulajdoni hányada.

A világ meg az ügyeskedésről szól.

gabguru # 2016.04.20. 12:55

Alapító okirat módosításra került már kétszer. A harmadik most van folyamatban. Úgy tudom nem kell hozzá 100%. Sőt biztos hogy nem.
Az új lakások önálló hrsz-en lettek bejegyezve. És ez a fő probléma. Mert azáltal hogy szaporodik a lakások száma, csökken az eredeti tagok érdekérvényesítő képessége. Pl: többen szavazhatnak, többen osztoznak a parkolóhelyeken stb.
Úgy, hogy nekik nem is kell megfizetniük a cikkem elején megjelölt horribilis telekhányadot. Mert ugye a telket már 44-en kifizették. Most épült ugyanebben az utcában egy társasház. A lakásom méretével megegyező lakásra jutó telekhányad 5,1 M forint volt! Ők ezt ezzel a szétbontási csellel megspórolják. És a parkolóért meg versenyt futhatok.
És a közgyűlésen meg ellenem szavazhatnak. Hatalmas szívás.

MajorDomus # 2016.04.19. 19:08

Azt értem hogy 4 lakást szétválasztottak, de hogy lesz abból önálló lakás, saját albetétként? És hogyan fogja önálló hrsz nélkül eladni?

Immaculata # 2016.04.19. 17:43

A szétválasztáshoz építési engedély szükséges, azt tudni kell, hogy amit egyszer szétválasztanak, azt többé nem lehet egybenyitni.

Immaculata # 2016.04.19. 17:41

Nem. Csak alapító okirat módosításával lehetséges, amihez 100% hozzájárulás szükséges.

gabguru # 2016.04.19. 10:21

Egy eredetileg 44 lakásos + 44 garázsos 4 szintesre tervezett lakásszövetkezetbe léptem be a telekhányad befizetésével, ami akkor egy diplomás havi fizetés 40-szerese volt. Aztán az építkezés során a 4. szint lakói kitalálták, hogy beépítenék a tetőteret. A közgyűlés megszavazta hogy bagóért megvegyék. Egyetlen kitétele volt a közgyűlésnek, hogy a belső kétszintes lakások egy hrsz-en - egy lakásként -szerepeljenek. Az első alapító okiratba 44 lakás lett bejegyezve. Aztán az egyik tulaj
kitalálta, hogy ketté bontaná szintenként 1-1 önálló lakásra. Most már a negyedik szétbontásnál tartunk. További cifraság a dologban, hogy a garázsok tetőterei
is beépítésre kerültek az eredeti szöv. tag tulajdonosok által. Azóta már teljesen szétdarabolódott a ház az eladások által. Teljes a káosz. 100 feletti a tulajdonosok száma. Segítséget kérnék a következőkben: Jogszerű-e, hogy egy Lakásfenntartó Szöv-nél lakásszétbontások történnek. Ez nem építés? Ez minek minősül a Lakszöv törvény szerint? Mi a joghelye. Mi a jogalapja a szétbontásnak. Kötelezhető vagyok-e arra, hogy 44 helyett most már egy 48 lakásos házban lakjak. Mi a szétbontás jogcíme? Kötelező-e elviselnem a joghátrányt? Köszönöm.

MajorDomus # 2016.04.05. 19:38

Kevered a szezont...

Lakásszövetkezetnél az Elnök és az igazgatóság dönt, nem közös képviselő.

Egyébként jól teszik.
Ha 200 lakófolyosó 60 megy el a taggyűlesre, akkor ők döntenek és biztos jó a javaslat, ha 90 %-os többség fogadta el.

Csatlakozz hozzájuk.

MajorDomus # 2016.04.05. 19:37

Kevered a szezont...

Lakásszövetkezetnél az Elnök és az igazgatóság dönt, nem közös képviselő.

Egyébként jól teszik.
Ha 200 lakófolyosó 60 megy el a taggyűlesre, akkor ők döntenek és biztos jó a javaslat, ha 90 %-os többség fogadta el.

