Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Végrehajtás során vett lakás közüzemi tartozása

MajorDomus # e-mail 2017.01.02. 18:59

Mivel nagy cég, van jogi osztályuk!

Neki írj egy baráti levelet, hogy szerintük mit jelent az eredeti szerzésmód?

Jelezd hogy minden gázmérőcserével napra 10.000 Ft kártérítési számítasz fel, ezen napokon étterembe jársz ebédelni és fürdőbe jársz fürödni, a számlákat majd benyújtod! Hamar megoldódik az ügyed! Sok sikert.

enforcement # e-mail 2017.01.02. 17:16

Köszönöm a segítséget.

ius latratus :
kétszer voltam az ügyfélszolgálaton, sajnos itt a 60-as évekből maradtak itt valószínűleg a hölgyek :(
Megpróbálkozom tértivevényes levélben, e-mailban, több fronton indítok támadást...

Vadsuhanc: remélem én is szerencsével járok

gerbera317:
az idézett témát köszönöm, abban találtam is egy jogszabály-hivatkozást, még azt is átnézem

gerbera317 # e-mail 2017.01.02. 15:49

Egy hasonló eset itt olvasható:
http://www.jogiforum.hu/forum/32/38315

Vadsuhanc #   2017.01.02. 15:02

enforcement

A történetem lényege ugyanez. ELMÜ ügyfélszolgálatról elhajtottak mint tulajdonost, hogy nincs rendezve a számla az örökölt ingatlanban. Panaszlevelet írtam az ELMÜ-nek, hogy ugyan indokolják már meg mi az oka, hogy nem kötik meg velem a szerződést. Még fel is hívtak, hogy egyeztettek a kirendeltséggel és fáradjak be megkötni a szerződést. A szerződés helyére vonatkozott a hivatkozás a kirendeltségen a panaszlevelem után semmire sem.

Szóval erőszakosan és hivatkozásokat kérve megtagadás esetén, ahogyan ius latratus.

Nekem bejött. 5 nap alatt sikerült lerendeznem.

ius latratus # e-mail 2017.01.02. 14:44

Én nem tudok jogszabályhelyet. Egyetemes szolgáltatás, tehát - különösen, mivel itt eredeti szerzésmódról van szó-, kötelessége szolgáltatást biztosítani.
Csapj az asztalra, légy tökös, s ha nem megy, akkor kérd, hogy vegye jegyzőkönyvbe, hogy MIÉRT NEM hajlandó szolgáltatási szerződést kötni veled, s jelezd neki, hogy azzal majd a felügyeleti szervhez fordulsz.
Persze, a 60 éves, lila hajú Pirike csak a ripacs ügyfelet látja majd benned, de talán van ott az ügyfélszolgálatnál írástudó is, kérd őt!

enforcement # e-mail 2017.01.02. 08:00

JOGSZABÁLYT KERESEK ! Augusztusban árverésen vettünk egy tehermentesen meghirdetett lakást. Sikerült még a moratórium előtt, november 30-án átvenni a végrehajtótól. Természetesen utána a gáz-víz-áram szolgáltatóknál elindítottam a " átíratást". A gázszolgáltató jelezte, hogy mivel 2013 óta nem történt fizetés, csak akkor köt szerződést, ha rendezem az előző lakó tartozását. Tudom, hogy ez teljesen nonszensz.
EZÉRT van szükségem segítségre: Milyen jogszabály van, ami kimondja, részletezi, hogy milyen feltételei vannak a közműcégekkel való szerződéskötésnek ?
Kérem, ha valaki meg tudná adni a jogszabályt, nagyon sokat segítene !

MajorDomus # e-mail 2016.11.14. 20:29

És mire hivatkozik?

Mekkora összegről van szó?

Szunyogh # e-mail 2016.11.14. 15:43

Kedves Forumozok!

Az arveresen vett ingatlan jegyzokonyve 9/20-an lett aláírva, jogerosse válás es birtokbavetel 11/9-én tortent.
A Fogaz ugy hajlando átírni a gazorat, hogy kifizettet 2 honap (okt-nov) alapdijat.
Ez igy megfelelő, annak ellenere, hogy birtokbavetel csak 11/9 utan tortent?
Ha aláírom, hogy okt-nov hónapot is kifizetem, mar kivul is vagyok a 30 napi atirasi hataidon - ettol tartok. Es attol, hogy emiatt egyebet is ram verjen.
Bar igyekszem mindenhol "tökös" lenni, ahogy itt tanultam.
Eddig nagyjabol bejott, koszonom az indirekt biztatast.

sportkovi # e-mail 2016.10.19. 09:10

Meszl!
Be kell mutatni a szolgáltatónak az árverési jegyzőkönyvet és közölni, hogy az árverési vétel az egy eredeti szerzésmód, az új tulajnak semmi köze a korábbi tulaj tartozásaihoz. Itt nem adásvételről van szó, ahol a vevő tudhatta (tudnia kellett) ha körültekintően jár el, hogy nincs minden rendezve ("nullás igazolások elkérésével"). Lehet utalni a Vht. (1994.évi LIII.tv.) 154.§ (2) bek. -re is. Másnak a tartozását nem érdemes kifizetni.

meszl #   2016.10.19. 03:57

Tisztelt fórumtagok!

