Tisztelt Szakértők!
Olyan problémám van, hogy 2 testvéremmel osztatlan közös tulajdonban van egy kb 6000 m2 területű ingatlan, melyen párommal megkezdtük az építkezést!
Mivel nem szeretnénk, ha mindenféle szerződések megkötésével kellene rendezni, hogy a ház és a körülötte kialakított egyéb dolgok az ő tulajdonukba ne kerüljenek stb, így szerettük volna megosztatni a telket.
Előzetesen érdeklődtünk az Önkormányzatnál, akik (levélben) nem adtak egyértelmű választ arra, hogy miként lehetne megosztani. Elővették a földhivatali álláspontot az 1500 m2 minimális telekméretre, illetve a meglévő környezetre is hivatkoztak stb. DE konkrét választ nem adtak, hogy akkor most mi a helyzet.
Ezek után elolvastam a HÉSZ-t amely a következőeket írja: "A meglévő földrészletek a hatályos jogszabályok szerint oszthatók meg, illetve vonhatók össze." Ezen kívül semmilyen más számszerű meghatározást, vagy jogszabályi hivatkozást nem tartalmaz, amely alapján el lehetne dönteni, hogy akkor most megosztható vagy sem, ha igen akkor milyen feltételek mellet.
Az önkormányzatnál a telekmegosztással kapcsolatban kértük az előzetes állásfoglalást, amelyre csak annyit reagáltak, hogy nem lehet megosztani. Ha ez így van, akkor miért nincs a HÉSZ-ben ez feltűntetve, vagy a kihúzott táblázat ezt takarja. Véleményem szerint -egyébként napi rendszerességek jogalkalmazó vagyok - ez nem egyértelmű szabályozás, ugyanis azt is feltételezhetem, hogy a kiúzott rublika és az idézett szövegrész együttesen lehetőséget ad a megosztásra, de az önkormányzat a feltételekre vonatkozóan nem kívánt élni szabályozási lehetőségével és az átutalta a földhivatal vagy egy felsőbb rendű jogszabály hatáskörébe.
Várom mielőbbi segítségüket a témában.
Köszönöm