Csatlakozz hozzájuk.

kolecsnikov # 2016.04.04. 10:40

Miért engedi a törvény,hogy rafináltabb közös képviselők és vezetőség olyan saját céljaik elérésére alakítsák át a Lakás szövetkezet Alapszabályát. Így lehetséges,hogy 200 lakónak 60 lakó 53 igen 7 nem szavazattal 80 milliós hitelt varrjon a nyakába.
2. Egy NGM rendelet hibájára hívnám fel a figyelmet !! Lakásszövetkezetünknél most akarják elvégezni az előírt Gáz felülvizsgálatot. Természetesen nem a FŐGÁZ végzi el az előzetes felmérést a esetleges hibák feltárását.Hanem az a Gázszerelő aki majd az általa feltárt hibákat orvosolja ??? Ez nem reális mert nem fog magának kevesebb munkát találni!! Ami a röhej.hogy még nem járt a lakásokban de már tudja,hogy mit fog kikötni, cserélni mennyiért. De mindez vonatkozik a villany szerelésre is. Szerintem ez igen korrupt módszerekre ad lehetőséget.

dekac # 2016.03.25. 20:39

Köszönöm a segítséget, így teszek!

MajorDomus # 2016.03.23. 22:01

Ne fogadd el, ha fizetési Meghagyást kapsz, mondj ellent. A lakszövetkezet nek kell bizonyítania hogy törvényesen járt el.

dekac # 2016.03.23. 21:06

Rendben, köszönöm a segítséget!
Sajnos így történik az emelés....

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.23. 08:12

Van itt valami félreértés. A közös költséget lakásszövetkezetben a taggyűlés állapítja meg. Ha van ilyen határozat, akkor azt már nem kell egyenként újra elfogadniuk a tagoknak (nem tag tulajdonosoknak). Ha pedig nincs ilyen határozat, akkor annyi a közös költség, amennyiről az utolsó érvényes határozat rendelkezik.

dekac # 2016.03.23. 07:59

Tisztelt Fórum!

A segítségüket szeretném kérni abban az ügyben, hogy a Lakásszövetkezet önkényesen, minden beleegyezés nélkül emeli a közös költséget. Minden év elején jön a közös képviselő aláírásért, hogy elfogadom és ad egy fecnit, hogy mennyivel változik a közös költség, indoklás nincs rajta, csak a költségek részarányú megoszlása. Jeleztem felé, hogy ezt nem fogadom el, nem írtam alá az ívet, mert ezzel 14eFt-ra emelkedne a közös költség, ami irreálisan nagy egy olyan 70m2 szegedi lakásnál, ami külön órás, minden költség kifizetett (panelprogram stb..), csak az általános költségek és a szemét szállítás van benne. Szóbeli indoklás volt: infláció.

Más lakóktól megtudtam, hogy aki nem írja alá az emelést, akkor annak jön egy felszólítás, hogy tartozik, be fogják hajtani jogi úton és még a kezelési költségeket is ráterhelik.

Az épületben fűtési problémák vannak, az 5. emelettől felfelé a víz fordítva áramlik a radiátorokban, emiatt az elzárt/nyitott szabályzó szelepek elviselhetetlen zajjal fütyülnek illetve zakatolnak, akár hajnali 3-kor is, nincs olyan pontja a lakásnak, ahol aludni lehetne. Többször lett jelezve a Hőszolgáltatónak és a Lakásszövetkezetnek, hogy probléma van a 8-9-10. szinteken,mindig kint voltak, de elmondásuk szerint tehetetlenek, mert az 5. emeleti lakó nem engedi be a Hőtáv embereit, hogy a szükséges javításokat elvégezzék a probléma megoldása érdekében. A jelenség megoldása több éve húzódik, de mindenki széttárja a karját, a szövetkezet pedig nem csinálja a dolgát. Ilyen hozzáállásért nem szeretném Szeged legmagasabb közös költségét fizetni, főleg, hogy az egész épület belül teljesen lepukkant és igénytelen és koszos. 15év után a lakók saját maguk végezték el a tisztasági festést is.
Sajnos a lakók birkák, a szövetkezet váltásba 60 lakásból kb. 20 menne bele, a többi idős, vagy elérhetetlen.

Lehet abból bajom, hogy nem fogadom el az emelést?
Ha igen, milyen következményekkel jár?

Köszönöm a segítségüket!

MajorDomus # 2016.03.22. 22:22

Attikának igaza van. A két dolog nem ugyanaz.
Ha a külső fal közös tulajdon, akkor a szövetkezet joggal kérhet bérleti díjat a cégtábláért. Több helyen én is kérek.
Azért kérdeztem mi a helyzet az Alapitó Okiratban mert a közös tulajdonhoz nem nyulhatsz engedély nélkül.
A kozmetika üzlet mindenképpen engedély köteles, ah a különbség hogy a társasház engedélye nem kell hozzá.
Bocs. Lakszövetkezet.