Egy idősebb ismerősöm a közelmúltban vásárolt egy lakás ingatlant árverésen, (az előző tulaj-adós nem működik együtt) és a vízmű szerződés névátírásakor nem engedték a szerződéskötést, mivel az előző tulaj 50 ezer ft nyi tartozást halmozott fel, még 2011 ben a vizművek szerződést bontott, a 2011 ben aktuális szerződést az ügyfélszolgálaton nem tudták bemutatni(még a 2011 es szerződés az irányadó). Az elévülés esete szerintük nem áll fenn, mivel ők az adott fogyasztási hely cimére küldtek ki értesítést, és az adós cime jelenleg is ugyanaz(változást nem jelentett be).

Kérdésem: Én mit tudok csinálni ebben a helyzetben??, mivel nonszensz nek tartjuk, hogy más adósságának kifizetésére kényszerítenek.

Burn Out # e-mail 2016.10.16. 17:58
  1. A férjed beszéljen a volt feleségével, illetve a végrehajtóval. A végrehajtónál meg tudja nézni az árverési jegyzőkönyvet stb. Az ingatlant tanácsos minden egyéb kényszerintézkedés nélkül átadni.

Kifogást mégis mire?

  1. Ha alacsonyabb áron vették meg az ingatlant, mint ami a férjed tartozása volt, akkor a férjed még tartozik. Ezt a tartozást nyilván neki kell kifizetnie.
  2. Az adósság semmilyen része sem évült el.
  3. Az árverési vevő nem vállalja át a hitelt. A hiteltartozás maradt a férjed nevén.
mammamia30 # e-mail 2016.10.16. 14:15

Tisztelt Jogi Szakértő!
Férjem nevében,aki keveset van net közelben munkája miatt,kérnék/kérnénk jogi tanácsot. Férjem devizája bedőlt, júniusban elárverezték a lakását a tudta nélkül-rossz emlékek miatt keveset járt volt szülővárosában és idegileg kikészült a deviza ügytől (a lakást volt adóstársával-volt élettársával vásároltak 10 éve OTP hitelre.)
A lakás már jelzáloghitellel is meg volt terhelve és az árfolyamgátat nem is javasolták neki, annyira meg voltak csúszva több évi adóssággal a devizahitel szempontjából. Közben 1,5 milliós közmű-közös költség tartozás is keletkezett a lakással kapcsolatban. Közel 2 éve összeházasodtunk, azóta az én lakásomban él egy másik városban.
Tegnap hívta fel mobilon az árverésen, licit során nyertes árverési vevő a páromat,aki június óta, akkor volt a licit, most először jelentkezett. Állítólag még a férjem a tulajdonos (igaz holmijai még a lakásban vannak)-ami képtelenség mert már a hitel bedőlése óta az OTP bank szerepelt a tulajdoni lapon tulajként. Szerinte ő addig nem költözhet be, amíg férjem alá nem ír valami ügyvédi szerződést hogy hozzájárul az ő beköltözéséhez, mert még férjem van birtokon belül(?). Állítólag ő megvette a lakást- nem tudni, hogy a bedőlt devizán túl, mit tud a közüzemi tartozásokról.
Kérdéseink: 1. Át kell -e adnia férjemnek a moratórium előtt bizonyítékok: tulajdoni lap másolata, árverési jegyzőkönyv másolata bizonyítékok hiányában, végrehajtói kényszerátadás és kilakoltatás nélkül csak úgy az árverési vevőnek a lakást? Lehet -e kifogást benyújtani a bíróságon? 2. Amennyiben az árverési vevő a 9.4 millióra (OTP által becsült) lakást ár alatt vette volna meg, a különbözetet kinek kell kifizetnie? A banki jelzáloghitel azon része, amikor még 2009-10-11-ben benne lakott férjem anno az ingatlanban, törlesztő részletet halmozott fel, ki által kell hogy ki legyen utólag fizetve, mint hátralék? Az adósság mely része évül el? Az árverési vevő hitelátvállalása estén, ezek az új vevőt érintik majd plussz költségként? Köszönettel: Mammamia30

pappcs # e-mail 2016.10.13. 10:30

"Árverésen csak a haszonélvezeti jogot öröklöd meg..." Nem tulajdonjogot akartál írni?

pappcs # e-mail 2016.10.13. 10:24

Még mindig ez a "jajj a lakáson tartozás van... jajjmileszmost jajj" hozzáállás! Hányszor kell még elmondani, hogy a tartozás az ügyfélés, aki a szerződést kötötte, nem pedig a tulajdonosé és semmit nem hajtanak be rajta! Olyan sincs, hogy addig nem írja át míg az előző tartozása nincs rendezve!

ObudaFan # e-mail 2016.10.12. 23:21
  1. Hát azt, aki a közüzemi szerződést kötötte.
  2. Szerintem birtokvédelmet fog kapni , ha kifejezetten kikapcsoltatod. Persze, ha azért kapcsolják ki, mert senki nem fizeti, az más eset.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Ivettke101 # e-mail 2016.10.12. 15:24

Tisztelt Szakértők!

Választ szeretnék kapni a következővel kapcsolatban.
1.Végrehajtási árverésen vásárolt ingatlan telekkönyvi bejegyzését megelőző időre kit terhelnek a közüzemi tartozások? Ha lehet konkrét tv-i hivatkozást kérek.

2. Ha nevemre írták az ingatlant, de a tulajdonos nem adja át részemre, nem kerülök birtokba, és jön a kilakoltatási moratórium időszaka, azaz csak tavasszal juthatok be leghamarabb a lakásba, kérhetem-e a közmű szolgáltatót,hogy olvassa le az órákat és kapcsolja ki az ingatlanban a közműveket?
Köszönöm válaszukat.

Bela a Bela # e-mail 2016.09.02. 11:53

Tisztelt KBS!

Köszönöm szépen a válaszát. Csak megerősítésként kérdezem meg: függetlenül attól, hogy kinek a nevén van a közmű (pl. még az adósén), ha az nem hajlandó fizetni, de már nem ő a tulajdonos, akkor az általa a telekkönyvi bejegyzés után termelt közmű tartozás már az új tulaj nyakába varrják?

A telekkönyvi bejegyzés ugye a sikeres árverés vége utáni 30 napon történik (vth 153/2/b)?

Nagyon szépen köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.09.01. 07:13

A két időpont közül egyik se releváns, hiszen a vevő a telekkönyvi bejegyzéssel (bekebelezéssel) szerzi meg a tulajdonjogot.

www.kbs-ugyved.hu

Bela a Bela # e-mail 2016.08.31. 23:16

Tisztelt Hozzáértők!

Mi a helyzet azzal a közmű tartozással, ami egy sikeres árverési licit vége és az új tulajdonos beköltözése között keletkezik (pl. moratórium alatt)? Ez kit terhel?

Válaszokat nagyon szépen köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2016.04.01. 22:07

Azért a közös képviselő talán ismeri a törvényt.

gerbera317 # e-mail 2016.04.01. 11:20

A "tökös" azt jelenti, hogy nem töketlen. Tehát, ha a közüzemi szolgáltató kijelenti, hogy nem köt veled szerződést, amíg az előző tulajdonos tartozásait nem fizeted ki, akkor keményen oda kell mondani, hogy márpedig akkor a bírósággal fogod kimondatni, hogy egyetemleges szolgáltatóként igenis köteles veled szerződést kötni, és az előző tulajdonos tartozásait sem követelheti rajtad. Ugyanezt (mármint, hogy nem fizeted ki a korábbi tartozásokat) kell megértetni a társasházzal is (ha társasház).
Erre általában észre szoktak térni. Persze, ez nem jelenti azt, hogy később nem próbálkoznak fizetési meghagyással, aminek - ha érkezik - időben ellent kell mondani.

beegess # e-mail 2016.04.01. 11:00

Köszönöm! :)

MajorDomus # e-mail 2016.03.31. 21:05

Nem mindig akarják elhinni, azért vidd magaddal az árverési jegyzőkönyvet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.03.31. 20:22

Nincs szüksége érvekre: nem tartozik, a szolgáltató viszont köteles szerződést kötni és szolgáltatni.

www.kbs-ugyved.hu

beegess # e-mail 2016.03.31. 19:39

Tisztelt Kovács Béla Sándor! Bírósági árverésen vásároltunk egy ingatlant ami 7 éve nem lakott, beköltözhető. Éppen a törvény adta 30 nap leteltét várjuk, a vétwlár ki van egyenlítve. A kérdésem a következö: jelentős közműtartozás van, a végrehajtó szerint egy egy szolgáltató bepróbálkozhat azzal, hogy nem akarja átírni a közműveket, az árverési hírdetmény alapján az ingatlan tehermentesen kerül árverésre, valamint az árverési jk is tartalmazza ezt a kitételt, szóval ha mégis próbálkoznak ez elegendő érv? Ezzel védhető a történet? Ha nem védhető akkor mivel érveljünk? Köszönöm!